hladilnik

Na kaj paziti pri nakupu novega hladilnika?
Pri nakupu novega hladilnika je treba upoštevati več dejavnikov, vključno s prostorom, ki nam je na voljo, zmogljivostjo, želenimi specifičnimi lastnostmi in nenazadnje tudi ceno. Poglejmo, naj kaj je torej treba biti pozoren, ko se odločamo za nov hladilnik.

Tako očistite hladilnik, če se v njem nabira voda
Če v hladilniku opazite nabiranje vode, je treba čim prej ukrepati. Na srečo za to obstaja preprosta razlaga, rešitev pa je razmeroma enostavna. Puščanje vode je namreč v večini primerov mogoče odpraviti brez serviserja.

Kuhinja slavne tenisačice vas bo navdušila
Zakaj nas je kuhinja Venus Williams, sestre teniške legende Serene Williams, ki je sledila njenim stopinjam, popolnoma očarala?

Kaj je lagom in kako ga lahko vpeljete v svoj dom?
Ko ni ne preveč in ne premalo, pač pa ravno prav, je to "lagom". Ta švedska beseda označuje princip zmernosti, uravnoteženosti in trajnosti, ki se vse bolj uveljavlja tudi drugje po svetu. Še posebej pri gradnji, notranji opremi, oblačilih, hrani ...

Vse, kar morate vedeti pred nakupom razvlažilca zraka
Po poplavi, ki jo povzroči voda znotraj doma, je hitro ukrepanje še kako pomembno, saj s tem omejite, nadaljnjo škodo in preprečite razvoj plesni na stenah. Razvlažilec je eno izmed najboljših orodij za sušenje vlažnega prostora, ki pride prav takrat, kadar je obseg škode tako velik, da bi sušenje prostora samo z zračenjem trajalo predolgo časa ali pa so zunanje razmere za to neustrezne. Poglejmo, kakšen razvlažilec potrebujete glede na stanje v vašem domu in kako z njim posušiti dom po poplavi.

Kako shranjujemo gobe?
Zahvaljujoč njihovi mesnati teksturi in posebnemu okusu so gobe med najbolj iskanimi jesenskimi dobrinami. Toda sreča, ko domov prinesemo polno košaro čudovitih jurčkov, lisičk ali pa morda kostanjevk, nas lahko hitro mine, ko te že po nekaj urah postanejo sluzaste in na pogled nič kaj privlačne. Za to je v večini primerov kriv napačen način shranjevanja.

To postavite v hladilnik, da bo ta bolje deloval
Kuhinja je eden največjih porabnikov energije v našem domu zahvaljujoč množici naprav, ki ostanejo vključene tudi, ko niso v aktivni uporabi. Preberite, kako lahko zmanjšate porabo hladilnika in zamrzovalnika.

Ali paradižnikov res ne smemo shranjevati v hladilniku?
Ko pomislimo na poletne pridelke, je prva stvar, ki nam pride na misel, zagotovo paradižnik. Potem ko smo spomladi skrbno posadili semena ali sadike, jih negovali, zalivali, pleli, gnojili in še kaj – vse z namenom, da bi nam rastlina namenila kakšen sadež, ni večjega veselja kot utrgati plod in ga pojesti takoj, še rahlo toplega od sonca. A kam z vsemi doma pridelanimi paradižniki, ko je teh preveč, da bi jih pojedli naenkrat?

Napotki, ki jih upoštevajte ob postavljanju hladilnika v kuhinjo
Funkcionalnost kuhinje se morda najbolj pokaže pri razporeditvi velikih kuhinjskih aparatov, manjših kuhinjskih elementov in pohištva. V večini domačih kuhinj najdemo pomivalno korito, štedilnik in hladilnik postavljene ob steno, vendar je danes vse bolj priljubljen tudi kuhinjski otok, umeščen v središče prostora. Ker je kuhinja prostor, v katerem preživimo veliko časa, po drugi strani pa želimo, da je delo v njej opravljeno čim hitreje in čim bolj učinkovito, je bistveno, da je zasnovana čim bolj praktično. Držimo se torej enega glavnih načel opremljanja, ki pravi, da vedno začnemo z največjim elementom – v kuhinji je to seveda hladilnik.

To je najboljši način za shranjevanje jabolk
Ne glede na to, ali imate raje Granny Smith, Fuji, Red Delicious ali pa katero drugo sorto jabolk, ni vseeno, kako jih shranjujemo. Toda kako in kam jih pospraviti, da bodo ostala sočna, sladka in hrustljava čim dlje po tem, ko ste jih prinesli domov?

Ne veste, kam s paradižniki? Tako jih lahko pripravite za ozimnico
Ste se že kdaj znašli v položaju, ko ste odprli hladilnik in ugotovili, da je vaša skrbno pridelana zaloga paradižnikov zgnila in je popolnoma neužitna? Na srečo obstajajo načini, kako shraniti večjo zalogo paradižnikov, da bodo ostali sveži in okusni, vse dokler jih ne pojeste.

Poznate ta trik s kavo?
Morda ste že slišali, da lahko s kavo z vrta odženete mrčes. Ali pa, da lahko z njo zalijete sobne rastline. Naj se sliši še tako presenetljivo, kavna usedlina, ki jo običajno smatramo za odpadek, je presenetljivo uporabna pri vsakodnevnih gospodinjskih opravilih.

Kako pripraviti ozimnico?
Čeprav so police v trgovskih centrih zelo dobro založene z vloženim ter tako ali drugače shranjenim sadjem in zelenjavo, ga ni čez ozimnico, ki jo pripravimo sami. Tako lahko pridelek z domačega vrta, ki sicer dozori poleti ali jeseni, uživamo tudi v zimskih mesecih. Če nimate vrta, nič hudega, v bližnji trgovini ali še bolje – na kmetiji boste našli vse kar potrebujete.

7 navad, s katerimi lahko prihranimo večje količine vode
Voda je vir življenja in je takoj za kisikom najpomembnejša stvar, ki jo naše telo potrebuje za normalno delovanje. V tem času, ko nas pesti suša in se soočamo s številnimi požari ter nam grozi resno pomanjkanje vode, je zato še posebej pomembno, da vsak posameznik z nekaj preprostimi navadami omeji porabo vode.

Napaka, ki jo delate pri shranjevanju krompirja
Nekatero zelenjavo morate takoj shraniti v hladilniku, druga mora stati v suhem, hladnem in temnem prostoru, kot je kuhinjska shramba. Nekatero sadje in zelenjavo morate najprej pustiti na kuhinjskem pultu in vedeti, kdaj je pravi trenutek, ko ga je priporočljivo premakniti v hladilnik.

Zmagovalec MasterChefa nam je zaupal svojo idejo o kmečkem turizmu
V ekskluzivnem intervjuju smo se pogovarjali z Luko Pangosom, zmagovalcem 10. sezone tekmovanja MasterChef Slovenije. Luka je z nami delil svojo ljubezen do vrtnarjenja in nam pokazal babičin vrt na Primorskem.

Zato alu folije ne bi smeli uporabljati za shranjevanje ostankov hrane
Alu folija je zagotovo zelo uporabna v gospodinjstvu. Zdi se tudi, da je idealna rešitev za shranjevanje hrane, ki je ostala od kosila, a v resnici ni tako. Poglejte, zakaj.

Trik, s katerim bodo jagode ostale sveže dlje časa
Le kdo ne mara jagod – teh neustavljivo sladkih rdečih sadežev. Najboljše so ravno spomladi in poleti, a na žalost so zelo delikatne za shranjevanje. Ker so tako zelo občutljive na vlago in temperaturo, smo poiskali način, kako jim lahko podaljšamo življenjsko dobo, ko so enkrat že nabrane.

9 stvari v hladilniku, ki bi jih morali zavreči
Redno tedensko čiščenje hrane v hladilniku prihrani prostor, reši pa vas lahko tudi bolečin v želodcu. Poglejte, katere stvari ne smejo stati v hladilniku predolgo.

Kako varčni so v resnici varčni gospodinjski aparati?
Poraba energije gospodinjskih aparatov je v domačem okoju precej večja, kot navajajo številke na obvezni energijski nalepki, pišejo na Zvezi potrošnikov Slovenije. Na to opozarjamo potrošniške organizacije že dlje časa, enako ugotovitev pa je potrdila tudi študija mednarodnega strokovnega združenja Evropski okoljski biro (eeb.org), ki je preučila porabo pri hladilnikih, televizorjih in pomivalnih strojih. Izmerjena poraba odstopa v večini primerov navzgor, v posameznih primerih tudi do dvakrat.

7 najpogostejših napak pri prenovi kuhinje
Ko začnemo s prenovo kuhinje, smo polni pričakovanj, idej in navdušenja. Vendar je lahko brez skrbnega načrtovanja to projekt, ki v kasnejših obdobjih povzroči nemalo preglavic. A kako se izogniti raznoraznim pastem? To je vprašanje, ki si ga lastniki postavijo, ko se lotijo prenove kuhinje. Ustvariti je treba funkcionalen, učinkovit in estetsko privlačen prostor, ki ustreza potrebam sodobnega gospodinjstva. Ta cilj pa je lahko dosežen le, če ne pride do pogostih napak, o katerih bomo govorili v članku.

Kakšna naj bo temperatura v hladilniku?
Hladilnik je zagotovo eden najpomembnejših izumov med gospodinjskimi aparati. Ob ustrezni temperaturi živila ohranja hladna ter varna za uživanje več dni ali celo tednov, tako da upočasni rast bakterij. A to seveda le ob predpostavki, da je nastavljen na pravilno temperaturo. Preberite, kaj pravijo strokovnjaki o tem.

To je resnica o maslu
Eno od najbolj uporabnih živil v kuhinji, brez katerega si ne moremo zamisliti zajtrka in priprave številnih sladic, je maslo. Verjeli ali ne, lahko ga uporabite tudi drugače.

Zakaj ne bi svojega doma nadzorovali s pametno tehnologijo in to kar na daljavo?
Tehnologija vse bolj prepleta naše vsakdanje življenje in upravljanje doma na daljavo je postalo ne le možnost, ampak v nekaterih primerih tudi nujnost. Zakaj ne bi pralnega stroja zagnali kar na poti iz službe? Zakaj ne bi preverili stanje hladilnika na potovanju?

Zato nekateri hranijo toaletni papir v hladilniku
Po dolgem dnevu v službi je zadnja stvar, ki si jo želite, ko stopite v kuhinjo, iz hladilnika zavonjati val zathlega, kislega zraka. Verjeli ali ne, da se rešite te neprijetne nadloge potrebujete le rolico toaletnega papirja.

Letna kuhinja: ne le prostor za kuhanje, ampak predvsem za poletna druženja
Zunanja letna kuhinja ni le prostor za kuhanje, temveč je tudi priložnost za ustvarjanje nepozabnih doživetij na prostem. Pri načrtovanju in gradnji zunanje kuhinje je ključnega pomena izbira lokacije, pravih materialov in upoštevanje sodobnih trendov.

Bojana je na mestu vodje prenove zamenjal Jure
Pretekli dve oddaji se je ekipa Delovne akcije mudila v Hrvatinih, kjer so Ana, Bojan in pridni mojstri priskočili na pomoč Lii in Janu, ki sta po nenadni izgubi očeta ostala povsem sama v plesnivem in mrzlem stanovanju. Izzivov pri prenovi je bilo tudi tokrat veliko, dodatno se je zapletlo še, ko je Bojan sporočil, da je zbolel. Ana je zato vedela, da je treba stopiti v akcijo, saj ni mogla dovoliti, da ne bi izpolnili obljube, ki jo je dala mladima Primorcema. Le kaj je imela v mislih?

Za barvanje pirhov lahko uporabite povsem naravna barvila
Barvanje velikonočnih pirhov je priljubljena tradicija in ena najbolj zabavnih velikonočnih aktivnosti. Če vas kemikalije v barvilu, kupljenem v trgovini, odvračajo od tega, da bi pobarvali svoje pirhe, preizkusite teh devet naravnih možnosti.

Veste, kaj pomeni, če imate led v zamrzovalniku?
Led v zamrzovalniku ni le nadležen, ampak lahko vpliva na kakovost hrane, povzroči neprijeten vonj in celo oslabi učinkovitost zamrzovalnika. Vendar obstajajo načini za boj proti temu.

Zdravilna rastlina, ki smo jo jedli že kot otroci
Kislica je ena od številnih trdoživih trajnih zelišč iz družine ajdovk (Polygonaceae). Njeni listi so rahlo ostrega kislega okusa, kar je posledica vsebnosti oksalne kisline. Vse vrste so široko razširjene v zmernih regijah in v večini primerov rastejo kot plevel, glede na njihove zdravilne lastnosti pa jih je mogoče tudi gojiti.