Dominvrt.si

jed

Kako bo videti pameten in okolju prijazen dom v prihodnosti?

Solarne strehe, okna in fasade, 3D-natisnjene hiše in jedi, pohištvo, ki spreminja barvo in obliko, pametna ogledala in domovi. To je nekaj, kar se je morda še pred desetletjem zdelo kot znanstvena fantastika, danes pa je vse bližje realnosti. Kako bo torej lahko videti dom leta 2030?

Poznate razliko med sadjem in zelenjavo?

Ob tem vprašanju verjetno polovica ljudi zavije z očmi in reče, seveda. Le kdo ne ve, katero živilo spada med sadje in katero med zelenjavo? Toda pomislimo le na paradižnik, ki je sadje, a se ob njem lahko s skoraj vsakim drugim človekom skregamo, ker trdi, da je zelenjava. Vsi tudi vemo, da je jabolko sadje, kumara pa spada med zelenjavo. Pa je temu res tako?

Ta zelišča morate imeti na svojem vrtu ali okenski polici!

Vrtičkarji se bodo strinjali, da ni občutka, ki bi bil bolj prijeten od ljubezni do lastnega vrta. Medtem ko se moramo za zelenjavo in preostale pridelke močno truditi, so zelišča vsestranski kompozit, ki jih lahko posadimo celo na okensko polico. Tako so primerna tudi za tiste, ki možnosti za vrt nimate. Če ne drugega, boste dobili odličen okrasni element, ki bo krasil vaše stanovanje.

12 zelišč, ki jih morate posaditi na zelenjavnem vrtu

Navadno se ob gojenju zelenjave posadi še nekaj zelišč. Vsem dobro poznane so koristi, manj pa so poznane razmere, ki jih zelišča potrebujejo za svoje uspevanje. Prednost zelišč je predvsem v tem, da se na vrtu ujamejo enako dobro kot v kuhinji.

Nasveti in triki za urbane vrtičkarje

Ste tudi vi med tistimi, ki jih življenje v blokovskem naselju ne more odvrniti od želje po čudovitem vrtu? Z urbanim vrtnarjenjem si lahko morda na zelo majhnem balkonu ali okenski polici ustvarite lasten kotiček sreče.

Zmaga na celi črti, za vas in okolje

Poglejte, kako lahko ob skrbi za okolje prihranite na kupe denarja, obenem pa poskrbite tudi za svoje zdravje in lepšo prihodnost svojih otrok.

Brez tega ne bo šlo!

Naj si priznamo ali ne, 31. oktobra že dolgo ne obeležujemo le dneva reformacije, temveč (predvsem) mlajše generacije vse bolj praznujejo tudi noč čarovnic.

Ste prepričani, da o njem veste že vse?

Zaradi vsestranske uporabe si je kis, razen v shrambi, svoje mesto zaslužil tudi v omarici s čistili in med kozmetičnimi pripravki. O njegovi uporabi v gospodinjstvu je bilo že veliko napisanega, saj lahko z malce kisa nadomestimo nekatera draga in agresivna čistila. Seznam načinov njegove uporabe pa se zlepa ne neha. Gotovo katerega od naštetih v članku še ne poznate.

Poznate vse razlike?

Na Zvezi potrošnikov Slovenije so pod drobnogled vzeli kuhališča in razjasnili razlike med posameznimi modeli ter dodatne funkcije. Jih poznate?

Dejstva, ki jih o gorčici ne poznate

Gorčico so uporabljali že v antiki, in sicer najprej kot zdravilo, kot začimbo so jo začeli uporabljati Rimljani, v francoskem mestu Dijon pa so odkrili metodo za izdelavo dijonske gorčice. Po tej metodi pripravljajo izdelek še danes, seveda v različicah različne jakosti in ostrine okusa. Spoznajte še druge uporabne lastnosti gorčice, tako rastline kot tudi začimbe.

Bi verjeli, da je tako koristen za naše telo?

Veliki, mali, dolgi, kratki, okrogel, debel, natičniki, počepinci, preklarji, pritličniki ... vse to so vrste fižola. Ker fižol ni zahteven, ga lahko brez težav pridelate na svojem vrtu, v nadaljevanju pa si preberite tudi, za kaj vse je koristen.

Je zdravilna, osvežilna, zmanjšuje stres ...

Meta je izjemno zdravilna in osvežilna, zato jo je priporočljivo imeti na domačem vrtu ali balkonu. Ni zahtevna za vzgojo, bo pa popestrila marsikatero jed in tudi napitek.

Tudi vi na tak način vržete stran 250 evrov?

Po ocenah OZN za prehrano in kmetijstvo naj bi skupno na svetu odvrgli kar tretjino vse hrane, ki jo pridelamo oziroma, to je okoli 1,3 milijarde ton. Količina zavržene hrane se iz leta v leto povečuje tudi pri nas, skoraj polovico pa naj bi jo zavrgli v gospodinjstvih. V nadaljevanju preverite, kako lahko z majhnimi spremembami dosežete, da bo v smeteh pristalo manj hrane, na ta način pa lahko kar nekaj privarčujete.

Tako bodo vaše jedi še bolj okusne ...

V tem času je čemaža na pretek, zato se le odpravite na sprehod v naravo in ga naberite. Iz njega med drugim lahko pripravite pesto, ki bo obogatil marsikatero jed.

Izkoristite priložnost in si zagotovite sadike avtohtonih slovenskih sort

Če niste uspeli vzgojiti svojih sadik avtohtonih slovenskih in udomačenih sort, jih lahko od 29. marca dalje dobite v izbranih trgovinah Spar in Interspar po vsej Sloveniji. Izberete lahko sadike solate leda, ptujske rdeče čebule, belokranjke ter ljubljanskega in varaždinskega zelja 2 (op.), nekoliko kasneje pa bodo na voljo še sadike izbranih sort paprike in paradižnika.

Tudi doma lahko pripravite gastronomske mojstrovine televizijskih chefov!

Gastronomija je nova veja sodobne umetnosti z visokimi zahtevami tako glede oblike, videza in barv jedi kot seveda tudi okusov in vonjev.

Za ljubitelje jajc ...

Ste se naveličali jesti kokošja jajca in bi radi poskusili tudi kaj drugačnega? Predstavljamo vam še nekaj vrst jajc, ki vsebujejo ogromno hranilnih snovi in so prav tako zdravju prijazna.

Ob upoštevanju teh trikov bo račun za elektriko nižji

Del našega računa za elektriko je v veliki meri odvisen od naših življenjskih navad. Za vas smo pripravili nekaj nasvetov, kako lahko že z manjšimi spremembami v vašem vsakdanu občutno zmanjšate porabo električne energije.

Kakšno kuhalno ploščo izbrati?

Razmišljate, da bi namesto klasičnega štedilnika, poleg pečice, vgrajene v omaro, raje kupili ločeno kuhalno ploščo, a ne veste, za kakšno bi se odločili? Na Zvezi potrošnikov Slovenije pojasnjujejo, kakšna je ponudba na trgu ter kakšne so prednosti in slabosti določenih tipov kuhalnih plošč.

Tako boste zelenjavo z vrta lahko uživali celo leto

Obilje zelenjave v poletnih in zgodnjih jesenskih mesecih je pametno čim bolj izkoristiti, da nam pozimi ne bo treba kupovati drage uvožene ali predelane zelenjave.

1 2 3 olupite česen

Česen je nepogrešljiva sestavina številnih jedi. Njegova kulinarična vrednost je v začimbni moči, saj v majhnih količinah poudarja druge arome. A lupljenje česna, še zlasti drobnega domačega, zna biti zelo nadležno in dolgotrajno opravilo. In če ga včasih v jed ne dodate samo zato, ker sovražite zamudno lupljenje, lepljive prste in neprijeten vonj na prstih, imamo za vas rešitev. V nadaljevanju vam predstavljamo nekaj hitrih in zanimivih načinov lupljenja česna.

Najpogostejše napake, ki jih delajo amaterski kuharji

Kuhanje je že od nekdaj za marsikoga nekaj povsem samoumevnega, v zadnjih letih pa je od poplavi vseh kulinaričnih TV šovov in eksperimentiranjem z različnimi tehnikami in okusi postalo prava modna muha. Ampak večina nas je za štedilnikom še vedno laikov, in ker smo vsi krvavi pod kožo, seveda delamo tudi napake, ki se jih pogosto niti ne zavedamo. Preverite, katere so najpogostejše napake amaterskih kuharjev!

Praznike preživljate sami? Naj bodo popolni!

Praznični čas je kot nalašč za preživljanje časa z najbližjimi, bodisi družinskimi člani bodisi s prijatelji. A mnogo je tudi takih, ki bodo iz različnih razlogov med prazniki sami, kar pa še ne pomeni, da je v tem kaj slabega. Če ste med njimi, nikar ne bodite nesrečni!

Pomagajo odpravljati prebavne težave in slab zadah, razstrupljajo jetra ...

Vrtičkarici Metka in Tina sta se odpravili k prijateljem na Primorsko, kjer sta se podučili o istrski artičoki. Ta dragocena rastlina je zelo zdravilna in je prava kulinarična poslastica, a je vse premalo poznana. Kako zelo je zdravilna in uporabna, si preberite v nadaljevanju.

Uspešno odpravlja težave z jetri in žolčem

V 10. oddaji druge sezone Vrtičkanje sta Tina in Metka med drugim govorili o redkvicah, enih prvih zelenjadnic na našem vrtu. Ste vedeli, da če sanjaš redkvice na vrtu, to pomeni uspešen posel in dobre prijatelje?!

Večerja se je spremenila v nočno moro

Zagotovo se je že komu izmed vas zgodilo, da je kdaj v restavraciji dobil kakšnega črva v solati ali las v omaki. Tudi po spletu krožijo razne zgodbice o bolj ali manj ogabnih najdbah v hrani iz restavracije in ena takšnih je tudi izkušnja Billyja Wilsona.

Le kdo si ga ne bi želel!?

Nič čudnega, da tibetanski terier velja za eno bolj priljubljenih pasem, saj skorajda nima negativnih lastnosti. Je namreč izjemno ljubezniv, živahen in nezahteven kuža, potrebno ga je le od začetka navajati na red. Tudi pri nas je veliko lastnikov te prikupne pasme, več kot 50 izmed njih pa se jih je minulo soboto udeležilo tako imenovanega druženja tibetanskih terierjev in njihovih skrbnikov.

Odslej bo kuhanje pravi mačji kašelj

V današnjem tempu življenja še tako vešči gospodinji pogosto zmanjka časa za pripravo okusnih in uravnoteženih obrokov, spet drugič zmanjka kakšna sestavina v hladilniku, pa gre načrtovano kosilo po zlu, največkrat pa je tako, da zmanjka predvsem dobrih idej. In da vam teh res nikoli ne bo zmanjkalo, smo vam na VOYO pripravili pester izbor kuharski oddaj, kjer boste še tako zahtevni in izbirčni posamezniki brez dvoma našli idejo ali recept zase.

Lepa kuhinja je središče in ponos našega doma.

Že od nekdaj je bila kuhinja središče doma. Ne le zaradi priprave hrane, pač pa tudi zaradi druženja družine, kot tudi s prijatelji. Če je v nedavnem obdobju kuhinja nekoliko izgubila svoj pomen, ji v zadnjem času z veseljem spet vračamo njeno pravo veljavo.

Zelišča v kuhinji

Zelišča v stanovanju navadno gojimo v lončkih. Če smo skrbni gojitelji, nas bodo ta s svojim vonjem in svežimi aromami razveseljevala tudi v hladnejših mesecih.

ISSN 2630-1679 © 2024, Dominvrt.si, Vse pravice pridržane Verzija: 1082