nabiranje

Koprive veljajo za eno najstarejših zelišč na svetu
Kopriva (Urtica dioica) je hitro rastoča zelnata trajnica, ki jo običajno obravnavamo kot plevel, le redko pa jo gojimo kot vrtno rastlino, čeprav njena prehranska vrednost nikakor ni zanemarljiva. Poglejmo, zakaj bi se v naši prehrani morala znajti bolj pogosto in kako preprečiti, da bi nas ob nabiranju opekla.

Kako vemo, da je lubenica zrela in je čas, da jo poberemo?
Lubenica je enoletno sadje, ki potrebuje razmeroma dolgo rastno sezono z veliko sonca in toplimi temperaturami, seveda, če je naš cilj velik, sočen in sladek sadež. Je sorodnica kumar in buč, a zaradi nekoliko zahtevnejše pridelave in predvsem potrebe po vročem in dolgem poletju, ni tako zelo pogosta na naših njivah in vrtovih. Mnogim pa težavo nenazadnje povzroča tudi izbira najustreznejšega časa za pobiranje.

V Sloveniji potrjeni prvi primeri škodljivega japonskega hrošča
Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin opozarja, da se je pri nas prvič pojavil japonski hrošč. Gre za izjemno nevarnega škodljivca, ki se hitro širi in uničuje vse pred sabo.

To je najboljša poletna solata
Solata je zagotovo kraljica naših vrtov. Vse od zgodnje pomadi do pozne jeseni, se domača solata znajde na naših krožnikih. Za vas smo pripravili seznam sort, ki vas bodo razveseljevale poleti.

Element, ki je ključen za prijetno hladen dom
Energetsko učinkoviti domovi – tako novi kot obstoječi – za ohranjanje kakovosti zraka v zaprtih prostorih potrebujejo učinkovito prezračevanje. Ker fizično prezračevanje ni dovolj, je v sodobnih bivanjskih okoljih nujen kakovostni prezračevalni sistem, ki skrbi za reden dotok svežega zraka in odstranjuje tisto, česar ne želimo: ogljikov monoksid, vonjave, prašne delce, vlago in podobno.

Toliko gob lahko naberete, da vas ne doleti kazen
Čeprav na družbenih omrežjih še ni poplave fotografij 'gobarskih ulovov', pa lahko v naših gozdovih, poleg goznih jagod, borovnic in pa dišečega bezga, najdete tudi prve poletne jurčke, lisičke in druge užitne gobe.

Tudi vi pekače hranite v pečici? Preberite, zakaj tega ne bi smeli početi.
Pekači, ki jih je težko doseči in so raztreseni po kuhinji, bodo zmanjšali verjetnost, da jih boste uporabili. Da bi prihranili prostor in jih imeli hkrati na dosegu roke, jih zato mnogi – takrat, ko jih ne potrebujejo – hranijo kar v ugasnjeni pečici. A ko boste prebrali, zakaj strokovnjaki to odsvetujejo, boste zanje morda želeli poiskati novo mesto v svojem domu.

Žajbelj: zdravilna dišavnica, ki je ena najpreprostejših za vzgojo
Žajbelj, zelišče izjemne zgodovine in številnih koristnih lastnosti, je že stoletja prisoten v različnih kulturah in tradicionalni medicini. Zelo verjetno je tudi ena izmed dišavnic, ki jih lahko najlažje gojite doma. Preberite, zakaj je tako zelo cenjen in kako si lahko čudovit lonček ali gredico žajblja vzgojite sami doma.

Posebno opozorilo vsem ljubiteljem čemaža!
S prihodom pomladi so ljudje pričeli nabirati čemaž oz.divji česen, ki je v zadnjih 20 letih zelo priljubljena užitna divja rastlina. Zato v centru za zastrupitve Interne klinike UKC Ljubljana nabiralce čemaža opozarjajo na nevarnost zamenjave s podobnimi strupenimi rastlinami, kot so jesenski podlesek, čmerika in šmarnica.

Zato se prahu nikoli zares ne morete znebiti
Prah je pogosta težava, s katero se moramo kljub rednemu čiščenju spopadati praktično vsak dan. Ne le, da ni videti nič kaj privlačno, prekomerna količina prahu je tudi precej neprijetna in lahko povzroči alergije, astmatične napade in druge zdravstvene težave. Če vas zanima, zakaj se v nekaterih domovih nabira več prahu kot v drugih in kako si lahko pri tem pomagate, berite naprej.

Zato je kakovostna hidroizolacija temeljne plošče tako pomembna
Voda je v naravi nujno potrebna komponenta za življenje. No, pri gradnji pa nam lahko povzroči veliko preglavic, še posebno pri elementih stavbe, ki jih je težko naknadno sanirati oziroma popravljati.

Veste, kaj pomeni, če imate led v zamrzovalniku?
Led v zamrzovalniku ni le nadležen, ampak lahko vpliva na kakovost hrane, povzroči neprijeten vonj in celo oslabi učinkovitost zamrzovalnika. Vendar obstajajo načini za boj proti temu.

Znanilci pomladi, ki se jih razveselimo vsako leto
Trobentice, zvončki, kronce, pomladanski žafran in telohi spadajo med najzgodnejše in najbolj trdožive znanilce pomladi. V članku si preglejte njihove kratke predstavitve, izvedeli pa boste tudi, kje jih najti v naravi in kako njihovo svežino vnesti v svoj vrt in dom.

Najzgodnejše zelenjadnice, ki jih sadimo že zdaj
Če kdo, potem se pomladi in toplejših dni zagotovo veselijo navdušeni vrtičkarji, ki že komaj čakajo, da se zakopljejo v delo na vrtu. In prav zato te bo najbolj razveselilo dejstvo, da obstajajo nekatere vrste zelenjadnic, ki za kalitev ne potrebujejo visokih temperatur, kar pomeni, da jih lahko posadimo še pred zadnjo zmrzaljo.

Če jih naberete preveč, vas lahko doleti visoka kazen
Zvončki, tako mali kot veliki, spadajo me najzgodnejše znanilce pomladi. Na videz nežni in krhki so zagotovo priljubljena spomladanska cvetlica, toda previdno pri nabiranju. Mnogi tudi naprošajo, da jih občudujte le v naravi, kamor spadajo.

Ste že slišali za slez - rastlino s številnimi učinki?
Navadni slez ni samo prikupna cvetlica, ampak je zaradi svojih zdravilnih učinkovin zelo čislana rastlina. Če ga imate na vrtu, je oktober zelo dober mesec za nabiranje njegovih korenin.

Prenova hiše iz 70. ali 80. let prejšnjega stoletja
V 70. letih prejšnjega stoletja se je v Sloveniji pričel nekakšen hišni ''baby boom'', nemalo tudi po zaslugi stanovanjskega zadružništva in hiše kot nekega ideala, h kateremu se je stremelo, ta trend pa se je nadaljeval tudi v naslednje desetletje.

Šest najpogostejših napak, zaradi katerih sobne rastline pozimi odmrejo
Neugodne vremenske razmere so lahko za sobne rastline precej stresne, saj imajo zunanji pogoji vpliv tudi na svetlobo, temperaturo in vlago v stanovanju. Naj vaše rastline ne postanejo žrtve slabe nege v hladnejšem delu leta. Da bi se izognili raznim boleznim ali pa celo odmiranju, bodite pozorni na teh šest napak, ki jih najpogosteje delajo neizkušeni lastniki sobnih rastlin.

Tako preprečite nabiranje plesni v pralnem stroju
Umazana oblačila navadno vržemo v pralni stroj z razlogom, da bodo postala čista – in ne še bolj umazana. Če vas, ko pritisnete gumb za pranje, prav vsakič začne skrbeti, je skrajni čas za čiščenje pralnega stroja.

Zimska zelenjadnica, ki jo lahko pobiramo tudi, ko zapade sneg
Brstični ohrovt je počasi rastoča dvoletnica s precej dolgo rastno dobo, čeprav se običajno goji kot enoletnica. Kot lahko sklepamo že po videzu, je sorodnik zelja in kodrolistnega ohrovta. Te majhne kroglice, ki spominjajo na velike zeljne glave, zrastejo na debelih steblih skupaj s širokimi listi. Ti listi so prav tako užitni in jih je mogoče pripraviti na podoben način kot preostalo zelenolistnato zelenjavo.

Če se na vaših oknih nabira kondenz, preberite to
Ste opazili, da se okna pozimi nenehno rosijo? Se ob robu okenskega okvirja nabirajo kapljice vode? Lahko, da so za to kriva vaša okna ali pa tudi ne. Pravzaprav je lahko nabiranje kondenza pokazatelj nečesa povsem drugega. Pogosto gre za prekomerno vlago znotraj prostora.

Poznate pravila gobarjenja?
September je tukaj, dež je namočil zemljo, sonca je obilno in prvi gobarji so se že pohvalili z 'ulovom' - nekateri pravijo, da na rast vpliva polna luna, ki je ravnokar za nami, tako se le podajte v gozd - a še prej si preberite, kakšna so pravila.

Kako pravilno sušiti zelišča?
Okusen in zdravilen čaj, dišeča kopel ali okusno kosilo z zelišči in dišavnicami se začnejo s pravočasnim nabiranjem in sušenjem. Popke smo nabrali že spomladi, cvetove in listje nabiramo poleti, jeseni pa bomo nabrali največ zdravilnih korenin. In kako se vsega tega pravilno lotimo?

Kako prepoznati strupene gobe?
Začela se je jesenska sezona gob, ki z razlogom veljajo za zelo hranljivo, zdravo in okusno živilo, ki pa hkrati zahteva izjemno previdnost! Polna košara lepih jurčkov so sanje vsakega gobarja, vendar pa naj vas želja po bogatem 'ulovu' ne zavede – hitro namreč užitno gobo zamenjamo za kakšno strupeno in si tako nakopljemo resne zdravstvene težave. Nekaj napotkov, kako prepoznati užitno gobo in jo ločiti od strupene, najdete v spodnjih vrsticah!

Gobarji, ste že nabrali to gobo? Zdaj je čas!
Raste v listnatih in mešanih gozdovih, našli pa jih boste tudi na travniku. Poleg jurčkov in lisičk jih v Sloveniji najraje nabiramo. Že veste o kateri gobi je govora?

Znebite se prahu z vrha hladilnika in kuhinjskih omaric
Čiščenje hladilnika ni ravno zabavno, je pa občasno vsekakor potrebno. Na srečo obstaja trik, ki vam delo precej olajša in s katerim bo pot do čistejšega hladilnika hitrejša in enostavnejša.

Učinkovite strategije za odstranjevanje vodnega kamna
Nič ni lepšega kot stopiti v popolnoma čisto kopalnico ali kuhinjo, ki je ne kvari pogled na bele obloge vodnega kamna. Še posebno tam, kjer je voda bolj trda, se ta zelo rad nabira na kuhinjskih in kopalniških pipah, ploščicah, straniščni školjki – praktično povsod, kjer površina pride v stik z vodo.

Kako pogosto bi morali čistiti filter pralnega stroja?
To, da ima vaš pralni stroj filter, verjetno veste, ampak ali ga znate tudi najti in očistiti? Če vaša oblačila po pranju še vedno ostajajo namočena, ker jih pralni stroj ni dobro ožel, je lahko krivec ravno umazan filter. Na srečo je čiščenje tega dela vašega pralnega stroja izjemno hitro in enostavno.

Sivka dobro uspeva tudi na domačem vrtu
Omamno dišeča sivka, ki sicer izvira iz Sredozemlja, ob pravilni negi dobro uspeva tudi na domačem vrtu ali v cvetličnem lončku. Najbolj dišeča in cvetoča je od pomladi do poznega poletja, odvisno od sorte, njeni cvetovi pa so uporabni tako za dekoracijo kot celo v kulinariki. Četudi jo gojite le za okras, je po cvetenju ne pozabite obrezati. Še nekaj zanimivosti in koristnih nasvetov o sivki, pa najdete v nadaljevanju.

Odkrijte številne prednosti nabiranja in gojenja bezgovih jagod in cvetov
Bezeg (Sambucus) prepoznamo po nazobčanih zelenih listih, ki rastejo v skupinah od treh do devetih listov na vsaki strani stebla ter belih, izjemno dišečih cvetovih, ki imajo pomembno zdravilno vrednost. Odkrijte številne prednosti, zaradi katerih se mnogi nad njim navdušujejo – še posebno v začetku poletja, ko razvije čudovite bele cvetove, ki so primerni tudi za uživanje.























