pridelek

Le tako bo vaš zelenjavni ali okrasni vrt popoln
Tako rekoč v vsaki živilski trgovini ali na tržnici je mogoče kupiti sadje in zelenjavo, a roko na srce, ni bolj svežih in ukusnih zelenjadnic in sadežev od tistih, ki jih pridelamo sami. Pomanjkanje časa in prostora za urejanje lastnega vrtička pa je dandanes samo izgovor. Z malce dobre volje in časa ter s pomočjo nasvetov izkušenih vrtnarjev in kvalitetnih sredstev si lahko vsak, četudi še nikoli ni držal motike v roki, uredi vsaj manjši zelenjavni, zeliščni ali okrasni vrtiček.

Presenečeni boste, kaj vse lahko gojite na vrtu
Ste že začeli urejati svoj vrtiček, pa ne veste, katero zelenjavo bi na njem gojili? Ne glede na to, ali se odločite za najbolj priljubljena zelišča in klasične vrtnine, kot so paradižnik, bučka, solata, čebula, fižol, korenček, morda avtohtone slovenske ali za eksotične, na primer tiste s pridihom Azije, je pomembno predvsem, da izberete kakovostna semena in, seveda, da jih premišljeno razporedite po vrtu in zanje lepo skrbite.

Kmetijski pridelki cenejši
Kmetijski pridelki pri slovenskih pridelovalcih so se lani pocenili. Cene so se namreč po izračunih statističnega urada v primerjavi z letom 2014 v povprečju znižale za 4,1 odstotka: medtem ko so se rastlinski pridelki podražili za 5,5 odstotka, so se živalski pridelki pocenili za 8,5 odstotka.

Prijavite se in si zagotovite bogat pridelek
Na srečo se vedno več ljudi zaveda pomena uživanja zdrave in ekološko pridelane hrane, predvsem svežega sadja in zelenjave. Navkljub široki izbiri ekološko pridelane zelenjave se pravi vrtnarji strinjajo, da je edina prava, neoporečna in energetsko polna le tista hrana, ki jo uporabnik pridela sam. Če bi tudi vi radi gojili lastno zelenjavo, a nimate vrta, še ni vse izgubljeno. Zelenjavo pa tudi sadje in zelišča namreč lahko gojite na balkonu v koritih ali modularnih vrtovih, lahko pa vrt tudi najamete. Preverite, kaj vse morate vedeti, preden naredite svoje prve vrtnarske korake.

Letos padajo rekordi
Letošnje leto je ugodno vplivalo na letino jabolk in hrušk, sadjarji v Sloveniji bodo tako pobrali rekordno količino omenjenega sadja. Statistiki pričakujejo tudi rekordni hektarski pridelek krompirja, pridelek koruze pa bo po pričakovanjih letos malo manjši od lanske dobre letine, a še vedno dober. Letošnje poletne vremenske razmere v Sloveniji niso najbolje vplivale na pridelek buč za olje, slab bo tudi pridelek hmelja.

Kakšna je letos letina?
Letošnja letina strnih žit je nekoliko slabša od lanske rekordne, a je še vedno dobra, ugotavlja statistični urad. Manj je pšenice, pire in rži, več pa je ječmena in tritikale, medtem ko je pridelek ovsa enak lanskemu. Pridelovalci bodo imeli letos po pričakovanjih dober pridelek koruze in krompirja, čeprav bo ta nekoliko slabši.

Letos padajo rekordi
Letošnje leto je bilo ugodno za češnje in marelice, pridelovalci v Sloveniji so tako pobrali rekordno količino omenjenega zgodnjega sadja. Intenzivni sadovnjaki so postregli s 1463 tonami češenj, oz. 49,3 odstotka več, in s 787 tonami marelic, oz. 173,4 odstotka več kot leto prej. Rekordna letina je posledica večjih površin in dobre letine.

To fotografijo nam je poslala bralka
Na Bizeljskem je očitno prav posebna klima ali pa je bogat pridelek posledica ljubezni do vrtnarjenja. Po tem, ko smo lahko pred kratkim občudovali orjaške paradižnike, ki so zrasle na vrtu dedka bralke Tee, nam je sedaj ta poslala še fotografije orjaškega česna.

Kako vzpostaviti dobre odnose s sosedi?
Le redki med nami si lahko privoščijo dom, ki meji na gozd, travnik ali jezero. Ostali smo 'obsojeni' na sosede, s katerimi si delimo stene, stopnišče, dvigalo, vrtno ograjo, ulico ...

To pa je orjak!
Paradižnik, sorte volovsko srce, sodi med najbolj priljubljene in okusne sorte pri nas, pa tudi med največje. To med drugim dokazujejo številni orjaški paradižniki, katerih fotografije nam pridno pošiljate tudi bralci. Tokrat si lahko ogledate pridelek bralca Vincenca.

Bralka Tea: 'Razlika je več kot očitna!'
Bralka Tea iz Bizeljskega nam je poslala fotografije paradižnikov, ki so zrasli na njihovem domačem vrtu. Vsi so veliki, eden pa še posebej izstopa. Namenoma je poleg postavila kupljen paradižnik, da se vidi razlika.

Cene se nižajo
Cene kmetijskih pridelkov pri pridelovalcih so bile junija in v celotnem drugem četrtletju v povprečju nižje kot v lanskem obdobju. Pri tem so bile cene rastlinskih pridelkov višje, cene živali in živalskih proizvodov pa nižje, kažejo podatki državnega statističnega urada.

Pomembno obvestilo za vinogradnike
V EU bodo začeli januarja prihodnje leto uporabljati nov sistem dovoljenj za zasaditev vinske trte, v skladu s katerim bo moral vsak, ki bo želel zasaditi ali obnoviti vinograd, prej pridobiti ustrezno dovoljenje. Vinogradniki in vinarji se morajo zato vpisati v register pridelovalcev grozdja in vina, opozarjajo na kmetijskem ministrstvu.

Kako vreme vpliva na pridelek?
Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije zaradi toplega vremena, ki z občasnimi padavinami vztraja zadnjih nekaj tednov, v kmetijstvu še ne zaznava težav. Pridelki zgodnjega sadja in zelenjave ter njihova kakovost so večinoma dobri, medtem ko je količina pridelane pšenice nekoliko manjša, a je njena kakovost povprečna oz. dobra, so pojasnili za STA.

Poznate pravila zamrzovanja sadja in zelenjave?
V tem času nas naš vrt razveseljuje z bogatim pridelkov, a se velikokrat zgodi, da vsega sadja in zelenjave preprosto ne moremo pojesti svežega, zato je najbolje, da ga zamrznemo. A pred tem je dobro poznati nekaj osnovnih pravil, da bodo tudi zamrznjena živila ohranila hranilne vrednosti, okus in čvrstost.

Kako vzgojiti zdrave paradižnike?
Ni pomembno, kako velik je vaš košček zemlje, na njem ne sme manjkati nekaj sadik paradižnika. Ob pravilni oskrbi vas bodo vse poletje sadike razveseljevale z okusnimi, sočnimi plodovi.

Zakaj jih ne bi imeli na svojem vrtu?!
Topli majski dnevi so ravno pravi čas, da posejete buče na svoj vrt. Z raznolikimi, okusnimi plodovi vas bodo razveseljevale vse do prihodnje pomadi. Več o presajevanju bučnic na prosto sta nam zaupali tudi Tina in Metka v 10. oddaji druge sezone Vrtičkanje.

To morate vedeti!
Čemaž, tudi gozdni, divji ali medvedji česen, kačji lek ali štrkavec, ki so ga poznali že stari Rimljani, raste od marca do junija in cvete v aprilu in maju v vlažnih listnatih gozdovih, večinoma v hrastovih, gabrovih ali bukovih. Ima malo morje zdravilnih učinkov, in če le imate možnost, ga posadite kar na svojem vrtu! Več o čemažu nam bosta zaupali Tina in Metka v 9. oddaji Vrtičkanje druge sezone.

Kako pogosto jih je treba zalivati?
Vrtnarjenje je za marsikoga popoln užitek, a vendarle je pri vzgoji zelenjave in cvetja potrebna velika mera doslednosti, četudi nimate vrta in pridelek vzgajate v posodah in koritih na balkonu. V 6. oddaji druge sezone Vrtičkanje sta nam Metka in Tina med drugim zaupali, kdaj in kako pogosto je treba rastline v koritih in posodah zalivati.

Kakšna letina se nam obeta letos?
Pomlad ni prinesla le lepšega vremena, ampak tudi več aktivnosti na poljih, vrtovih in v sadovnjakih. Glede na trenutne vremenske razmere se obeta običajna letina, čeprav strokovnjaki opozarjajo, da je za napovedi še prezgodaj, saj je vreme nepredvidljivo. Ponekod imajo zaradi lanskega mokrega leta še vedno težave z visoko podtalnico.

To morate vedeti!
Glede hibridov obstaja veliko debat in nestrinjanj. Nekateri jih uporabljajo, drugi so proti. Kaj torej hibrid sploh je?

Če kupujete sadike ...
Končno so tu toplejši dnevi, ki pa so se jih razveselili predvsem ljubitelji vrtnarjenja. Tudi vrtičkarici Tina in Metka že pridno urejata svoj bogati vrt, številne uporabne trike in nasvete pa bosta z vami delili tudi v drugi sezoni oddaje Vrtičkanje. V prvi oddaji druge seuone sta med drugim spregovorili o vzgoji domačih sadik. Za tiste, ki sadike raje kupujete, pa smo pripravili nekaj napotkov.

Vse kar morate vedeti o permakulturi
Permakultura naj bi po mnenju mnogih vse bolj postajala tudi način našega življenja in razmišljanja. Vse, kar morate vedeti o permakulturi, si lahko preberete v nadaljevanju.

Število kmetijskih gospodarstev se zmanjšuje
V Sloveniji se je število kmetijskih gospodarstev od leta 2000 do 2013 zmanjšalo za 16 odstotkov. V domači prireji se je leta 2013 najbolj zmanjšala količina prašičjega mesa, najmanj pa količina perutninskega mesa. Pridelali smo tudi manj pšenice in namolzili manj mleka, je v statističnem pregledu Statopis objavil državni statistični urad.

Juhuhu, čas martinovanja je tu!
Praznovanje Sv. Martina je slovenska folklora, s katero že tradicionalno obeležimo praznik mladih vin, je povedal uveljavljeni slovenski enolog Bojan Kobal. Kot je poudaril, gre za obdobje, ko se vinarji zahvalijo za pridelek, vino pa ljudi ob tem običaju še dodatno poveže.

Noro, to pa je pridelek!
Tisti, ki doma na večji ali manjši zaplati zemlje pridelujemo zelenjavo, si ne moremo kaj, da ne bi bili še posebej ponosni, kadar so naše glavice, stroki ali plodovi večji od sosedovih. Včasih pa koga narava preseneti z rekordnim pridelkom, tako kot pred kratkim 53-letna dvojčka.

Spoznajte vse načine uporabe
Papirnate kuhinjske brisačke so prva pomoč v kuhinji, zato jih je mogoče najti v vsakem gospodinjstvu. Pa vendar niso koristne le za brisanje razlitih tekočin. Med drugim pomagajo pri pripravi okusne hrane, preprečujejo rjavenje litoželezne posode in podaljšujejo svežino sadju in zelenjavi. V nadaljevanju preberite nekaj novih načinov njihove uporabe.

Odlični triki za neizkušene vrtnarje
Vsak vrtnarski začetnik se kdaj vpraša, zakaj mu nekatere rastline nikakor nočejo uspevati. Četudi se vam je katera od rož ali zelenjavnih sadik posušila, še ne pomeni, da nimate dovolj "zelenih prstov" in da morate odnehati. Manjka vam le nekaj izkušenj in trikov, ki jih imajo dolgoletni vrtnarji na pretek. Nekaj izmed njihovih nenavadnih, a učinkovitih nasvetov vam ponujamo v nadaljevanju.

Posadimo buče
Topli majski dnevi so ravno pravi čas, da jih posejete na svoj vrt. Z raznolikimi, okusnimi plodovi vas bodo razveseljevale vse do prihodnje pomladi.

Posadite buče!
Topli majski dnevi so ravno pravi čas, da posejete buče na svoj vrt. Z raznolikimi, okusnimi plodovi vas bodo razveseljevale vse do prihodnje pomadi.






















