recepti

Cvetača
Izvor cvetače ni znan, znano je le, da so pred več kot 300 let v Angliji gojili neko slabšo vrsto cvetače.

Martinovo pri nas: številke, ob katerih se zvrti!
God svetega Martina praznujemo 11. novembra. Ta dan dandanes obeležujemo kot dan, ko se mošt spremeni v vino in ga običajno povezujemo z debelo obloženimi mizami. Pa sploh poznate zgodbo o svetem Martinu?

Zelje proti mačku, prehladu in podplutbam
Ste si za martinovo pojedino privoščili preveč? Je tudi alkohol tekel v potokih? Če ste se prenažirali in ste se zbudili 'zmačkani', si lahko pomagate tudi z zeljem.

Najboljši domači recepti za prijeten vonj doma
Prodajne police so sicer polne najrazličnejših osvežilcev zraka v pršilu, takšni, ki jih lahko vtaknete v električno vtičnico, na voljo so dišeči geli, sveče … Kako pa lahko za prijeten vonj in svežino poskrbite sami?

Privoščite si jih v izobilju!
Le kdo ne mara lešnikov?! Z vitamini in minerali bogati plodovi leske nas vsako leto razveselijo konec poletja oziroma v začetku jeseni, zato si jih v času, ko jih je v izobilju, le privoščite brez slabe vesti. Če še nimate leske na svojem vrtu, je skrajni čas, da si jo omislite.

Naložite si brezplačno PRATIKO 2018!
Ste si kdaj zaželeli, da bi lahko dobili vse informacije o priljubljenih zelenjadnicah, zeliščih in drugih rastlinah na enem mestu? Skupaj z recepti in najrazličnejšimi napotki za vzgojo, uporabo v kozmetiki in za zdravje? Vas zanima tudi kaj o živalih? Imamo rešitev: tu je Pratika 2018, ki jo uporabljajo tudi tekmovalci letošnjega šova Kmetija.

Gin: Uporaben je tudi v gospodinjstvu!
V zadnjem letu je dobri stari gin postal izjemno priljubljena alkoholna pijača. Pa ste vedeli, da je lahko izjemno uporaben tudi v gospodinjstvu?

Koristen za odrasle in otroke
Koromač je zelenjava, ki jo prepoznamo po mesnatem belem gomolju, ki ga tvorijo tesno prilegajoči se listi, iz stebel pa poganja izjemno nežno zelenje, ki je, tako kot gomolj, užitno. Zakaj bi si ga sploh omislili?

Najejte se ga!
Ribez vsebuje mnoge zdravilne snovi, poleg tega pa je zaradi kiselkastega okusa osvežilen in zato še kako dobrodošel na krožniku v teh toplih dneh.

Inovacija, ki vam bo prihranila živce!
Živimo hiter tempo in temu se neprestano prilagajajo tudi v pohištveni industriji. Tehnologija sledi navadam in življenjskemu slogu ljudi, predvsem gre vse smer, da so vsa opravila za posameznika bolj preprosta, bolj zabavna in zanimiva. Nova funkcija omogoča, da hkrati pečete dve različni jedi, vonj jedi pa se pri tem ne meša.

Tega zagotovo niste vedeli ...
V 5. oddaji 5. sezone Vrtičkanje sta nam Tina in Metka podrobneje predstavili lovor. Ta raste predvsem na Primorskem, kjer si lahko naberemo zalogo. Posušene lovorjeve liste pa seveda lahko kupimo tudi v trgovini.

Tega o hrenu niste vedeli
6. oddaja 5. sezone Vrtičkanje je bila velikonočno obarvana. Tina in Metka sta nam med drugim podrobneje predstavili hren, za katerega pravita, da bi ga morali uživati vse leto.

11 načinov uporabe, ki jih še ne poznate
Ste mislili, da lahko sodo bikarbono uporabljate zgolj pri peki piškotov, kolačev, tort in peciva? Med drugim je tudi odlično sredstvo za pranje sadja in zelenjave, z njeno uporabo pa boste tudi za kar polovico skrajšali čas kuhanja stročnic.

Mlada čebula: to morate vedeti!
V 4. oddaji 5. sezone Vrtičkanje sta nas Tina in Metka med drugim poučili o vzgoji in uporabi mlade čebule. Nekaj trikov vam razkrivamo v nadaljevanju ...

Za ljubitelje sladkega krompirja ...
V 3. oddaji 5. sezone Vrtičkanje sta nam Tina in Metka med drugim pokazali, kako lahko vzgojimo sadike sladkega krompirja, kje na vrtu bo najbolj uspeval ter kako ga skladiščiti.

Končno smo jo dočakali ...
Od danes so nedelje rezervirane za ljubitelje vrtičkanja. Vračata se namreč Tina in Metka, ki nas bosta vsako nedeljo ob 18.15 v oddaji Vrtičkanje na POP TV razveseljevali s svojimi nasveti, triki, recepti in še marsičim zanimivim. Tik pred začetkom nove sezone smo poklepetali z Metko, ki nam je malce namignila, kaj sta nam tokrat pripravili.

Umestite jo v svojo prehrano
Tudi v Sloveniji vse bolj posegamo bo ekološko pridelanih in bolj zdravih živilih, pri katerih ima pira pred navadno pšenico vsekakor prednost. Pridelava tega vse bolj priljubljenega žita je v porastu tudi zato, ker je odpornejša proti boleznim in škodljivcem ter je vremensko manj občutljiva.

Čas martinovanja je tu
11. novembra praznujemo god svetega Martina iz Toursa, ki sicer z obliko današnjih martinovanj ni imel nič skupnega, a se ga v evropskih državah kot svetnika spominjamo na različne načine; pri nas je praznik vina in posledično čas veseljačenja in nazdravljanja dobri letini.

To mora vedeti vsak gobar
Čeprav so mnogi nejevoljni zaradi dežja, so ga gobarji komaj čakali. Gobe po dežju namreč rastejo ’kot nore’, da je temu res tako, pa med drugim dokazujejo fotografije polnih košar gob, ki so preplavile družbena omrežja. Če se tudi vi te dni odpravljate v gozd, upoštevajte zlata pravila gobarjenja in spoštujte naravo. Gob je namreč dovolj za vse.

Privoščite si jo v izobilju
Cvetača je zelenjadnica, ki jo gojimo zaradi čudovitega cveta, imenovanega tudi roža. Ta je lahko raven ali sestavljen iz posameznih ’rož’. Cvetača je po navadi bele barve, lahko pa je tudi rumena, oranžna, zelena ali vijolična. Je izjemno okusna in vsestranska za uporabo, zato si jo le privoščite.

Ideje za ljubitelje paradižnika
Če imamo svežih paradižnikov več, kot jih lahko sproti porabimo, potem ti kar kličejo, da jih pripravimo za zimo. Tako bomo tudi v hladnejših mesecih, ko bo naš vrt počival, uživali v njegovem odličnemokusu. Preizkusite tudi vi preproste načine shranjevanja!

Bi verjeli, da je tako koristen za naše telo?
Veliki, mali, dolgi, kratki, okrogel, debel, natičniki, počepinci, preklarji, pritličniki ... vse to so vrste fižola. Ker fižol ni zahteven, ga lahko brez težav pridelate na svojem vrtu, v nadaljevanju pa si preberite tudi, za kaj vse je koristen.

Je zdravilna, osvežilna, zmanjšuje stres ...
Meta je izjemno zdravilna in osvežilna, zato jo je priporočljivo imeti na domačem vrtu ali balkonu. Ni zahtevna za vzgojo, bo pa popestrila marsikatero jed in tudi napitek.

Obliznili si boste vse prste ...
Fige lahko uživamo sveže, iz njih pripravimo marmelado, jih dodamo k mesnim in zelenjavnim jedem, naravnost odlične pa so v sladicah. Če imate radi fige, boste zagotovo navdušeni nad spodnjimi recepti.

To morate vedeti vsi ljubitelji jajčevcev
Jajčevec je zadnja leta nadvse priljubljena zelenjadnica, zato ni nič čudnega, da vse več ljudi najde prostor zanj tudi na svojem vrtičku. Če tudi vi razmišljate, da bi jajčevce gojili sami, vam bodo zagotovo v pomoč koristni nasveti, ki jih najdete v nadaljevanju.

Pravijo jim celo hrana angelov
Sladke, slastne, vsestransko uporabne, zdrave. Vse to so fige, ki si jih v poletnih mesecih le privoščite. A čeprav figa uspeva večinoma v slovenski Istri, na Goriškem in v Brdih, pa na Krasu in celo v Beli krajini, jo lahko poskusite vzgojiti tudi na domačem vrtu.

Koristni nasveti za vzgojo rdeče pese
Rdeča pesa je ena izmed tistih vitamisko mineralnih bomb, ki nikoli ne manjka na vrtičku Metke in Tine. V 13. oddaji 4. sezone Vrtičkanje sta nam med drugim postregli s številnimi koristnimi nasveti za vzgojo in uporabo pese.

Čim večkrat naj se znajde na vašem krožniku
Špinača ni le izjemno okusna, ampak se lahko ’pohvali’ s številnimi učinkovinami, ki blagodejno vplivajo na naše zdravje. Da jo boste imeli ves čas pri roki, pa ji le namenite kakšno gredico na vrtu.

V tem času si jih privoščite v izobilju
Šparglji so ena od prvih vrst spomladanske zelenjave. Prve, če zima ni bila predolga, lahko pričakujemo že nekje sredi aprila, zadnje pa lahko naberemo v sredini junija. Vrhunec nabiralne sezone pa je prav med prvomajskimi prazniki. In zato si jih le privoščite v izobilju, saj so prava zakladnica zdravja in vitalnosti, hkrati pa slovijo tudi kot afrodizijak.

Za ljubitelje korenja ...
Brez slabe vesti lahko rečemo, da je korenček ena najbolj priljubljenih zelenjadnic in tudi stalnica na večini slovenskih vrtov. Če ste na področju vrtičkanja še 'zeleni', je pametno upoštevati nekaj osnovnih nasvetov za vzgojo. V nadaljevanju zato preverite, kako do zdravega, velikega in okusnega korenja.