Dominvrt.si

sadež

Hrana, ki jo je dobro uživati v poletnih mesecih

Z razlogom pravijo, da moramo v hladnejšem delu leta uživati bolj polno in nekoliko bolj kalorično hrano, v poletnih mesecih pa je dobro, da posegamo po lahkotnejši hrani, ki vsebuje veliko vode. Nekaj izmed te vrste hrane, vrtnine, imamo lahko tudi na lastnem vrtu in vsekakor je še čas, če še niste, da jih posadite na svoje gredice.

Na kaj morate biti pozorni pri gojenju paradižnika v rastlinjaku

Paradižniki so najbolj priljubljena vrtnina za gojenje v rastlinjakih. Pogoji v zaprtem prostoru pa zahtevajo bolj skrbno ravnanje in posebne pogoje, da preprečite bolezni in plesen.

Katero sadje in zelenjavo moramo olupiti?

Nutricisti so si glede tega, katero sadje in zelenjavo bi morali olupiti in katero ne, enotni.

Vsega tega o bananah niste vedeli

V svetovnem merilu je banana najpriljubljenejši in najbolj prodajan sadež. Tudi v EU je med tropskimi sadeži na prvem mestu, med vsemi sadeži pa se uvršča kar na drugo mesto, takoj za jabolki. A kljub njeni priljubljenosti o njej zagotovo ne veste vsega.

Zato jih morate imeti vedno na zalogi

Nič novega ni, da je limona pravi eliksir zdravja in vitalnosti, zaradi česar jo je dobro uživati bodisi v napitkih in smoothijih, bodisi jo dodajati solatam in drugim jedem. A načinov uporabe limone je pravzaprav malo morje in tokrat vam predstavljamo nekaj neklasičnih.

Katero sadje velja za najbolj zdravo?

Velikokrat iščemo načine za hitro hujšanje in pogledujemo po 'pripravkih' in 'superživilih', ki bi nam pri tem pomagali, prevečkrat pa pozabljamo, da imamo pred nosom tako rekoč vse, kar je zdravo, dodatno dejstvo pa je, da so najbolj preproste rešitve tiste, ki so najboljše. Poglejmo si, katero sadje velja za najbolj zdravo po navedbah strokovnjakov in zakaj.

Ljubezen gre skozi želodec

Zagotovo vsi poznate pregovor, da gre ljubezen skozi želodec. Tako je razmišljala tudi Mihaela, in snubcema naročila, da ji spečeta okusen štrudelj iz domačih jabolk. Tisti, ki bo spekel najboljšega, pa ga čaka zmenek, toda sodnica, ki bo kar Mihaelina babica bo zelo stroga.

5 trikov v kuhinji, ki jih zagotovo še ne poznate!

Kar se tiče gospodinjskih opravil, posebej pa tistih v kuhinji, se vsi najrajši obračamo na svoje babice, ki so prava zakladnica znanja in idej, ki jim ni para. Toda priznamo ali ne, novejši časi so prinesli kar nekaj novosti, predvsem pa vsi iščemo načine, kako si čim bolje olajšati delo. Naše babice so vedele in vedo ogromno, a današnja generacija ima navado, da gre rada 'po liniji najmanjšega odpora'. Takšen način v življenju sicer, vsaj iz psihološkega vidika, ni priporočljiv, vsekakor pa je dobrodošel pri delu v kuhinji. Preberite nekaj izjemnih trikov, za katere boste rekli, da bi jih morali poznati že prej!

Kako preprečiti rjavenje jabolk?

Ko ga razrežemo in pustimo nekaj minut na svežem zraku, se sočno belo meso jabolka obarva rjavo. Kljub temu je sadež užiten, je vendarle nekoliko neestetski, predvsem če ga postrežemo gostom. Preverite, zakaj pride do te reakcije in kako jo lahko preprečimo!

Čeprav ni tako znana, ima kup blagodejnih učinkov

Čeprav pri nas niso tako razširjene in tudi v trgovinah ter na tržnicah jih je včasih težko dobiti, so kutine nadvse aromatične in okusna popestritev marsikatere jedi, sploh sladic, zaradi hranljivosti pa so posebno mesto dobile tudi v kozmetiki. Kutino lahko gojite na domačem vrtu.

Kdaj sadje in zelenjavo shranjevati ločeno?

Verjetno se vam je že zgodilo, da ste obiskali tržnico in domov prinesli polno košaro prekrasnega svežega sadja in zelenjave. A kmalu ste bili razočarani, saj se je marsikaj pokvarilo hitreje, kot ste pričakovali. Bi lahko to preprečili?

Počasi spet prihaja njegov čas

’Ko kakiji pričnejo rdečeti, doktor medicine postane moder’, pravi star japonski pregovor. Sočno aromatično japonsko jabolko namreč ni le okusno, ampak tudi zelo hranljivo in zdravilno.

10 vrst sadja, ki jih morate vedno kupiti popolnoma zrele

Ko nabiramo ali kupujemo sadje, si vedno želimo, da je zrelo, sladko, pa vendar ne prezrelo in da se naslednji dan ne pokvari. Vedeti pa je treba, katero sadje bo brez težav dozorelo po nekaj dneh doma in katero, če ga naberemo ali kupimo nezrelega, nikoli ne more doseči prave sladkosti, aromatičnega okusa in dobre teksture. 

Kaj delamo na vrtu septembra?

September že pridno trka na vrata. Počasi se zaključuje čas dopustov, za šolarje in dijake se začenja pouk, za vrtičkarje pa se prijetno delo, ki traja že vse od zgodnje spomladi, še ne končuje. Ni še čas, da damo vse štiri od sebe in pridno čakamo na novo sezono. September je mesec, ko je treba na vrtu še marsikaj postoriti.

4 najboljše naravne maske za obraz

V nadaljevanju vam predstavljamo štiri maske za obraz, ki bodo osvežile vašo kožo, masko pa lahko iz naravnih sestavin izdelate kar same!

Kako pripraviti zalogo živil, da bodo obroki hranljivi in raznoliki?

V času izolacije so lahko okusni in hranljivi obroki uteha, hkrati pa ohranjajo naš imunski sistem zdrav. Kako smiselno opraviti nakupe živil, da ne boste v samoizolaciji jedli samo testenin in kruha, po nakupih pa se boste odpravili le enkrat na teden?

Na obisku v najstarejšem botaničnem vrtu na Madžarskem

Med jesenskim potepanjem po Budimpešti sem se odpravil tudi na obisk najstarejšega botaničnega vrta na Madžarskem Füvészkert. Gre za botanični vrt univerze, ki je bil ustanovljen že leta 1771.

Poznate razliko med sadjem in zelenjavo?

Ob tem vprašanju verjetno polovica ljudi zavije z očmi in reče, seveda. Le kdo ne ve, katero živilo spada med sadje in katero med zelenjavo? Toda pomislimo le na paradižnik, ki je sadje, a se ob njem lahko s skoraj vsakim drugim človekom skregamo, ker trdi, da je zelenjava. Vsi tudi vemo, da je jabolko sadje, kumara pa spada med zelenjavo. Pa je temu res tako?

Mali rumeni čudež, brez katerega enostavno ne gre

Mali rumeni čudež ni samo zdrav, je tudi nadvse uporaben sadež. Čudeže dela tudi pri negi telesa. Da, to je limona.

5 nasvetov, da bo kuhinja otrokom prijazna

Če imate otroke, potem veste, da več družinskih aktivnosti (razvažanje otrok v šolo, na aktivnosti ipd.) terja tudi večjo organiziranost. Kako si olajšati delo v kuhinji?

Najboljši domači recepti za prijeten vonj doma

Prodajne police so sicer polne najrazličnejših osvežilcev zraka v pršilu, takšni, ki jih lahko vtaknete v električno vtičnico, na voljo so dišeči geli, sveče … Kako pa lahko za prijeten vonj in svežino poskrbite sami?

Trik, da jabolka ne bodo porjavela

Askorbinska kislina oziroma vitamin C, ki se nahaja na primer v limoninem soku ter ostalih citrusih, je zelo uspešna pri zaviranju delovanja encimov. In prav to je razlog, zakaj bi morali nekaj kapljic limoninega soka kapniti na narezana jabolka.

Lubenica počena? Zavrzite jo!

Si sploh predstavljate poletje brez lubenice, tega sočnega sadeža, ki vsebuje veliko vode in hranljivih snovi? Kako izbrati najboljšo in zakaj morate lubenico, ki je v notranjosti razpokana, zavreči?

Vse več ljudi jo soli, izvedite razlog, zakaj!

Morda zveni nekoliko nenavadno, a vse več ljudi ta slastni sočni sadež soli.

Najejte se ga!

Ribez vsebuje mnoge zdravilne snovi, poleg tega pa je zaradi kiselkastega okusa osvežilen in zato še kako dobrodošel na krožniku v teh toplih dneh.

Pravijo jim celo hrana angelov

Sladke, slastne, vsestransko uporabne, zdrave. Vse to so fige, ki si jih v poletnih mesecih le privoščite. A čeprav figa uspeva večinoma v slovenski Istri, na Goriškem in v Brdih, pa na Krasu in celo v Beli krajini, jo lahko poskusite vzgojiti tudi na domačem vrtu.

Poznate to rastlino?

V tretji oddaji četrte sezone Vrtičkanja Tina in Metka med drugim predstavljata fizalis, rastlino, ki zaradi različnih poimenovanj povzroča nekaj zmede, je pa lahko čudovit okras na vrtu in tudi okusen sadež. Jo poznate?

Ljubitelji vrtnarjenja boste navdušeni

V nedeljo 19. februarja ob 17.45 na POP TV prihaja nova sezoda priljubljene oddaje Vrtičkanje. Tina in Metka sta celo leto pridno snemali, obiskali kar nekaj različnih krajev in zanimivih ljudi ter seveda pridno skrbeli za svoj razkošni vrt, tako da že komaj čakata, da bosta z nami delili izkušnje, nasvete in tudi recepte. In kaj nam pripravljata?

Čeprav ni tako znana, ima kup blagodejnih učinkov in je vsestransko uporabna

Čeprav pri nas niso tako razširjene in tudi v trgovinah ter na tržnicah jih je dokaj težko dobiti, so kutine nadvse aromatične in okusna popestritev marsikatere jedi, sploh sladic, zaradi hranljivosti pa so posebno mesto dobile tudi v kozmetiki. Kutino lahko gojite na domačem vrtu.

Jih poznate?

Nežni pergamentni lampijončki so eden najzanimivejših okrasov na naših vrtovih in so ponekod že od nekdaj prisotni. Krhke lupine pa skrivajo jagode, ki so včasih rumene, drugič oranžne ali skoraj rdeče in so zelo zanimivega okusa in izjemno koristne za zdravje. Veste, o katerem sadežu govorimo?

ISSN 2630-1679 © 2024, Dominvrt.si, Vse pravice pridržane Verzija: 1067