sadike

Trik za pobiranje zrelih paradižnikov
Več mesecev ste se trudili, vzgajali in skrbeli za svoje paradižnike, zdaj pa je končno napočil čas, da poberete sadove svojega trdega dela. Da ta ne bi šel v nič, imamo za vas nekaj nasvetov, kako te delikatne sadeže pravilno pobrati.

Lovorikovec je ena najbolj hvaležnih rastlin za živo mejo
Lovorikovec je ena izmed najbolj priljubljenih rastlin za živo mejo. Poleg tega, da s svojimi velikimi zelenimi listi odlično opravlja svojo funkcijo varovanja zasebnosti in ločevanja meje, je praktična, nezahtevna in prijetna na pogled.

Zakaj korenje v loncu tako dobro uspeva?
To priljubljeno korenasto zelenjavo je enostavno gojiti v posodah, loncih in cvetličnih koritih, ki jih postavite na balkon. Z malo sreče in pravimi nasveti jo boste lahko pobirali od zgodnjega poletja do pozne jeseni.

Očarljiva alpska cvetlica, ki se odlično obnese na domačem skalnjaku
Planika, ikonična cvetlica, je znana po svojih suličastih, kosmatih listih in belih, zvezdastih cvetovih. Čeprav rastlino običajno povezujemo z Alpami, pa v resnici izvira iz Himalaje. Nenazadnje pa se pri nas tudi odlično obnese kot gojena rastlina. Vajene so ostrega okolja - skalnatih, revnih tal, nizkih temperatur in močnega vetra, zaradi česar so odličen dodatek skalnjaku na domačem vrtu.

Čudovita grmovnica, ki zakrije pogled radovednim sosedom
Fotinija je širokolistna grmovnica iz družine vrtnic. V naravi se pojavlja približno 60 vrst, vse pa izvirajo iz Azije. Priljubljena je predvsem zaradi svojega čudovitega listja, ki je običajno sprva svetlo rdeče, sčasoma pa postane temno zeleno. Preverite več o tej zanimivi rastlini, ki se odlično obnese tudi kot živa meja in je dobra zamenjava lovorikovca ali ciprese.

Junija na vrtu že pobiramo prve pridelke
Junij je mesec, ko vrt že začenja kazati sadove preteklih mesecev, toda po drugi strani se pravo delo sedaj šele začne. Poglejte, kaj vse je potrebno postoriti v naslednjih nekaj tednih.

Ta opravila so v maju nujna za bogat pridelek
Maj je za domače vrtičkarje zagotovo najpomembnejši in najbolj delaven mesec. S strokovnimi pristopi, pravočasnim sajenjem in ustrezno zaščito pred poznimi slanami, plevelom in škodljivci, postavite temelje za bujno rast in obilen pridelek poletni pridelek.

V petih korakih do sočnih malin na balkonu
Maline so hitro rastoče in okusno sadje, ki ga je enostavno gojiti na domačem vrtu. Edina slabost je, da se na vrtu zelo hitro razrastejo, če jih ne obrezujemo sproti. Enostavna rešitev – tudi za tiste z manjšimi vrtički pa je, da jih posadimo kar v korita.

Poznate okro ali bamijo?
Ob pogledu na čudovite okrine cvetove marsikdo najprej pomisli na hibiskus, kar ni naključje, saj okra ali bamija, kot jo tudi imenujemo, spada prav v družino hibiskusa! Ta zanimiva rastlina z užitnimi plodovi, ki po obliki spominjajo na feferone, je pri nas še precej nepoznana. Pa veste, kako jo gojimo in zakaj se uporablja?

So stare jablane res samo romantični ostanek preteklosti?
V času, ko v trgovinah kraljujejo bleščeča, uniformna jabolka popolnega izgleda, marsikdo pozablja, da imajo stare sorte jablan prav poseben čar – in številne prednosti. Ker niso intenzivno pridelane, namakane in podvržene velikemu okoljskemu stresu, take sorte veljajo za okusnejše, z več arome. Prav tako pa z njihovim sajenjem ohranjamo dragoceno dediščino naših prednikov. Prav zato si zaslužijo svoje mesto tudi na domačem vrtu.

To so najboljše sorte poletnih solat
Takoj ko v zraku začutimo pomlad, je čas, da se lotimo enega najbolj koristnih projektov v letu – sajenja spomladanskih sort solat. Predstavljamo vam nekaj naših najljubših, ki bodo v poletnem času odlično uspevale.

Jiaogulan: Tradicionalno kitajsko zelišče nesmrtnosti
Jiaogulan je tradicionalno kitajsko zelišče, ki mu zaradi številnih zdravilnih lastnosti pravimo kar zelišče nesmrtnosti. Med drugim kaže potencial za obvladovanje sladkorne bolezni, izkaže pa se tudi kot dobrodošla pomoč pri hujšanju in lajšanju stresa. Dobra novica je, da ga kljub njegovemu azijskemu izvoru lahko gojimo tudi pri nas.

Drevo, ki v svojih koreninah skriva slovensko tradicijo
Navadni oreh ima v Sloveniji bogato zgodovino, hkrati pa je zelo pomembna drevesna vrsta pri nas. V nadaljevanju izveste vse o tem drevesu, ki daje tako cenjene orehe – brez katerih niti tradicionalne potice ne bi bilo.

Tako bo krompir vzklil tudi do dva tedna prej
Med vsemi opravili, ki vrtičkarje čakajo v naslednjih tednih, je tudi sajenje krompirja, ki ga moramo pred tem še ustrezno pripraviti. Za to potrebujemo zdrave in močne gomolje, ki jih je priporočljivo, preden jih položimo v zemljo, tudi nakaliti. Preberite, zakaj.

Pistacija na domačem vrtu: Vse, kar morate vedeti za uspešno gojenje
Ste razmišljali, da bi na svojem vrtu posadili pistacijo? Čeprav tega morda niste vedeli, rod pistacije obsega 11 drevesnih in grmovnih vrst. Njihova značilnost je, da so vetrocvetke in dvodomne rastline. Slednje pomeni, da za uspešno gojenje potrebujemo vsaj dve raznospolni rastlini. Moški cvetovi so namreč prisotni le na moški rastlini, ženski cvetovi, iz katerih se razvijejo plodovi, pa le na ženski rastlini. Ker vetrocvetke oprašuje veter, moramo moške rastline vedno saditi na stran, iz katere v pomladanskem času večkrat piha veter. Če ste eden tistih, ki so se v zadnjem času navdušili nad tem oreščkom, potem boste v naslednjih vrsticah zagotovo našli kaj zanimivega.

Berivka: solata, ki jo sadimo zgodaj spomladi
Zimske solate, ki prezimijo, lahko sadimo že jeseni, ali pa se setve lotimo v februarju ali marcu. Poglejmo si, katere so specifike sajenja solatnic v zgodnjem spomladanskem času in katere sorte zagotavljajo najboljši pridelek.

Čili najbolje uspeva na sončnem in svetlem balkonu
Obstaja na tisoče vrst čilijev v široki paleti barv, oblik, velikosti in stopenj pekočnosti, od blagih do izjemno pekočih. Dobra novica za vse ljubitelje je, da jih je mogoče zelo enostavno vzgojiti tudi na balkonu. Poleg tega, da jih boste tako imeli vedno pri roki, so namreč že rastline čilija same po sebi čudovita zelena dekoracija.

To so kandidati za sejanje v februarju in marcu
Pomlad morda še ni čisto tukaj, toda prvi spomladanski sončni žarki bodo kmalu posijali, zato je čas, da posejemo semena, ki jih bomo pozneje presadili na vrt ali v cvetlične lončke in na gredice.

Dobri in slabi sosedje na vrtu
Mislite, da je pravilo sajenja vrtnin po principu dobrega in slabega soseda brezpredmetno? Če se z vrtnarjenjem ukvarjate že dlje časa, potem veste, da temu ni tako. Poglejte, zakaj je za vrtnine pomembno, da imajo zraven sebe tisto, kar potrebujejo.

Zimska zelenjadnica, ki jo morate imeti na svojem vrtu
Listnati ohrovt je priljubljena zimska zelenjava, uporabna na mnogo načinov – v solatah, zelenjavnih napitkih, juhah in še marsikje. Je sorodnica zelja, zato po okusu rahlo spominja nanj, vendar njegovi ohlapni, pokončni listi z valovitimi robovi za razliko od zelja ne tvorijo glave. Poglejmo, kakšne pogoje potrebuje za rast.

Vsestranska začimba, ki je pravzaprav strupena
Majaron (Origanum majorana) je trajnica, ki je tesno povezana z origanom. Ker spada v družino ustnatic, je tudi sorodnica bazilike, rožmarina, žajblja, timijana in origana. V toplejših območjih lahko majaron prezimi zunaj, na celinskem delu pa ga večinoma gojimo kot enoletnico ali pa kot lončnico, ki jo prestavimo v zaprt prostor, ko pride zima.

Kaj je tatsoi, zelenjava, ki bo preživela tudi mrzlo zimo?
Tatsoi je zelena listnata zelenjava, ki spada v družino kapusnic tako kot zelje, ohrovt, cvetača in brokoli. Ima velike zaobljene liste v obliki žlice, ki so maslene teksture in rahlo sladkega okusa. Gre za zelenjavo, ki izvira iz Azije, ker je podobno kot špinača precej odporna na mraz, pa je primerna tudi za gojenje jeseni in pozimi.

Korenasta zelenjava, ki jo gojimo pozimi
Pastinak je korenasta zelenjava, tesna sorodnica korenja in peteršilja iz družine kobulnic. Tako kot mnoge korenovke tudi pastinak nabiramo od jeseni do pomladi. Korenine, nabrane pozimi in spomladi, so navadno najboljšega okusa, saj se v času zimskega mirovanja škrob pretvori v sladkor. Preberite več o tej zimski zelenjadnici, ki je včasih po krivici kar malo prezrta.

Mehiška kuhinja je več kot samo čili
Sveže sestavine in pristni okusi ter seveda aromatične začimbe so razlog za priljubljenost tradicionalnih mehiških jedi tudi zunaj meja Latinske Amerike. Če je mehiška hrana po čem znana, so to zagotovo močne arome, ki jih pričarajo najrazličnejše začimbe. Za avtentično izkušnjo mehiške kuhinje boste seveda morali obiskati državo, kjer znajo jedi tudi najbolje pripraviti, gotovo pa lahko s pravimi začimbami tudi doma ustvarimo pridih Mehike. Nekaj najpogostejših, ki jih uporabljajo na tem delu sveta, smo opisali spodaj.

Azijska začimba, ki jo pogosto zamenjamo z nam bolj poznano kumino
Kumin je azijska začimba, ki jo zaradi podobnega imena včasih zamenjamo za kumino. Najdemo ga tudi pod imenom orientalska ali rimska kumina (Cuminum cyminum L.) in je za razliko od nam nekoliko bolj domače kumine (Carum carvi) bolj znan na vzhodu. Nenadomestljiv pa je tudi v latinskoameriški, bližnjevzhodni, severnoafriški in indijski kuhinji. Semena, ki zrastejo na rastlini, pa niso uporabna samo v kuhinji, ampak imajo tudi visoko zdravilno vrednost.

Atraktivna grmovnica s čudovitimi zdravilnimi cvetovi
Hibiskus je zagotovo ena izmed bolj atraktivnih grmovnic. Čudovita skozi celo leto, v poletnem in jesenskem času, ko nas razveseli s svojimi cvetovi različnih barv pa še toliko bolj. Njeni cvetovi pa tudi privabljajo čebele, ki so pomemben člen opraševanja in zato vzpodbudno delujejo tudi na rast ostalih rastlin na vrtu.

Solata, ki je najboljša v hladnejšem delu leta
Motovilec ali 'repincelj' kot mu pravijo nekateri, je nizko rastoča sorta solate, ki jo sadimo v jeseni. Je precej nezahtevna vrtnina, ki jo je enostavno gojiti tudi v hladnejšem času, ko sicer na vrtu ne uspeva skoraj nič.

Kako izbrati najboljšo toplo gredo za vaš vrt?
Topla greda omogoča vrtnarjenje skozi vse leto, kar pomeni, da boste spomladi s sajenjem lahko začeli prej in nadaljevali tudi pozno v jeseni. Zgodnje sajenje mogoča daljšo rastno dobo, poleg tega pa ustvarja pogoje tudi za uspevanje tropskih rastlin, ki običajno niso vajene našega podnebja. Da boste med vso ponudbo na trgu znali izbrati pravo toplo gredo zase, ponujamo nekaj nasvetov.

Ali paradižnikov res ne smemo shranjevati v hladilniku?
Ko pomislimo na poletne pridelke, je prva stvar, ki nam pride na misel, zagotovo paradižnik. Potem ko smo spomladi skrbno posadili semena ali sadike, jih negovali, zalivali, pleli, gnojili in še kaj – vse z namenom, da bi nam rastlina namenila kakšen sadež, ni večjega veselja kot utrgati plod in ga pojesti takoj, še rahlo toplega od sonca. A kam z vsemi doma pridelanimi paradižniki, ko je teh preveč, da bi jih pojedli naenkrat?

To je skrivnost velikanskih buč
V jeseni se marsikdo rad pohvali z velikimi bučami vseh barv, oblik in velikosti. Medtem ko je večini izmed nas dovolj, da iz nje pripravimo okusno juho ali drugo kulinarično poslastico ali pa jo uporabimo kot čudovit jesenski okras, drugi vidijo zabavo v tekmovanju in primerjanju, komu bo zrasla večja. Ampak, kako sploh priti do takšne buče?