shranjevanje v hladilniku

9 stvari v hladilniku, ki bi jih morali zavreči
Redno tedensko čiščenje hrane v hladilniku prihrani prostor, reši pa vas lahko tudi bolečin v želodcu. Poglejte, katere stvari ne smejo stati v hladilniku predolgo.

Zdravilna rastlina, ki smo jo jedli že kot otroci
Kislica je ena od številnih trdoživih trajnih zelišč iz družine ajdovk (Polygonaceae). Njeni listi so rahlo ostrega kislega okusa, kar je posledica vsebnosti oksalne kisline. Vse vrste so široko razširjene v zmernih regijah in v večini primerov rastejo kot plevel, glede na njihove zdravilne lastnosti pa jih je mogoče tudi gojiti.

Trik, kako oživiti ovenelo solato in druge vrste zelenjave
Se vam pogosto zgodi, da se solata, fižol, korenje in druga zelenjava v vašem hladilniku pokvarijo, še preden jih uspete porabiti? Poln predal zelenjave, ki je bila še dan ali dva nazaj sočna, hrustljava in polna vitaminov, sedaj pa je uvela in nič kaj privlačna na pogled, nam lahko pošteno pokvari dan. Na srečo pa ni nobene potrebe, da takšno zelenjavo in sadje takoj zavržete.

S tem trikom bodo plastične posode za hrano spet kot nove
Težava s posodami za shranjevanje hrane je, da jih, čeprav so izjemno priročne, nikoli ne moremo zares povsem dobro oprati. Tudi po tem, ko jih vzamemo iz pomivalnega stroja, namreč lahko na njih še vedno ostanejo madeži, plastika pa ohrani vonj po določenem živilu. Neka uporabnica TikToka je pred kratkim delila preprosto rešitev, s katero plastično posodo po uporabi ponovno povrnemo v čisto stanje.

Deluje protivnetno, lajša prebavne težave in zobobol ...
Pehtran je vsem dobro poznano zelišče z aromatičnimi listi in močnim, a prefinjenim okusom, ki nekoliko spominja na pikantni janež in baziliko. Spoznajte ga ...

Čudežna nalepka, ki ohranja svežino sadja
Če sadja in zelenjave ne shranimo pravilno, se hitro lahko začne proces gnitja, in takšna živila lahko samo še zavržemo. Izdelali so nalepko, ki bo pomagala svežino sadja ohraniti veliko dlje.

Buča, ki že v imenu skriva okus po maslu in oreščkih
Jesen nam prinaša oblilo okusnih pridelkov in če kdo, potem je maslena buča kraljica tega obdobja. Spada med zimske buče, kar pomeni, da lahko v njenem okusu uživamo še mesece po tem, ko smo jo pobrali z vrta ali njive. Ime je dobila po svoji teksturi in prijetno maslenemu, rahlo oreškastem okusu, idealna pa je za pripravo najrazličnejših slanih in sladkih jedi.

So se v vašo shrambo naselili žitni žužki?
Kljub vsem prizadevanjem, da bi bila naša kuhinja ves čas bleščeče čista in urejena, včasih to še vedno ni dovolj, da bi preprečili vdor nezaželenim obiskovalcem. Eni izmed bolj nadležnih so žitni žužki (Sitophilus granarius), ki na srečo niso škodljivi, a boste zaradi njih morali zavreči precejšnje količine hrane.

Zakaj krompirja, ki kali, ni priporočljivo jesti?
Krompir za razliko od večine drugih vrtnin dobro prenaša skladiščenje, tudi za daljše obdobje. Ustrezna temperatura in vlaga v prostoru zagotavljata, da ostane uporaben še vsaj pol leta, seveda pod pogojem, da smo shranili samo zdrave in nepoškodovane gomolje. Še največ preglavic nam v tem času povzroča neželeno kaljenje, ki se mu je na srečo mogoče izogniti ali pojav vsaj zamakniti za kakšen mesec.

Lejla Puškar: Organizator kravat ne bo rešil zakona, lahko pa zmanjša napetosti med partnerjema
Prijeten, čist in pospravljen dom igra pomembno vlogo pri našem dobrem počutju. Ne le, da smo takrat, ko so stvari na svojem mestu, sami bolj organizirani in posledično bolj produktivni, urejen dom v naša življenja prinese tudi boljše medosebne odnose. Le kdo se s svojimi starši, partnerjem, z otroki ali pa s sostanovalcem še nikoli ni sprl zaradi nogavic na tleh ali pa izgubljenih ključev?

Hladilniki v trgovinah Jager
Hladilnik je osrednji del vsake kuhinje. Služi nam ne le za shranjevanje hrane, ampak tudi za ohranjanje svežine in okusa živil. Izbor pravega hladilnika lahko bistveno vpliva na našo vsakodnevno rutino, zato je treba pri njegovi izbiri biti posebej pozoren. Trgovine Jager so znane po široki ponudbi bele tehnike, vključno s hladilniki, zato vam v tem članku ponujamo smernice, kako izbrati pravega zase.

Čas je, da pridelke z vrta spremenimo v ozimnico
Konec poletja ne prinese le krajšega dneva in hladnejših večerov, ampak tudi vrhunec vrtičkarske sezone, kar pomeni, da je vrt v tem času najbolj bujen in pogosto je pridelka več, kot bi ga lahko porabili. Da vsa ljubezen in delo, ki ste ga vložili vanj, ne bo zaman, vse pridelke poberite in jih shranite za zimo. Priprave ozimnice se lotite že v avgustu, pri tem pa upoštevajte nasvete, kako posamezno vrsto zelenjave ali sadja ali zelišč čim dlje ohraniti svežo.

So živila po pretečenem roku še vedno užitna?
Po preteku roka uporabe, natisnjenega na embalaži živil, ni nujno, da morate živilo zavreči, ker naj ne bi bilo več užitno. Marsikatera živila lahko uživate še kar nekaj časa, če jih boste le pravilno shranjevali.

Je sladki krompir res boljši od navadnega?
Sladki krompir je tropska rastlina, ki izvira iz Amerike, k nam pa ga je prinesel Krištof Kolumb. Kljub poimenovanju, z navadnim krompirjem, ki je pri nas nekoliko bolj razširjen, pravzaprav nima zelo veliko skupnega. Gre namreč za botanično različni rastlini – sladki krompir spada med slakovke, navadni krompir pa med razhudnike. Poglejmo si nekaj dejstev o tej rastlini, za katero je tudi pri nas v zadnjih letih kar nekaj zanimanja.

Že veste, s katerimi prazničnimi jedmi boste v decembru postregli vašim gostom?
Decembra bo v naših domovih zadišalo po najrazličnejših dobrotah. Še posebej prijetne so praznične večerje. Ob njih se zbere cela družina, na mizi pa se znajdejo vrhunsko pripravljene jedi.

Kumina – nepogrešljiva začimba v vsaki kuhinji
Kumina je začimba, ki je nepogrešljiva v kuhinji. Večina jo pozna le po njenih 'semenih', ki to v resnici niso, za obogatitev jedi pa jih lahko kupimo praktično v vsaki trgovini s hrano. Le malokdo ve, da jo je preprosto vzgojiti tudi doma in da ima posajena rastlina pozitiven vpliv na druge vrtnine, saj s svojimi cvetovi privablja številne žuželke.

Super ideje za shranjevanje česna
Česen je pravi eliksir zdravja in odličen dodatek številnim jedem, zato je že skoraj nujno, da ga imamo ves čas pri roki. Če ga pridelamo ali kupimo večje količine, ga moramo seveda ustrezno skladiščiti oziroma shraniti, sicer ne bo dolgo užiten. V nadaljevanju preverite, kako poskrbeti, da boste imeli česna celo zimo na pretek.

Kako pravilno shraniti rdeče zelje?
Rdeče zelje, ki ga poznamo tudi po imenu Blaukraut, navadno dozori bolj pozno, in sicer 140 dni po setvi. Najbolje uspeva na soncu in v polsenci, največ pa ga pridelajo na Kitajskem. Vsebuje kar nekaj vitaminov iz skupine B, vitamin C (skoraj toliko kot limone), kalij, kalcij, folno kislino in pa beta karoten. Čeprav je kot pri ostalem sadju in zelenjavi najbolj zdravo sveže zelje, pa imamo za vas nekaj nasvetov, kako najustrezneje shraniti rdeče zelje, da ga lahko jeste skozi vse leto.

Kaj narediti z zelenimi paradižniki?
So vaši paradižniki še vedno polni nezrelih sadežev? Poglejte, kako jim pomagati, da bodo dozoreli, oziroma kaj narediti z zelenimi paradižniki.

Kako shranjujemo avokado?
Le kaj je boljšega kot zrel avokado na rezini opečenega kruha s ščepcem soli in nekaj začimbami? Ob nečem tako okusnem se vam res ni potrebno zadrževati, sploh, če gre za zdravo pregreho, kot je avokado. Edina težava pri pretiravanju z avokadom je, da ste ga kupili preveč in sedaj vas skrbi, da se bo pokvaril, še preden bi ga uspeli pojesti. In kaj storiti v primeru, da vam je ostala polovička? Za vas imamo nekaj nasvetov, kako shraniti cele in narezane avokade!

Kako pripraviti breskve za ozimnico?
Sočne in sladke domače breskve so popolna osvežitev sredi poletja, ampak kaj, če si tega okusa zaželimo tudi v hladnejših dneh? Breskve seveda tudi zunaj sezone lahko kupimo v trgovini, vendar te še zdaleč niso tako okusne. Pripravite si ozimnico, ko je svežih breskev še na pretek, in uživajte v sladkem okusu skozi vse leto.

Kdaj ste nazadnje očistili svoj zamrzovalnik?
Medtem ko hladilnik uporabljamo vsak dan in ga tudi sproti čistimo ter odstranjujemo izdelke, ki jim poteče rok, pa na zamrzovalnik pogosto pozabimo. Veste, kako pravilo zamrzniti in odmrzniti živila ter kako pogosto je treba čistiti zamrzovalnik?

Nasveti za pravilno shranjevanje zelenjave
Ste vedeli, da paradižnika ni priporočljivo hraniti v hladilniku, da bo čebula ostala dlje časa sveža, če jo boste shranili v odprti posodi, in da paprike, preden jih pospravite v hladilnik, shranite v plastični vrečki? Pripravili smo vam nekaj predlogov, ki vam bodo pomagali pri ohranjanju kakovosti nekaterih živil.

S tem nevede uničujemo svojo kuhinjo
Za kuhinjo pravimo, da je osrednji prostor v našem domu. Je del doma, kjer ustvarjamo in pripravljamo odlične obroke in druge umetnine, hkrati pa je to prostor, kjer preživimo največ časa. Velikokrat jo nevede z določenimi dejanji uničujemo, kar se nam na dolgi rok lahko maščuje.

Uporabljate mikrovalovno pečico? Pozor!
Mikrovalovna pečica je sestavni del kuhinjske opreme in velja za koristno dopolnitev priprave hrane na klasičen način, res pa je, da se vedno več posameznikov uporabi le-te raje v velikem loku izogiba. Če ste eden tistih, ki si brez nje preprosto ne predstavljate življenja, pa je zelo pomembno, da se jo naučite pravilno uporabljati.

Česna nikoli več ne boste lupili enako!
Česen je začimba, ki je praktično nepogrešljiva v vsakem gospodinjstvu. Do sedaj je obstajalo veliko 'trikov', bolje rečeno receptov, kako ga pravilno olupiti, a noben od njih se ne more kosati s tem.

Kako pravilno shraniti limone?
Ste siti tega, da limona takoj postane posušena in brez soka, čim jo postavite na pult? Obstaja nekaj trikov, s katerimi lahko limone ohranimo dlje časa sveže.

Kako pravilno organizirati hladilnik?
Ko se s polnimi vrečkami vrnemo iz živilske trgovine, največkrat ne razmišljamo preveč, kam bi pospravili izdelke. Za nekatere imamo stalno določeno mesto, druge odlagamo tja, kjer je pač prostor in kjer se nam zdi, da bodo kar najdlje ostali uporabni. Običajno vsaj polovico nakupov pospravimo v hladilnik, ki je zagotovo eden najbolj nepogrešljivih in hkrati najbolj obremenjenih aparatov vsake kuhinje. Še posebej tisti, ki ima spodaj še zamrzovalni del. A njegovo funkcionalnost lahko zares dobro izkoristimo samo, če ga znamo pravilno uporabljati.

Tako bo vino še boljšega okusa
Na slovenskem podeželju velja rek, da nisi pravi Slovenec, če nimaš doma zasajenih vsaj nekaj trsov vinske trte. Dovolj je že domača brajda, ki v poletnih dneh nudi prijetno senco, jeseni sladko grozdje, pozimi pa rujno vino. A čeprav se sliši sila enostavno, je tisto pravo vinarjenje vse prej kot to. Tako nega trte kot tudi predelava in pravilno skladiščenje žlahtne kapljice zahtevajo veliko pozornosti in natančnosti. To pa še ni vse: tudi za ljubitelje vina je pomembno, da steklenice vina hranijo na pravilen način. Le tako bodo namreč lahko zares uživali v njegovih okusih in aromah.

Koliko časa po odprtju je vino še užitno?
Včasih nam po zabavi, preživljanju časa s prijatelji ali v dvoje ostane odprto vino. V dobri veri ga shranimo v hladilnik za naslednjo priložnost, kmalu pa navadno ugotovimo, da se vino, ki je bilo enkrat že odprto, izjemno hitro pokvari. Koliko časa je še užitno vino po odprtju in kakšne, če sploh, so razlike med vini?























