slovenskih

Izognite se tem navadam in zmanjšajte račun za elektriko
Življenja brez električne energije si preprosto ne znamo predstavljati, saj ta poganja praktično vse naprave, ki so nujne za normalen potek dneva. Lahko pa jo uporabljamo odgovorno in varčno ter si s tem posledično znižamo stroške na mesečnih položnicah. Preverite, kako se lahko izognete navadam, ki jih delate v svojem vsakdanu in zaradi katerih porabite veliko več energije, kot bi jo sicer.

Navadna bodika je nepogrešljiv del prazničnega dekorja
Zimzelena navadna bodika s čudovitimi rdečimi plodovi oziroma jagodami je pogosto del prazničnega dekorja, pa tudi sicer je priljubljen okras na vrtu. Ne le, da je privlačna očem, znana je tudi kot simbol sreče, veselja, moči in novega upanja.

Slovenca ustvarila edinstven jabolčni sok
Jesenski dnevi so se z vračanjem ure nazaj še skrajšali, nizke temperature in krajši dnevi pa nas opominjajo, da moramo zaužiti več vitaminov in tako dodatno krepiti svoj imunski sistem. Jabolko na dan odžene zdravnika stran, je že zimzeleni rek, ki nikakor ni iz trte zvit. Jabolka so namreč prava zakladnica zdravja in energije, ki vam bo to jesen še kako prišla prav.

Ali poznate lufo, buči podobno rastlino?
Lufo najpogosteje najdemo v darilnih paketih, ki ponujajo izdelke za sprostitev in lepotičenje, ampak ali ste kdaj pomislili, od kje lufa izvira? In za kaj vse jo lahko uporabimo? Lufa je namreč buči podobna rastlina, ki pa ima veliko več kot zgolj en namen uporabe.

Tako bodo živila zdržala tudi do 6 mesecev
Čeprav je bilo letošnje leto vremensko precej muhasto, nas je narava vendarle obdarila z obilico svojih darov. Slovenske kmetije se tako lahko pohvalijo z bogato letino, kar se vsekakor splača izkoristiti. Naj bo torej vaša letošnja ozimnica dobro založena z izdelki lokalne pridelave, pri tem pa bodite pozorni na pravilno shranjevanje, da delo pridnih rok ne bo šlo v nič.

V teh krajih je zaradi dežja potrebno prekuhati vodo
Zaradi presežene mejne vrednosti motnosti vode, ki je posledica deževja, je v nekaterih slovenskih krajih že potrebno prekuhavanje pitne vode. Preverite, ali je med njimi tudi vaš kraj.

Kaj se dogaja z gozdom v jeseni?
Pred zimo ne poskrbimo samo za vrt, trato, okolico hiše, ampak, če imamo gozd, tudi zanj.

Čas trgatve je tukaj, to morate vedeti
Slovenija je majhna, a kljub temu izvrstno bogata vinorodna država. V septembrskem času se na vinorodnih območjih v Sloveniji vse vrti okoli prijetnega, a ne tako lahkega opravila – trgatve. Čeprav je ta v osnovi eden pomembnejših korakov na poti do žlahtne kapljice, Slovenci trgatev jemljemo tudi kot nekakšen praznik, kjer se na kupu zberejo ožji in širši člani družine, sosedje, prijatelji in znanci. Združimo se ob delu, dobri jedači in pijači ter se veselimo.

Vreme za panonsko kotlino
Slovenija je geografsko gledano precej raznolika dežela, kar vpliva tudi na podnebne razmere, značilne za posamezno pokrajino. Med tremi tipi podnebja, ki prevladujejo pri nas, v Prekmurju govorimo o zmerno celinskem. Pa veste, kaj je zanj značilno?

V ozimnici se znajdejo sušene, zamrznjene ali v obliki marmelad
Visoka stara sliva je že od nekdaj prisotna v slovenskih sadovnjakih, njeni majhni modri sadeži pa so se zelo pogosto znašli v domačih cmokih in slastnih marmeladah. In prav je tako, saj gre za enega najbolj zdravih sadežev, ki jih poznamo.

Katero vrsto ogrevanja izbrati?
Čeprav morda pred novim vročinskim valom razmišljate zgolj o tem, kako bi se ohladili, pa je neizbežno dejstvo, da se bliža jesen. In z njo prihaja tudi ogrevalna sezona. Preverite, kateri so najpogostejši načini ogrevanja in kako izbrati pravega za vaš dom.

Je vaš vhod pripravljen na letošnjo zimo?
Poletje običajno ni čas, ko bi se ubadali s težkimi mislimi o ogrevanju in njegovih stroških, ki vas bodo po žepu udarili šele nekaj mesecev kasneje, dolgo po tem, ko boste napihljivo blazino in hladilno torbo že varno spravili v klet.

Okna - vse na enem mestu
Za okna pravimo, da so naše 'ogledalo v svet'. Vsi si želimo, da so čista, urejena, tudi lepa. A premalokrat bolj kot na videz (čeprav je ta zelo pomemben) pomislimo, da imajo okna še eno pomembno vlogo – tako kot pravilna in kakovostna izolacija tudi okna vplivajo na toplotni izkoristek, zato je pomembno, da izberemo prava za svoj dom.

Razkrita skrivnost mojstrov Delovne akcije
Večina ljudi ima precej podobne navade: vse, kar nam pride pod roke in česar trenutno ne potrebujemo, enostavno vržemo v predal. To seveda ne bi bil problem, če ne bi bilo tam že na stotine drugih stvari, ki čakajo na trenutek, ko jih bomo rabili. Sčasoma v predalih zavlada nered, v katerem se je skorajda nemogoče znajti. Zveni znano? No, ni treba, da je tako. Ponujamo rešitev, na katero pri prenovah stavijo tudi mojstri Delovne akcije!

Superživilo, ki ga morate imeti na domačem vrtu
Če se za vzgojo brokolija še niste odločili, razmislite, ali mu ne bi v prihodnje vendarle namenili kakšno gredico, saj je relativno enostaven za vzgojo.

Popolno živilo, ki ne sme manjkati v nobenem gospodinjstvu
Mleko je eno izmed tistih živil, ki je v prehrani Slovencev prisotno že od nekdaj. Uživati ga je priporočljivo kot del pestre in uravnotežene prehrane, saj je dober vir kalcija in vitamina D, pri izbiri pa velja prisegati na kakovostno mleko in mlečne izdelke iz slovenskih kmetij. Na ta način ne bo potrebe, da bi si belili glavo s številnimi miti, ki krožijo o tem skoraj popolnem živilu za naš organizem.

Delovna akcija: kakšno je življenje družin danes?
Ta konec tedna se je zaključila že peta sezona izjemno uspešne oddaje Delovna akcija, v kateri so Ana Praznik in njeni pridni mojstri iz tedna v teden dokazovali, da zanje ni ovir in nemogočih izzivov. S svojimi prenovami so slovenskim družinam pomagali izboljšati standard življenja in jim tako povrniti vero v boljši jutri. V petih sezonah so obnovili že 35 domov in ta poseben jubilej so se odločili proslaviti na prav poseben način – s piknikom, pri organizaciji katerega pa so jim, tako kot pri delu, na pomoč priskočili dobri prijatelji Delovne akcije.

Glede na vse njene koristi bi jo morali pogosteje gojiti
Stročnice že od nekdaj veljajo za zelo pomemben del prehrane, zato jih je na slovenskih vrtovih veliko. To pa ne velja za čičeriko, čeprav je ta med najbolj zdravimi in je primerna za prehrano otrok, vegetarijancev in v makrobiotični prehrani. Glede na vse njene koristi in na dejstvo, da zelo dobro prenaša vročino in sušo, bi jo morali pogosteje gojiti. Poglejte, kako se tega lotiti.

Vzgojite jih lahko tudi na domačem vrtu
Čeprav mogoče niso najbolj klasična zelenjadnica na slovenskih vrtičkih, lahko okusne in nadvse zdravilne šparglje gojite tudi doma, namesto da jih kupujete. Kdaj in kako jih saditi, kako zanje skrbeti in še kup drugih nasvetov in trikov najdete v nadaljevanju.

Zakaj praznujemo dan žena?
Dan žena je mednarodni praznik žensk, ki ga po svetu že od leta 1911 obeležujemo 8. marca.

Tako najbolj enostavno odstranite vinjeto
Za vožnjo po slovenskih avtocestah in hitrih cestah so od zdaj naprej obvezne e-vinjete. Tako smo se za vedno poslovili od nalepk na vetrobranskem steklu oziroma se boste zdaj še zadnjič ukvarjali z odstranjevanjem le-te. Ponujamo vam nekaj nasvetov, kako to storiti čim lažje ter čim hitreje.

Kaj se za 66.000 evrov prodaja v Ljubljani in kaj lahko za ta denar kupite drugje?
Cene nepremičnin so v Ljubljani astronomske. Nenazadnje so pred kratkim prodajali zgolj 10 kvadratnih metrov veliko "stanovanje" za vrtoglavih 66.000 evrov. A vprašanje je, kdo bi tako nefunkcionalno in predrago stanovanje sploh kupil. Se spomnite kletnega stanovanja, ki so ga v Ljubljani prodajali za 65.000 evrov? Lastnik je zdaj ceno spustil za skoraj 14 odstotkov. Medtem lahko za tak denar na drugem koncu Slovenije kupite celo tri- ali štirisobno stanovanje.

Za sveže in okusne gobe ni treba več v gozd
Slovenci smo zagotovo narod, ki rad nabira gobe. Zagotovo je kralj gob jurček oziroma jesenski goban, zelo priljubljene so tudi lisičke, brez marele oziroma orjaškega dežnika tudi ne gre. Seveda pa to niso edine gobe, ki se najdejo v naših košarah. Kaj pa narediti, če je sezona gob slaba, ali pa bi poskusili kaj bolj eksotičnega?

Čebelarska zveza Slovenije in PRVA bosta šolarjem vnovič postavili učne čebelnjake
Podporo čebelarstvu, ki je močno zasidrano v slovenski tradiciji, danes izkazuje vse več podjetij. Družbeno odgovoren projekt, ki opozarja na pomembno vlogo čebel, obenem pa zelo uspešno spodbuja pozitiven odnos do čebelarstva med najmlajšimi, je #PRVAčebela. S skupno osmimi učnimi čebelnjaki so razveselili učence čebelarskih krožkov na osnovnih šolah – lani v Lovrencu na Pohorju, Pivki, Vojniku in Stični, letos pa v občinah Dobrovnik, Kočevje, Laško in Mokronog - Trebelno.

Tako se bo cena ogrevanja zvišala za manj kot 1 evro
Več kot 62 odstotkov vseh virov energije, ki smo jih leta 2020 porabili v slovenskih gospodinjstvih, je bilo namenjenih ogrevanju prostorov, zato ob pričetku kurilne sezone upravičeno z zaskrbljenostjo spremljamo dogajanje na trgu energentov. Jasno je, da se bodo cene električne energije in plina zagotovo spremenile, od nas samih pa je odvisno, kako močno se bo to poznalo v naši družinski blagajni. Prav zato ponujamo nekaj nasvetov, kako poskrbeti, da se znesek na mesečni položnici ne bo drastično spremenil!

Ogrevanje najdražje v Mariboru, najcenejše v Celju
Naraščajoče cene energije in energentov na veleprodajnih trgih se že odražajo v maloprodajnih cenah toplote iz distribucijskih sistemov toplote. V povprečju je bila ta za tipično gospodinjstvo novembra za 38 odstotkov višja kot lani. Ogrevanje je najdražje v Mariboru, najcenejše pa v Celju.

Proizvedemo čedalje več odpadkov
Skupna količina vseh v Sloveniji nastalih odpadkov je bila vsako leto med letoma 2012 in 2019 povprečno za 10 % večja kot v letu prej, le v 'covidnem letu' 2020 je glede na leto 2019 upadla za 9 %. V letu 2020 smo tako v Sloveniji proizvedli 489 kg komunalnih odpadkov na prebivalca, ločeno smo jih zbrali 72,2 %.

Ste tudi vi varčevali za večje nakupe?
Gospodinjstva v Sloveniji so v letu 2020 privarčevala največ doslej, privarčevana sredstva so najizraziteje usmerila v vpogledne vloge, njihova zadolženost pa se v primerjavi z letom 2019 ni bistveno spremenila. V 2020 se je okrepilo varčevanje gospodinjstev v vseh evropskih državah.

Tudi Slovenci imamo svojega
Z besedo tradicija ljudje največkrat povezujemo običaje in navade, a v to kategorijo sodijo tudi živali in rastline, ki so se razvile ali udomačile na nekem lokalnem območju in ljudem skozi čas omogočale preživetje. Še danes lahko z malo truda in pametno izbiro na trgovskih policah brez težav preživimo z mlečnimi izdelki bovške ovce, mesninami cikastega goveda, salamami krško-poljskega prašiča ter solato iz ajdove kaše sorte Darja, ki jo zabelimo z bučnim oljem slovenska golica. Vse našteto so dobrote avtohtonih in tradicionalnih slovenskih pasem in sort, po katerih bi morali pogosteje posegati – ker imamo radi domače. Ste denimo vedeli, daso bile prve kranjske klobase narejene prav iz mesa krško-poljskega prašiča?

Tega o uvoženi hrani še niste vedeli
Če ste že kdaj imeli priložnost poskusiti paradižnik z domačega vrta, se boste najbrž strinjali, da je ta neprimerljivo boljšega okusa od tistega uvoženega, ki kraljuje na večini trgovskih polic. Tudi pri drugih pridelkih in predelanih izdelkih je slika precej podobna, a se kljub temu na koncu še vedno večina odloča za nakup surovin in izdelkov, ki ne izvirajo iz lokalnega okolja. Zakaj je temu tako in kako lahko to spremenimo?