Dominvrt.si

sorta

Pasma psov, ki se nikoli ne postara

Psi so med najbolj priljubljenimi hišnimi ljubljenčki na svetu in prav vsi ljubitelji psov se bodo strinjali, da bi bilo življenje brez teh čudovitih bitij prazno in nepopolno. Učijo nas odgovornosti in nas delajo srečnejše, bolj aktivne in še bolj potrpežljive. Nekatere pasme pa nas še posebej navdušujejo s svojo ljubkostjo – celo v odrasli dobi nekateri psi ostanejo majhni in prikupni.

Zaradi klimatskih sprememb visoka cena grozi najbolj priljubljenemu sadju pri nas

Podnebne spremembe, ki jim ne moremo več ubežati, vplivajo na vsa področja našega življenja. Kot poroča BBC, naj bi se zato precej podražile tudi banane, kar se bo poznalo tudi končnim potrošnikom po vsem svetu.

To je najbolj 'elitna' sorta paradižnika

Kumato paradižnik je eden tistih boljših, lahko bi rekli celo elitnih sadežev svoje vrste, za kar obstajata vsaj dva razloga. Prvi je njegov zanimiv, nekoliko nenavaden videz, drugi pa redkost semen in sadik na trgu. Seveda ne gre zanemariti niti njegovega sočnega in polnega okusa, zato ga, če boste imeli to možnost, le vzgojite in se prepričajte o tem, zakaj je tako cenjen.

Flamingovec: sobna rastlina z zanimivimi 'nepravimi' cvetovi

Anthurium, pri nas bolj znan kot flamingovec, je eksotična sobna rastlina z rdečim 'cvetom' in velikimi, sijočimi listi. Rod obsega okoli 1000 trajnic, ki izvirajo iz Amerike in Karibov. Medtem ko jih je v toplih podnebjih mogoče gojiti na prostem na vrtu, se pri nas dobro obnesejo kot sobne rastline. Poglejmo, kakšne pogoje za to potrebujejo.

Skrivni trik, s katerim pridete do večjih in lepših paradižnikov

Paradižnik je eden najbolj priljubljenih pridelkov na domačih vrtovih. Posadimo ga lahko v rastlinjak, na prosto ali pa v korito. Te nežne rastline, ki obožujejo vroče poletje, potrebujejo toplo, sončno in pred vetrom zaščiteno mesto. A to še ni vse, kot bi lahko rekli. Obstaja še en pomemben dejavnik za zdrave, sočne, rdeče, mesnate paradižnike.

Ste že slišali za 'pica' vrt?

Le kaj je boljše od sveže, vroče pice – še posebej tiste, ki jo naredimo sami doma? Čeprav bo beseda pica v naslednjih vrsticah uporabljena precej pogosto, pa ne bomo govorili o hrani, ampak o vrtu in vrtnarjenju. Takšnem, ki je v zadnjem času postal velik trend in s katerim je to opravilo še bolj zabavno, tako za odrasle kot otroke. Poglejmo torej, kaj ima vrt sploh lahko skupnega s pico in kako tak vrt ustvarimo na svojem koščku zemlje.

Slovenska sorta krompirja, ki jo sadimo zdaj

Kar veliko sort krompirja je mogoče pri nas tako gojiti kot kupiti, ena od slovenskih pa se imenuje KIS slavnik ali samo slavnik. Je zelo zgodnja sorta, saj je mogoče pridelek v ugodnih pogojih pobrati že po 60 dneh, torej približno dveh mesecih. Slavnik se srednje dobro skladišči, tako da ga je mogoče uživati nekje do novega leta.

Kdaj je pravi čas za obrezovanje vrtnic?

Vrtnica je rastlina, znana po svojih čudovitih cvetovih, ki poleg lepega videza tudi prijetno dišijo. Grmičasta rastlina svojo lepoto skrbno varuje z ostrimi bodicami, ki so razporejene po celotnem steblu, na vrhu katerega se bohotijo rdeči, rožnati, marelični, rumeni ali beli cvetovi. Nekatere sorte vrtnic stojijo in rastejo pokončno, nekatere se razraščajo v razvejano grmičasto obliko, spet druge se vzpenjajo ob opori. Vrtnice slovijo kot razvajene in zahtevne rastline, a resnica je, da so precej trdožive in se tudi v težjih pogojih ne vdajo zlepa.

V hišo naj bi prinašal pozitivno energijo, srečo in bogastvo

Večina ljudi ob besedi bambus pomisli na pridih Orienta, po vsej verjetnosti pa tudi na simpatične pande, ki obožujejo bambusove liste. A bambus je veliko več. Morda boste presenečeni, a obstaja več kot 1.000 sort in nekaj jih odlično uspeva tudi pri nas.

Buča, ki že v imenu skriva okus po maslu in oreščkih

Jesen nam prinaša oblilo okusnih pridelkov in če kdo, potem je maslena buča kraljica tega obdobja. Spada med zimske buče, kar pomeni, da lahko v njenem okusu uživamo še mesece po tem, ko smo jo pobrali z vrta ali njive. Ime je dobila po svoji teksturi in prijetno maslenemu, rahlo oreškastem okusu, idealna pa je za pripravo najrazličnejših slanih in sladkih jedi.

Kakšen je postopek kisanja zelja?

Kislo zelje je pri nas že od nekaj zelo priljubljena jed, še posebej v hladnih zimskih mesecih. Prvoten pomen kisanja zelja je bil konzerviranje, v današnjem času pa je to živilo v prehrani zaželeno zaradi karakteristične arome in okusa ter seveda zaradi vsebovanih hranil, zaradi katerih ugodno vpliva na imunski sistem. Z malo volje in truda ga lahko pripravite tudi sami. Razkrivamo postopek najbolj pogoste priprave po korakih.

Shranite semena paradižnika za naslednjo sezono

Ni boljšega kot domači paradižnik, ne samo zaradi okusa, ampak tudi zaradi vloženega dela. Paradižniki so zdaj že povečini zreli, zato je čas, da se razmišlja tudi o semenih za naslednjo sezono.

Katere vrste buč so užitne in katere so samo za dekoracijo?

Buče so v zadnjih letih postale zelo priljubljene. Zanimanje vrtičkarjev v zadnjem času žanjejo tako klasične kot tudi nove sorte, in ob tem je na mestu vprašanje, katere izmed njih so pravzaprav namenjene samo dekoraciji in s katerimi lahko obogatimo svoj jedilnik. Pa poglejmo!

Solata, ki je najboljša jeseni

Endivija je zimska solatnica, ki je botanično najbližje radiču, saj oba spadata med cikorije. Je glavnata solata, ki je sicer v osnovi dvoletnica, čeprav jo obravnavamo kot enoletnico. Nekateri se ji zaradi značilnega, rahlo grenkega okusa raje izognejo, medtem ko jo drugi obožujejo. Če ste med slednjimi, boste v tem članku našli napotke, ki vam bodo v pomoč, da jo vzgojite na svojem vrtu ali balkonu.

To okrasno cvetje se sadi konec poletja

S koncem meseca se počasi poslavljamo od poletja in se začenjamo pripravljati na vse, kar s sabo prinaša jesen. Dolge dneve, pripekajočo vročino in tople poletne večere na terasi bodo počasi zamenjala sveža jutra in nekoliko hladnejše noči, kljub temu pa so temperature čez dan lahko še precej visoke. Kako se torej v tem času lotiti izbire cvetja ob upoštevanju, da mora biti odporno na še vedno vroče in suho vreme, preživeti zimo, hkrati pa želimo v cvetočem nasadu uživati kar se da dolgo?

Kako gojimo lečo?

Leča je hranljiva stročnica, ki se jo goji že tisočletja. Zaradi visoke vsebnosti beljakovin, prehranskih vlaknin in drugih koristnih hranilnih snovi je postala stalnica v številnih kuhinjah po vsem svetu. V tem članku bomo raziskali ključne korake uspešnega gojenja leče in ponudili nekaj koristnih nasvetov, ki vam bodo pomagali povečati pridelek te stročnice.

Preprosti nasveti, kako gojiti limonovec v loncu

Ste vedeli, da obstajajo obstajajo miniaturne sorte limon, ki jih je mogoče odlično gojiti tudi lončkih, tako da za njihovo gojenje ni nujno, da potrebujete vrt? Enako lepo bo namreč rasla na balkonu in terasi.

Sorta krompirja, ki je pri nas najbolj priljubljena

Bellarosa je ena bolj priljubljenih sort krompirja pri nas. Za to je več razlogov. Poleg nezahtevne pridelave je prednost te sorte tudi, da daje obilen pridelek. Ta je znan po dobrem okusu in širokem načinu uporabe. Primeren je za zimnico, saj se dobro skladišči.

Skrivnost do lepe trate se skriva v tej rastlini

Tako imenovana mikro detelja je sorta nižje rastoče bele detelje, ki je vsekakor vredna pozornosti, če želite obnoviti vašo trato. Je nizke rasti, njeni listki so majhni, uporablja pa se lahko kot samostojna rastlina za pokrivanje tal ali še bolje: kot dodatek mešanici trav. V tem primeru pripomore k dovajanju dušika in zatiranju plevela. Preverite, katere so še druge koristi detelje na vašem travnatem vrtu.

Kako skrbeti za živo mejo iz pušpana?

Pušpan velja za aristokratsko rastlino, saj ga pogosto najdemo v velikih urejenih okrasnih vrtovih – pogosto tudi kot živo mejo. Pravilno oblikovane visoke žive meje in okrogle 'skulpture' že na prvi pogled dajejo vtis negovanosti in razkošja. Čeprav je takšen videz pogosto rezultat trdega dela in doslednega striženja ter obrezovanja, naj vas to ne odvrne. Pušpan je vsestranski krajinski grm, ki se dobro obnese kot samostojna rastlina na vrtu, v loncu ali pa kot živa meja.

Paprika je eden najbolj barvitih pridelkov na vrtu

Paprika je morda eden najbolj barvitih pridelkov na vrtu. Najpogosteje jo gojimo v odtenkih rdeče, rumene, oranžne in zelene, medtem ko so bele, vijolične in rjave sorte nekoliko manj pogoste. Izbirate lahko med številnimi sortami paprike, od sladke do pikantne, v nadaljevanju pa vam predstavljamo nekaj dejavnikov, ki vam bodo pomagali zožiti možnosti in izbrati najboljšo sorto paprike za vaš vrt.

Nasveti in triki za gojenje bazilike

Bazilika je eno najbolj priljubljenih zelišč in hkrati eno najbolj enostavnih za gojenje. Je tesna sorodnica mete, največkrat pa jo povezujemo z Italijo, čeprav marsikdo ne ve, da v resnici izvira iz Indije. Ne glede na to, ali ste izkušen vrtnar ali začetnik, vam bo naš vodnik za gojenje bazilike pomagal do bujnega dišečega zeliščnega vrta.

Tajsko baziliko lahko gojimo tudi pri nas

Tajska bazilika je vrsta sladke bazilike, ki je še posebej priljubljena v tajski kuhinji in nasploh v predelih jugovzhodne Azije. Na naših vrtovih sicer pogosteje najdemo njeno sorodnico, italijansko baziliko, a vendar ne obstaja prav noben razlog, zaradi katerega tajska bazilika ne bi uspevala tudi pri nas – le zaščititi jo je potrebno v času mrzle zime.

Manjša drevesa, ki odlično uspevajo tudi v loncu

Čeprav večina drevesnih vrst najbolje uspeva v tleh, kjer imajo na voljo praktično neomejen prostor, se nekatera manjša drevesa dobro obnesejo tudi posajena v loncu. Če jim zagotovimo optimalne pogoje, kar je s tem, ko jih lahko brez presajanja po potrebi premikamo, pravzaprav še lažje, bodo ne le preživela, ampak, odvisno od vrste, razvila celo cvetove in plodove. Če ste se odločili, da vaš vrt ali terasa potrebuje popestritev z drevesom v loncu, morate za začetek najprej vedeti, katere vrste so sploh primerne za takšno vrsto gojenja.

Čičerika – stročnica, ki jo lahko gojimo tudi pri nas

Čičerika je enoletna stročnica iz družine metuljnic, ki jo sadimo spomladi in po dolgi rastni dobi pobiramo pozno poleti, ko se stroki posušijo. To stročnico, čeprav na naših vrtovih ni tako zelo pogosta, z lahkoto gojimo tudi pri nas, saj odlično uspeva ravno v zmerno vročih podnebjih. Ponujamo vam nekaj nasvetov, kako ustvariti popolno rastno okolje za čičeriko.

Zato so 'heirloom' paradižniki tako posebni

Tako kot mnoge hibride je tudi 'heirloom' paradižnike enostavno gojiti. Če jih posadimo spomladi, bomo hitro dobili zeleno rastlino, nekaj več časa pa bo ta potrebovala, da obrodi in dozori plodove – navadno nekje med 60 in 80 dni ali več. Poglejmo, kaj dela 'heirloom' paradižnike tako posebne.

Tudi vi obožujete češnjev paradižnik? To morate vedeti

Le kdo ne mara paradižnika, tega okusnega, rahlo sladkega vrtnega pridelka, o katerem se krešejo mnenja o tem, ali gre za sadje ali zelenjavo. Ena izmed najbolj priljubljenih sort je češnjev paradižnik, morda tudi zaradi svoje priročnosti, saj ga lahko jemo neposredno z vrta – in takšni, še rahlo topli od sonca, so tudi najbolj okusni.

Zeleni paradižniki – naj vas njihova barva ne zavede

Pridelovalci so do sajenja zelenega paradižnika pogosto nekoliko zadržani, saj na videz nezreli paradižniki kupcem pogosto niso privlačni in jih je zato težje prodati. Prav tako so pri nas manj pogosti, ker domačim vrtičkarjev povzročajo določeno težavo. Glede na barvo je namreč zelo težko določiti njihovo zrelost. A kljub temu naj vas barva ne zavede, saj gre za sorto zelenih plodov, ki ohranijo zeleni odtenek tudi, ko popolnoma dozorijo.

Pelati – sorta paradižnika, ki je še posebej primerna za omake in juhe

Pelate, sorto paradižnika, ki izvira iz Italije, je mogoče zlahka prepoznati po podolgovati obliki in koničastem koncu. Pogosto se uporabljajo za pripravo omak, ker so mesnati in imajo manj semen kot druge vrste paradižnikov. Ta stara sorta paradižnika je močnega in sladkega okusa ter ima manj kiselkast okus od večine drugih sort. Plodovi rastejo v grozdih po 6 do 8, vsak izmed njih pa je dolg približno 10 centimetrov. Poglejmo, kaj še odlikuje to znano in priljubljeno italijansko sorto paradižnika.

Volovsko srce: vse, kar morate vedeti o priljubljeni sorti paradižnika

Volovsko srce je sorta paradižnika, ki ga v Italiji najdemo pod imenom 'Cuore di bue', v Franciji pa 'coeur de boeuf', kar oboje v prevodu pomeni volovsko srce. Gre za mesnate, sočne sadeže, popolne za okusen sendvič ali pa kot prigrizek s posipom morske soli. Veliki debeli mesnati paradižniki lahko tehtajo tudi do pol kilograma in so tako največji predstavniki svoje vrste. Zelena rastlina hitro zraste tudi do višine šest metrov, za rast in dozorevanje pa ti paradižniki potrebujejo nekaj več časa.

ISSN 2630-1679 © 2024, Dominvrt.si, Vse pravice pridržane Verzija: 1105