Dominvrt.si

spomladi

Poznate vinsko bučo?

Vinska buča, imenovana tudi kalabaš, izvira iz tropske Afrike, vendar pa jo zaradi njene okrasne, uporabne in estetske vrednosti gojijo na različnih, predvsem toplejših delih sveta. Mladi plodovi so užitni in jih pripravljamo na enak način kot preostale jedilne buče. Posebnost vinskih buč je ta, da imajo zreli plodovi izjemno trdo lupino, zato jih je, če bučo dalj časa pustimo zoreti, mogoče oblikovati v najrazličnejše predmete – od 'steklenic' za vodo do glasbil, posode in celo ptičje hišice. Poleg tega je vinska trta zaradi razkošnih belih cvetov in gostega listja priljubljena okrasna rastlina.

Uhec, ušnik, uhovnik - ga poznate?

Poznate netresk? Je nezahteven za vzgojo in odličen dekor v vsakem stanovanju in na vrtu. Zasadite jih lahko na več načinov in s pomočjo okrasnih loncev, tudi razbitih, ter drugih dekorativnih elementov naredite prave umetnine.

Ali preveč deževnikov zemlji lahko škoduje?

Deževniki vašemu vrtu zagotavljajo naravno gnojilo in prinašajo številne druge koristi. Toda ali lahko preveč deževnikov v zemlji povzroča težavo? Bi jih morali v tem primeru odstraniti? Pretehtajte njihove prednosti in slabosti, da se boste lažje odločili, kaj je najbolje za vaš vrt.

Novofundlandec: ljubeč pes, ki je vajen trdega dela

Novofundlandec je osupljivo velik, močan delovni pes z dostojanstveno držo. Poleg svoje vzdržljivosti in delavne narave pa se ponaša tudi s svojim ljubečim karakterjem. Če iščete družinskega psa, ki se bo dobro vklopil v družinsko dinamiko, potem je novofundlandec morda pravi za vas.

Kaj prinaša žetvena luna?

V prihodnjih dneh bomo na nebu priča pojavu tako imenovane žetvene lune. Preberite, za kaj gre in zakaj je ne smete prezreti, če ste poleti navdušeno vrtičkali.

Buča, ki jo obožujejo na Japonskem

Hokaido je majhna ali srednje velika zimska buča s trdo oranžno lupino. Je jedilna buča, ki se lahko uporablja v vseh vrstah sladkih in slanih receptov, kot so juhe, enolončnice in kari, pa tudi kolački, hitri kruhki in torte. Kuhana ali pečena je rahlo sladkastega okusa, svilnate teksture in živo oranžne barve.

Kakšen je postopek kisanja zelja?

Kislo zelje je pri nas že od nekaj zelo priljubljena jed, še posebej v hladnih zimskih mesecih. Prvoten pomen kisanja zelja je bil konzerviranje, v današnjem času pa je to živilo v prehrani zaželeno zaradi karakteristične arome in okusa ter seveda zaradi vsebovanih hranil, zaradi katerih ugodno vpliva na imunski sistem. Z malo volje in truda ga lahko pripravite tudi sami. Razkrivamo postopek najbolj pogoste priprave po korakih.

Okrasne rastline, ki v hladni sezoni lepo uspevajo

Okrasni aranžmaji, ki jih postavimo na zunanje okenske police, lepo polepšajo naš dom in v depresivnih jesenskih in zimskih dneh prinašajo v našo bližino nekaj življenja. Katere balkonske rože, trajnice izbrati?

Pes, ki je pogosto označen za nežnega velikana

Bernardinci so psi velike rasti, ki so nekoč veljali za delovne živali. Izvirajo iz Švice, prepoznamo pa jih po kratki do srednje dolgi dlaki, ki je običajno v odtenkih rjave in bele s črno okoli obraza. Obstajajo tudi različice bernardincev z bolj gladko ali grobo dlako, pri čemer je gladka dlaka navadno krajša, groba dlaka pa je gostejša in daljša, predvsem okoli vratu in nog.

Katere vrste buč so užitne in katere so samo za dekoracijo?

Buče so v zadnjih letih postale zelo priljubljene. Zanimanje vrtičkarjev v zadnjem času žanjejo tako klasične kot tudi nove sorte, in ob tem je na mestu vprašanje, katere izmed njih so pravzaprav namenjene samo dekoraciji in s katerimi lahko obogatimo svoj jedilnik. Pa poglejmo!

Sofie Turner in Joe Jonas po ločitvi prodala prestižno vilo

Po tem, ko se je nedolgo nazaj začelo šušljati, da je zakon igralke Sophie Turner in pevca Joe Jonasa v težavah, je sedaj že jasno, da se zakonca prav zares razhajata. Par, ki ima skupaj dva otroka, je tako že vložil zahtevo za ločitev, prodala pa sta tudi že svoj skupni dom v Miamiju.

Zdaj je čas, da posejete rukolo

Rukola z latinskim poimenovanjem 'Eruca vesicaria' je hitro rastoča enoletna listnata zelenjava. Spada v družino križnic – čeprav glede na obliko in okus tega verjetno ne bi pričakovali. A slednje torej pomeni, da je med drugim sorodnica ohrovta, brokolija in cvetače.

Solata, ki je najboljša jeseni

Endivija je zimska solatnica, ki je botanično najbližje radiču, saj oba spadata med cikorije. Je glavnata solata, ki je sicer v osnovi dvoletnica, čeprav jo obravnavamo kot enoletnico. Nekateri se ji zaradi značilnega, rahlo grenkega okusa raje izognejo, medtem ko jo drugi obožujejo. Če ste med slednjimi, boste v tem članku našli napotke, ki vam bodo v pomoč, da jo vzgojite na svojem vrtu ali balkonu.

Kako pravilno sušiti zelišča?

Okusen in zdravilen čaj, dišeča kopel ali okusno kosilo z zelišči in dišavnicami se začnejo s pravočasnim nabiranjem in sušenjem. Popke smo nabrali že spomladi, cvetove in listje nabiramo poleti, jeseni pa bomo nabrali največ zdravilnih korenin. In kako se vsega tega pravilno lotimo?

Zakaj parket škripa in kako ukrepati?

Škripanje je lahko posebej nadležno zgodaj zjutraj ali pozno zvečer, ko morate izjemno paziti, kako hodite, da ne bi zbudili družinskih članov oziroma ljudi, ki bivajo z vami. A da bi lahko popravili škripanje, morate najprej poznati vzrok. Možnosti je več.

To okrasno cvetje se sadi konec poletja

S koncem meseca se počasi poslavljamo od poletja in se začenjamo pripravljati na vse, kar s sabo prinaša jesen. Dolge dneve, pripekajočo vročino in tople poletne večere na terasi bodo počasi zamenjala sveža jutra in nekoliko hladnejše noči, kljub temu pa so temperature čez dan lahko še precej visoke. Kako se torej v tem času lotiti izbire cvetja ob upoštevanju, da mora biti odporno na še vedno vroče in suho vreme, preživeti zimo, hkrati pa želimo v cvetočem nasadu uživati kar se da dolgo?

Nenavadne rastlinice, ki so na las podobne majhnim kamenčkom

Živi kamenček je ena najbolj edinstvenih sukulent, ki obstajajo. Ime je rastlina dobila po svojem zanimivem videzu, ravno ta njen nenavadni videz pa je razlog, da so živi kamenčki tako iskani in priljubljeni. Njihovo gojenje je lahko izziv, vendar je uspeh možen, če poskrbite, da bodo dobile dovolj sonca in upoštevate še nekaj drugih zahtev.

Preverite, kaj se še lahko sadi ob koncu poletja in jeseni

Vrtnarske sezone še ni konec – pravzaprav se je za nekatere rastline šele začela. Preden vzamete v roke lopato, semena in gnojilo, je tako pomembno ugotoviti, ali bo na novo posajena rastlina v tem času sploh imela najboljše vremenske in temperaturne pogoje. Naj gre za rože, grmovnice, zelenjavo, trave ali kaj drugega, časovni vidik je ključnega pomena za uspevanje. V nadaljevanju zato podajamo nekaj napotkov, s katerimi boste lahko določili najustreznejši čas sajenja prav vsake rastline.

Limonska trava – čudež ali preprosta rastlina?

Limonske trave še pred nekaj desetletji ni poznal skoraj nihče, danes pa se vedno več ljudi zaveda njenih dobrobitnih lastnosti. Njena priljubljenost je narasla predvsem zaradi tajske kuhinje, kot tropska sadika pa je izredno učinkovita tudi za lajšanje marsikatere zdravstvene tegobe.

Ali veste, kaj je asimina?

Asimina je manjše listopadno drevo, ki izvira iz severne Amerike, kasneje pa se je razširila tudi na države jugovzhoda ZDA in v Kanado. V zadnjem času jo zasledimo tudi na naših vrtovih. Razlog za njegovo priljubljenost, ki je rastlino 'ponesla' po svetu, so najverjetneje njeni okusni in izjemno hranilni plodovi, vendar pa je kljub vsemu pri nas še dokaj nepoznana. Eden izmed pridelovalcev tega sadeža pri nas, Andrej Krašna, ocenjuje, da se je z njo že srečala ali zanjo vsaj slišala, približno ena petina prebivalcev. V nadaljevanju vam podamo nekaj napotkov, kako se vzgoje tega drevesa lotite na svojem vrtu.

Drevesa, grmovnice in druge rastline, ki se odlično obnesejo kot živa meja

Postavitev ograje ali zidu okoli parcele ni edini način za ustvarjanje zasebnosti. Če želite radovedne poglede zadržati stran od vašega dvorišča, lahko to storite tudi z rastlinami – pogled na zelenje je vedno lepši kot pogled na betonsko ograjo, kajne?

Pritlikava vrba, ki v vsakem letnem času pokaže drugačno barvo

Japonska vrba je pritlikava vrba, ki je zelo priljubljena zaradi svojega čudovitega spreminjajočega se videza skozi vse leto. Bujna krošnja se spomladi razvije v marmorirano mešanico zelene in bele barve z rožnatimi konicami v barvi flaminga. Listi poleti zbledijo do zelene barve in ko jeseni odpadejo, se pokažejo koralno oranžna stebla. Preden se spomladi spet pojavijo, pa lahko na drevesu občudujemo rumene mačice.

Tako si lahko olajšate odstranjevanje osjega gnezda

Odstranjevanje osjega gnezda ni le neprijetno opravilo, ampak je lahko tudi precej nevarno. Pri tem zato vedno upoštevajte varnostna navodila in se ne glede na to, s kakšnimi osami imate opravka, oborožite s primernim orodjem in zaščitno opremo.

Kako se znebiti pogoste bolezni vrtnic?

Šipkova rja je nevarna bolezen, ki je v preteklosti uničila številne sorte vrtnic, ker takrat še niso poznali učinkovitega sredstva proti tej bolezni. Najbolj občutljive na njo so podlage navadnega šipka, če je na občutljivo podlago cepljena sicer odporna vrsta, pa bo kljub odpornosti kmalu zbolela.

Lotite se gojenja slastnih jagod kar na svojem balkonu

Jagode vas lahko razveseljujejo tudi na lastnem balkonu, saj jih je mogoče brez težav posaditi v cvetlične lonce in korita. Zakaj ne bi bil vaš balkon še vrtiček?

Previdno z uporabo zastirke na vrtu

Zastirka je snov, ki jo že od nekdaj uporabljamo za pokrivanje zemlje, tako na vrtu kot okoli sadnega drevja. Zavaruje korenine in plodove predvsem v poletnih mesecih in poskrbi, da prst ostane vlažna. Za njo lahko poskrbimo že pred poletjem, vendar previdno. Toliko, kolikor ima dobrih lastnosti, moramo biti z uporabo tudi pazljivi.

Kaj je 'napadlo' vaš paradižnik?

Če ste eden izmed milijonov ljudi, ki imajo vrt, verjetno na njem raste tudi paradižnik, kajti nič ne premaga okusa svežega domačega paradižnika. Toda včasih naš paradižnik ne uspeva tako, kot bi si želeli.

Mediteranske začimbe, ki ne smejo manjkati v vaši kuhinji

Mediteranska kuhinja je znana kot ena najbolj okusnih in zdravih na svetu, kar lahko poleg zdravih in sezonskih sestavin deloma pripišemo široki uporabi aromatičnih začimb. Te dajo jedi intenziven okus in tako nadomeščajo potrebo po pretiranem soljenju in popranju. Bazilika, timijan in origano so tri izmed nenadomestljivih začimb, vendar obstajajo tudi druge, ki so za dobro mediteransko jed prav tako pomembne!

Kako gojimo melancane ali jajčevce?

Jajčevci so preprosti za gojenje, nekatere sorte pa so tako lepe, da jih lahko sadimo celo kot okrasne rastline. Cvetovi so vijolične ali bele barve s petimi režnji, iz njih pa se razvijejo plodovi vijolične barve. Sadimo jih od sredine do pozne pomladi, pri tem pa je priporočljivo upoštevati nekaj napotkov, ki jih podajamo v nadaljevanju.

Užiten plevel, ki ga najdemo na travniku ali celo na vrtu

Ali veste, da se med plevelom na vašem vrtu najverjetneje skriva pravo bogastvo? Medtem ko se trudite svoj vrt ohranjati kar se da čist in urejen ter vztrajno odstranjujete vsako zeleno bilko, ki se je zasadila brez vaše pomoči, je velika verjetnost, da ste spregledali številna okusna zelišča in zdrave rastlinice. Zelenje, ki ga označimo za neuporaben plevel, lahko v vaši kuhinji z nekaj dodatki spremenite v izvrstno jed, ki ima poleg vsega še zdravilne učinke.

ISSN 2630-1679 © 2024, Dominvrt.si, Vse pravice pridržane Verzija: 1335