Dominvrt.si

sveže gobe

Najpogostejše napake pri shranjevanju gob

Gobe, znane po svojem nekoliko gozdnatem priokusu in mesnati teksturi, so za mnoge prava poslastica jeseni. Toda ker so tako občutljive, lahko že ena napaka pri shranjevanju pokvari njihovo svežino. Poglejmo, kakšno je optimalno okolje za gobe, da bodo zdržale čim dlje, potem ko smo jih enkrat pobrali iz gozda.

Kako shranjujemo gobe?

Zahvaljujoč njihovi mesnati teksturi in posebnemu okusu so gobe med najbolj iskanimi jesenskimi dobrinami. Toda sreča, ko domov prinesemo polno košaro čudovitih jurčkov, lisičk ali pa morda kostanjevk, nas lahko hitro mine, ko te že po nekaj urah postanejo sluzaste in na pogled nič kaj privlačne. Za to je v večini primerov kriv napačen način shranjevanja.

Poznate pravila gobarjenja?

September je tukaj, dež je namočil zemljo, sonca je obilno in prvi gobarji so se že pohvalili z 'ulovom' - nekateri pravijo, da na rast vpliva polna luna, ki je ravnokar za nami, tako se le podajte v gozd - a še prej si preberite, kakšna so pravila.

Katere gobe so pri nas najbolj priljubljene?

Številnim gobarjem se med sprehodom po gozdu nariše širok nasmeh na obraz, ko zagledajo belkaste do intenzivno oranžno rumene gozdne zaklade. Govorimo seveda o lisičkah, ki so poleg jurčkov in 'marel' najbolj priljubljene gobe med Slovenci. Če jih imate radi, si jih v tem času le privoščite.

Gobarji, ste že nabrali to gobo? Zdaj je čas!

Raste v listnatih in mešanih gozdovih, našli pa jih boste tudi na travniku. Poleg jurčkov in lisičk jih v Sloveniji najraje nabiramo. Že veste o kateri gobi je govora?

Čas je, da pridelke z vrta spremenimo v ozimnico

Konec poletja ne prinese le krajšega dneva in hladnejših večerov, ampak tudi vrhunec vrtičkarske sezone, kar pomeni, da je vrt v tem času najbolj bujen in pogosto je pridelka več, kot bi ga lahko porabili. Da vsa ljubezen in delo, ki ste ga vložili vanj, ne bo zaman, vse pridelke poberite in jih shranite za zimo. Priprave ozimnice se lotite že v avgustu, pri tem pa upoštevajte nasvete, kako posamezno vrsto zelenjave ali sadja ali zelišč čim dlje ohraniti svežo.

Pri uživanju gob bodite previdni

Gobarska sezona je na vrhuncu, zato Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) znova opozarja na previdnost pri uživanju gob, saj so številne med njimi strupene. Zastrupitve z gobami so pogoste v poznem poletnem, predvsem pa v jesenskem času. Vzrok za zastrupitev pa je velikokrat zamenjava strupene gobe z užitno, so pojasnili na NIJZ.

S čim zamenjati plastiko?

V zadnjem času v medijih močno odmevajo razprave o plastiki, zmanjševanju njene uporabe in o alternativah, s katerimi bi lahko pripomogli k varovanju okolja. Na globalni ravni se veliko govori okoli tega, kako bi lahko številna podjetja zmanjšala svoj vpliv onesnaževanja s plastiko, posledično pa velikokrat s prstom kažemo prav na njih, čeprav bi lahko tudi kot posamezniki in navadni smrtniki storili marsikaj, da bi se onesnaževanje že ta trenutek prenehalo.

Veste, da je treba nekatere gobe šeškati?

Si predstavljate, da bi sredi zime nabirali gobe? In to brez odhoda v gozd ... Dobrodošli v neverjetnem svetu urbanega gobarjenja, v katerem na vas vedno čaka sveža goba.

Za sveže in okusne gobe ni treba več v gozd

Slovenci smo zagotovo narod, ki rad nabira gobe. Zagotovo je kralj gob jurček oziroma jesenski goban, zelo priljubljene so tudi lisičke, brez marele oziroma orjaškega dežnika tudi ne gre. Seveda pa to niso edine gobe, ki se najdejo v naših košarah. Kaj pa narediti, če je sezona gob slaba, ali pa bi poskusili kaj bolj eksotičnega?

Gobe: Pred zamrzovanjem blanširati ali ne?

Zagotovo je zamrzovanje eden bolj priljubljenih načinov shranjevanja gob. Zakaj? Odmrznjene lahko uporabimo praktično za kar koli, gobe ohranijo obliko, okus, aromo. Pa jih je pred zamrzovanjem sploh treba blanširati?

Veste, kakšna so pravila gobarjenja?

Glede na pokritost z gozdovi je Slovenija relativno bogata tudi z gobami, kar pomeni, da je med nami velik odstotek ljubiteljskih gobarjev, žal pa je vmes veliko takih, ki ne upoštevajo zlatih pravil gobarjenja. S tem pa škodijo ne le sebi, ampak tudi naravi. V nadaljevanju si zato preberite, kaj mora vedeti vsak gobar, preden se odpravi v gozd.

To gobo zagotovo poznate!

Jesenski goban, goba, ki največkrat sliši na ime jurček ali smrekovec, je pri nas izjemno cenjena. Nabiramo jo prav v tem času. Vreme je gobarjem in ljubiteljem gob več kot naklonjeno, zato so jurčki že pokukali na plano. Kaj moramo vedeti o njih?

Življenje brez plastike

Plastika je še v prejšnjem stoletju veljala za material prihodnosti, danes pa predstavlja veliko grožnjo – tako okolju kot človeku samemu.

To mora vedeti vsak gobar

Čeprav so mnogi nejevoljni zaradi dežja, so ga gobarji komaj čakali. Gobe po dežju namreč rastejo ’kot nore’, da je temu res tako, pa med drugim dokazujejo fotografije polnih košar gob, ki so preplavile družbena omrežja. Če se tudi vi te dni odpravljate v gozd, upoštevajte zlata pravila gobarjenja in spoštujte naravo. Gob je namreč dovolj za vse.

Juhuhu, jurčki so tu!

Jurčki z jajci, rižota z jurčki, zrezek v jurčkovi omaki … Se vam že cedijo sline? Nič čudnega, jurčki namreč veljajo za izjemno priljubljeno živilo in po statistikah sodeč naj bi jih ljudje letno zaužili od 20.000 do 100.000 ton. Na srečo je naša lepa zelena dežela bogata z gozdovi, posledično pa seveda poleti in jeseni gobarji uživajo v nabiranju teh izjemno dragocenih gob. Preverite, kaj vse morate vedeti o jurčkih!

Nikar ne delajte teh napak

Tudi vi živila, ko jih prinesete iz trgovine ali tržnice, postavite v hladilnik na mesto, kjer je pač prostor? Napaka! V nadaljevanju preverite, kako pravilno razporediti živila in koliko časa jih v hladilniku sploh lahko hranite, da bodo še užitna.

Skupinski vrtički pri nas

Vse glasnejša so predvidevanja, da se bomo v prihodnosti, če bomo hoteli uživati v „razkošju“ sveže hrane, morali vrniti k samooskrbi. Na Mestni občini Ljubljana (MOL) smo preverili, kakšne so možnosti za „urbano vrtnarjenje“ v naši prestolnici danes in kako bodo zanje poskrbeli v prihodnosti.

ISSN 2630-1679 © 2024, Dominvrt.si, Vse pravice pridržane Verzija: 1252