Dominvrt.si

užitno

Oksimel – čudežna naravna mešanica v boju proti zimskemu prehladu

Jesen se počasi izteka, s hladnejšimi dnevi pa prihajajo na plano tudi bacili, virusi in druge bolezenske nadloge. Na poti do dobrega imunskega sistema je zato oksimel nepogrešljiv zeliščni pripravek. Ta vam bo služil celo zimo, pripravite pa si ga lahko kar sami doma.

Goba, ki jo zlahka zamenjamo z jurčkom

Kostanjevka je odlična goba, ki po svoji vrednosti ne zaostaja dosti za bolj znanim in priljubljenim jurčkom. Gre pravzaprav za dve vrsti gob, ki sta si, nič kaj presenetljivo, saj spadata v isto družino, že na prvi pogled precej podobni. O tem, kako prepoznamo kostanjevko ter kako jo ločimo od jurčka in drugih, neužitnih gob ter ne nazadnje na kakšnem rastišču jo najpogosteje najdemo, vse izveste v nadaljevanju.

Paradižnik ni edina vrtnina, ki se 'pretvarja', da je zelenjava

Paradižnik ni edina vrtnina, pri kateri ni povsem jasno, ali gre za sadje ali zelenjavo. Čeprav je manj splošno znano, dvom lahko vzbudijo tudi bučke. Ali je ta priljubljen poletni pridelek torej zelenjava ali sadje?

Preverite, kje rastejo najlepši jurčki

Večina vrst gob je, kar se tiče rastišča, precej zahtevna in jih zato zelo težko najdemo na mestih, kjer pogoji niso prilagojeni zanje. A kljub temu dejstvu se zgodi, da presenetijo. Z Evo Zupan, veliko poznavalko gob, smo se pogovarjali o tem, kdaj in kje moramo iskati, da bomo imeli največ sreče, če želimo domov priti s polno košaro slastnih jurčkov, marel ali pa morda lisičk.

Nikoli ne boste verjeli, kaj počne polfinalist MasterChefa s paradižnikovimi listi

Splošno prepričanje je, da so listi paradižnika strupeni, zato se jim pogosto izogibamo in jih preprosto zavržemo. Toda ali je to res ali gre le za prepričanje, ki se ga tudi z znanstvenimi dokazi še vedno nismo mogli otresti? Ali morda zapravljamo popolnoma užitni del te rastline?

Najzgodnejše zelenjadnice, ki jih sadimo že zdaj

Če kdo, potem se pomladi in toplejših dni zagotovo veselijo navdušeni vrtičkarji, ki že komaj čakajo, da se zakopljejo v delo na vrtu. In prav zato te bo najbolj razveselilo dejstvo, da obstajajo nekatere vrste zelenjadnic, ki za kalitev ne potrebujejo visokih temperatur, kar pomeni, da jih lahko posadimo še pred zadnjo zmrzaljo.

Na vašem vrtu rastejo rože, ki jih lahko pojeste – pa tega sploh ne veste

Čudovite cvetlice, ki jih običajno gojimo na vrtu, cvetlični gredici ali pa v loncu, navadno sadimo preprosto zato, ker so lepe. Od njih ne pričakujemo druge koristi, kot da ustvarijo lepe cvetove in jih obdržijo čim dlje, da lahko uživamo ob pogledu nanje. A določene rastline imajo celo to prednost, da jih lahko pojemo. Čeprav misel, da bi rože uvrstili na svoj jedilnik, ni novodobna ideja, jo po dolgih stoletjih, kot kaže, vse bolj obujamo.

Kako prepoznati strupene gobe?

Začela se je jesenska sezona gob, ki z razlogom veljajo za zelo hranljivo, zdravo in okusno živilo, ki pa hkrati zahteva izjemno previdnost! Polna košara lepih jurčkov so sanje vsakega gobarja, vendar pa naj vas želja po bogatem 'ulovu' ne zavede – hitro namreč užitno gobo zamenjamo za kakšno strupeno in si tako nakopljemo resne zdravstvene težave. Nekaj napotkov, kako prepoznati užitno gobo in jo ločiti od strupene, najdete v spodnjih vrsticah!

Katere gobe so pri nas najbolj priljubljene?

Številnim gobarjem se med sprehodom po gozdu nariše širok nasmeh na obraz, ko zagledajo belkaste do intenzivno oranžno rumene gozdne zaklade. Govorimo seveda o lisičkah, ki so poleg jurčkov in 'marel' najbolj priljubljene gobe med Slovenci. Če jih imate radi, si jih v tem času le privoščite.

Gobarji, ste že nabrali to gobo? Zdaj je čas!

Raste v listnatih in mešanih gozdovih, našli pa jih boste tudi na travniku. Poleg jurčkov in lisičk jih v Sloveniji najraje nabiramo. Že veste o kateri gobi je govora?

Trik za preverjanje svežine jajc

Za jajca načeloma velja, da so užitna od tri do pet tednov po nakupu, če jih hranimo v hladilniku. Datum, ki je natisnjen na embalaži, je meja, do kdaj lahko trgovine jajca prodajajo, in ne pomeni, da jih kakšen dan ali dva pozneje ne moremo več uporabiti. Da boste popolnoma prepričani, da jajca, ki jih nameravate zaužiti, niso pokvarjena, lahko na preprost način preverite kar doma. In to v nekaj sekundah.

So živila po pretečenem roku še vedno užitna?

Po preteku roka uporabe, natisnjenega na embalaži živil, ni nujno, da morate živilo zavreči, ker naj ne bi bilo več užitno. Marsikatera živila lahko uživate še kar nekaj časa, če jih boste le pravilno shranjevali.

Ali veste, kaj je tamarind?

Tamarind ali tudi tamarinda je drevo iz družine rožičevk. Doma je v tropskih predelih, pri nas pa ga najbolj poznamo kot sestavino predvsem kuhinje južne in jugovzhodne Azije. Proizvede namreč podolgovate rjave stroke, v katerih je rjava užitna pulpa.

Pri uživanju gob bodite previdni

Gobarska sezona je na vrhuncu, zato Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) znova opozarja na previdnost pri uživanju gob, saj so številne med njimi strupene. Zastrupitve z gobami so pogoste v poznem poletnem, predvsem pa v jesenskem času. Vzrok za zastrupitev pa je velikokrat zamenjava strupene gobe z užitno, so pojasnili na NIJZ.

Najlepše užitne rastline za zeleno kuliso

Ste kdaj pomislili, da bi ustavili užitno krajino? Rastline, ki niso del zelenjavnega vrta, ampak bi z užitno zelenjavo popestrili tudi ostalo okolico. Poglejte, katere rastline so primerne za to.

Kako preprečiti rjavenje jabolk?

Ko ga razrežemo in pustimo nekaj minut na svežem zraku, se sočno belo meso jabolka obarva rjavo. Kljub temu je sadež užiten, je vendarle nekoliko neestetski, predvsem če ga postrežemo gostom. Preverite, zakaj pride do te reakcije in kako jo lahko preprečimo!

Čeprav ni tako znana, ima kup blagodejnih učinkov

Čeprav pri nas niso tako razširjene in tudi v trgovinah ter na tržnicah jih je včasih težko dobiti, so kutine nadvse aromatične in okusna popestritev marsikatere jedi, sploh sladic, zaradi hranljivosti pa so posebno mesto dobile tudi v kozmetiki. Kutino lahko gojite na domačem vrtu.

Koliko časa po odprtju je vino še užitno?

Včasih nam po zabavi, preživljanju časa s prijatelji ali v dvoje ostane odprto vino. V dobri veri ga shranimo v hladilnik za naslednjo priložnost, kmalu pa navadno ugotovimo, da se vino, ki je bilo enkrat že odprto, izjemno hitro pokvari. Koliko časa je še užitno vino po odprtju in kakšne, če sploh, so razlike med vini?

5 rastlin, ki se jih lastniki mačk raje izogibajte

Ne glede na to, kako so nam všeč in kako zelo polepšajo kotičke našega doma, določene rastline predstavljajo resno nevarnost za naše kosmatince. Posebej za mačke.

3 načini, kako lahko zmanjšamo odpadno hrano

Po podatkih Statističnega urada Slovenije je prebivalec naše države v letu 2018 zavrgel povprečno 68 kilogramov hrane. V celotnem letu je nastalo skoraj 139.900 ton odpadne hrane, od tega so več kot polovico zavrgla gospodinjstva.

Kako veste, ali so jajca res sveža?

Nutricionisti so v zadnjih letih vse bolj naklonjeni jajcu kot živilu. Jajca vsebujejo veliko beljakovin, so odličen vir B-kompleksa, vitaminov A, D, E in K, železa, kalcija, fosforja, selena, cinka ... Kako jih pravilno hranimo? Kako vemo, ali so še užitna? Kako jih lahko uporabimo?

Trik, da jabolka ne bodo porjavela

Askorbinska kislina oziroma vitamin C, ki se nahaja na primer v limoninem soku ter ostalih citrusih, je zelo uspešna pri zaviranju delovanja encimov. In prav to je razlog, zakaj bi morali nekaj kapljic limoninega soka kapniti na narezana jabolka.

Koristen za odrasle in otroke

Koromač je zelenjava, ki jo prepoznamo po mesnatem belem gomolju, ki ga tvorijo tesno prilegajoči se listi, iz stebel pa poganja izjemno nežno zelenje, ki je, tako kot gomolj, užitno. Zakaj bi si ga sploh omislili?

Mlada čebula: to morate vedeti!

V 4. oddaji 5. sezone Vrtičkanje sta nas Tina in Metka med drugim poučili o vzgoji in uporabi mlade čebule. Nekaj trikov vam razkrivamo v nadaljevanju ...

Čudežna moč popra

Poper je več kot zgolj začimba, saj njegova uporaba sega daleč stran od kuhinjskega lonca. Črne kroglice, ki jih največkrat uporabljamo v mleti različici, nas bodo varovale pred virusi in bakterijami, prav tako bomo s poprom na naraven način oskrbeli svojo kožo. Vendar to še zdaleč ni vse. Poper bo v zmerni količini vplival tudi na boljše delovanje prebavil, pospešil krvni obtok, izboljšal imunski sistem in znižal povišano telesno temperaturo.

To mora vedeti vsak gobar

Čeprav so mnogi nejevoljni zaradi dežja, so ga gobarji komaj čakali. Gobe po dežju namreč rastejo ’kot nore’, da je temu res tako, pa med drugim dokazujejo fotografije polnih košar gob, ki so preplavile družbena omrežja. Če se tudi vi te dni odpravljate v gozd, upoštevajte zlata pravila gobarjenja in spoštujte naravo. Gob je namreč dovolj za vse.

Tudi vi na tak način vržete stran 250 evrov?

Po ocenah OZN za prehrano in kmetijstvo naj bi skupno na svetu odvrgli kar tretjino vse hrane, ki jo pridelamo oziroma, to je okoli 1,3 milijarde ton. Količina zavržene hrane se iz leta v leto povečuje tudi pri nas, skoraj polovico pa naj bi jo zavrgli v gospodinjstvih. V nadaljevanju preverite, kako lahko z majhnimi spremembami dosežete, da bo v smeteh pristalo manj hrane, na ta način pa lahko kar nekaj privarčujete.

Čeprav ni tako znana, ima kup blagodejnih učinkov in je vsestransko uporabna

Čeprav pri nas niso tako razširjene in tudi v trgovinah ter na tržnicah jih je dokaj težko dobiti, so kutine nadvse aromatične in okusna popestritev marsikatere jedi, sploh sladic, zaradi hranljivosti pa so posebno mesto dobile tudi v kozmetiki. Kutino lahko gojite na domačem vrtu.

Preprosto se znebite negativne energije v domu

Po kitajskih veščinah harmoničnega urejanja zunanjega in notranjega prostora nekatere stvari v vašem domu povzročajo negativno energijo. Da bi v vaš dom vnesli pozitivno energijo, so fotografije bivših partnerjev, stara hrana v hladilniku, nekatera zdravila in suho cvetje tako štiri izmed šestih stvari, ki se jih morate obvezno znebiti še danes.

Lahko jih uživate brez slabe vesti

Ste vedeli, da so med nekaterimi vrtnimi in travniškimi cvetlicami tudi takšne, ki so užitne in ki jih lahko brez težav uporabimo v kuhinji ali za dekoracijo jedi? Poglejte, katere to so in jih poizkusite tudi pri vas doma.

ISSN 2630-1679 © 2024, Dominvrt.si, Vse pravice pridržane Verzija: 889