uživanje gob

Zaklad med gobami, ki ga najpogosteje najdemo pod brezovim drevesom
Brezov ded je užitna goba iz družine cevark, ki jo največkrat najdemo v listnatih gozdovih. Ta značilna jesenska goba zlasti pogosto raste v simbiozi z brezami, od koder izvira tudi njeno ime.

Modrikasta golobica: okusna goba, ki je pogosto spregledana
Russula cyanoxantha, pri nas znana kot modrikasta golobica, je vizualno precej nezanimiva, a po drugi strani užitna in izjemno okusna vrsta gob, ki raste tudi pri nas. Preberite vse o njej, da jo boste naslednjič lahko prepoznali, če jo opazite v gozdu.

Nevarnosti, ki na pse v naravi pretijo v jesenskih dneh
Od oranžnih, zelenih in rumenih buč v najrazličnejših oblikah do kupov listja – jesenski letni čas ponuja obilo naravnih darov, ki utegnejo zanimati tudi pse. Toda če večina izmed njih zanje ni problematična, so lahko drugi zelo strupeni.

Jesenski plodovi, za katere niste vedeli, da so užitni
Gozd nam skozi celo leto ponuja obilo naravnih plodov. Od borovnic in divjih zeli v spomladanskem ter poletnem času pa do gob in kostanja v jeseni. A prav takrat, ko listje začne spreminjati svoje barve in dan postane krajši, se na hrastu pojavijo plodovi, za katere marsikdo sploh ne ve, da so lahko pod določenimi pogoji užitni.

Kako shranjujemo gobe?
Zahvaljujoč njihovi mesnati teksturi in posebnemu okusu so gobe med najbolj iskanimi jesenskimi dobrinami. Toda sreča, ko domov prinesemo polno košaro čudovitih jurčkov, lisičk ali pa morda kostanjevk, nas lahko hitro mine, ko te že po nekaj urah postanejo sluzaste in na pogled nič kaj privlačne. Za to je v večini primerov kriv napačen način shranjevanja.

Goba, ki jo zlahka zamenjamo s strupeno panterjevo mušnico
Potem ko je v javnost pred nekaj dnevi prišel primer zastrupitve z izjemno strupeno gobo – panterjevo mušnico, se znova pojavljajo opozorila, naj ljudje ne nabirajo gob, ki jih ne poznajo. Zamenjava panterjeve mušnice z bisernico je namreč slovenski par nedavno skoraj stala življenja.

Kako prepoznati strupene gobe?
Začela se je jesenska sezona gob, ki z razlogom veljajo za zelo hranljivo, zdravo in okusno živilo, ki pa hkrati zahteva izjemno previdnost! Polna košara lepih jurčkov so sanje vsakega gobarja, vendar pa naj vas želja po bogatem 'ulovu' ne zavede – hitro namreč užitno gobo zamenjamo za kakšno strupeno in si tako nakopljemo resne zdravstvene težave. Nekaj napotkov, kako prepoznati užitno gobo in jo ločiti od strupene, najdete v spodnjih vrsticah!

Pri uživanju gob bodite previdni
Gobarska sezona je na vrhuncu, zato Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) znova opozarja na previdnost pri uživanju gob, saj so številne med njimi strupene. Zastrupitve z gobami so pogoste v poznem poletnem, predvsem pa v jesenskem času. Vzrok za zastrupitev pa je velikokrat zamenjava strupene gobe z užitno, so pojasnili na NIJZ.

Previdnost ni nikoli odveč
Gobarjenje v Sloveniji velja za zelo priljubljen hobi, gobe pa so cenjena kulinarična specialiteta. Vendar je uživanje gob lahko tudi zelo nevarno, zato Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) svetuje previdnost pri uživanju gob. Zastrupitve z gobami so pogoste pozno poleti, predvsem pa v jeseni.