vlaganje zelenjave

Tako se vložena sadje in zelenjava nikoli ne bosta pokvarila
Te dni so mnogi zaposleni s pobiranjem še zadnjih pridelkov z vrta in pripravo ozimnice za dolge zimske dni, ko svežih pridelkov ne bo na pretek. Ne glede na to, ali gre za kuhanje marmelade, vlaganje kumaric, kisanje zelja ali karkoli drugega, je pomembno, da kozarce, preden jih napolnite z vsemi dobrotami, predhodno ustrezno sterilizirate. Preberite, kakšen je ustrezen postopek.

Tako pripravite prostor za ozimnico, ki bo zdržala celo leto
Jesen je čas obilja. Takrat z vrta pobiramo sadove dela preteklih mesecev in jih poskušamo shraniti tudi za prihodnje. Konzerviranje, kisanje, fermentiranje, vkuhavanje in podobno so postopki, s katerimi živilom podaljšamo čas obstojnosti in si zagotovimo, da jih bomo lahko uživali tudi takrat, ko bo naš vrt v mirovanju. Da vse delo ne bo šlo v nič, pa potrebujemo primeren prostor za ozimnico. Poglejmo, kako ga pripraviti.

Igralka v prostem času daleč od glamurja znane serije
Vrtnarjenje je vedno bolj priljubljen hobi, katerega vrednost vedno bolj prepoznavajo tudi slavni in bogati. Delo z zemljo prinaša občutek miru, sprostitve ter povezanosti z naravo, tega pa se zaveda tudi igralka Cynthia Nixon, ki se je na svoj vrt odločila posaditi eno posebno rastlino.

Naravno sredstvo, s katerim boste rešili marsikatero težavo na vrtu
Kis je nepogrešljiv v vsakem gospodinjstvu, saj je veliko več kot le preliv za solate ali konzervirno sredstvo za vlaganje domače zelenjave. Z njim lahko očistimo številne površine in predmete v stanovanju, še kako koristen pa je tudi na vrtu, saj nam bo pomagal pregnati neželene goste, osvežiti cvetlični šopek in še mnogo več.

Naredite svojo zelenjavno mešanico
Domača zelenjavna mešanica je izjemno uporabna in ko jo boste enkrat naredili, si brez nje sploh več ne boste predstavljali priprave nekaterih jedi. Seveda so podobne mešanice na voljo v skoraj vsaki trgovini, a imajo številne primesi, zato si je vsekakor bolje vzeti čas in jo pripraviti doma.

To lahko storite, če vam ostajajo jabolka
Imate na vrtu viška jabolk in ne veste kaj bi z njimi? Kljub temu da ste ljubitelj tega sadja, pa naj bo to svež prigrizek ali nadvse priljubljeni jabolčni zavitek, imate še vedno preveč jabolk in se bojite, da bodo zgnila? Kaj pa, če bi iz jabolk naredili kis?

To je najboljša poletna solata
Solata je zagotovo kraljica naših vrtov. Vse od zgodnje pomadi do pozne jeseni, se domača solata znajde na naših krožnikih. Za vas smo pripravili seznam sort, ki vas bodo razveseljevale poleti.

Kakšen je postopek kisanja zelja?
Kislo zelje je pri nas že od nekaj zelo priljubljena jed, še posebej v hladnih zimskih mesecih. Prvoten pomen kisanja zelja je bil konzerviranje, v današnjem času pa je to živilo v prehrani zaželeno zaradi karakteristične arome in okusa ter seveda zaradi vsebovanih hranil, zaradi katerih ugodno vpliva na imunski sistem. Z malo volje in truda ga lahko pripravite tudi sami. Razkrivamo postopek najbolj pogoste priprave po korakih.

Čas je, da pridelke z vrta spremenimo v ozimnico
Konec poletja ne prinese le krajšega dneva in hladnejših večerov, ampak tudi vrhunec vrtičkarske sezone, kar pomeni, da je vrt v tem času najbolj bujen in pogosto je pridelka več, kot bi ga lahko porabili. Da vsa ljubezen in delo, ki ste ga vložili vanj, ne bo zaman, vse pridelke poberite in jih shranite za zimo. Priprave ozimnice se lotite že v avgustu, pri tem pa upoštevajte nasvete, kako posamezno vrsto zelenjave ali sadja ali zelišč čim dlje ohraniti svežo.

Kako porabiti sadje?
Letos je sadno drevje bogato obrodilo in marsikdo ima težave, kam s tolikšno količino sadja. Za vas imamo nekaj predlogov, kako ga lahko porabite.

Hrana, ki blagodejno vpliva na imunski sistem
Na določene stvari trenutno ne moremo vplivati. Na druge lahko! Lahko se odločimo, da bomo krepili svoj imunski sistem z izbiro zdravih živil. Prehransko strokovnjakinjo smo vprašali, kaj naj ne manjka v naši kuhinji.

Jabolčni kis - pravi čudež narave
Jabolčni kis, katerega blagodejne vplive na naš organizem so poznali že dolgo tega, je v zadnjih letih, ko se je zavedanje o pomeni zdravega načina življenja in vplivu domačega sadja in zelenjave na naše zdravje močno okrepilo, postal nepogrešljiv v skoraj vsakem gospodinjstvu. Lahko ga kupite tako rekoč v vsaki trgovini ali pa ga naredite kar sami.

Kako pripraviti ozimnico?
Če ste tudi vi ponosno pobrali svoj letošnji pridelek, je zdaj čas, da ga shranite tako, da boste v njem lahko uživali še prihodnje mesece. Kako si pripraviti ozimnico?

Cena kumaric za vlaganje narašča
Kisle kumarice so prijetna poletna poživitev za marsikoga. Kljub temu da jih veliko to vrtnino goji doma, pa Slovenija veliko več kumaric uvozi kot izvozi.

Kako pravilno ločevati odpadke?
Razlogov, zakaj ločevati odpadke, je malo morje. Skrb za okolje danes ni le modna muha, pač pa nuja. Odpadkov je namreč vedno več, prostora za odlaganje pa počasi zmanjkuje. Pri nas se zavedanje o pomembnosti ločevanja in reciklaže odpadkov sicer izboljšuje, a kljub temu, da nas opozarjajo in izobražujejo na tem področju iz vseh strani, se že vedno najde velik odstotek tistih, ki jim je preprosto vseeno ali pa niso prepričani, kako pravilno ločevati in se zato odpadki pogosto znajdejo v napačnih zabojnikih ali odlagališčih.

Kako pravilno ločevati odpadke?
Razlogov, zakaj ločevati odpadke, je malo morje. Skrb za okolje danes ni le modna muha, pač pa nuja. Odpadkov je namreč vedno več, prostora za odlaganje pa počasi zmanjkuje. Pri nas se zavedanje o pomembnosti ločevanja in reciklaže odpadkov sicer izboljšuje, a kljub temu, da nas opozarjajo in izobražujejo na tem področju iz vseh strani, se že vedno najde velik odstotek tistih, ki jim je preprosto vseeno ali pa niso prepričani, kako pravilno ločevati in se zato odpadki pogosto znajdejo v napačnih zabojnikih ali odlagališčih.

To morate vedeti o vlaganju
Trenutno se zelenjavni vrt bohoti v vsej svoji lepo in dejstvo je, da je težko vso svežo zelenjavo pojesti sproti, sploh če je vrt nekoliko večji. Lahko jo komu podarimo, jo zamrznemo, posušimo ali vložimo. V nadaljevanju si lahko preberete, kaj morate vedeti, če se odločite, da boste del pridelka vložili in si tako napolnili shrambo za hladne zimske dni.

Še sanja se vam ne, kako zelo je koristen
V vsakem gospodinjstvu sodi kis med osnovna živila, aroma in kislost ter njegove druge sestavine dajejo jedem posebno svežino. A kis je veliko več kot le preliv za solato ali konzervirno sredstvo za vlaganje domače zelenjave. Iz kuhinjske omarice ga lahko vzamete tudi za čiščenje nekaterih trdovratnih madežev, z njim očistite kopalnico, odstranite vodni kamen, osvežite svoj hladilnik in z njegovo pomočjo odstranite trdovratne madeže na perilu.

Presenečeni boste, kaj vse lahko gojite na vrtu
Ste že začeli urejati svoj vrtiček, pa ne veste, katero zelenjavo bi na njem gojili? Ne glede na to, ali se odločite za najbolj priljubljena zelišča in klasične vrtnine, kot so paradižnik, bučka, solata, čebula, fižol, korenček, morda avtohtone slovenske ali za eksotične, na primer tiste s pridihom Azije, je pomembno predvsem, da izberete kakovostna semena in, seveda, da jih premišljeno razporedite po vrtu in zanje lepo skrbite.

Čas je za ozimnico
Jesen je pravi čas, da svojo ozimnico do vrha napolnimo s kozarci vloženih in sušenih dobrot z domačega vrta in s polnimi zabojčki sadja in zelenjave. Le tako bomo v domači in zdravi hrani lahko uživali tudi pozimi. V članku preberite, česa pri pripravi ozimnice ne smemo pozabiti.

VIDEO: Čiščenje tesnila
Kuhinja je srce našega doma in želimo si, da v njej vse poteka brezhibno. V našem video prispevku nam vodovodar Boštjan pokaže, kako se lotiti popravil malih nevšečnosti, ki nam lahko grenijo kuhinjske užitke.

Izum, ki ga vsi obožujejo
Se sprašujete, čemu naj bi služila nenavadna „trobenta“ na fotografiji? Poglejte naprej, pa vam bo hitro jasno, da gre za neverjetno prebrisano pogruntavščino, ki bi jo z veseljem uporabljali tudi v svojem domu.