vlaganje

Neverjetno, kaj je Aleš naredil z izolirnim trakom!
Možnosti, kako lahko zidove popestrimo in s tem vnesemo v dom val svežine, je ogromno. Zadnja leta so priljubljene tapete in stenske nalepke, mnogi pa se odločajo tudi ’osebni pečat’. Naš vsestranski mojster Aleš vam bo tokrat pokazal, kako lahko s čisto navadnim izolirnim trakom ustvarite osupljivo stensko dekoracijo.

Gin: Uporaben je tudi v gospodinjstvu!
V zadnjem letu je dobri stari gin postal izjemno priljubljena alkoholna pijača. Pa ste vedeli, da je lahko izjemno uporaben tudi v gospodinjstvu?

Za ljubitelje sladkega krompirja ...
V 3. oddaji 5. sezone Vrtičkanje sta nam Tina in Metka med drugim pokazali, kako lahko vzgojimo sadike sladkega krompirja, kje na vrtu bo najbolj uspeval ter kako ga skladiščiti.

Super ideja, kako lahko uporabite kozarce za vlaganje
V vsakem gospodinjstvu se zagotovo najde kup praznih kozarcev za vlaganje, bodisi od kumaric, vloženih paprik, marmelad … Ker so izjemno vsestranski za uporabo, jih je škoda zavreči. Naš vsestranski mojster Aleš vam bo tokrat pokazal, kako z malce spretnosti iz njih lahko naredite vrtiček, ki je lahko tudi čudovita stenska dekoracija. Kot nalašč za v našo dnevno sobo!

Triki, ki vam bodo zagotovo olajšali delo v kuhinji
Vsak kuhar natanko ve, brez katerih pripomočkov ne more ustvarjati svojih kulinaričnih mojstrovin. Vendar pa marsikdo potrebuje veliko časa, preden ugotovi, kako najbolj praktično organizirati svojo kuhinjo. Zbrali smo nasvete strokovnjakov, med katerimi boste prav gotovo našli tudi takega, ki ga boste lahko uporabili doma.

Ko boste videli, kako preprosto je, jo boste zagotovo večkrat pripravili
Tina in Metka sta 12. oddajo 4. sezone Vrtičkanje posvetili poletnim solatam, za piko na i pa sta nam zaupali recept za okusno solato v kozarcu, ki si jo večkrat pripravita tudi sami in je lahko tudi odlična malica, ki jo odnesemo v službo.

Tako bodo vaše jedi še bolj okusne ...
V tem času je čemaža na pretek, zato se le odpravite na sprehod v naravo in ga naberite. Iz njega med drugim lahko pripravite pesto, ki bo obogatil marsikatero jed.

Preprosto izdelajte eno najbolj priljubljenih domačih zdravil
V 11. oddaji 4. sezone Vrtičkanje sta se Metka in Tina odpravili na sprehod v naravo, kjer sta nabrali smrekove vršičke, doma pa iz njih naredili izjemno priljubljen in zdravilen sirup, ki je odlična prva pomoč pri kašlju.

DOMAČA PAPRIKA IN PARADIŽNIK NAJBOLJ DIŠITA
Izberite stare slovenske sorte in uživajte v okusnem in aromatičnem pridelku – kot nekoč.

Super praznične ideje, ki vas bodo navdušile
Pravijo, da tisti, ki podari lepo zavito darilo, ga podari dvakrat. In res je tako: darilo ni le materialna vrednost, ki jo prejmemo, darilo je tudi prikupen ali svečan umetelno okrašen paket. Da bodo vaša darila letos resnično posebna, in da ne boste uporabljali dekorativnega papirja, ki vam je ostal od lani, ali tistega, ki ga dobite v prvi trgovini, se odločite za unikatno zavijanje, s katerim boste reciklirali in hkrati pokazali svojo ustvarjalnost.

Kako pravilno ločevati odpadke?
Razlogov, zakaj ločevati odpadke, je malo morje. Skrb za okolje danes ni le modna muha, pač pa nuja. Odpadkov je namreč vedno več, prostora za odlaganje pa počasi zmanjkuje. Pri nas se zavedanje o pomembnosti ločevanja in reciklaže odpadkov sicer izboljšuje, a kljub temu, da nas opozarjajo in izobražujejo na tem področju iz vseh strani, se že vedno najde velik odstotek tistih, ki jim je preprosto vseeno ali pa niso prepričani, kako pravilno ločevati in se zato odpadki pogosto znajdejo v napačnih zabojnikih ali odlagališčih.

Kako pravilno ločevati odpadke?
Razlogov, zakaj ločevati odpadke, je malo morje. Skrb za okolje danes ni le modna muha, pač pa nuja. Odpadkov je namreč vedno več, prostora za odlaganje pa počasi zmanjkuje. Pri nas se zavedanje o pomembnosti ločevanja in reciklaže odpadkov sicer izboljšuje, a kljub temu, da nas opozarjajo in izobražujejo na tem področju iz vseh strani, se že vedno najde velik odstotek tistih, ki jim je preprosto vseeno ali pa niso prepričani, kako pravilno ločevati in se zato odpadki pogosto znajdejo v napačnih zabojnikih ali odlagališčih.

To morate vedeti o vlaganju
Trenutno se zelenjavni vrt bohoti v vsej svoji lepo in dejstvo je, da je težko vso svežo zelenjavo pojesti sproti, sploh če je vrt nekoliko večji. Lahko jo komu podarimo, jo zamrznemo, posušimo ali vložimo. V nadaljevanju si lahko preberete, kaj morate vedeti, če se odločite, da boste del pridelka vložili in si tako napolnili shrambo za hladne zimske dni.

Vrtnarjenje malo drugače
Ravnovesje je vrednota, ki jo potrebujemo tako ljudje kot narava, nanj pa naj bi vplivale tudi lunine mene. Kako doseči, da bo ta na vrtu 'delala' nam v prid?

Kaj vse lahko storimo s svežimi zelišči?
Sveža zelišča so vsestransko uporabna. Lahko jih dodajamo v najrazličnejše jedi ali pa iz njih pripravimo okusne pripravke, ki nam bodo še kako prav prišli v hladnih mesecih, ko izbira svežih zelišč navadno ni tako zelo pestra. V nadaljevanju vam ponujamo nekaj receptov, trikov in nasvetov.

Super načini, da popestrite večerne piknike
V zadnji oddaji tretje sezone Vrtičkanje sta nam Tina in Metka pokazali, kako lahko večerno druženje na domači terasi popestrimo s svečkami, in tako pričaramo romantično vzdušje. Sami sta kozarčke okrasili s papirnatimi prtički pisanih barv, možnosti pa je pravzaprav malo morje. Nekaj idej najdete v galeriji …

Povsem preprosto ga izdelajte sami
V 14. oddaji tretje sezone Vrtičkanje sta se Tina in Metka odpravila na Primorsko, da bi preverili, kako nastaja olivno olje, izdelovali pa sta tudi macerate. Ti se uporabljajo za vlaženje kože, odstranjevanje ličil, proti opeklinam ... Zakaj si ga ne bi tudi vi izdelali kar sami doma?!

Še sanja se vam ne, kako zelo je koristen
V vsakem gospodinjstvu sodi kis med osnovna živila, aroma in kislost ter njegove druge sestavine dajejo jedem posebno svežino. A kis je veliko več kot le preliv za solato ali konzervirno sredstvo za vlaganje domače zelenjave. Iz kuhinjske omarice ga lahko vzamete tudi za čiščenje nekaterih trdovratnih madežev, z njim očistite kopalnico, odstranite vodni kamen, osvežite svoj hladilnik in z njegovo pomočjo odstranite trdovratne madeže na perilu.

Vsi ga uživate, a vsega tega zagotovo niste vedeli
Ni je kuhinje, v kateri ne bi bilo vsaj ene steklenice izjemno aromatičnega in okusnega oljčnega olja. Tudi Metka in Tina sta veliki ljubiteljici oliv in olja, zato sta se odpravili k prijateljem v Strunjan in nam v 14. oddaji tretje sezone Vrtičkanje podrobneje predstavili oljke, olive in olje.

To morate vedeti vsi ljubitelji kumar
Kumare so izjemno osvežilne, zdrave, nizkokalorične in vsestranske za uporabo. Nič čudnega, da jih je mogoče najti tudi na marsikaterem slovenskem vrtičku. A da bodo plodovi resnično zdravi, je dobro upoštevati nasvete izkušenih vrtnarjev. V 9. oddaji tretje sezone Vrtičkanje je Tina razkrila, kako pravilno vzgajati kumare.

1 2 3 olupite česen
Česen je nepogrešljiva sestavina številnih jedi. Njegova kulinarična vrednost je v začimbni moči, saj v majhnih količinah poudarja druge arome. A lupljenje česna, še zlasti drobnega domačega, zna biti zelo nadležno in dolgotrajno opravilo. In če ga včasih v jed ne dodate samo zato, ker sovražite zamudno lupljenje, lepljive prste in neprijeten vonj na prstih, imamo za vas rešitev. V nadaljevanju vam predstavljamo nekaj hitrih in zanimivih načinov lupljenja česna.

Presenečeni boste, kaj vse lahko gojite na vrtu
Ste že začeli urejati svoj vrtiček, pa ne veste, katero zelenjavo bi na njem gojili? Ne glede na to, ali se odločite za najbolj priljubljena zelišča in klasične vrtnine, kot so paradižnik, bučka, solata, čebula, fižol, korenček, morda avtohtone slovenske ali za eksotične, na primer tiste s pridihom Azije, je pomembno predvsem, da izberete kakovostna semena in, seveda, da jih premišljeno razporedite po vrtu in zanje lepo skrbite.

Pol kozarčka vsebuje več vitamina C kot 6 kozarcev pomarančnega soka
Če želite svoj jedilnik popestriti z nečim okusnim in zares zdravim, so idealna izbira kalčki. Veljajo namreč za pravo vitaminsko bombo, hkrati pa so zelo enostavni za vzgojo. Več o nakaljevanju si lahko ogledate tudi v četrti oddaji tretje sezone Vrtičkanje.

Nikar v smeti z jogurtovimi lončki!
Se spomnite svoje najbljubše igrače? Ste jih kdaj izdelovali sami? Kako preživljate prosti čas s svojim najmlajšim? V vaši kuhinji se skriva več kot dovolj stvari, ki jih boste zlahka spremenili v umetnine!

Stena kot tabla? Zakaj pa ne!
V zadnjem času so vse bolj popularne stene ali druge površine v stanovanju, po katerih lahko pišemo in rišemo s kredo. Barvo za krede lahko kupimo v trgovini ali pa jo izdelamo sami. Preverite kako!

Česa v kuhinji ne sme manjkati?
Vsak kuhar natanko ve, brez katerih pripomočkov ne more ustvarjati svojih kulinaričnih mojstrovin. Vendar pa marsikdo potrebuje veliko časa, preden ugotovi, kako najbolj praktično organizirati svojo kuhinjo. Zbrali smo nasvete strokovnjakov, med katerimi boste prav gotovo našli tudi takega, ki ga boste lahko uporabili doma.

V petih sekundah odprite kozarec!
Odpiranje kozarca od kumaric, oliv ali vložene paprike marsikomu povzroča kar nekaj preglavic. A brez skrbi, tudi če niste ravno ’Popaj’, ste lahko le v nekaj sekundah brez posebnega truda kos tej situaciji.

Odlične ideje, kako uporabiti kozarce za vlaganje
Ni ga gospodinjstva, v katerem se ne bi kopičili kozarci za vlaganje. Nekateri jih znate pametno uporabiti, spet drugi jih mečete stran ali hranite nekje na dnu omare, ker ne veste kaj bi z njimi. V galeriji si lahko ogledate nekaj odličnih idej!

Ste že slišali zanjo?
V 6. oddaji Vrtičkanje nam bosta zapriseženi vrtičkarici Tina in Metka razkrili marsikaj zanimivega. Med drugim bosta govorili o koristnih živalicah na vrtu ter zeliščih, predstavili pa nam bosta tudi nadvse zanimivo, okusno in zdravilno rastlino, ki se ji reče achocha.

Kako vlagati stročji fižol?
V peti oddaji Vrtičkanje se bosta zapriseženi vrtičkarici Tina in Metka posvetili fižolu. Pokazali nam bosta, kako fižol vzgojiti, kako ga zaščititi pred škodljivci, koristni pa bodo tudi nasveti, kako fižol uporabiti in ga vložiti. Pa poglejmo, kakšen je njun recept za vlaganje in uporabo stročjega fižola!