začimba

Kumina – nepogrešljiva začimba v vsaki kuhinji
Kumina je začimba, ki je nepogrešljiva v kuhinji. Večina jo pozna le po njenih 'semenih', ki to v resnici niso, za obogatitev jedi pa jih lahko kupimo praktično v vsaki trgovini s hrano. Le malokdo ve, da jo je preprosto vzgojiti tudi doma in da ima posajena rastlina pozitiven vpliv na druge vrtnine, saj s svojimi cvetovi privablja številne žuželke.

Poznate te začimbe?
Ljubitelji indijske hrane ali ne, prav vsakdo ve, da so za dobro indijsko jed ključne aromatične začimbe. Verjetno zato ni prav nič nenavadnega, da jim posvečajo toliko pozornosti in da imajo indijske gospodinje v kuhinji zanje prav posebno mesto. Shranjujejo jih v okrogli kovinski škatli za začimbe, vsako začimbo v svoji posodici.

Posadite ta tri zelišča. Ne bo vam žal!
Bazilika, lovor in koper, obogatijo jedi z edinstveno aromo in svojevrstnim okusom. Vsa tri zelišča so primerna za gojenje v posodah, če so le te dobro odcedne.

Peteršilj ima številne pozitivne učinke za naše telo
Peteršilj je začimba, ki se znajde na marsikaterem vrtu ali okenski polici, saj je izjemno nezahtevna za gojenje. Pa ste vedeli, da je to zelišče zelo dobro tudi za naše zdravje?

Čeprav ni tako znan, je izjemno okusen in vsestransko uporaben
Čeprav ni ravno med najbolj poznanimi, je koromač izjemno okusen, zdravilen in vsestranski za uporabo. A ker se velikokrat pojavijo nejasnosti glede različic rastlin in poimenovanja le-teh, vam jih bomo v nadaljevanju razjasnili.

Rožmarin izboljšuje prebavo, odganja mrčes in začini hrano
Tisti, ki radi kuhate, se zavedate, kako dobrodošlo je, da imamo vedno pri roki sveža zelišča. In eno najbolj priljubljenih zelišč je zagotovo rožmarin, ki ga lahko uporabljamo tako pri pripravi mesnih kot zelenjavnih jedi. Če želite imeti svoj grmiček na vrtu ali na balkonu, ga lahko vzgojite iz potaknjencev.

Rastline, ki odganjajo komarje
Sicer na srečo komarjev še ni, zima pač naredi svoje. Toda, ko se bo začelo toplo pomladansko vreme, bodo hitro pribrenčali in nam bodo zagrenili življenje. Toda, še preden pride do tega, začnite že zdaj razmišljati, katere rastline lahko nasadite v vrt, da bo komarjev čim manj.

Ste vedeli, da lahko s soljo odstranite madeže?
Sol je več kot samo začimba v vaši kuhinji. Z njo lahko na primer odstranite madeže, rjo, podaljšujete življenjsko dobo predmetov, živil in rastlin.

Pogumno kombinirajte starine in moderno pohištvo
Morda ste nekaj starin podedovali in bi jih z veseljem vključili v svoj interjer, vendar ne želite, da ta vsebuje izključno starinske kose. Dandanes je slednje pravzaprav redkejše in večina se odloči starine vključiti bolj kot začimbo, saj so takšni kosi drugačni, unikatni, pogosto še kakovostno in umetelno izdelani. Toda kako jih uspešno kombinirati z modernimi?

Česna nikoli več ne boste lupili enako!
Česen je začimba, ki je praktično nepogrešljiva v vsakem gospodinjstvu. Do sedaj je obstajalo veliko 'trikov', bolje rečeno receptov, kako ga pravilno olupiti, a noben od njih se ne more kosati s tem.

V zimskih dneh si jih le privoščite
V hladnih zimskih dneh nas prijetno ogreje že misel na prihajajoče praznike, piko na i prazničnemu vzdušju pa zagotovo dodajo zimske začimbe, ki so nepogrešljive v slaščicah, čajih in seveda kuhanem vinu ter imajo poleg prijetnega vonja tudi veliko zdravilnih učinkov.

Z razlogom ga častijo
Ingver se kot začimba uporablja že najmanj 3000 let. Nepogrešljiv je pri pripravi orientalskih, azijskih in indijskih jedi. Pogosto se uporablja za pripravo sladic in pijač. Poleg tega, da je priljubljena začimba, ingver v sebi skriva tudi številne zdravilne lastnosti.

Ni le odličen dodatek jedem ...
Poleg dveh osnovnih začimb – soli in popra – med najbolj priljubljene uvrščamo tudi drobnjak, trajnico, ki velja za pravo vitaminsko bombo in doda specifičen okus marsikateri jedi. Lahko ga gojimo na vrtu ali okenski polici in je zelo nezahteven za vzgojo.

Hrana, ki pomaga pri alergijah
Sezonske alergije so za tiste, ki jih imajo, lahko prava nočna mora. Pri konstantnem kihanju, smrkanju in tudi pri samem slabšem počutju zaradi različnih alergij, pa lahko pomaga sama prehrana in izbira pravilne hrane.

Je pravi balzam za prebavila, sečila in rodila ...
Ugodno deluje na prebavila, rodila in sečila, pomaga pri migreni in spodbuja spolno slo. Uporabljamo ga za juhe, omake, solate, enolončnice ... Je nezahteven za vzgojo in uspeva na vseh vrstah tal, tudi v posodah ... Več kot dovolj razlogov torej, da si to pomlad luštrek omislite tudi na domačem vrtičku ali balkonu.

Zelišče, ki razstruplja telo
Timijan in materino dušico, ki je ime za številne samorasle oblike timijana, človek uporablja že od starega Egipta dalje. Timijanov čaj namreč odlično deluje na želodec in pljuča, kjer ima sposobnost razkuževanja. Pomaga krepiti odpornost, odlično pa se izkaže tudi pri črevesnih krčih. Poglejmo si, za kaj vse ga še lahko uporabljamo!

Je odličen dodatek jedem, ki med drugim pomaga pri prebavnih težavah
Želite v kuhinji pričarati podaljšati poletje? Ščepec te sredozemske začimbe namreč zmore veliko več kot le izboljšati okus pic in solat. Postavite lonček origana na svetlo mesto v kuhinji in tako bo na voljo skozi celo zimo.

Jabolčni kis - pravi čudež narave
Jabolčni kis, katerega blagodejne vplive na naš organizem so poznali že dolgo tega, je v zadnjih letih, ko se je zavedanje o pomeni zdravega načina življenja in vplivu domačega sadja in zelenjave na naše zdravje močno okrepilo, postal nepogrešljiv v skoraj vsakem gospodinjstvu. Lahko ga kupite tako rekoč v vsaki trgovini ali pa ga naredite kar sami.

Z naravo v boj proti jesenskim prehladom
Na začetku jeseni nam zaradi velikih temperaturnih preskokov pogosto pade odpornost, zaradi česar smo bolj dovzetni za razne viruse in bakterije. A namesto da ob prvih simptomih obolenj odhitimo v lekarno, si lahko pomagamo kar z domačimi antibiotiki.

Top 9 sobnih rastlin, ki bodo popestrile vaš Instagram
Ko kupujete sobne rastline, morate biti pozorni na marsikaj, če želite, da bi vam kar najbolj uspevale. Razmišljati morate, kje bodo postavljene, koliko svetlobe bodo dobile in kako pogosto jih je treba zalivati, vse pogosteje pa se ljudje odločajo za nakup sobnih rastlin na podlagi fotogeničnosti. Britanci so zdaj v raziskavi ugotovili, katere sobne rastline ljudje najpogosteje objavljajo na Instagramu. Še več, izbrali so top 3 rastline v kategoriji listja, cvetenja in sukulent ter delili, kako skrbeti za vsako od njih.

Biti mora v vsakem domu!
Žajbelj je majhen pol grmiček z olesenelimi stebli, sivkastimi listi in modrikasto škrlatnimi cvetovi. V preteklosti je žajbelj veljal za rastlino, ki lahko človeku povrne 'nesmrtnost'. Danes morda v bajke ne verjamemo več tako pogosto, zavedamo pa se številnih dobrobitnih lastnosti žajblja. Poznate vse?

Vsestransko zelišče, ki ga je dobro imeti pri roki
Navadna melisa je zdravilna rastlina in začimba, ki izrazito uspeva v Sredozemlju, predvsem v vinorodnem podnebju. Je trajnica, ki ima vonj po limoni in je aromatičnega okusa. Poglejmo si, zakaj je odlična za naše telo.

Ta zelišča ne smejo manjkati na nobenem vrtu
Zelišča, kot so peteršilj, limonska trava, rožmarin, žajbelj, pehtran in timijan, se dobro obnesejo na vrtu. Nekatere med njimi lahko sadimo tudi v koritih in posodicah na okenskih policah.

Ta zelišča morate imeti na svojem vrtu ali okenski polici!
Vrtičkarji se bodo strinjali, da ni občutka, ki bi bil bolj prijeten od ljubezni do lastnega vrta. Medtem ko se moramo za zelenjavo in preostale pridelke močno truditi, so zelišča vsestranski kompozit, ki jih lahko posadimo celo na okensko polico. Tako so primerna tudi za tiste, ki možnosti za vrt nimate. Če ne drugega, boste dobili odličen okrasni element, ki bo krasil vaše stanovanje.

Zelišča, ki ne bi smela manjkati v nobenem domu
Gojenje zelišč je hkrati zabavno in koristno, prihranite lahko nekaj evrov, z zelišči pa lahko tudi polepšate svoj dom. Z zelišči izboljšamo jedi, hkrati so koristna za zdravje in res bi bilo škoda, da si jih ne bi omislili. Katera so 'must have'?

Peteršilj
Peteršilj izvira iz Sredozemlja, prvotno je služil celo kot okrasna rastlina.

Z razlogom so izjemno priljubljene
Poleg jurčkov in lisičk Slovenci od gob najraje nabiramo in uživamo dežnikarice oziroma ’marele’, ki v tem času rastejo kot ’gobe po dežju’. Ker bodo te dni pogosta sestavina naših jedilnikov, je dobro, da jih bolje spoznamo.

Tega zagotovo niste vedeli ...
V 5. oddaji 5. sezone Vrtičkanje sta nam Tina in Metka podrobneje predstavili lovor. Ta raste predvsem na Primorskem, kjer si lahko naberemo zalogo. Posušene lovorjeve liste pa seveda lahko kupimo tudi v trgovini.

Tega o hrenu niste vedeli
6. oddaja 5. sezone Vrtičkanje je bila velikonočno obarvana. Tina in Metka sta nam med drugim podrobneje predstavili hren, za katerega pravita, da bi ga morali uživati vse leto.

Zanimiva dejstva o marmeladi
Priznajte ali ne, marmelade in džemi so res najbolj okusna oblika sadja, ki ga lahko zaužijemo. Toda medtem ko je sadje resda glavna sestavina marmelad in je njegov okus res naravnost božanski, se mnogi vseeno sprašujejo, je marmelada sploh zdrava?! Se z uživanjem marmelade v resnici samo zavajmo, da jemo nekaj zdravega in koristnega? Še preden skušamo odgovoriti na to vprašanje, poglejmo nekaj dejstev.