zamrzovanje

Najlažji način spopadanja z vodnim kamnom
Vodni kamen je vsem poznana nadloga, ki ne le kazi videz kopalnice in kuhinje, ampak lahko za povrh povzroči manjši pritisk vode oziroma hitrejše kvarjenje pralnega in pomivalnega stroja. Kakšen je najlažji način, da se ga znebite?

Uporabljate mikrovalovno pečico? Pozor!
Mikrovalovna pečica je sestavni del kuhinjske opreme in velja za koristno dopolnitev priprave hrane na klasičen način, res pa je, da se vedno več posameznikov uporabi le-te raje v velikem loku izogiba. Če ste eden tistih, ki si brez nje preprosto ne predstavljate življenja, pa je zelo pomembno, da se jo naučite pravilno uporabljati.

Brez kompromisov pri dizajnu in skrbi za živila
V prazničnih dneh bo hladilnik gotovo ena tistih naprav v vašem domu, ki bodo v središču pozornosti. Naj zažari tako kot izbrani kos pohištva in poskrbi za svežino vaših živil, kot še noben doslej.

Gobe: Pred zamrzovanjem blanširati ali ne?
Zagotovo je zamrzovanje eden bolj priljubljenih načinov shranjevanja gob. Zakaj? Odmrznjene lahko uporabimo praktično za kar koli, gobe ohranijo obliko, okus, aromo. Pa jih je pred zamrzovanjem sploh treba blanširati?

Ljubezen gre skozi želodec
Zagotovo vsi poznate pregovor, da gre ljubezen skozi želodec. Tako je razmišljala tudi Mihaela, in snubcema naročila, da ji spečeta okusen štrudelj iz domačih jabolk. Tisti, ki bo spekel najboljšega, pa ga čaka zmenek, toda sodnica, ki bo kar Mihaelina babica bo zelo stroga.

S tem gospodinjskim aparatom bo vsaka kuhinja izžarevala glamur
»Obdrži lastni stil in ne prilagajaj se vsemu, kar vidiš. Kdo ve, kaj te čaka, ko se v tebi prebudi ustvarjalnost« - to je stavek, ki so ga vsi slišali vsaj enkrat v življenju, še posebno v kontekstu fizičnega videza. Ob upoštevanju najnovejših smernic in družbenih navad ne pristopamo nič drugače niti k urejevanju interierja in življenjskega prostora.

Veste, kakšna so pravila gobarjenja?
Glede na pokritost z gozdovi je Slovenija relativno bogata tudi z gobami, kar pomeni, da je med nami velik odstotek ljubiteljskih gobarjev, žal pa je vmes veliko takih, ki ne upoštevajo zlatih pravil gobarjenja. S tem pa škodijo ne le sebi, ampak tudi naravi. V nadaljevanju si zato preberite, kaj mora vedeti vsak gobar, preden se odpravi v gozd.

Kako dolgo traja hrana v zamrzovalniku?
Zamrznete lahko skoraj vsa živila (razen nekaterih, na primer jajc v lupini, ki se razširijo in razpokajo). Hrana lahko ostane neskončno zamrznjena in je tehnično varna za uživanje, saj bakterije ne bodo rasle. Vendar se bo sčasoma vsa zamrznjena hrana poslabšala in postala neprijetna za uživanje.

Kako pravilno zamrzniti živila?
V tem času nas naš vrt že razveseljuje s pridelki, a se velikokrat zgodi, da vsega sadja in zelenjave preprosto ne moremo pojesti svežega, zato je najbolje, da ga zamrznemo. A pred tem je dobro poznati nekaj osnovnih pravil, da bodo tudi zamrznjena živila ohranila hranilne vrednosti, okus in čvrstost.

Tako bo vaš dom vedno lepo dišal
Prijeten vonj, ki se vije v vašem domu, ne poskrbi samo za občutek čistoče, ampak poskrbi tudi za boljše razpoloženje. Vam je všeč vonj po citrusih, rožmarinu in vanilji? Potem je ta recept zelo primeren za vas.

Kako pravilno organizirati hladilnik?
Ko se s polnimi vrečkami vrnemo iz živilske trgovine, največkrat ne razmišljamo preveč, kam bi pospravili izdelke. Za nekatere imamo stalno določeno mesto, druge odlagamo tja, kjer je pač prostor in kjer se nam zdi, da bodo kar najdlje ostali uporabni. Običajno vsaj polovico nakupov pospravimo v hladilnik, ki je zagotovo eden najbolj nepogrešljivih in hkrati najbolj obremenjenih aparatov vsake kuhinje. Še posebej tisti, ki ima spodaj še zamrzovalni del. A njegovo funkcionalnost lahko zares dobro izkoristimo samo, če ga znamo pravilno uporabljati.

Tako bosta kava in čaj ostala sveža
Najbrž ni gospodinjstva, ki v shrambi ne bi imel kave ali čaja. Kava, da se začne jutro čim bolj energično, čaj pa nas v teh jesenskih dneh prijetno segreje.

Kako pripraviti ozimnico?
Če ste tudi vi ponosno pobrali svoj letošnji pridelek, je zdaj čas, da ga shranite tako, da boste v njem lahko uživali še prihodnje mesece. Kako si pripraviti ozimnico?

Vodnik za začetnike: zamrzovanje sadja in zelenjave
Predstavljate si, da je zamrzovalnik kulinarični časovni stroj, kjer bomo tudi pozimi okusili poletje. Potrebovali boste le nekaj osnovnih orodij in približno 30 minut za sadje, zelenjavo ali zelišče, ki ga želite zamrzniti.

Kuhinjski triki, ki bodo preprečili ostanke
Vsi vemo, da včasih, četudi se močno trudimo, vse hrane ne moremo pojesti, in ostanki le te kdaj pa kdaj pristanejo v smeteh. A za to ni potrebe. V nadaljevanju si lahko preberete nekaj trikov, ki bodo preprečili ostanke.

Ne veste, kam z lončki in vrečkami? Imamo kar nekaj idej!
Plastičnih vrečk in lončkov vam ni treba takoj zavreči, saj z njimi zelo obremenjujemo okolje. Če jih že prinesete domov in ne veste, kako jih znova uporabiti, smo za vas izbrskali nekaj zanimivih idej.

Preprosti nasveti, da boste zapravili manj!
Stroški za prehrano utegnejo biti zares visoki, še posebej, če nakupujemo impulzivno. Pred vami je nekaj napotkov, kako se lotiti nakupa hrane, da boste zapravili manj.

Hrana v zamrzovalniku: Koliko časa jo lahko hranite?
Zamrzovalnik je odlična rešitev za shranjevanje živil, pri čemer se kakovost živil bistveno ne zmanjša. Pa veste, koliko časa je določena živila sploh primerno hraniti v zamrzovalniku?

Preverite, kaj morate vedeti o zamrznjenih živilih
Živila lahko zamrznemo sami ali pa zamrznjena kupimo. Ko jih imamo namen uporabiti, jih odmrznemo. Bolj preprosto skorajda ne more biti. Razen – ste vedeli, da lahko nekatera živila pripravimo kar zamrznjena? Vas zanima, katera so ta živila?

Pripravite se na zimo z zalogo domače ozimnice
Poletje se je s svojimi darovi ter obilico sadja in zelenjave poslovilo, vendar to še ni razlog, da bi pozimi stradali dragocenih vitaminov in mineralov. Z nekaj dobre volje in preverjenih domačih receptov lahko poskrbite, da vas bodo police shrambe tudi pozimi razveseljevale s pestro in raznoliko prehrano.

Tako boste zelenjavo z vrta lahko uživali celo leto
Obilje zelenjave v poletnih in zgodnjih jesenskih mesecih je pametno čim bolj izkoristiti, da nam pozimi ne bo treba kupovati drage uvožene ali predelane zelenjave.

Kaj vse lahko storimo s svežimi zelišči?
Sveža zelišča so vsestransko uporabna. Lahko jih dodajamo v najrazličnejše jedi ali pa iz njih pripravimo okusne pripravke, ki nam bodo še kako prav prišli v hladnih mesecih, ko izbira svežih zelišč navadno ni tako zelo pestra. V nadaljevanju vam ponujamo nekaj receptov, trikov in nasvetov.

Sibirska borovnica ali majska jagoda
Zaradi hitrejše letošnje vegetacije so v drugi dekadi letošnjega aprila, ravno v času letošnjih pozeb začele kot prvo sadje v naših vrtovih zoreti sibirske borovnice. Izvor sibirske borovnice je Sibirija, rastišča kamčatk pa so prav tako v Rusiji, Japonski, Kitajski, Kanadi in Poljski.

Veste, kje morate hraniti lak za nohte? To vas bo presenetilo!
Marsikdo že ve, da določene vrste hrane, kot so južno sadje, banane in paradižnik ne sodijo v hladilnik. Nekatera živila in predmeti, ki so do zdaj zasedali police shrambe ali kopalnice, pa bodo v hladilniku dlje časa ohranili svežino in kakovost. Zato vsi tisti, ki imate dovolj velik hladilnik, preberite, kaj vse poleg hrane, ki jo imate trenutno v njem, še lahko tam shranite.

Poznate pravila zamrzovanja sadja in zelenjave?
V tem času nas naš vrt razveseljuje z bogatim pridelkov, a se velikokrat zgodi, da vsega sadja in zelenjave preprosto ne moremo pojesti svežega, zato je najbolje, da ga zamrznemo. A pred tem je dobro poznati nekaj osnovnih pravil, da bodo tudi zamrznjena živila ohranila hranilne vrednosti, okus in čvrstost.

Tudi vi ne hranite tega v hladilniku? Napaka!
Marsikdo že ve, da določene vrste hrane, kot so recimo južno sadje, banane in paradižnik ne sodijo v hladilnik. Nekatera živila in predmeti, ki so do zdaj zasedali police shrambe ali kopalnice, pa bodo v hladilniku dlje časa ohranili svežino in kakovost. Zato vsi tisti, ki imate dovolj velik hladilnik, preberite, kaj vse poleg hrane, ki jo imate trenutno v njem, še lahko tam shranite.

Čas je za ozimnico
Jesen je pravi čas, da svojo ozimnico do vrha napolnimo s kozarci vloženih in sušenih dobrot z domačega vrta in s polnimi zabojčki sadja in zelenjave. Le tako bomo v domači in zdravi hrani lahko uživali tudi pozimi. V članku preberite, česa pri pripravi ozimnice ne smemo pozabiti.

Spoznajte vse načine uporabe
Papirnate kuhinjske brisačke so prva pomoč v kuhinji, zato jih je mogoče najti v vsakem gospodinjstvu. Pa vendar niso koristne le za brisanje razlitih tekočin. Med drugim pomagajo pri pripravi okusne hrane, preprečujejo rjavenje litoželezne posode in podaljšujejo svežino sadju in zelenjavi. V nadaljevanju preberite nekaj novih načinov njihove uporabe.

Jo boste tudi danes uporabili?
Mikrovalovne pečice so vse pogosteje sestavni del kuhinjske opreme in veljajo za koristno dopolnitev priprave hrane na klasičen način. Velikokrat pa se v prvi vrsti pojavlja vprašanje, ali je hrana iz mikrovalovke kakorkoli nevarna za zdravje oziroma za nastanek rakavih obolenj, na kar tokrat odgovarjajo iz Onkološkega inštituta.

Varčujete z elektriko?
S prekomerno in nepremišljeno porabo električne energije po nepotrebnem višamo stroške v gospodinjstvu. In ne le to, prispevamo tudi k obremenjevanju okolja. Zato je vsake toliko smiselno premisliti, kako svoje navade preoblikovati tako, da bi energijo rabili čim bolj učinkovito!