Dominvrt.si

zelišče

Žajbelj: zdravilna dišavnica, ki je ena najpreprostejših za vzgojo

Žajbelj, zelišče izjemne zgodovine in številnih koristnih lastnosti, je že stoletja prisoten v različnih kulturah in tradicionalni medicini. Zelo verjetno je tudi ena izmed dišavnic, ki jih lahko najlažje gojite doma. Preberite, zakaj je tako zelo cenjen in kako si lahko čudovit lonček ali gredico žajblja vzgojite sami doma.

Šetraj: zelišče, ki se odlično ujame z rožmarinom in žajbljem

Šetraj je enoletno zelišče, ki je del družine mete. Včasih se uporablja kot nadomestek ali v kombinaciji z rožmarinom, timijanom ali žajbljem. Najbolj poznana sta vrtni šetraj in kraški šetraj, ki se med drugim razlikujeta po tem, v katerem delu leta ju gojimo. Vrtni šetraj potrebuje toplo vreme in ga pogosto imenujemo tudi poletni šetraj, kraški oz. gorski šetraj, pa velja za zimsko zelišče.

Kako začeti z delom na vrtu?

Ne glede na to, ali ste v preteklih letih že obdelovali lasten vrtiček ali pa se z delom na vrtu šele seznanjate, vas v prihajajočih mesecih čaka kar nekaj dela, to pa bo seveda bogato poplačano, ko vas bo razveselil pridelek. Za tiste, ki ne veste, kje bi začeli, smo pripravili nekaj osnovnih napotkov ...

Tudi vam težave povzroča plevel?

Plevel štejemo med nezaželene in moteče rastline, ki le jemljejo prostor in hranila posajenim rastlinam. Da bi ga lahko nadzorovali, je zato pomembno, da ga znamo prepoznati. Šele ko znamo prepoznati, katera rastlina je plevel in katera je pravzaprav koristna, se lahko naučimo tudi, kako ga izkoreniniti in kako v prihodnje nadzorovati njegovo rast.

Zelišča, ki brez truda uspevajo tudi več let

Le kdo na svojem vrtu ne bi želel dišečih zelišč, ki se obdržijo tudi več let? Zelo enostavno jih je gojiti, poleg tega pa mnoga zdržijo do prve zmrzali in spomladi sama ponovno poženejo. Tako boste ustvarili popoln zeliščni kotiček, kjer lahko v vsakem trenutku naberete svoja zelišča za kuhanje, popestritev limonade, koktajlov in čaja ali preprosto uživate v prijetnem vonju, ki ga oddajajo med rastjo. Če potrebujete še več razlogov, zakaj so zelišča, ki uspevajo več let, dobra izbira, potem berite naprej.

Zelišča, ki jih lahko gojimo tudi pozimi

Zelišča so precej trpežne rastline, ki ne uspevajo le na vrtu, ampak se odlično obnesejo tudi v cvetličnih koritih. Od timijana do aromatičnega žajblja v loncih, posodah in okenskih koritih. Poglejte, katera zelišča lahko gojimo tudi pozimi.

Deluje protivnetno, lajša prebavne težave in zobobol ...

Pehtran je vsem dobro poznano zelišče z aromatičnimi listi in močnim, a prefinjenim okusom, ki nekoliko spominja na pikantni janež in baziliko. Spoznajte ga ...

Sploh veste, kako zelo zdravilno je to zelišče?

Zelišča in začimbe so že stoletja cenjeni, tako zaradi okusa kot zaradi svojih zdravilnih učinkov. Sodobne raziskave pa v zadnjem času tudi vse bolj potrjujejo prednosti naravnega zdravljenja in preventivnih učinkov, ki jih imajo zelišča na naše telo. Kako živeti z naravo, dobro ve tudi Bogdan Mak, ki vsa ta in še marsikatera druga zelišča prideluje sam. Med drugim nam je zaupal tudi, katero je njegovo najljubše zelišče in zakaj.

Vam nagajajo listne uši? Tako se jih lahko znebite.

V resničnostnem šovu Kmetija, ki ga na POP TV lahko spremljate od ponedeljka do petka ob 21.00, se tekmovalci s pomočjo Kmečke pratike pripravljajo na dvoboje znanja. Kmečka pratika v sebi skriva vse potrebne informacije, ki tekmovalcem lajšajo življenje na posestvu, prav tako pa vsebuje tudi pester nabor nasvetov, kot je denimo ta, kako se lahko znebimo listnih uši.

Ste vedeli, da je lovor simbol nesrečne ljubezni?

Lovor je aromatično zelišče, ki raste v obliki velikega grma ali drevesa. Njegove liste uporabljamo v juhah, enolončnicah ter drugih zelenjavnih in mesnih jedeh. Lovor, ki ga uporabljamo kot začimbo, pogosto imenujemo kar lovorjev list. Vendar pa se njegova uporabnost tu ne konča. Če pustimo za trenutek njegovo kulinarično vsestranskost ob strani – ali ste vedeli, da lovor ni le simbol zmage, ampak tudi nesrečne ljubezni?

Zdaj je čas, da posejete rukolo

Rukola z latinskim poimenovanjem 'Eruca vesicaria' je hitro rastoča enoletna listnata zelenjava. Spada v družino križnic – čeprav glede na obliko in okus tega verjetno ne bi pričakovali. A slednje torej pomeni, da je med drugim sorodnica ohrovta, brokolija in cvetače.

Pazljivo, nezreli jesenski plodovi so lahko smrtno nevarni

Rastlina je mogoče res videti zanimivo, njeni plodovi oziroma jagode pa še toliko bolj. Toda previdno, nezreli plodovi so strupeni.

Mediteranske začimbe, ki ne smejo manjkati v vaši kuhinji

Mediteranska kuhinja je znana kot ena najbolj okusnih in zdravih na svetu, kar lahko poleg zdravih in sezonskih sestavin deloma pripišemo široki uporabi aromatičnih začimb. Te dajo jedi intenziven okus in tako nadomeščajo potrebo po pretiranem soljenju in popranju. Bazilika, timijan in origano so tri izmed nenadomestljivih začimb, vendar obstajajo tudi druge, ki so za dobro mediteransko jed prav tako pomembne!

Užiten plevel, ki ga najdemo na travniku ali celo na vrtu

Ali veste, da se med plevelom na vašem vrtu najverjetneje skriva pravo bogastvo? Medtem ko se trudite svoj vrt ohranjati kar se da čist in urejen ter vztrajno odstranjujete vsako zeleno bilko, ki se je zasadila brez vaše pomoči, je velika verjetnost, da ste spregledali številna okusna zelišča in zdrave rastlinice. Zelenje, ki ga označimo za neuporaben plevel, lahko v vaši kuhinji z nekaj dodatki spremenite v izvrstno jed, ki ima poleg vsega še zdravilne učinke.

Se sploh zavedate vseh zdravilnih učinkov koriandra?

Čeprav ni tako razširjen kot peteršilj ali bazilika, je koriander ravno tako vsestransko zelišče, ki se ponaša z dolgim seznamom zdravilnih učinkov, med drugim je odličen pri prebavnih težavah. Je tudi enostaven za vzgojo, zato le poiščite prostor zanj na vrtu ali balkonu.

Nasveti in triki za gojenje bazilike

Bazilika je eno najbolj priljubljenih zelišč in hkrati eno najbolj enostavnih za gojenje. Je tesna sorodnica mete, največkrat pa jo povezujemo z Italijo, čeprav marsikdo ne ve, da v resnici izvira iz Indije. Ne glede na to, ali ste izkušen vrtnar ali začetnik, vam bo naš vodnik za gojenje bazilike pomagal do bujnega dišečega zeliščnega vrta.

Tajsko baziliko lahko gojimo tudi pri nas

Tajska bazilika je vrsta sladke bazilike, ki je še posebej priljubljena v tajski kuhinji in nasploh v predelih jugovzhodne Azije. Na naših vrtovih sicer pogosteje najdemo njeno sorodnico, italijansko baziliko, a vendar ne obstaja prav noben razlog, zaradi katerega tajska bazilika ne bi uspevala tudi pri nas – le zaščititi jo je potrebno v času mrzle zime.

Koper: začimba nežnega videza z izrazitim okusom

Koper je zelišče z izrazitim okusom, ki je nekakšna mešanica zelene in koromača. Izvira iz Evrope in Azije ter je nepogrešljiv dodatek tako vloženim kot tudi svežim živilom. Njegovi listi in semena dajejo močan okus, poleg tega pa imajo tudi zdravilno vrednost. Preverite, kateri so njegovi blagodejni učinki, in se ga naučite gojiti, nabirati in uporabljati.

Rastline, ki jih je priporočljivo posaditi zraven paradižnika

Ustvarjanje popolnega rastnega okolja za vaše vrtnine ne vključuje le ustrezne zemlje, zadostne vlage in ravno prave količine sončnih žarkov, ampak tudi iskanje dobrih in slabih sosedov ter ustrezne razporeditve na vrtu. Poglejmo si, katere so tiste vrste, ki jih je priporočljivo posaditi poleg paradižnika.

Starodavna rastlina, ki lajša številne zdravstvene tegobe

Melisa je starodavna rastlina, ki izvira iz južne Evrope. Je tesna sorodnica mete in ima podobne nagubane liste ovalne oblike. Ponaša se svežim citrusnim vonjem, zaradi česar jo pogosto uporabljamo v kulinariki kot dodatek solatam, juham in sladicam. Že vrsto let je znana kot zdravilna rastlina tako za preventivo kot kurativo, njeno uporabo pa lahko zasledimo v različnih čajih, tonikih in drugih napitkih vse od stare Grčije in Rima pa do danes.

Pred novim letom poskrbite za to

Čeprav današnja kulinarika sloni na modernih pristopih, tehnikah in okusih, večina še vedno najraje gradi na tradicionalni osnovi. Ta sestoji iz različnih pristnih okusov, ki se na koncu morajo povezati v uglašeno harmonijo. Pri tem imajo izjemno pomembno vlogo zelišča, s katerimi lahko do potankosti izpopolnite okus in vonj osnovnih sestavin – če le veste, kako jih pravilno uporabiti in kombinirati. V pomoč nam je lahko nekaj trikov in nasvetov, ki jih utegnemo preizkusiti že čez nekaj dni: pri pripravi nepozabne silvestrske ali novoletne pojedine.

Kako uporabiti sveto baziliko?

Matjaž Javšnik in Tanja Postružnik Koren sta se tokrat odpravila na Kras, ki se po grozovitih požarih že počasi postavlja na noge. Obiskala bosta Ferrarijev vrt v Štanjelu, se udeležila trgatve, mojster kamnoseka ju bo poučil o pomenu kamna in raznolikih izdelkih iz tega preprostega, a izredno zanimivega materiala, zeliščarica Magda Rogelja pa bo Tanji izdala skrivnost, kako okrepiti imunski sistem in telo pripraviti na prihajajočo zimo.

Razkrila zdravilne lastnosti nekaterih zelišč

Matjaž Javšnik in Tanja Postružnik Koren vsako nedeljo odkrivata lepote Slovenije v novi magazinski oddaji Zelena dežela. Kaj zanimivega sta se tokrat naučila in katera zelišča sta spoznala?

Peteršilj ima številne pozitivne učinke za naše telo

Peteršilj je začimba, ki se znajde na marsikaterem vrtu ali okenski polici, saj je izjemno nezahtevna za gojenje. Pa ste vedeli, da je to zelišče zelo dobro tudi za naše zdravje?

10 načinov za shranjevanje žajblja

Žajbelj je intenzivno aromatično zelišče in v nasprotju z ostalimi nežnimi zelišči, na primer baziliko in peteršiljem, so njegovi listi trdni in smolnati.

Čeprav ni tako znan, je izjemno okusen in vsestransko uporaben

Čeprav ni ravno med najbolj poznanimi, je koromač izjemno okusen, zdravilen in vsestranski za uporabo. A ker se velikokrat pojavijo nejasnosti glede različic rastlin in poimenovanja le-teh, vam jih bomo v nadaljevanju razjasnili.

Je najbolj uporabljeno in izjemno zdravilno zelišče

Peteršilj se je že od 10. stoletja pojavljal na samostanskih vrtovih in tudi naše babice so imele vedno kakšno gredico v bližini kuhinje. Spada med kobulnice in je dvoletnica – za vse, ki želite pridelati semena. Sicer pa velja za eno najbolj znanih in najpogosteje uporabljenih začimb pri nas. Jedi obogati in skoraj nikoli ne pokvari okusa. Imejte ga vedno pri roki ...

Tako vam bodo zelišča odlično uspevala

Četudi imate hišo in vrt, je priročno imeti zelišča tudi na okenski polici ali balkonu. Tako so vedno pri roki, ko kuhate. Za povrh lepo odišavijo vaš dom in so v okras.

Rožmarin izboljšuje prebavo, odganja mrčes in začini hrano

Tisti, ki radi kuhate, se zavedate, kako dobrodošlo je, da imamo vedno pri roki sveža zelišča. In eno najbolj priljubljenih zelišč je zagotovo rožmarin, ki ga lahko uporabljamo tako pri pripravi mesnih kot zelenjavnih jedi. Če želite imeti svoj grmiček na vrtu ali na balkonu, ga lahko vzgojite iz potaknjencev.

Vsega tega o bananah niste vedeli

V svetovnem merilu je banana najpriljubljenejši in najbolj prodajan sadež. Tudi v EU je med tropskimi sadeži na prvem mestu, med vsemi sadeži pa se uvršča kar na drugo mesto, takoj za jabolki. A kljub njeni priljubljenosti o njej zagotovo ne veste vsega.

ISSN 2630-1679 © 2024, Dominvrt.si, Vse pravice pridržane Verzija: 984