Dominvrt.si

zelje

Kakšen je postopek kisanja zelja?

Kislo zelje je pri nas že od nekaj zelo priljubljena jed, še posebej v hladnih zimskih mesecih. Prvoten pomen kisanja zelja je bil konzerviranje, v današnjem času pa je to živilo v prehrani zaželeno zaradi karakteristične arome in okusa ter seveda zaradi vsebovanih hranil, zaradi katerih ugodno vpliva na imunski sistem. Z malo volje in truda ga lahko pripravite tudi sami. Razkrivamo postopek najbolj pogoste priprave po korakih.

Solata, ki je najboljša jeseni

Endivija je zimska solatnica, ki je botanično najbližje radiču, saj oba spadata med cikorije. Je glavnata solata, ki je sicer v osnovi dvoletnica, čeprav jo obravnavamo kot enoletnico. Nekateri se ji zaradi značilnega, rahlo grenkega okusa raje izognejo, medtem ko jo drugi obožujejo. Če ste med slednjimi, boste v tem članku našli napotke, ki vam bodo v pomoč, da jo vzgojite na svojem vrtu ali balkonu.

Opozorilo: Ne nabirajte zelenjave, če je bil vaš vrt namočen

Uničujoče poplave v preteklih dneh niso povzročile le ogromno materialne škode znotraj domov, ampak so marsikomu zradirale tudi vse, kar je raslo na vrtu. Reševanje rastlin in sanacija vrtov ob takšni razsežnosti sta izjemno težavna, previdni pa moramo biti tudi pri pobiranju pridelkov in nenazadnje pri nadaljnjem obdelovanju vrta na onesnaženih območjih.

Preverite, kaj se še lahko sadi ob koncu poletja in jeseni

Vrtnarske sezone še ni konec – pravzaprav se je za nekatere rastline šele začela. Preden vzamete v roke lopato, semena in gnojilo, je tako pomembno ugotoviti, ali bo na novo posajena rastlina v tem času sploh imela najboljše vremenske in temperaturne pogoje. Naj gre za rože, grmovnice, zelenjavo, trave ali kaj drugega, časovni vidik je ključnega pomena za uspevanje. V nadaljevanju zato podajamo nekaj napotkov, s katerimi boste lahko določili najustreznejši čas sajenja prav vsake rastline.

Še je čas, da svoj balkon spremenite v vrtiček

Vsi nimamo na voljo velikega vrta pred ali ob hiši, a to ne pomeni, da se ne moremo lotiti vrtnarjenja! Balkon, pa četudi majhen, je odlična rešitev za vse tiste, ki želite začeti z vzgojo lastnih vrtnin. Takšna oblika vrtnarjenja je sicer nekoliko zahtevnejša, vendar je odlična rešitev za vse, ki drugače do zelenjavnega vrta ne morete priti.

So tudi vam pojedle solato?

Hrošč pokalica nam na vrtu ne dela in ne predstavlja bistvenih težav, problematične pa so njegove ličinke. Strune so deževnikom podobne živali, velike od pol do štirih centimetrov. Največ škode naredijo na koreninah rastlin, korenju in krompirju. Odrasle živali se nenehno razmnožujemo, zato je pomembno, da jih odstranimo, še preden ob sezoni zasadimo nove vrtnine. Toda brez skrbi. Nikoli ni prepozno!

Zakopljite k rastlini eno jajce in poglejte, kaj se bo zgodilo

Če bi radi spodbudili rast nedavno presajenih rastlin, potem ob sajenju v prst zakopljite eno celo jajce. Gre za nenavaden trik, ki pa se je izkazal za zelo učinkovitega, saj jajce pospeši proces mineralizacije organskih hranil za rast in razvoj rastline.

Te vrste zelenjave je mogoče vzgojiti iz delov, ki bi jih sicer zavrgli

Ste že kdaj slišali, da je mogoče zelenjavo gojiti iz podtaknjencev ali delov rastlin, ki jih sicer običajno zavržemo? Prednost gojenja na tak način je, da je hitrejše od razmnoževanja s semeni, slabost pa, da ni primerno za vsako vrsto. Večino teh delov rastlin bi zavrgli, na ta način pa jim damo novo priložnost. Poglejte, katere so tiste vrtnine, ki lahko zrastejo na rastlini, ki smo jo vzgojili na inovativen način.

Odličen je pri zdravljenju črevesnih in želodčnih težav

Pozimi je sveža domača zelenjava prava redkost, zato so toliko bolj dragoceni brstični, glavnati in kodrolistni ohrovt, ki jim nizke temperature in celo sneg ne škodijo. Nasprotno, če bomo pustili, da bodo na vrtu pomrznili, bodo imeli še bolj izrazit okus.

Kumina – nepogrešljiva začimba v vsaki kuhinji

Kumina je začimba, ki je nepogrešljiva v kuhinji. Večina jo pozna le po njenih 'semenih', ki to v resnici niso, za obogatitev jedi pa jih lahko kupimo praktično v vsaki trgovini s hrano. Le malokdo ve, da jo je preprosto vzgojiti tudi doma in da ima posajena rastlina pozitiven vpliv na druge vrtnine, saj s svojimi cvetovi privablja številne žuželke.

Ideje za namizno dekoracijo na Martinovo

Dame, boste letos martinovo pojedino za izbrano družbo organizirale kar doma? Za vas smo poiskali nekaj najlepših namiznih aranžmajev, ki bodo navdušili prav vsakega vašega gosta!

Priznani etnolog: 'Slovenci smo lahko popolnoma samooskrbni!'

Čeprav Slovenija v kriznih časih postaja vse manj odvisna od uvoza, so številni strokovnjaki prepričani, da v celoti samooskrbni ne bomo nikoli. Več kot dve tretjini našega ozemlja imata namreč omejene možnosti za pridelavo, prav tako določenih živil ni mogoče pridelovati zaradi neustreznih podnebnih pogojev. Manjka nam semen za širšo pridelavo ter živali za nadaljnjo rejo, pojavljajo se težave z repromaterialom. Povsem nasprotno je priznani slovenski etnolog prepričan, da Slovenci lahko ponovno postanemo samooskrbni – pod tremi pogoji.

Predvsem v tem času naj bo redno na vašem jedilniku

Ni pomembno, ali uživamo svežo ali kislo, repa je prava zakladnica vitaminov in mineralov, ki pa je dolga leta zaradi priljubljenosti drugih vrtnin ostala nekoliko zanemarjena. Na srečo se je v zadnjih letih vrnila na naše krožnike, njeno uporabnost in okus pa cenijo tudi najbolj vrhunski kuharji. V prihajajočih zimskih mesecih vam bo predvsem kisla repa popestrila jedilnik.

Kako pravilno shraniti rdeče zelje?

Rdeče zelje, ki ga poznamo tudi po imenu Blaukraut, navadno dozori bolj pozno, in sicer 140 dni po setvi. Najbolje uspeva na soncu in v polsenci, največ pa ga pridelajo na Kitajskem. Vsebuje kar nekaj vitaminov iz skupine B, vitamin C (skoraj toliko kot limone), kalij, kalcij, folno kislino in pa beta karoten. Čeprav je kot pri ostalem sadju in zelenjavi najbolj zdravo sveže zelje, pa imamo za vas nekaj nasvetov, kako najustrezneje shraniti rdeče zelje, da ga lahko jeste skozi vse leto.

Čudovite zasaditve za jesen in zimo, ki očarajo

Rastline domu dajo poseben značaj in škoda bi bilo, če ne bi tudi jeseni in pozimi, ko se narava pripravlja na počitek, uživali v lepotah narave. Kaj lahko posadimo v balkonsko korito pozimi?

S čim zamenjati nagrobne cvetlice jeseni?

Ko se začnejo listi cvetlic jeseni odevati v nežne jesenske barve, je tudi na pokopališčih čas, da poletne nasade cvetlic na grobovih zamenjate z jesenskimi oziroma jesensko-zimskimi, ki bodo lahko kljubovale snegu in mrazu. Predstavljamo vam nekaj idej, kakšne kombinacije rož to jesen zasaditi na grobove vaših pokojnih.

Kako se lotiti kisanja repe?

Sveža ali kisla, repa je prava zakladnica vitaminov! Na vrtu se ne goji tako pogosto, kot se je včasih, še vedno pa jo večina obožuje! Je okusna, izvrstna in ima številne pozitivne učinke na zdravje in samo telo. Njeno uporabnost in svojevrsten okus cenijo še najbolj vrhunski kuharji, v prihajajočih hladnejših mesecih pa nam kisla repa popestri jedilnik. Poglejmo si nekaj več o tem izvrstnem živilu.

Čas je za jesensko zeleno gnojenje

Počasi se naš vrtiček prazni in to je tudi zagotovo primeren čas, da pomislimo na naslednjo sezono. Če so vaše grede prazne, jih prekrijte z rastlinami za zeleno gnojenje.

Kaj lahko sadimo jeseni?

Sajenje ni samo spomladanska aktivnost. Če se sprašujete, kaj lahko sadimo jeseni, bi bil grobi odgovor – skoraj vse. Predstavljamo vam vrste rastlin, ki jih je pravzaprav priporočljivo saditi v jesenskem času.

Veste, katero hrano lahko uživate plesnivo?

Tudi vas zaboli v srcu zgolj ob misli, da bi zavrgli še tako majhen košček 'užitne' hrane? Veste, katero hrano denimo lahko še uživate plesnivo, katero pa nikakor ne? Berite dalje.

Kako vzgojiti zdrave kumare?

Kumare so izjemno osvežilne, zdrave, nizkokalorične in vsestranske za uporabo. Nič čudnega, da jih je mogoče najti tudi na marsikaterem slovenskem vrtičku. A da bodo plodovi resnično zdravi, je dobro upoštevati nasvete izkušenih vrtnarjev.

So nezahtevne za vzgojo in izjemno koristne za zdravje

Ste vedeli, da če sanjaš redkvice na vrtu, to pomeni uspešen posel in dobre prijatelje?! Sicer pa so redkvice ene prvih zelenjadnic na vrtu, so bogate s hranili in odlična popestritev jedilnika.

Preverite, kako bodo vaše mikro rastlinice uspevale tudi na okenski polici

V hladnejši polovici leta smo prikrajšani za obilje sveže zelenjave, s katero krepimo naše zdravje. Ena od rešitev za zmanjšanje tega primanjkljaja je s hranili izjemno bogata mikro zelenjava, ki jo lahko gojimo tudi doma.

Čas je za vrtnarjenje!

Začeli so se sončni in s tem tudi toplejši dnevi in kmalu bo napočil čas za urejanje naših vrtov. Najpomembnejše pravilo je, da nikoli ne vrtnarite brezglavo, temveč vedno spremljajte dogajanje v naravi in mu prisluhnite. Delo na vrtu se praviloma začne ob prvih toplejših pomladnih dneh, kar pa ne pomeni, da v drugih letnih časih počivamo. Predstavljamo vam, kako negovati vaš vrt skozi celotno leto.

To je najstarejša kopenska žival na svetu

Ta čudovita žival je letos dopolnila 190 let, trenutno pa živi na otoku v južnem Atlantskem oceanu, potem ko so jo leta 1882 pripeljali s Sejšelov.

Zaradi želje po fotografiji je izjemno redkega ptiča ubila elektrika

Z Dolenjske prihaja žalostna novica: "Ker je bila želja po dobri fotografiji tako močna, ptica pa žal nemočna, se je v obupu želela umakniti višje. Žal je bil višje električni drog, ki je ptico ob pristanku elektrificiral," se je glasil zapis na družbenem omrežju.

Hrana, ki blagodejno vpliva na imunski sistem

Na določene stvari trenutno ne moremo vplivati. Na druge lahko! Lahko se odločimo, da bomo krepili svoj imunski sistem z izbiro zdravih živil. Prehransko strokovnjakinjo smo vprašali, kaj naj ne manjka v naši kuhinji.

Ko mošt postane vino

11. novembra praznujemo god svetega Martina iz Toursa, ki sicer z obliko današnjih martinovanj ni imel nič skupnega, a se ga v evropskih državah kot svetnika spominjamo na različne načine; pri nas je takrat praznik vina in posledično čas veseljačenja in nazdravljanja dobri letini.

Sodi med deset najbolj zdravih zelenjadnic

V hladnih mesecih je sveža domača zelenjava prava redkost, zato so toliko bolj dragoceni brstični, glavnati in kodrolistni ohrovt, ki jim nizke temperature in celo sneg ne škodijo. Nasprotno, če bomo pustili, da bodo na vrtu pomrznili, bodo imeli še bolj izrazit okus.

Naredite doma več za bolj zdravo okolje

Dobra stran prizadevanja za bolj zdravo okolje je nemalokrat še prihranek denarja. Velikokrat bi se pred nakupom morali vprašati, ali to res potrebujete. Boste stvar uporabljali dolgo časa ali bo hitro končala v smeteh? Bi si kakšno orodje lahko denimo od koga izposodili? Boste komu kupili darilo, ki ga morda ne bo nikoli uporabil? Treba je začeti razmišljati drugače.

ISSN 2630-1679 © 2024, Dominvrt.si, Vse pravice pridržane Verzija: 984