Dominvrt.si

česen

Težav še ni konec

Pomlad skoraj nima slabih strani, s čimer pa se ne bi strinjali alergiki. Ena glavnih neprijetnosti tega letnega časa je namreč cvetni prah, na katerega je alergičen visok odstotek ljudi in povzroča seneni nahod.

DOMAČA PAPRIKA IN PARADIŽNIK NAJBOLJ DIŠITA

Izberite stare slovenske sorte in uživajte v okusnem in aromatičnem pridelku – kot nekoč.

Da boste imeli šparglje ves čas na zalogi

Čeprav niso najbolj klasična zelenjadnica na slovenskih vrtičkih, lahko okusne in nadvse zdravilne šparglje gojite tudi doma, namesto da jih kupujete. Kdaj in kako jih saditi, kako zanje skrbeti in še kup drugih nasvetov in trikov, vam bosta v 8. oddaji 4. sezone Vrtičkanje razkrili Tina in Metka.

Kolobar olajša delo v vrtu

Kolobarjenje nam pomaga urejati sistem gnojenja in obdelave tal, s čimer bomo dolgoročno privarčevali na času in denarju. Če začnemo o vrtnarjenju razmišljati dovolj zgodaj in delo v vrtu skrbno načrtujemo, bomo vrtne površine tudi bolje izkoristili.

Ljubitelji česna in čebule boste navdušeni ...

V začetku pomladi se nam velikokrat zgodi, da česen in čebula, ki smo ju pridelali prejšnje leto, ali smo ju kupili v večjih količinah, začneta poganjati. Ena možnost je, da ju na tanko narežemo in posušimo, še bolje pa je, da si pripravimo kar nasad česna in čebule v plastenki.

Sami izdelajte naravno gnojilo

Kopriva, rastlina, ki raste skoraj vsepovsod – najdemo jih za hišami, v gozdu, pa tudi na vrtovih – se odlično obnese pri pripravi okusnih jedi, hkrati pa nam je lahko tudi v veliko pomoč pri delu na vrtu. Preverite, kako!

Poznate to rastlino?

V tretji oddaji četrte sezone Vrtičkanja Tina in Metka med drugim predstavljata fizalis, rastlino, ki zaradi različnih poimenovanj povzroča nekaj zmede, je pa lahko čudovit okras na vrtu in tudi okusen sadež. Jo poznate?

Že skoraj pozabljen, a izjemno koristen zdravju

Pastinak je korenovka, sorodna korenčku, njegova posebna odlika pa je vsestranska uporabnost. Po daljšem zatišju si spet utira pot na slovenske vrtove.

To morate vedeti vsi ljubitelji kumar

Kumare so izjemno osvežilne, zdrave, nizkokalorične in vsestranske za uporabo. Nič čudnega, da jih je mogoče najti tudi na marsikaterem slovenskem vrtičku. A da bodo plodovi resnično zdravi, je dobro upoštevati nasvete izkušenih vrtnarjev. V 9. oddaji tretje sezone Vrtičkanje je Tina razkrila, kako pravilno vzgajati kumare.

Želite pridelek, ki vam ga bodo vsi zavidali? Povsem preprosto je ...

Vsak vrtnar si seveda želi zdrav in bogat pridelek, a včasih kljub trudu ne gre vse po načrtih. Tega se še kako dobro zavedata Danilo Sikošek in Alenka Rus, oba ljubiteljska vrtnarja, ki sta vsak s svojimi težavami želela nasvete strokovnjaka, da bi ju letos razveselil zdrav in bogat pridelek.

Povsem preprosto jo vzgojite sami

V 8. oddaji tretje sezone Vrtičkanje sta Tina in Metka govorili o cvetači. Ponudili sta nam nekaj nasvetov za gojenje ter razkrili, kako pripravljena je njima najljubša.

1 2 3 olupite česen

Česen je nepogrešljiva sestavina številnih jedi. Njegova kulinarična vrednost je v začimbni moči, saj v majhnih količinah poudarja druge arome. A lupljenje česna, še zlasti drobnega domačega, zna biti zelo nadležno in dolgotrajno opravilo. In če ga včasih v jed ne dodate samo zato, ker sovražite zamudno lupljenje, lepljive prste in neprijeten vonj na prstih, imamo za vas rešitev. V nadaljevanju vam predstavljamo nekaj hitrih in zanimivih načinov lupljenja česna.

To morate vedeti!

Čemaž, tudi gozdni, divji ali medvedji česen, kačji lek ali štrkavec, ki so ga poznali že stari Rimljani, raste od marca do junija in cveti aprila in maja v vlažnih listnatih gozdovih, večinoma v hrastovih, gabrovih ali bukovih. Ima malo morje zdravilnih učinkov, in če le imate možnost, ga posadite kar na svojem vrtu!

Le tako bo vaš zelenjavni ali okrasni vrt popoln

Tako rekoč v vsaki živilski trgovini ali na tržnici je mogoče kupiti sadje in zelenjavo, a roko na srce, ni bolj svežih in ukusnih zelenjadnic in sadežev od tistih, ki jih pridelamo sami. Pomanjkanje časa in prostora za urejanje lastnega vrtička pa je dandanes samo izgovor. Z malce dobre volje in časa ter s pomočjo nasvetov izkušenih vrtnarjev in kvalitetnih sredstev si lahko vsak, četudi še nikoli ni držal motike v roki, uredi vsaj manjši zelenjavni, zeliščni ali okrasni vrtiček.

Presenečeni boste, kaj vse lahko gojite na vrtu

Ste že začeli urejati svoj vrtiček, pa ne veste, katero zelenjavo bi na njem gojili? Ne glede na to, ali se odločite za najbolj priljubljena zelišča in klasične vrtnine, kot so paradižnik, bučka, solata, čebula, fižol, korenček, morda avtohtone slovenske ali za eksotične, na primer tiste s pridihom Azije, je pomembno predvsem, da izberete kakovostna semena in, seveda, da jih premišljeno razporedite po vrtu in zanje lepo skrbite.

Nikar ne delajte teh napak

Tudi vi živila, ko jih prinesete iz trgovine ali tržnice, postavite v hladilnik na mesto, kjer je pač prostor? Napaka! V nadaljevanju preverite, kako pravilno razporediti živila in koliko časa jih v hladilniku sploh lahko hranite, da bodo še užitna.

Najpogostejše napake, ki jih delajo amaterski kuharji

Kuhanje je že od nekdaj za marsikoga nekaj povsem samoumevnega, v zadnjih letih pa je od poplavi vseh kulinaričnih TV šovov in eksperimentiranjem z različnimi tehnikami in okusi postalo prava modna muha. Ampak večina nas je za štedilnikom še vedno laikov, in ker smo vsi krvavi pod kožo, seveda delamo tudi napake, ki se jih pogosto niti ne zavedamo. Preverite, katere so najpogostejše napake amaterskih kuharjev!

Preverite, katera dela vas marca čakajo na vrtu!

Marec je pred vrati ... V nadaljevanju preberite, kaj vse morate postoriti na vrtu!

Telo ga še kako potrebuje

Česen je ena najpogostejših začimb, ki jih uporabljamo v kulinariki, saj odlično popestri okus jedi, za piko na i pa je še izjemno zdravilen. Ste vedeli, da ima česen več kot 200 aktivnih učinkovin, ki so še kako prijazne našemu zdravju?

Ne boste verjeli, kako zelo so koristni

Med pripravo okusnih obrokov marsikatera gospodinja, pa tudi kakšen ljubitelj kuhanja močnejšega spola, zavrže olupke, stebla in liste nekaterih vrst sadja in zelenjave, kar je velika napaka. Mnogi tako imenovani odpadki namreč vsebujejo veliko več vitaminov in drugih koristnih snovi kot sami plodovi in jih prav tako lahko uporabimo pri pripravi obrokov ali drugje v gospodinjstvu.

Tako boste izboljšali jedi in poskrbeli za zdravje

Bazilika je ena izmed najbolj priljubljenih zelišč, saj se lahko uporablja pri pripravi različnih jedi, blagodejne učinke na zdravje pa pripisujejo tudi pitju časa iz njenih listov, uporabi njenih semen in eteričnega olja. Res, da je ni čez svežo baziliko, a vendarle jo lahko tudi posušimo, zamrznemo ali namočimo v olivno olje, pa bo prav tako odlično popestrila številne jedi.

To fotografijo nam je poslala bralka

Na Bizeljskem je očitno prav posebna klima ali pa je bogat pridelek posledica ljubezni do vrtnarjenja. Po tem, ko smo lahko pred kratkim občudovali orjaške paradižnike, ki so zrasle na vrtu dedka bralke Tee, nam je sedaj ta poslala še fotografije orjaškega česna.

Kako se je njuno življenje spremenilo v zadnjih mesecih?

Sezona vrtičkanja je na vrhuncu in marsikateri slovenski vrt je po zaslugi Tine in Metke letos lepši, večji in bogatejši za kakšno bolj eksotično rastlino. Ker se druga sezona oddaje Vrtičkanje počasi približuje h koncu, smo dekleti povabili na klepet in zaupali sta nam marsikaj zanimivega.

Opremite dom kot v Provansi

Provansa je dežela, kjer se Sredozemsko morje sreča z Alpami, hipnotična polja sivke, dišeči nasadi rož, palm in borovcev pa se pomešajo s prijetnim hladom smrek. Majhne, brezčasne vasice in hiške s svojevrstnim slogom opremljanja, ki ga posnemajo številni domovi po vsem svetu.

To morate vedeti!

Čemaž, tudi gozdni, divji ali medvedji česen, kačji lek ali štrkavec, ki so ga poznali že stari Rimljani, raste od marca do junija in cvete v aprilu in maju v vlažnih listnatih gozdovih, večinoma v hrastovih, gabrovih ali bukovih. Ima malo morje zdravilnih učinkov, in če le imate možnost, ga posadite kar na svojem vrtu! Več o čemažu nam bosta zaupali Tina in Metka v 9. oddaji Vrtičkanje druge sezone.

Zato jo imejte vedno pri roki!

V 9. oddaji Vrtičkanje sta se Tina in Metka med drugim posvetili čebuli. Zaupali sta nam vse skrivnosti pridelovanja, uporabe in shranjevanja. A poleg tega, da je priljubljena začimba in da ima številne zdravilne učinke, je tudi vsestransko uporabna. Ste vedeli, da lahko z njo očistite rjo z noža? Ali da postavljena v skledo z vodo vpija neprijetne vonjave po barvanju v domu?

Velja za eno najboljših naravnih zdravil

V 8. oddaji Vrtičkanje sta zapriseženi vrtičkarici Tina in Metka med drugim govorili tudi o česnu. Zaupali sta nam, kako ga vzgajati in shranjevati, mi pa poglejmo, zakaj ga je dobro uživati.

Na kaj paziti pri gojenju motovilca?

Motovilec je ena izmed najbolj priljubljenih zelenih ’listnatih’ poslastic, ki nam v zimskih mesecih odlično popestri jedilnik, predvsem zato, ker nam sicer pozimi sveže, doma pridelane zelenjave primanjkuje. Je izjemno okusen, bogat z vitamini in minerali ter nezahteven za gojenje. Zapriseženi vrtičkarici Tina in Metka sta nam v 3. oddaji Vrtičkanje razkrili nekaj trikov, kako vzgojiti zdrav motovilec.

Čas je za ozimnico

Jesen je pravi čas, da svojo ozimnico do vrha napolnimo s kozarci vloženih in sušenih dobrot z domačega vrta in s polnimi zabojčki sadja in zelenjave. Le tako bomo v domači in zdravi hrani lahko uživali tudi pozimi. V članku preberite, česa pri pripravi ozimnice ne smemo pozabiti.

Veste, katera rastlina je živilo in katera zdravilo?

V vsakem domu se najde domača lekarna in v njej tradicionalno zdravilne rastline ali pripravki iz njih, za katere smo prepričani, da delajo čudeže. Kdaj je torej posamezna rastlina uvrščena med hrano in kdaj med zdravila?

ISSN 2630-1679 © 2024, Dominvrt.si, Vse pravice pridržane Verzija: 1252