Dominvrt.si

živilo

3 neverjetni načini uporabe krompirja

Nekoč je veljal za hrano revnih, danes pa je tako razširjen, da ga večina diet celo odsvetuje. Najdemo ga v prav vsakem gospodinjstvu, uporaben pa ni zgolj za prehrano. Že veste, o katerem živilu govorimo?

Kakšno je pravilno shranjevanje živil v hladilniku?

Nekaj pravil, ki jih je dobro poznati in se jih držati, če želite, da se hrana ne pokvari prehitro ter čim dlje ostane sveža in okusna.

8 načinov uporabe sode bikarbone

Ste med tistimi, ki imajo doma vedno sodo bikarbono? Poleg tega, da jo je mogoče uporabiti pri kuhanju in peki, lahko zelo prav pride pri čiščenju in odstranjevanju neprijetnih vonjav.

Preprosti nasveti, kako ustvariti manj odpadkov

Če želimo imeti boljši svet, lahko začnemo pri sebi. Vsak od nas lahko nekaj prispeva – denimo poskušamo ustvariti manj odpadkov. Zbrali smo nekaj nasvetov, kako doseči ta plemeniti cilj.

Načini odstranitve rje

Korozija ali po domače rja označuje oksidativno poškodbo kovin. Te so iz različne kemijske sestave in mikrostrukture, razlikujejo se tudi po načinih zlitja, izdelave in prisotnosti različnih filmov, ki ščitijo kovino. Prej ali slej, če kovinskih elementov ne zaščitimo ustrezno, nastane tako imenovana rja, za katero menimo, da jo je nemogoče odstraniti. V nadaljevanju si preberite, zakaj temu ni tako.

3 dejstva o hrani, ki vas bodo presenetila

Vsi se zavedamo dejstva, da je na primer domače korenje veliko bolj zdravo od kupljenih piškotov, toda velikokrat pozabljamo na osnovno kmečko pamet, sploh ko se znajdemo med policami trgovskega centra in je vsa predelana hrana pred nami. Govorimo, da je kupovanje zdrave hrane v današnjem času težko, kar je glede na ponudbo v trgovini morda res, toda zaradi povezovanja, tako na družabnih omrežjih kot tudi sicer, lahko rečemo, da je danes veliko lažje dobiti svežo lokalno hrano, pa naj bo to zelenjava, sadje ali pa meso. Zbrali smo nekaj dejstev o hrani, ki vas bodo morda presenetila.

Vsestransko uporabno živilo

Česen velja za nepogrešljivo začimbo v kuhi in pri samih jedeh, kljub temu pa se ga veliko ljudi še vedno izogiba, predvsem zaradi tipično neprijetnega vonja in zadaha. A nikar ne delajte tega. Z razlogom so mu v preteklosti rekli, in mu še danes rečejo, naravni antibiotik!

Poznate razliko med sadjem in zelenjavo?

Ob tem vprašanju verjetno polovica ljudi zavije z očmi in reče, seveda. Le kdo ne ve, katero živilo spada med sadje in katero med zelenjavo? Toda pomislimo le na paradižnik, ki je sadje, a se ob njem lahko s skoraj vsakim drugim človekom skregamo, ker trdi, da je zelenjava. Vsi tudi vemo, da je jabolko sadje, kumara pa spada med zelenjavo. Pa je temu res tako?

Vse o rdeči pesi in o tem, zakaj jo je dobro imeti na vrtu

Rdeča pesa je zelo privlačen dodatek na zelenjavnem vrtu, hkrati pa je zelo vsestranska. Sila lahko jo je vzgojiti iz semen, posajenih spomladi ali poleti. Ker pesa pri mrzlem vremenu v gomolju shranjuje sladkor, so pozno posajene rastline, ki dozorijo jeseni, najslajše!

Je plesniva hrana zdravju škodljiva?

Vam je škoda zavreči hrano, ki jo je ravno načela plesen in jo zato raje obrežete ter zaužijete? V nekaterih primerih je tovrstno početje povsem varno, v nekaterih pa lahko privede do nevarnosti.

Kako veste, ali so jajca res sveža?

Nutricionisti so v zadnjih letih vse bolj naklonjeni jajcu kot živilu. Jajca vsebujejo veliko beljakovin, so odličen vir B-kompleksa, vitaminov A, D, E in K, železa, kalcija, fosforja, selena, cinka ... Kako jih pravilno hranimo? Kako vemo, ali so še užitna? Kako jih lahko uporabimo?

Vrhunske stvaritve iz buč

Zdaj je čas, ko se na njivah in vrtovih bohotijo oranžne buče. Poglejte si nekaj stvaritev, ki so jih na ogled postavili v Nemčiji.

Preprosti nasveti, da boste zapravili manj!

Stroški za prehrano utegnejo biti zares visoki, še posebej, če nakupujemo impulzivno. Pred vami je nekaj napotkov, kako se lotiti nakupa hrane, da boste zapravili manj.

Najejte se ga!

Ribez vsebuje mnoge zdravilne snovi, poleg tega pa je zaradi kiselkastega okusa osvežilen in zato še kako dobrodošel na krožniku v teh toplih dneh.

Mlada čebula: to morate vedeti!

V 4. oddaji 5. sezone Vrtičkanje sta nas Tina in Metka med drugim poučili o vzgoji in uporabi mlade čebule. Nekaj trikov vam razkrivamo v nadaljevanju ...

Zanimiva dejstva o marmeladi

Priznajte ali ne, marmelade in džemi so res najbolj okusna oblika sadja, ki ga lahko zaužijemo. Toda medtem ko je sadje resda glavna sestavina marmelad in je njegov okus res naravnost božanski, se mnogi vseeno sprašujejo, je marmelada sploh zdrava?! Se z uživanjem marmelade v resnici samo zavajmo, da jemo nekaj zdravega in koristnega? Še preden skušamo odgovoriti na to vprašanje, poglejmo nekaj dejstev.

Umestite jo v svojo prehrano

Tudi v Sloveniji vse bolj posegamo bo ekološko pridelanih in bolj zdravih živilih, pri katerih ima pira pred navadno pšenico vsekakor prednost. Pridelava tega vse bolj priljubljenega žita je v porastu tudi zato, ker je odpornejša proti boleznim in škodljivcem ter je vremensko manj občutljiva.

5 najpogostejših napak pri uporabi hladilnika

Ko se s polnimi vrečkami vrnemo iz trgovine, največkrat niti ne razmišljamo, kam bi katero živilo postavili, ampak zlagamo stvari tja, kjer je pač prostor. Da bi se izognili nepotrebnemu metanju hrane stran in tako tudi prihranili, se moramo izogibati najpogostejšim napakam pri uporabi hladilnika.

Nekoč je bila hrana revežev, danes pa ...

Ajda, ki je bila včasih hrana kmetov in revežev, že nekaj časa postaja v prehrani vedno pomembnejša in to upravičeno. Poleg ugodne hranilne vrednosti in zanimivega, drugačnega okusa jo odlikuje tudi to, da ne vsebuje glutena, kar je še kako pomembno za ljudi s celiakijo.

Tudi vi na tak način vržete stran 250 evrov?

Po ocenah OZN za prehrano in kmetijstvo naj bi skupno na svetu odvrgli kar tretjino vse hrane, ki jo pridelamo oziroma, to je okoli 1,3 milijarde ton. Količina zavržene hrane se iz leta v leto povečuje tudi pri nas, skoraj polovico pa naj bi jo zavrgli v gospodinjstvih. V nadaljevanju preverite, kako lahko z majhnimi spremembami dosežete, da bo v smeteh pristalo manj hrane, na ta način pa lahko kar nekaj privarčujete.

Je prava zakladnica zdravja

Čeprav so kvinojo poznali in uživali že stari Inki, jo pri nas poznamo šele nekaj let. Ker gre za zelo zdravo, z beljakovinami in rudninami bogato živilo, je priporočljivo, da jo uživamo čim pogosteje. Primerna je tako za sladkorne bolnike in ljudi s celiakijo, kot tudi tiste, ki bi radi izgubili nekaj odvečnih kilogramov.

Pravočasno ukrepajte!

Življenje brez hladilnika in zamrzovalnika si težko predstavljamo, kar se zavedamo predvsem v situacijah, ko pride do izpada električne energije. Če izpad traja manj kot dve uri, ni razloga za paniko, v nasprotnem primeru pa je treba pametno ukrepati, če želimo čim več živil 'rešiti'. Preverite, kako ...

Čas je za pirhe

Ne imejte slabe vesti, če si boste med velikonočnimi prazniki privoščili kakšno jajce več kot ponavadi. Ne samo da so jajca zdrava že sama po sebi, ponujamo vam tudi nekaj nasvetov, katera izbrati in kako jih obarvati na zdrav in naraven način.

Tako bo vaš pes tudi na stara leta zdrav in vitalen

Tako kot ljudje tudi naši štirinožni prijatelji za zdravo in pravilno delovanje organizma potrebujejo ustrezno kombinacijo beljakovin, ogljikovih hidratov, maščob in vode ter seveda zadostno količino vitaminov in mineralov. Ker je klasična prehrana pogosto osiromašena z nujno potrebnimi snovmi ali je razmerje teh porušeno, je priporočljivo psu ponuditi tudi prehranske dodatke. Zadnje čase med slednjimi prevladuje predvsem konpoplja, ki ima dokazano številne pozitivne učinke na zdravje in počutje psa.

Za ljubitelje jajc ...

Ste se naveličali jesti kokošja jajca in bi radi poskusili tudi kaj drugačnega? Predstavljamo vam še nekaj vrst jajc, ki vsebujejo ogromno hranilnih snovi in so prav tako zdravju prijazna.

Preverite, kaj morate vedeti o zamrznjenih živilih

Živila lahko zamrznemo sami ali pa zamrznjena kupimo. Ko jih imamo namen uporabiti, jih odmrznemo. Bolj preprosto skorajda ne more biti. Razen – ste vedeli, da lahko nekatera živila pripravimo kar zamrznjena? Vas zanima, katera so ta živila?

Vse bolj je priljubljena

Kmetijske površine, posejane z ajdo so se od leta 2011 povečale za osemkrat, je ob zaključku letošnjega projekta Kar sejemo, to žanjemo pojasnil Janko Božič z biotehniške fakultete v Ljubljani. S projektom želi Čebelarska zveza Slovenije spodbuditi setev predvsem medovite ajde.

Mleko oslic ima izjemen terapevtski potencial

V Črni gori so nekdaj eno glavnih vlog pri tovorjenju in delu odigrali osli, sedaj pa je balkanska pasma te živali dobila nove oboževalce zahvaljujoč mleku oslic, ki naj bi imelo velik terapevtski potencial. Prav ta novi zdravstveni trend bi lahko bil rešilna bilka za balkanske osle, katerih število je v zadnjih letih drastično upadlo.

Živilo, ki je bilo včasih prepovedano, danes velja za eno najbolj zdravih

Super živilo, mati vseh zrn, hrana prihodnosti … Vse to so poimenovanja za živilo, ki je bilo nekoč celo prepovedano, zadnja leta pa ga - tudi pri nas – ne le vse pogosteje uporabljajo, ampak ga že skoraj častijo. Spoznajte prednosti kvinoje.

Čeprav ni tako znana, ima kup blagodejnih učinkov in je vsestransko uporabna

Čeprav pri nas niso tako razširjene in tudi v trgovinah ter na tržnicah jih je dokaj težko dobiti, so kutine nadvse aromatične in okusna popestritev marsikatere jedi, sploh sladic, zaradi hranljivosti pa so posebno mesto dobile tudi v kozmetiki. Kutino lahko gojite na domačem vrtu.

ISSN 2630-1679 © 2024, Dominvrt.si, Vse pravice pridržane Verzija: 984