Nam

Slovenka navdušuje s svojo sladico
Po 12 letih predanega dela s številkami se je Darja Šolar, diplomirana ekonomistka in računovodkinja, odločila za drzen korak. Skupaj z možem Gregorjem sta prevzela čebelarsko kmetijo in se podala na novo poslovno pot. Ta preobrat ju je pripeljal do prekvalifikacije v čebelarja, čebele pa so tako postale osrednji del njune nove poklicne poti.

Kljub ljubezni do pokojnika tega ne počnite
Prižiganje sveč na grobovih je naša tradicija. Pogled na številne plamenčke, ki razsvetljujejo pokopališča, je lep. Toda žal so nagrobne sveče izredno velik ekološki problem. Lahko spomin na tiste, ki smo jih izgubili, počastimo drugače? Morda tako, da ne mislimo samo na pretekle generacije ampak predvsem na prihodnje?

Triki in nasveti za manj zavržene hrane
Glede na statistične podatke je vsak prebivalec Slovenije lani zavrgel povprečno 72 kilogramov hrane, kar je sicer kilogram manj kot leto prej, a še vedno izjemno veliko. Sploh glede na dejstvo, da si ogromno ljudi ne more privoščiti niti osnovne košarice živil, kaj šele lep kos mesa ali ribe. Toda kako ustaviti ta zaskrbljujoč trend?

Veste, čemu je namenjena ta dodatna odprtina?
Gotovo ste med ščetkanjem zob, umivanjem rok ali pa med jutranjim osveževanjem obraza neposredno pod pipo vašega umivalnika opazili okroglo odprtino. Ampak kaj je pravzaprav njen namen in ali je umivalnik brez tega elementa slabši? Kaj je prednost enega in drugega in kako je mogoče, da za nekaj tako samoumevnega, kot je odprtina v umivalniku, ki jo opazimo vsak dan, pogosto večkrat na dan, pravzaprav ne poznamo funkcije?

Uhec, ušnik, uhovnik - ga poznate?
Poznate netresk? Je nezahteven za vzgojo in odličen dekor v vsakem stanovanju in na vrtu. Zasadite jih lahko na več načinov in s pomočjo okrasnih loncev, tudi razbitih, ter drugih dekorativnih elementov naredite prave umetnine.

Buča, ki že v imenu skriva okus po maslu in oreščkih
Jesen nam prinaša oblilo okusnih pridelkov in če kdo, potem je maslena buča kraljica tega obdobja. Spada med zimske buče, kar pomeni, da lahko v njenem okusu uživamo še mesece po tem, ko smo jo pobrali z vrta ali njive. Ime je dobila po svoji teksturi in prijetno maslenemu, rahlo oreškastem okusu, idealna pa je za pripravo najrazličnejših slanih in sladkih jedi.

Kaj delamo na vrtu oktobra?
Oktobra se dela na vrtu počasi zaključujejo, na svoj račun pa pridejo vsi vinogradniki, ljubitelji gob in kostanja ter vseh drugih jesenskih dobrot. Vrtnarji na svojih gredicah pobiramo vse bolj dragoceno in redko sezonsko zelenjavo, skrbimo za prst, da bo naš vrt tudi v naslednji sezoni bogato obrodil, še vseeno pa nas čaka nekaj del. Tudi v jesenskem in zimskem času pri vrtičkarjih ni časa za počivanje!

Ob svetovnem dnevu kave: načini uporabe, zaradi katerih vam bo prirasla k srcu
Skodelica kave zjutraj marsikoga pospremi v nov dan. A to rjavo tekočino, ki (vsaj večini) prav lepo diši, lahko v gospodinjstvu uporabimo še na mnoge načine. Katere?

Sploh veste, kako zelo zdravilno je to zelišče?
Zelišča in začimbe so že stoletja cenjeni, tako zaradi okusa kot zaradi svojih zdravilnih učinkov. Sodobne raziskave pa v zadnjem času tudi vse bolj potrjujejo prednosti naravnega zdravljenja in preventivnih učinkov, ki jih imajo zelišča na naše telo. Kako živeti z naravo, dobro ve tudi Bogdan Mak, ki vsa ta in še marsikatera druga zelišča prideluje sam. Med drugim nam je zaupal tudi, katero je njegovo najljubše zelišče in zakaj.

Buča, ki jo obožujejo na Japonskem
Hokaido je majhna ali srednje velika zimska buča s trdo oranžno lupino. Je jedilna buča, ki se lahko uporablja v vseh vrstah sladkih in slanih receptov, kot so juhe, enolončnice in kari, pa tudi kolački, hitri kruhki in torte. Kuhana ali pečena je rahlo sladkastega okusa, svilnate teksture in živo oranžne barve.

5 izjemnih načinov uporabe moke
Moka je živilo, ki se skriva v omari v vsakem domu. Uporabljamo jo za peko in kuho, iz nje ustvarjamo različne dobrote, verjetno pa niste vedeli, da je izjemno uporabna tudi za drugačne namene v gospodinjstvu.

Kakšen je postopek kisanja zelja?
Kislo zelje je pri nas že od nekaj zelo priljubljena jed, še posebej v hladnih zimskih mesecih. Prvoten pomen kisanja zelja je bil konzerviranje, v današnjem času pa je to živilo v prehrani zaželeno zaradi karakteristične arome in okusa ter seveda zaradi vsebovanih hranil, zaradi katerih ugodno vpliva na imunski sistem. Z malo volje in truda ga lahko pripravite tudi sami. Razkrivamo postopek najbolj pogoste priprave po korakih.

Zakaj krompirja, ki kali, ni priporočljivo jesti?
Krompir za razliko od večine drugih vrtnin dobro prenaša skladiščenje, tudi za daljše obdobje. Ustrezna temperatura in vlaga v prostoru zagotavljata, da ostane uporaben še vsaj pol leta, seveda pod pogojem, da smo shranili samo zdrave in nepoškodovane gomolje. Še največ preglavic nam v tem času povzroča neželeno kaljenje, ki se mu je na srečo mogoče izogniti ali pojav vsaj zamakniti za kakšen mesec.

Lejla Puškar: Organizator kravat ne bo rešil zakona, lahko pa zmanjša napetosti med partnerjema
Prijeten, čist in pospravljen dom igra pomembno vlogo pri našem dobrem počutju. Ne le, da smo takrat, ko so stvari na svojem mestu, sami bolj organizirani in posledično bolj produktivni, urejen dom v naša življenja prinese tudi boljše medosebne odnose. Le kdo se s svojimi starši, partnerjem, z otroki ali pa s sostanovalcem še nikoli ni sprl zaradi nogavic na tleh ali pa izgubljenih ključev?

Vinarji so že zavihali rokave in se lotili obiranja grozdja
Ob koncu poletja in v začetku jeseni mora vinogradnik, ki se je celo leto trudil svoji trti zagotoviti kar najboljše pogoje, znova zavihati rokave in končno pobrati sadove celoletnega trdega dela! S tem pa se njegovo delo seveda ne konča. Časa za počitek in praznovanje sicer ni veliko. Ko skupaj z ekipo vseh pridnih delavcev potrgajo grozdje, se poveselijo in nazdravijo na uspešno trgatev, jih namreč že čaka nova naloga – pridelek spremeniti v vino! Več o tem, kako poteka trgatev, nam je zaupala Daša Kastelic iz vinarstva Puklavec Family Wines.

K nam prispela invazivna vrsta mravelj: "Vedeli smo, da bo prišel ta dan"
Dolgo smo se jih uspešno branili, a zdaj so tu, pravijo strokovnjaki. Rdeče ognjene mravlje, namreč. Gre za eno najbolj invazivnih živalskih vrst na svetu, ki prihaja iz južne Amerike, v zadnjih dneh pa so jo prvič opazili tudi v Evropi.

Uporaba tablete za pomivalni stroj, ki vas bo presenetila
Gotovo ste že slišali, kako zelo uporabna je tableta za pomivanje posode. Nekateri jo uporabljajo za čiščenje kuhinje, drugi si z njo pomagajo do bleščečega stranišča. V zadnjem času pa je postal popularen še en način uporabe tega čistilnega sredstva, ki je bil sprva narejen za ročno pomivanje posode. Kako učinkovit je in kakšni so pomisleki ob tovrstni uporabi, izveste v naslednjih vrsticah.

Solata, ki je najboljša jeseni
Endivija je zimska solatnica, ki je botanično najbližje radiču, saj oba spadata med cikorije. Je glavnata solata, ki je sicer v osnovi dvoletnica, čeprav jo obravnavamo kot enoletnico. Nekateri se ji zaradi značilnega, rahlo grenkega okusa raje izognejo, medtem ko jo drugi obožujejo. Če ste med slednjimi, boste v tem članku našli napotke, ki vam bodo v pomoč, da jo vzgojite na svojem vrtu ali balkonu.

Kako prepoznati strupene gobe?
Začela se je jesenska sezona gob, ki z razlogom veljajo za zelo hranljivo, zdravo in okusno živilo, ki pa hkrati zahteva izjemno previdnost! Polna košara lepih jurčkov so sanje vsakega gobarja, vendar pa naj vas želja po bogatem 'ulovu' ne zavede – hitro namreč užitno gobo zamenjamo za kakšno strupeno in si tako nakopljemo resne zdravstvene težave. Nekaj napotkov, kako prepoznati užitno gobo in jo ločiti od strupene, najdete v spodnjih vrsticah!

Katere gobe so pri nas najbolj priljubljene?
Številnim gobarjem se med sprehodom po gozdu nariše širok nasmeh na obraz, ko zagledajo belkaste do intenzivno oranžno rumene gozdne zaklade. Govorimo seveda o lisičkah, ki so poleg jurčkov in 'marel' najbolj priljubljene gobe med Slovenci. Če jih imate radi, si jih v tem času le privoščite.

Kaj moramo vedeti o uporabi čistil?
Vsakodnevno uporabljamo različna čistila, s katerimi želimo očistiti svoj dom, odstraniti vidno umazanijo, bakterije in tako naprej. Pri tem pa je pomembno, da jih znamo tudi pravilno uporabljati in se ustrezno zaščititi, če je to potrebno. Namreč nekatera čistila lahko ogrožajo naše zdravje.

Hladilniki v trgovinah Jager
Hladilnik je osrednji del vsake kuhinje. Služi nam ne le za shranjevanje hrane, ampak tudi za ohranjanje svežine in okusa živil. Izbor pravega hladilnika lahko bistveno vpliva na našo vsakodnevno rutino, zato je treba pri njegovi izbiri biti posebej pozoren. Trgovine Jager so znane po široki ponudbi bele tehnike, vključno s hladilniki, zato vam v tem članku ponujamo smernice, kako izbrati pravega zase.

Popolne rešitve za ločevanje prostorov
Predelne stene so element, ki med seboj ločujejo in zamejujejo prostore. Izhajajo iz starodvne kitajske kulture, ki so jo nadgradili, kdo drug kot Japonci. V Evropi jih poznamo šele od 18. stoletja naprej. Svojemu namenu elementi služijo še danes, glede na potrebe uporabnikov pa ločimo premične, drsne in nepremične panele. Kako jih smiselno integrirati v prostor, preverite spodaj.

Kako urediti pralnico, da bo pranje perila prijetno opravilo
Dobro načrtovano in dobro opremljeno pralnico je pravi užitek uporabljati, saj pomaga prihraniti čas pri opravilih, ki nam navadno niso najbolj pri srcu. Poleg tega urejen prostor pripomore k temu, da ohranjamo kupe perila pod nadzorom, namesto da umazana oblačila le kopičimo.

Razkrivamo vzrok, da vam paradižnik ne zori
V vrtu se paradižnik že lepo bohoti, toda kljub temu, da je na rastlini veliko paradižnika, nikakor noče dozoreti. Kaj je vzrok?

Ne mečite jih stran
Zagotovo ste že kdaj kupili nove čevlje ali novo majico, v paketu pa so se našle majhne vrečke, na katerih je pisalo 'silica gel'. Navadno takšne vrečke zavržemo skupaj s škatlo, marsikdo pa tako ne ve, kako zelo uporabne so.

Čemu je namenjen tretji predalček v pralnem stroju?
Prav vsak pralni stroj ima predal za pralni prašek ločen na tri predele. Najpogosteje je v uporabi največji, kamor pred pranjem nalijemo tekoči detergent za pranje perila ali pa tistega v prahu. Če uporabljate mehčalec, potem veste tudi, da je manjši prekat na sredini namenjen ravno temu sredstvu. Ostane nam torej še en predalček, ki velikokrat ostaja prazen. Če vas zanima, čemu je namenjen, berite dalje.

Tako zaščitite stanovanje pred plesnijo
Plesen je neprijeten in pogosto zdravju škodljiv pojav, ki se lahko hitro razširi v notranjosti prostorov. Da bi ohranili zdrav in udoben življenjski prostor, je ključno preprečiti nastanek in širjenje plesni. V nadaljevanju razkrivamo učinkovite nasvete in strategije, kako to storiti.

Vaš nož ne reže dobro? Poglejte, kako ga enostavno nabrusiti
Vsi, ki znajo vrteti kuhalnico, se zelo dobro zavedajo, kako zelo je pomembno, da imamo doma set kvalitetnih nožev, saj nam močno olajšajo pripravo katere koli jedi. A ne glede na to, koliko smo zanje odšteli in iz kako kakovostnih materialov so, vsi noži se prej ali slej obrabijo, zato moramo paziti, kako z njimi ravnamo, da podaljšamo njihovo življenjsko dobo in ostrino rezila.

Kdo je v resnici skrivnostni medved?
Sončni ali malajski medved, kot mu tudi pravijo, izvira iz Kitajske, njegovo naravno okolje pa so tropski deževni gozdovi jugovzhodne Azije. Gre za samotarsko žival, ki je najmanjši član družine medvedov. Da so po svetu precej nepoznani, je bilo mogoče spoznati, ko je pred nekaj dnevi po spletu zakrožil posnetek sončnega medveda iz enega izmed kitajskih živalskih vrtov, pod katerim so se zbrali številni komentatorji, ki trdijo, da gre pravzaprav za človeka, oblečenega v kostum medveda. Poglejmo, kdo je pravzaprav sončni ali malajski medved.