globoko

Zamija: zalivanje, svetloba in presajanje
Zamija ni zahtevna rastlina, zaradi svoje prilagodljivosti pa se uvršča med najbolj priljubljene lončnice. Za povrh v domovanju vsekakor ne bo neopažena, saj gre za rastlino višje rasti, ki pozornost vzbuja s svojo podobo skulpture, bleščeče smaragdno zelene barve.

Te vrste zelenjave je mogoče vzgojiti iz delov, ki bi jih sicer zavrgli
Ste že kdaj slišali, da je mogoče zelenjavo gojiti iz podtaknjencev ali delov rastlin, ki jih sicer običajno zavržemo? Prednost gojenja na tak način je, da je hitrejše od razmnoževanja s semeni, slabost pa, da ni primerno za vsako vrsto. Večino teh delov rastlin bi zavrgli, na ta način pa jim damo novo priložnost. Poglejte, katere so tiste vrtnine, ki lahko zrastejo na rastlini, ki smo jo vzgojili na inovativen način.

Zato so 'heirloom' paradižniki tako posebni
Tako kot mnoge hibride je tudi 'heirloom' paradižnike enostavno gojiti. Če jih posadimo spomladi, bomo hitro dobili zeleno rastlino, nekaj več časa pa bo ta potrebovala, da obrodi in dozori plodove – navadno nekje med 60 in 80 dni ali več. Poglejmo, kaj dela 'heirloom' paradižnike tako posebne.

Por – vsestranska čebulnica, ki jo sadimo v spomladanskem času
Por s svojo močno, nekoliko pekočo aromo spominja na čebulo, kar ni nobeno presenečenje, saj so ravno čebula, česen, šalotka in drobnjak njegovi tesni sorodniki. Ker por raste počasi, ga sadimo zgodaj spomladi, na nekaterih območjih pa lahko tudi v jeseni. Rastlina tvori dolg in ozek snop modrozelenih listov, ki se združujejo v valjasto steblo z belim podzemnim delom.

Zeleni paradižniki – naj vas njihova barva ne zavede
Pridelovalci so do sajenja zelenega paradižnika pogosto nekoliko zadržani, saj na videz nezreli paradižniki kupcem pogosto niso privlačni in jih je zato težje prodati. Prav tako so pri nas manj pogosti, ker domačim vrtičkarjev povzročajo določeno težavo. Glede na barvo je namreč zelo težko določiti njihovo zrelost. A kljub temu naj vas barva ne zavede, saj gre za sorto zelenih plodov, ki ohranijo zeleni odtenek tudi, ko popolnoma dozorijo.

Trik za pranje perila, ki je precej škodljiv
Uporabniki TikToka na družbenem omrežju vsakodnevno delijo trike za čiščenje, pranje perila in druga gospodinjska opravila. Medtem ko so nekateri zares koristni in nam lahko delo precej olajšajo, so drugi povsem neuporabni ali pa celo škodljivi. V zadnjo kategorijo sodi tudi pranje perila z boraksom. Objava je postala viralna predvsem zato, ker naj bi boraks v primerjavi s komercialnimi detergenti predstavljal bolj 'zeleno' izbiro. Pa to zares drži?

Devet načinov, s katerimi preprečite šok rastline pri presajanju
Uspešno presadite svoje rastline na vrt in poskrbite, da bodo uspevale brez kakršne koli škode, tako da upoštevate teh devet uporabnih nasvetov za zmanjšanje šoka ob presajanju. Pri presajanju sadik na vrt se mnogi vrtičkarji poslužujejo postopka utrjevanja rastline, vendar pa spodnji nasveti lahko pridejo prav pri presajanju prav vseh rastlin, ne le sadik zelenjave, ampak tudi tistih, ki so že ukoreninjene v svoji zemlji in zanje postopek utrjevanja načeloma ni potreben.

Volovsko srce: vse, kar morate vedeti o priljubljeni sorti paradižnika
Volovsko srce je sorta paradižnika, ki ga v Italiji najdemo pod imenom 'Cuore di bue', v Franciji pa 'coeur de boeuf', kar oboje v prevodu pomeni volovsko srce. Gre za mesnate, sočne sadeže, popolne za okusen sendvič ali pa kot prigrizek s posipom morske soli. Veliki debeli mesnati paradižniki lahko tehtajo tudi do pol kilograma in so tako največji predstavniki svoje vrste. Zelena rastlina hitro zraste tudi do višine šest metrov, za rast in dozorevanje pa ti paradižniki potrebujejo nekaj več časa.

Končno boste razumeli, zakaj se otroci nočejo odlepiti' od televizijskega ekrana
Se jezite na svoje otroke, ker preživijo cele popoldneve pred televizijskim zaslonom in ne odlepijo oči od njega?

Kakovostne vibracijske letve
Kakovost betonske površine je odvisna od stopnje zgoščenosti, orodje za stiskanje tekoče betonske mase imenujemo vibracijska letev.

Marmor ali granit: kako izbrati pravi kamen za vaš dom?
Marmor in granit sta oba čudovita naravna kamna, s katerima lahko svojemu domu dodate prijeten in tudi bolj sofisticiran videz. Vendar pa morate poznati njune lastnosti, da ne boste na koncu razočarani. Kakšne pa so podobnosti in razlike med obema?

Ta očarljiva pikčasta sobna rastlina vas bo navdušila
Begonia maculata ali begonija polka-dot je prav očarljiva sobna rastlina. S svojimi edinstvenimi zelenimi listi, na katerih so prisrčno razporejene bele pikice, kot bi jih nekdo narisal, se bo prav gotovo odlično ujela z dekorjem vaše dnevne sobe.

Neisha: Najraje se stiskamo skupaj na kavču ali v postelji
Neža Buh, ki jo vsi poznamo kot Neisho, ni samo priznana glasbenica in umetnica, ampak tudi ponosna lastnica dveh hišnih ljubljenčkov. "Imam dva mucka ... Eden je ponosen mačkon, himalajska mačka oz. bikolor perzijec Muki, druga pa je črno-bela domača muca Buffy."

Kumina – nepogrešljiva začimba v vsaki kuhinji
Kumina je začimba, ki je nepogrešljiva v kuhinji. Večina jo pozna le po njenih 'semenih', ki to v resnici niso, za obogatitev jedi pa jih lahko kupimo praktično v vsaki trgovini s hrano. Le malokdo ve, da jo je preprosto vzgojiti tudi doma in da ima posajena rastlina pozitiven vpliv na druge vrtnine, saj s svojimi cvetovi privablja številne žuželke.

5 stvari, ki jih potrebujete za organizacijo filmskega večera
Ste ljubitelji sedme umetnosti? Imate radi dobre filme in večkrat obiščete tudi kinodvorane?

Maklura ali divja pomaranča je izjemno uporabno drevo
Maklura je, vsaj na prvi pogled ali dokler v jeseni ne začne tvoriti nekoliko nenavadnih kroglastih plodov, povsem običajno drevo, ki s svojim videzom ne pritegne ravno veliko pozornosti. Pravijo ji tudi adamovo jabolko ali divja pomaranča. Čeprav sadeži, ki zrastejo na njenih vejah, izgledajo precej vabljivo, niso užitni. Je pa zato drevo toliko bolj uporabno kot nadomestek žive meje, saj nudi dobro zaščito pred vetrom, soncem in nezaželenimi pogledi.

Tako bodo živila zdržala tudi do 6 mesecev
Čeprav je bilo letošnje leto vremensko precej muhasto, nas je narava vendarle obdarila z obilico svojih darov. Slovenske kmetije se tako lahko pohvalijo z bogato letino, kar se vsekakor splača izkoristiti. Naj bo torej vaša letošnja ozimnica dobro založena z izdelki lokalne pridelave, pri tem pa bodite pozorni na pravilno shranjevanje, da delo pridnih rok ne bo šlo v nič.

Prednosti in slabosti geotermalnega ogrevanja
Ena od dolgoročno najugodnejših rešitev za ogrevanje doma je geotermalni sistem ogrevanja. Čeprav je začetni vložek višji tudi zaradi geološke analize zemljišča in izkopa, pa geotermalno ogrevanje zagotavlja trajno zanesljivo pridobivanje toplote in skoraj brezplačno hlajenje. Kakšne so še prednosti in slabosti tovrstnih ogrevalnih sistemov?

Slovencev, ki si ne morejo privoščiti primerno toplega stanovanja, je vedno manj
V torek, 20. 9. 2022, se je začel evropski teden trajnostnega razvoja 2022, namenjen organiziranju dejavnosti, projektov in dogodkov, ki podpirajo trajnostni razvoj in njegove cilje ter skrbijo za njihovo prepoznavnost. Aktivnosti bodo potekale do ponedeljka.

Čudovite zasaditve za jesen in zimo, ki očarajo
Rastline domu dajo poseben značaj in škoda bi bilo, če ne bi tudi jeseni in pozimi, ko se narava pripravlja na počitek, uživali v lepotah narave. Kaj lahko posadimo v balkonsko korito pozimi?

Gladiole simbolizirajo moč in ljubezen
Te pokončne lepotice, katerih barvna paleta cvetov sega vse od rumene, oranžne, bele, rdeče, rožnate pa do škrlatno modre, krasijo naše vrtove in tržnice ter pogosto sestavljajo najbolj pisane šopke. Seveda govorimo o gladiolah.

Recept za nešpljev liker, ki ga morate preizkusiti
Nešplja zanesljivo rodi vsako leto, saj se razcveti šele po tem, ko cvetovom ne grozijo več pozne zmrzali.

Kako porabiti sadje?
Letos je sadno drevje bogato obrodilo in marsikdo ima težave, kam s tolikšno količino sadja. Za vas imamo nekaj predlogov, kako ga lahko porabite.

Najbolj dišeče cvetje, ki popestri vaš vrt
Nič ni lepše, kot ko v poletnem vetriču ujeti vonj cvetja. Od najbolj aromatičnih cvetov, od vrtnic do sladkega graha ... te cvetlice vam bodo osvežile in popestrile vaš vrt.

Kaj bi morali vedeti o bučkah?
Lahko bi rekli, da je poletje letni čas, ki je tudi v znamenju bučk oziroma receptov, ki jih je mogoče pripraviti s to zdravo zelenjavo. Ne le, da je lahko sestavina množice okusnih jedi – dobra novica je še, da bučk ni težko gojiti. Posadite jih lahko celo na balkonu.

Je najbolj uporabljeno in izjemno zdravilno zelišče
Peteršilj se je že od 10. stoletja pojavljal na samostanskih vrtovih in tudi naše babice so imele vedno kakšno gredico v bližini kuhinje. Spada med kobulnice in je dvoletnica – za vse, ki želite pridelati semena. Sicer pa velja za eno najbolj znanih in najpogosteje uporabljenih začimb pri nas. Jedi obogati in skoraj nikoli ne pokvari okusa. Imejte ga vedno pri roki ...

Kako očistiti zamašen odtok umivalnika ali kuhinjskega korita?
Četudi pazimo, kaj konča v odtoku umivalnika ali korita v kuhinji, se vseeno lahko zgodi, da se zamaši – lasje, dlake, ostanki mila v kopalniškem koritu ali ostanki hrane ter maščob v kuhinjskem koritu hitro lahko posrbijo za slabo voljo.

Na kaj morate biti pozorni pri gojenju paradižnika v rastlinjaku
Paradižniki so najbolj priljubljena vrtnina za gojenje v rastlinjakih. Pogoji v zaprtem prostoru pa zahtevajo bolj skrbno ravnanje in posebne pogoje, da preprečite bolezni in plesen.

Pazite se teh vrtnih škodljivcev
Ni vrtičkarja, ki se ne bi vsaj enkrat v svoji vrtnarski karieri srečal s kakšnim vrtnim škodljivcem. Vrtnih škodljivcev je na našem območju res veliko, so pa eni bolj uničujoči za naš pridelek kot drugi, predvsem zato, ker se jih ne da izkoreniniti in se vračajo.

Imate radi paradižnik? Potem morate vedeti ...
Ste vedeli, da sodi paradižnik med deset najbolj priljubljenih zdravih živil? Da so ga Italijani poimenovali ’pomodoro’, kar izvira iz besedne zveze pomi d’oro in v prevodu pomeni zlato jabolko? In da so ga v preteklosti nekateri Evropejci označevali celo za afrodizijak? Kakorkoli, čeprav je splošno priljubljen postal šele ob koncu 19. stoletja, paradižnik dandanes priporočajo nutricionisti širom sveta, prisoten je v vseh kuhinjah sveta in ga zato uvrščamo med najbolj razširjene vrtnine.