iz

Prst pripravimo že zdaj
Jesen je čas za pobiranje bogastva plodov in navdušenju nad vsem, kar je to sezono zraslo ob delu naših rok. Pravi vrtnarji pa vedo, da konec rastne sezone ni le čas za veselje in uživanje, ampak tudi za prve priprave na naslednjo sezono, denimo pripravo prsti.

Kako lahko v smeteh konča manj embalaže?
Čedalje bolj se zavedamo, da smo se razvadili z uporabo embalaže, ki se zavrže takoj, ko proizvod uporabimo ali porabimo. Količine odpadkov se tako večajo, a po drugi strani včasih niti nimamo druge možnosti in proizvoda (denimo novega sesalca) enostavno ne moremo kupiti brez embalaže.

V hladnem vremenu prilagodite prehrano vašega ljubljenčka
Prav vsak pes, pa naj gre za mešanca ali čistokrvnega psa, pozimi zahteva dodatno nego. Za razliko od mačke, ki bo zimo, če je vajena življenja v stanovanju, z veseljem preživela na toplem, pes potrebuje sprehode včasih tudi večkrat na dan in to ne glede na zunanje razmere. Zato imamo za vas nekaj uporabnih nasvetov, s katerimi mu boste tudi v hladnejšem delu leta zagotovili zadostno količino svežega zraka.

4 stvari, ki jih še ne veste o vitezovi zvezdi
Vitezova zvezda je cvetlica, poznana po svojih čudovitih in izjemnih cvetovih, ki polepšajo vsak dom. Mimo te cvetoče rože je praktično nemogoče hoditi, ne da bi občudovali ogromne cvetove. Cenjene so tudi zato, ker pozimi cvetijo po več tednov, običajno ravno v času praznikov. Poglejmo si nekaj več o tej priljubljeni rastlini.

Razkrila zdravilne lastnosti nekaterih zelišč
Matjaž Javšnik in Tanja Postružnik Koren vsako nedeljo odkrivata lepote Slovenije v novi magazinski oddaji Zelena dežela. Kaj zanimivega sta se tokrat naučila in katera zelišča sta spoznala?

Rastlina, ki tvori dolge in čudovite nize zelenih biserov
Rastlina z nekoliko nenavadnim poimenovanjem Rovlejev grint ali 'string of pearls', kot jo bolj smiselno poimenujejo v angleško govorečih deželah, spada v družino sukulentov. Njena posebnost je opazna že na daleč, saj tvori liste v obliki kroglic, podobnih grahu. Če vas je zamikalo, da bi jo imeli tudi sami doma, v spodnjih vrsticah izveste nekaj zanimivosti o njej.

Na kaj moramo biti pozorni pred nakupom pralnega stroja?
Prišli ste iz službe in v kopalnici vas je pričakala poplava, sredi nje pa pokvarjen pralni stroj. Torej je čas, da ga zamenjate. Čeprav nakup tega gospodinjskega aparata ni najbolj vznemirljiva stvar, pa si brez njega danes težko zamišljamo vsakdan. Vas zanima, na kaj morate biti pozorni pred nakupom in na kakšen način se lotiti izbire? Za vas imamo nekaj praktičnih nasvetov, kako med vso ponudbo izbrati pravi pralni stroj zase.

Kako do bolj enostavnega, prijetnega in zdravega bivanja?
Na kakovost in udobje našega bivanja vplivajo številni dejavniki, med drugim zagotovo zdravo in čisto bivalno okolje ter sodobni gospodinjski in drugi pripomočki, s pomočjo katerih prihranimo ogromno časa, energije in tudi denarja.

Nekaj idej za bolj jesensko dekoracijo
Ste med tistimi, ki se veselijo jeseni? Ali med tistimi, ki obžalujejo, da se je poletje izteklo? V katero koli skupino spadate – v vsakem primeru je prehod iz poletja v jesen čas, ko je treba nekoliko prilagoditi dekoracijo. Zakaj? Ker je bila do sedaj prilagojena višjim temperaturam, zdaj pa bo morala postati prilagojena nižjim.

Iz odpadne tkanine ustvarite čudovito odejo, zaveso ali prt
Odeje, narejene iz ostankov blaga, zavese v čudovitem vintage slogu in pisani prti so le nekatere izmed idej, ki jih lahko ustvarimo s pomočjo tehnike 'patchwork'. Ta tehnika šivanja daje novo priložnost tkaninam, za katere ste morda mislili, da so že odslužile svoje.

Katera zelišča je treba prestaviti na toplo?
Ko na vrata potrka jesen, z njo pa nizke temperature, je čas, da nekatera zelišča prestavite na toplo. Le tako vas bodo lahko razveseljevala tudi čez zimo. Za nekatera izmed njih pa je to nujno potrebno, v nasprotnem primeru ne bodo preživela.

Živčna rastlina, ki navdušuje družbena omrežja
Morda ste na družbenih omrežjih v zadnjem času tudi sami zasledili navdušenje nad fitonijo, zeleno rastlino, ki jo številni poznajo tudi pod imenom živčna rastlina. To ime si je zaslužila, ker je zelo zahtevna, na neljube spremembe pa se odzove precej burno.

S pravo posodo za kuhanje do boljših kulinaričnih podvigov
Kuhanje je lahko pravi užitek, če zanj uporabljamo kakovostne pripomočke. Kakšen okus bo imela hrana namreč ni odvisno le od vaših kuharskih spretnosti, poznavanja kuharskih tehnik in odlično razvitega okusa. Zelo pomembno vlogo pri tem igra tudi posoda za kuhanje in ostali kuharski pripomočki.

Vsi koristni učinki divjega kostanja
Kostanj velja za enega najbolj priljubljenih jesenskih darov narave. A če se boste sprehajali po gozdu, poleg pravega naberite tudi divji kostanj. Sicer ni primeren za uživanje, a je vsestransko uporaben in izjemno zdravilen. V nadaljevanju vam ponujamo nekaj receptov za domače pripravke iz divjega kostanja.

Ali naložba v rekuperacijo odtehta ceno?
Za prav vsako bitje na našem zeleno-modrem planetu obstajajo optimalni pogoji, v katerih najbolje uspeva in se razvija. Za razvoj razvejanega in globokega koreninskega sistema neke rastline je na primer pomembno, da je primerno zalita, ima zadosten vir svetlobe in po potrebi posebno nego ob ekstremnih vremenskih pogojih.

Kako rešiti skrčena oblačila?
Ne izgubite upanja, če pride do nesreče, ko se zaradi (napačnega) pranja ali sušenja skrči vaše najljubše oblačilo. Poglejte, kako ga lahko rešite.

Kaj vse je nujno narediti na začetku ogrevalne sezone?
Na Zvezi potrošnikov Slovenije so pripravili seznam opravil, ki jih je pametno storiti na začetku ogrevalne sezone. Z nekaterimi ukrepi namreč lahko preprečimo, da bi imeli v zimskih mesecih težave z ogrevalnim sistemom.

Spoznajte inovativne rabe za domača zelišča
Pretekli konec tedna smo na POP TV lahko prvič spremljali novo magazinsko oddajo Zelena dežela, v okviru katere sta se voditelja Matjaž Javšnik in Tanja Postružnik Koren odpravila odkrivat lepote Slovenije. Kaj zanimivega sta se naučila o zeliščih in njihovi vsestranski uporabi, lahko izveste v nadaljevanju.

Tatjana Krejan Košan: 'Zaradi pisanosti, barvitosti, sem nekako padla med buče'
Tatjana Krejan Košan je svojo poklicno pot začela kot študentka agronomije. Nato se je zaposlila kot svetovalka v kmetijski zadrugi in se začela spogledovati s krompirjem, vendar ji je pot prekrižal znanec, ki ji je iz tujine prinesel nekaj bučnih semen. Vse ostalo je zgodovina. Hobi je prerastel v nekaj več in kljub temu, da sicer opravlja delo kmetijske inšpektorice, bi težko rekli, da so buče samo njen način kratkočasenja.

Kako pravilno shraniti rdeče zelje?
Rdeče zelje, ki ga poznamo tudi po imenu Blaukraut, navadno dozori bolj pozno, in sicer 140 dni po setvi. Najbolje uspeva na soncu in v polsenci, največ pa ga pridelajo na Kitajskem. Vsebuje kar nekaj vitaminov iz skupine B, vitamin C (skoraj toliko kot limone), kalij, kalcij, folno kislino in pa beta karoten. Čeprav je kot pri ostalem sadju in zelenjavi najbolj zdravo sveže zelje, pa imamo za vas nekaj nasvetov, kako najustrezneje shraniti rdeče zelje, da ga lahko jeste skozi vse leto.

7 razlogov, zakaj bi si morali kostanj večkrat privoščiti
Pravi kostanj raste na drevesu (Castanea sativa) iz družine bukev. Značilni rdečkasto rjavi plodovi rastejo predvsem v južnem delu Evrope in v Sredozemlju. Nekateri zapisi trdijo, da je bil kostanj eno prvih živil, ki so ga ljudje zaužili - pečen, kot ga poznamo danes, pa je bil priljubljen že v 16. stoletju. Je več kot le okusen prigrizek, ima tudi številne koristi za zdravje. Tukaj je 7 zanimivih dejstev, zakaj bi si ga morali večkrat privoščiti.

Preverite, kako lahko koristno uporabite odpadlo listje
Ste tudi vi eni tistih, ki v jesenskih dneh pograbite odpadlo listje ter ga nato zažigate ali odpeljete na odpad? Nikar ne počnite tega, saj ga lahko zelo koristno uporabite.

Kako ustrezno pripravimo naš sadni vrt na zimsko spanje?
S 23. septembrom se je tudi uradno začela jesen in zdaj, ko bomo počasi pobrali z dreves še zadnje plodove, je odlična priložnost, da razmislimo, če smo v preteklem letu ustrezno poskrbeli za drevje, razmislimo, kaj bi bilo morda bolje storiti drugače, pripravimo načrt za prihodnje leto in ustrezno pripravimo naš sadni vrtna zimsko spanje.

Kakšna mora biti posoda za plinski štedilnik?
Plinske pečice in plinske kuhalne plošče so priljubljene naprave za kuhanje po vsem svetu zaradi relativno nizkih obratovalnih stroškov in širokih kuhalnih zmogljivosti. Čeprav se v zadnjem času vse več ljudi odloča za steklokeramično ploščo, pa kuhanje na plin še zdaleč ni stvar preteklosti. V naslednjih vrsticah najdete praktične nasvete glede izbire posode, ki jih je dobro upoštevati, če kuhate na plin.

Kaj narediti z zelenimi paradižniki?
So vaši paradižniki še vedno polni nezrelih sadežev? Poglejte, kako jim pomagati, da bodo dozoreli, oziroma kaj narediti z zelenimi paradižniki.

Jesensko gnojenje – kaj in zakaj gnojiti tudi jeseni
Dobra priprava tal je osnova za uspešno rast zelenjave, okrasnih rastlin in tudi trate na vašem vrtu. Zato je zelo pomembno, kako se je lotimo, saj se nam napake lahko hitro maščujejo. Pri tem je ključnega pomena tudi jesensko gnojenje, s katerim poskrbimo, da se rastline in tla dobro pripravijo na zimske razmere.

10 zanimivih dejstev o jeseni, ki jih morda niste poznali
Glede na to, da je tu jesen, smo za vas pripravili nekaj zanimivih dejstev, ki jih mogoče še ne veste o tem letnem času.

Vreme v Novem mestu
Dolenjska, pokrajina na jugovzhodu Slovenije, je ena izmed pokrajin, ki s svojim razgibanim vremenskim dogajanjem nemalokrat preseneti tako prebivalce kot meteorologe, ki se trudijo vreme na določenem območju spraviti v neke predvidljive okvire. Podnebje je sicer zmerno celinsko, vendar z nekaj posebnostmi. Preverite, kakšno je značilno vreme za Novo mesto in okolico ter katere rekorde so v preteklosti tam izmerili!

Mokri čevlji in dežniki – kam z njimi
Ko pridejo mokri, mrki dnevi, se v naši predsobi ali na hodniku začnejo nabirati lužice od mokre obutve in dežnikov. Kako bi si lahko pomagali, da se izognemo umazaniji, ki jo nosimo naprej v stanovanje, in uničevanju poda?

Kako se znebiti smrdljivih vsiljivcev?
Smrdljivci so naš velik sovražnik, ne samo, da jeseni rinejo v hišo, njihovo letenje okoli nas ni ravno prijetno, za seboj pa pustijo tudi oster in neprijeten vonj.