kruha

Brez česa znane Slovenke v kuhinji ne morejo?
Pravijo, da je kuhinja srce vsakega doma, zato so kuhinjski pripomočki zagotovo inštrumenti, ki igrajo jezik ljubezni. Ne pozabite, ljubezen gre skozi želodec in da bo ta vedno prisotna, se je v Ljubljani odprla prva trgovina Home & Cook, ki vam na enem mestu ponuja vse, kar potrebujete za kulinarično ustvarjanje.

Kako shranjujemo avokado?
Le kaj je boljšega kot zrel avokado na rezini opečenega kruha s ščepcem soli in nekaj začimbami? Ob nečem tako okusnem se vam res ni potrebno zadrževati, sploh, če gre za zdravo pregreho, kot je avokado. Edina težava pri pretiravanju z avokadom je, da ste ga kupili preveč in sedaj vas skrbi, da se bo pokvaril, še preden bi ga uspeli pojesti. In kaj storiti v primeru, da vam je ostala polovička? Za vas imamo nekaj nasvetov, kako shraniti cele in narezane avokade!

Preverite, kaj o vas pove najljubši vonj v domu
Vonj svežega perila nas popelje v otroštvo, vonj cimeta pa pričara praznično vzdušje. Znanstveniki, ki se ukvarjajo s psihologijo vonja, pravijo, da preteklosti nič ne oživi močneje kot vonj, ki ga z njo povezujemo. Zato preberite, kakšne občutke vonji vzbujajo pri vas in kaj vonj našega doma pove o nas.

Veste, katero hrano lahko uživate plesnivo?
Tudi vas zaboli v srcu zgolj ob misli, da bi zavrgli še tako majhen košček 'užitne' hrane? Veste, katero hrano denimo lahko še uživate plesnivo, katero pa nikakor ne? Berite dalje.

Vsega tega o bananah niste vedeli
V svetovnem merilu je banana najpriljubljenejši in najbolj prodajan sadež. Tudi v EU je med tropskimi sadeži na prvem mestu, med vsemi sadeži pa se uvršča kar na drugo mesto, takoj za jabolki. A kljub njeni priljubljenosti o njej zagotovo ne veste vsega.

Najboljši naravni načini barvanja pirhov
Velika noč je pred vrati in v večini gospodinjstev že potekajo mrzlične priprave na ta težko pričakovani družinski praznik. Poleg šunke, hrena, kruha, prate in potice na nobeni mizi ne smejo manjkati pirhi. Barvanje pisanic je nadvse zabavno opravilo, pri katerem z veseljem priskočijo na pomoč tudi najmlajši, a na ZPS svetujejo, da raje izberite naravna in domača kot že kupljena barvila.

Kako si je družina uspela stroške energentov znižati za več kot tretjino
Cene ogrevanja so se v zadnjih mesecih občutno povišale. Poznavalci pa opozarjajo, da cen energentov, kot smo jih poznali doslej, v prihodnje zagotovo ne bo več. Na višje cene ogrevanja, elektrike in pogonskih goriv se bomo očitno prisiljeni navaditi. Kljub temu pa lahko marsikaj naredimo, da privarčujemo pri porabi energentov. Preverili smo, kako.

Hrana se draži, kljub temu pa Slovenci v povprečju zavržemo 68 kg na prebivalca
V Sloveniji so se v letu 2020 v primerjavi z letom prej podražila mnoga živila. Cene osnovnih živilskih izdelkov se torej višajo, vendar na drugi strani nastaja več odpadne hrane. Potem pa obstaja tudi vse več ljudi, ki potrebujejo pomoč v obliki hrane. Kaj se dogaja, kakšna je rešitev?

To se je lani najbolj podražilo
V letu 2020, ki ga je zaznamovala epidemija covida-19, se je večina osnovnih živilskih izdelkov podražila. Poglejte, katerim živilom je cena najbolj narasla.

Z razlogom ga častijo
Ingver se kot začimba uporablja že najmanj 3000 let. Nepogrešljiv je pri pripravi orientalskih, azijskih in indijskih jedi. Pogosto se uporablja za pripravo sladic in pijač. Poleg tega, da je priljubljena začimba, ingver v sebi skriva tudi številne zdravilne lastnosti.

Ne delajte osnovnih napak!
'Nihče ni tako bogat, da bi kupoval poceni' – rek, ki še kako drži pri vsaki stvari, sploh pa v povezavi z domom. Preverite, za katere stvari v domu je bolje odšteti kakšen evro več, saj lahko z nakupom cenejših različic dolgoročno zapravite veliko več.

Molža krave nikakor ni preprosto opravilo
V Kmetiji je že takoj na začetku zavrelo, glava družine Franci je razočaran nad tekmovalci, dela je veliko, a kaj ko so misli tekmovalcev drugje – treba bo izbrati prvega dvobojevalca. Tako tudi med molžo teče debata o tem, kdo bo prvi 'na tapeti'.

Kako dolgo traja hrana v zamrzovalniku?
Zamrznete lahko skoraj vsa živila (razen nekaterih, na primer jajc v lupini, ki se razširijo in razpokajo). Hrana lahko ostane neskončno zamrznjena in je tehnično varna za uživanje, saj bakterije ne bodo rasle. Vendar se bo sčasoma vsa zamrznjena hrana poslabšala in postala neprijetna za uživanje.

Privoščite si jo brez slabe vesti
Tudi v Sloveniji vse bolj posegamo bo ekološko pridelanih in bolj zdravih živilih, pri katerih ima pira pred navadno pšenico vsekakor prednost. Pridelava tega vse bolj priljubljenega žita je v porastu tudi zato, ker je odpornejša proti boleznim in škodljivcem ter vremensko manj občutljiva.

Zajtrk z medom – super dan
Letošnji Tradicionalni slovenski zajtrk izpostavlja slogan 'Zajtrk z medom – super dan' in se vrača k svojim začetkom.

Kako očistiti mešalnik v 30 sekundah
Vaš zanesljiv mešalnik lahko vsak recept čarobno spremeni v gladko, okusno dobroto – a kaj, ko je potem na vrsti zoprno čiščenje rezil, metlic in mešalnika.

Najboljši način za shranjevanje domačih piškotkov
Čas počitnic je tudi čas, ko imamo z otroki več skupnega časa in se lotimo tudi skupnih kuharskih podvigov. Še posebej priljubljena je peka piškotov. Poglejte, kako jih ohraniti čim dlje sveže.

Trik za ustvarjanje spiralnega vzorca na tekstilu
Se spomnite, ko smo nekoč na oblačilih delali vozle, jih namakali v barvo za tekstil ter nato doživljali presenečenja ob čudovitih vzorcih, ki so nastajali? Ta tehnika barvanja tekstila, ki je bila izjemno popularna v 60. in nato v 90. letih, letos očitno doživlja veliki povratek. Zagotovo je za to "kriva" tudi karantena, saj so imeli številni ljudje doma več časa za ustvarjanje.

Kako pripraviti zalogo živil, da bodo obroki hranljivi in raznoliki?
V času izolacije so lahko okusni in hranljivi obroki uteha, hkrati pa ohranjajo naš imunski sistem zdrav. Kako smiselno opraviti nakupe živil, da ne boste v samoizolaciji jedli samo testenin in kruha, po nakupih pa se boste odpravili le enkrat na teden?

Kakšno je pravilno shranjevanje živil v hladilniku?
Nekaj pravil, ki jih je dobro poznati in se jih držati, če želite, da se hrana ne pokvari prehitro ter čim dlje ostane sveža in okusna.

Poznate te božične šege in navade?
Božični čas spremljajo številne šege s koreninami v predkrščanstvu. Po tedanjem izročilu je bil svet okoli zimskega sončnega obrata odprt vsemu dobremu in slabemu, ko naj bi bili duhovi še posebno dejavni, ko naj bi bilo mogoče uspešno napovedati prihodnost in jo s čarom tudi spremeniti.

3 dejstva o hrani, ki vas bodo presenetila
Vsi se zavedamo dejstva, da je na primer domače korenje veliko bolj zdravo od kupljenih piškotov, toda velikokrat pozabljamo na osnovno kmečko pamet, sploh ko se znajdemo med policami trgovskega centra in je vsa predelana hrana pred nami. Govorimo, da je kupovanje zdrave hrane v današnjem času težko, kar je glede na ponudbo v trgovini morda res, toda zaradi povezovanja, tako na družabnih omrežjih kot tudi sicer, lahko rečemo, da je danes veliko lažje dobiti svežo lokalno hrano, pa naj bo to zelenjava, sadje ali pa meso. Zbrali smo nekaj dejstev o hrani, ki vas bodo morda presenetila.

Urawaza za vsak dom
Veste, kaj je urawaza? Gre za trike za lažje življenje, s katerimi si Japonci olajšajo marsikatero opravilo. Prenašajo se iz roda v rod in neprestano izpopolnjujejo.

Do čudovitih prazničnih dekoracij z naravnimi materiali
Metka Ternjak Gomboc, ki skupaj s svojo hčerko Tino Ternjak vodi oddajo Vrtičkanje na POP TV, uživa v okraševanju svojega doma. Poglavitni vir materialov za dekoriranje je zanjo narava, a povsem brez kupljenih okraskov ne gre, saj mora december biti malo ‘kičast’.

Umestite jo v svojo prehrano
Tudi v Sloveniji vse bolj posegamo bo ekološko pridelanih in bolj zdravih živilih, pri katerih ima pira pred navadno pšenico vsekakor prednost. Pridelava tega vse bolj priljubljenega žita je v porastu tudi zato, ker je odpornejša proti boleznim in škodljivcem ter je vremensko manj občutljiva.

Prečudovite otroške sobe
Vsak od nas potrebuje prostor zase, pa čeprav je to le majhen kotiček. Tudi otrok za zdravo rast in razvoj potrebuje svoj prostor, v katerem se počuti prijetno in varno. Preverite, kako urediti otroško sobico, da se bo vaš malček v njej kar najbolje počutil.

Je prava zakladnica zdravja
Čeprav so kvinojo poznali in uživali že stari Inki, jo pri nas poznamo šele nekaj let. Ker gre za zelo zdravo, z beljakovinami in rudninami bogato živilo, je priporočljivo, da jo uživamo čim pogosteje. Primerna je tako za sladkorne bolnike in ljudi s celiakijo, kot tudi tiste, ki bi radi izgubili nekaj odvečnih kilogramov.

Živilo, ki je bilo včasih prepovedano, danes velja za eno najbolj zdravih
Super živilo, mati vseh zrn, hrana prihodnosti … Vse to so poimenovanja za živilo, ki je bilo nekoč celo prepovedano, zadnja leta pa ga - tudi pri nas – ne le vse pogosteje uporabljajo, ampak ga že skoraj častijo. Spoznajte prednosti kvinoje.

Veste, kakšne nože potrebujete v kuhinji?
Noži so nujno zlo v vsaki kuhinji in ponavadi jih imamo cel kup, celo takšne samo za rezanje sira, pice … V nadaljevanju preverite, kakšne bi pravzaprav sploh morali imeti, četudi ne kuhamo ravno pogosto.

Spoznajte kraljico poletja
Čudovite poletne rastline, z velikanskimi rumenimi cvetovi, ki se obračajo za soncem, v vrt privabljajo ptičje petje, zelo dobrodošle pa so tudi za ustvarjanje pozitivnega vzdušja v domu. Zaradi kombinacije lepote in uporabnosti so si te poletne lepotice prislužile kraljevski status med rastlinami.