kruha

Živilo, ki je bilo včasih prepovedano, danes velja za eno najbolj zdravih
Super živilo, mati vseh zrn, hrana prihodnosti … Vse to so poimenovanja za živilo, ki je bilo nekoč celo prepovedano, zadnja leta pa ga - tudi pri nas – ne le vse pogosteje uporabljajo, ampak ga že skoraj častijo. Spoznajte prednosti kvinoje.

Veste, kakšne nože potrebujete v kuhinji?
Noži so nujno zlo v vsaki kuhinji in ponavadi jih imamo cel kup, celo takšne samo za rezanje sira, pice … V nadaljevanju preverite, kakšne bi pravzaprav sploh morali imeti, četudi ne kuhamo ravno pogosto.

Spoznajte kraljico poletja
Čudovite poletne rastline, z velikanskimi rumenimi cvetovi, ki se obračajo za soncem, v vrt privabljajo ptičje petje, zelo dobrodošle pa so tudi za ustvarjanje pozitivnega vzdušja v domu. Zaradi kombinacije lepote in uporabnosti so si te poletne lepotice prislužile kraljevski status med rastlinami.

To morate vedeti o parni pečici ...
Poleg klasičnih pečic so danes na prodaj tudi kombinirane parne pečice, ki so nekoliko manj poznane. Para omogoča, da lahko v pečici tudi kuhamo, pripravljamo zelenjavo, riž in še kaj, lahko pa pripravo jedi s paro tudi kombiniramo s klasičnimi načini pečenja, in skorjica na kruhu in pečenki bo bolj hrustljava, sredica kruha bolj rahla, meso bolj sočno.

Ideje za ureditev otroške sobe
Vsak od nas potrebuje prostor zase, pa čeprav je to le majhen kotiček. Tudi otrok za zdravo rast in razvoj potrebuje svoj prostor, v katerem se počuti prijetno in varno. Preverite, kako urediti otroško sobico, da se bo vaš malček v njej kar najbolje počutil.

Nikar ne delajte teh napak
Tudi vi živila, ko jih prinesete iz trgovine ali tržnice, postavite v hladilnik na mesto, kjer je pač prostor? Napaka! V nadaljevanju preverite, kako pravilno razporediti živila in koliko časa jih v hladilniku sploh lahko hranite, da bodo še užitna.

Plesen je tihi ubijalec
Nekoč je veljalo, da je plesen težava revnejšega sloja, danes pa je celo obratno. S to nadlogo se vse pogosteje spopadajo tudi tisti, ki živijo v novogradnjah in predvsem mlajše generacije, ker s plesnijo nimajo izkušenj in nanjo gledajo predvsem kot na estetski problem. V resnici pa plesen ne povzroča le materialne škode in ne kazi le videza prostorov, ampak tudi zelo negativno vpliva na naše zdravje, zato je še kako pomembno, da se reševanja težave lotimo premišljeno, dosledno in z učinkovitimi sredstvi, ki pa ne ogrožajo našega zdravja.

Uspešno odstranite vse drobce razbitega stekla s tal
Če se kozarec ali kakšen drug steklen predmet razbije, se drobci stekla razletijo daleč naokoli in jih je skoraj nemogoče vse uspešno počistiti. Ker torej zagotovo kakšnega spregledamo, lahko nehote nanj kdo stopi in si poreže podplat, še huje je, če imate otroke, ki se plazijo po tleh. Preverite, kako uspešno s tal odstraniti vse drobce stekla.

Skoraj jo je kap, ko je odprla vrečko s špinačo
»Ne verjamem, da bom lahko še kdaj v življenju jedla solato,« je za lokalne medije povedala Donna Souza iz kalifornijskega mesteca Covina po tem, ko si je želela pripraviti ekološko pridelano špinačo, a j v vrečki naletela na prizor, ki ga ne bo pozabila do konca življenja.

Kako temeljito očistiti desko za rezanje?
Naj bo lesena ali plastična, deska za rezanje je pravo gojišče bakterij, zato je še kako pomembno, da jo redno in temeljito čistimo. A za razliko od plastične, ki jo lahko z ostalo posodo operemo v pomivalnem stroju pri visoki temperaturi in tako nekoliko omilimo gojišče bakterij, moramo biti pri čiščenju in vzdrževanju lesene deske še posebej temeljiti.

Da, tudi na balkonu je mogoče!
Je piknik na balkonu prava rešitev, da se zabavate tudi, če nimate vrta ali, da pretentate muhasto vreme? Preverite, zakaj bi lahko bila to odlična ideja in kaj bi vas lahko morda od te zamisli odvrnilo.

Šok v pekarni – kruh so pekli med ščurki!
V okviru inšpekcijskega nadzora na področju proizvodnje domačega kruha so italijanski inšpektorji naleteli na gnusno odkritje: kruh so pekli med ščurki in na ognju, ki so ga zakurili z lesnimi odpadki.

Tega o kruhu zagotovo niste vedeli!
Prvi so s peko kruha začeli Egipčani, pred približno 6000 leti. Toliko časa že človeštvo uživa v pečenih dobrotah iz žit, način priprave pa izpopolnjujemo še danes. Ker svež kruh ni vedno pri roki, ga je treba konzervirati, kar so delali že antični Rimljani. Oni so bili namreč prvi, ki so kruhu svežino podaljševali s opekanjem.

Grozljivo odkritje v rezini kruha
Ko je Maxine svojim trem otrokom pripravljala zajtrk, ni opazila, da je v eni izmed rezin kruha zagozden pajek. Zadeva pravzaprav ne bi bila tako grozljiva, če ne bi bil kruh zapakiran, kar pomeni, da je do ’napakice’ prišlo že v proizvodnji.

Trik, ki bo podaljšal rok trajanja kruha
Ste vedeli, da lahko podaljšate rok trajanja kruha? Ste vedeli, da lahko preprečite popolno izsušitev kruha? Potrebujete le plastično vrečko in zeleno.

Je boljša plastična ali lesena deska za rezanje?
Dandanes je tržišču malo morje različnih desk za rezanje zelenjave, kruha in mesa iz različnih materialov, a večinoma so bodisi lesene bodisi plastične. Eni prisegajo na prve, ker so bolj naravne, spet drugi na slednje, ker naj bi se na njih nabralo manj bakterij in so tudi dlje obstojne. A še vedno se mnogokrat poraja vprašanje, katere so boljše oziroma našemu zdravju prijaznejše.

Spoznajte vse načine uporabe
Papirnate kuhinjske brisačke so prva pomoč v kuhinji, zato jih je mogoče najti v vsakem gospodinjstvu. Pa vendar niso koristne le za brisanje razlitih tekočin. Med drugim pomagajo pri pripravi okusne hrane, preprečujejo rjavenje litoželezne posode in podaljšujejo svežino sadju in zelenjavi. V nadaljevanju preberite nekaj novih načinov njihove uporabe.

Vonj v stanovanju razkriva ...
Vonj svežega perila nas popelje v otroštvo, vonj cimeta pa pričara praznično vzdušje. Znanstveniki, ki se ukvarjajo s psihologijo vonja, pravijo, da preteklosti nič ne oživi močneje kot vonj, ki ga z njo povezujemo. Zato preberite, kakšne občutke vonji vzbujajo pri vas in kaj vonj našega doma pove o nas.

Na balkonu? Zakaj pa ne!
Je piknik na balkonu prava rešitev, da pretentamo muhasto vreme, ali bo z njim preveč dela? Predstavljamo vam nekaj argumentov ZA piknik na balkonu, ter tudi nekaj argumentov PROTI pikniku na balkonu, odločitev pa seveda prepuščamo vam.

Po tem na to niti pomislili ne boste več!
Ste se kdaj vprašali, kako varna je vaša posoda, v kateri hrano pripravljate ali iz katere jo uživate? Če je vaša prva izbira keramika, emajlirano lito železo, steklo ali silikon, ste varni. Za pristaše teflonskih ponev, aluminijaste in bakrene posode tega z zagotovostjo žal ne moremo trditi. Preverite, zakaj!

To, kar počnemo, je grozno!
Če vsak dan pridno odnesete v smetnjak vrečko smeti, v kateri se najde nekaj starega kruha ali hrane iz hladilnika, ki ji je potekel rok trajanja, ste s to vrečo v smetnjak vrgli tudi nekaj denarja. Glede na raziskavo Evropske komisije namreč vsak Evropejec letno odvrže kar za 250 evrov hrane.

MARKO - GLAVCA FONZI
Fonzi je, tako kot vse naše ribice, igriv in poln energije. Najlepša lastnost je ta, da se ob prihodu v sobo vse zberejo v kotu akvarija in prisrčno čakajo na hrano. So vrste ostrižnika in prav barvito popestrijo dogajanje v sobi.

Vsi čari domače kuhinje
Od prvega vonja po jutranji kavi do hitrega kosila, gurmanske večerje, polnočnih prigrizkov, pa seveda kuhanja za vso družino ob koncih tedna ... Ko govorimo o kuhinji, je težko določiti, katera je tista prava. Zato vam v članku predstavljamo tri različne tipe.

Bizarna fotografija obkrožila svet
Na eni od kalifornijskih plaž se je nedavno pojavil zelo čudno napravljen moški. S svojim oblačilom je pritegnil veliko pozornosti tako med ostalimi obiskovalci, kot tudi med ... Preberite!

Miš v stanovanju! Kaj storiti?
Letos ljudje po vsej Sloveniji opažajo izjemen porast miši v svojih domovih. Za nasvet, kakšna je najboljša preventiva proti njim ter kako se jih znebiti, smo se obrnili na naravovarstvenika Ivana Esenka. Preberite!

Kuhinjski otok - da ali ne?
Pri odločitvi za kuhinjski otok je potrebno upoštevati prostorske danosti prostora. Težko ga boste namreč postavili v majhno, ozko kuhinjo. Preberite!

Ljubljana bo dišala po Prekmurju!
Vabimo vas, da se nam 28. maja pridružite na tradicionalni etnološko-kulinarični predstavitvi »Diši po Prekmurju« na glavni ljubljanski tržnici (Pogačarjev trg) Prireditev bo potekala med 8.00 in 14.00 uro.

Koliba, ki je ganila svet
Koliba v Kostariki spominja na bambusov gozd, pravljično tropsko zatočišče, pa tudi na velikanske veterne piščali. Hiško je arhitekt zasnoval kot darilo materi Heleni, da bi lahko iz nje opazovala prekrasno zvezdnato nebo in luno.

Gospodinjstvo z okusom
Tudi vi si lahko privoščite kozarec sveže stisnjenega pomarančnega ali limoninega soka iz aparatov oblikovalcev!

Vrtnarjenje z biološko-dinamično metodo
Meta Vrhunc iz društva za biološko-dinamično gospodarjenje Ajda Vrzdenec predstavlja kraljico ekoloških metod pridelovanja hrane.