lokalno

Kako se spraviti vrtnariti?
Ste tudi vi eden izmed tistih, ki si želijo pridelovati lastne vrtnine, a najdete nešteto izgovorov, zakaj se tega ne lotite? Najpogostejši izgovori so največkrat, da nimamo časa, prostora, ali pa da preprosto nimamo prave 'roke' za kaj takšnega. Poglejmo si, zakaj noben od izgovorov ni ustrezen, še manj pa upravičen.

Je mogoča blaginja brez zdravega okolja?
Epidemija covid-19 je povzročila zdravstveno in gospodarsko krizo. A kot poudarja Greenpeace Slovenija, se še vedno soočamo tudi z okoljsko krizo, ki lahko z napačnimi odzivi na gospodarsko postane hujša. Ne le okoljevarstveniki, tudi Organizacija za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD) v svojih predlogih odziva na epidemijo opozarja, da nismo v položaju, ko bi lahko pozabili na okolje.

Covid-19 kot povod za večjo prehransko samooskrbo
Novi koronavirus je osvetlil mnoge probleme sodobne družbe in postavil varnost na prvo mesto, med katerimi je ena ključnih prehranska varnost. Zaradi zaprtja meja in omejitev gibanja so se namreč zelo hitro pokazale pomanjkljivosti v prehranski verigi. Številne države po svetu so zato začele na različne načine spodbujati lokalna kmetijstva, saj so se bolj kot kdajkoli prej zavedle pomena prehranske samooskrbe. Pa se tega zavedamo tudi pri nas?

Tako bo vrt lep, hkrati pa funkcionalen
Vrt marsikomu prinaša dodatno sprostitev, gibanje, pridelovanje lastne hrane in občutek, da imamo nekaj, kar je samo naše. V današnjem času se vedno bolj zavedamo pomena lokalno pridelane hrane, včasih pa pri vrtu potrebujemo le nekoliko pomoči, kako in kje začeti.

8 stvari, v katere nas je prisilil koronavirus
Strinjamo se lahko, da bo imela svetovna epidemija koronavirusa težke posledice na gospodarstvo, vplivala pa bo tudi na druge sfere našega življenja. A ne moremo mimo tega, da kljub težki situaciji, v kateri smo se znašli prav vsi, opažamo, da imamo, globalno gledano, zdaj več časa drug za drugega, predvsem pa so opazne naslednje stvari.

Kaj se bo zgodilo v najboljšem primeru?
Zaradi koronavirusa napovedujejo izgubo številnih delovnih mest, nekateri govorijo celo o novi gospodarski krizi. A ni vse tako črno, če le znamo pogledati na stvari s pozitivne plati. Kaj nam je oz. nam lahko dobrega prinese koronavirus in trenutna situacija?

Pravilno skrbite za svoj vrt?
Ko je govor o lastnih pridelkih in vrtninah na našem vrtu, se veliko ljudi zaveda pomena domačih semen in sadik. Zakaj so ta pomembna in zakaj je pomembno ohranjevanje teh?

'Vsak lahko prispeva k zmanjšanju podnebnih sprememb'
Varuh človekovih pravic Peter Svetina opozarja, da v času pandemije covid-19 iz mnogih delov sveta poročajo o velikem zmanjšanju onesnaženosti, ob svetovnem dnevu Zemlje pa se še sprašuje, ali je bilo res treba doživeti razmah virusa, da bi videli, kakšno škodo povzročamo Zemlji. Ob tem poudarja, da lahko vsak prispeva k zmanjšanju podnebnih sprememb.

200.000 ljudi se je odzvalo apelu vlade
Tiste, ki so ostali brez dela je Francija pozvala, da ob pandemiji novega koronavirusa pomagajo kmetom na poljih in pri živinoreji. Bi bilo v Sloveniji smiselno razmisliti o čem takem?

Najhujši scenarij. Lahko Slovenija ostane brez hrane?
Vprašanje, ki si ga mnogo ljudi zastavlja v zadnjih dneh. V kolikšni meri je Slovenija pravzaprav samooskrbna, pri kateri vrsti živil je stopnja samooskrbe najvišja in kje je najnižja? Seveda je vprašanje, ki se poraja marsikomu v zadnjih dneh tudi, kaj bo, če pride do najhujšega možnega scenarija? Na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano mirijo, da do tega ne more priti. Posebej za naš portal so odgovorili na najbolj pereča vprašanja.

Spodbujanje lokalne samooskrbe je bistvenega pomena
V vedno hitrejšem tempu življenja se zdi, da imamo vse na dosegu rok. Samoumevno je, da imamo na policah v trgovini na razpolago svežo zelenjavo in sadje, še bolj samoumeven pa je tisti kos mesa, ki ga imamo tako radi na svojem krožniku. Če kdaj, smo sedaj, v času krize, vsi pomislili na tiste, ki za to skrbijo. Preproste kmete, ki vedno znova skrbijo, da vsa živila in vsi produkti dejansko lahko pristanejo na našem krožniku, in vse tiste, ki so v ta proces vključeni.

''Ljudje kupujejo tudi tisto, kar bodo na koncu zavrgli''
Na eni strani govorimo, da vlada ne postori dovolj za ljudi, na drugi strani pa smo večkrat problematični predvsem sami sebi. V času, ko se celoten svet sooča z isto stvarjo, v času, ko skoraj vsi ljudje čutimo približno iste občutke, od tistih lepih do tistih malo manj, se počasi tudi vsi zavedamo istih stvari – predvsem pomena medsebojnih odnosov, pomena socialnih stikov, vsega, kar nam je v življenju dano, pomena samooskrbe in lokalno predelane hrane, s tem pa tudi pomena slovenskih kmetov.

Zdrava prehrana je ključna za vsakega otroka
Fundacija Herbalife Nutrition je ob tem, ko še naprej sledi svojemu poslanstvu za izboljšanje življenja otrok po vsem svetu, začela izvajati prvi program Casa Herbalife v Sloveniji. Novi partner fundacije Herbalife Nutrition je ZPM Ljubljana Moste-Polje, ki bo v okviru tega partnerstva in ob podpori donacije 10.000 ameriških dolarjev, ki jih je prejela za ta namen, zagotovila kakovostne obroke na številnih druženjih za več kot 100 otrok.

Opit rakun omagal po veseljačenju na božičnem sejmu
Opit rakun se ni uspel upreti veseljačenju na božičnem sejmu v nemškem mestu Erfurt. Kosmata zverinica se je pretekli konec tedna dokopala do ostankov kuhanega vina, po uživanju božičnih radosti pa je omagala od preveč veselja in se je morala spočiti v zavetišču.

To je najbolj priljubljeno ogrevanje v Sloveniji
Po izsledkih letošnje raziskave energetske učinkovitosti Slovenije REUS, o učinkoviti rabi in obnovljivih virih energije, je ozaveščenih 77 odstotkov gospodinjstev. To je približno toliko kot pred dvema letoma. Hkrati se je povečal delež aktivnih ozaveščenih uporabnikov in zmanjšal delež skeptikov. Glavni vir energije za ogrevanje naj bi ostajala drva.

3 dejstva o hrani, ki vas bodo presenetila
Vsi se zavedamo dejstva, da je na primer domače korenje veliko bolj zdravo od kupljenih piškotov, toda velikokrat pozabljamo na osnovno kmečko pamet, sploh ko se znajdemo med policami trgovskega centra in je vsa predelana hrana pred nami. Govorimo, da je kupovanje zdrave hrane v današnjem času težko, kar je glede na ponudbo v trgovini morda res, toda zaradi povezovanja, tako na družabnih omrežjih kot tudi sicer, lahko rečemo, da je danes veliko lažje dobiti svežo lokalno hrano, pa naj bo to zelenjava, sadje ali pa meso. Zbrali smo nekaj dejstev o hrani, ki vas bodo morda presenetila.

Lek reciklira že kar 92 odstotkov proizvedenih odpadkov
Razvojno-proizvodni lokaciji Leka, Mengeš in Ljubljana, sta se uvrstili med nosilce vzorčnih projektov, ki bodo po Novartisovim lokacijam po vsem svetu v pomoč pri doseganju ogljične nevtralnosti, zmanjševanju količine porabljene vode in odloženih odpadkov.

Inovacija za kosmatince, kot je še ni bilo
Brazilec Amarildo Silva Fihlo je bil še do nedavnega čisto običajen prebivalec mesta Campina Grande. Delal je v mestni trgovini in živel iz dneva v dan. Razmišljal je, kako bi naredil nekaj več v življenju, tako zase kot za lokalno skupnost, na koncu pa se je mu je utrnila neverjetna ideja!

Kaj morate vedeti pred nakupom kamina?
Kdo si na mrzel zimski večer ne bi želel s skodelico čaja v eni in dobro knjigo v drugi roki posedeti ob toplem kaminu? Najbrž prav vsak od nas. Preden pa nam z izbranim ogrevalom uspe pričarati ta popolni ambient znotraj našega doma, preverimo, kaj moramo vedeti pred vgradnjo.

Lastniki so ga čakali 3 dolga leta
Leta 2015 so vlomili v stanovanje v Bergamu in neznano kam odnesli malega kužka pasme čivava. Tri leta kasneje so policisti našli kužka, razmere, v katerih je živel, pa so bile porazne. Preverili smo še, kakšno je stanje glede zanemarjanja živali pri nas.

Nora prenova, ki osupne
Da, prav ste prebrali. Znan ameriški proizvajalec športne opreme, ki slovi tudi po izrednem čutu za estetiko, je z namenom, da pri mladih spodbudi željo po ukvarjanju s športom in pomaga razvijati njihov talent, 133 let staro cekev spremenil v košarkarski center.

Zanimivosti o slovenskih gozdovih
Medtem ko za najvišje drevo na svetu velja 115 metrov visoka sekvoja v narodnem parku Redwood v Kaliforniji, se z naslovom najvišjega v Sloveniji ponaša Sgermova smreka na Ribniškem Pohorju, visoka 61,8 metra. Za primerjavo: Grajski hrib skupaj z Ljubljanskim gradom je visok približno 100 metrov.

Alergiki, pozor!
Obremenitev zraka s cvetnim prahom bo v prihodnjih toplih dneh narasla, so napovedali na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ). Prevladoval bo cvetni prah jelše, v Primorju cipres. V zraku bo prisoten cvetni prah leske in v manjši meri drugih nizko alergenih vrst.

Mraz prizadel tudi mlade oljke in zgodnje sadje
Neobičajno nizke temperature minulih dni na Primorskem so prizadele tudi oljkarje in sadjarje. Pri oljkah v Slovenski Istri so bili najbolj na udaru mladi nasadi, na Goriškem pa je zrmzal prizadela predvsem zgodnje sadne rastline, kot so marelice in mandlji. Za točnejšo oceno dejanske škode je sicer še prezgodaj.

Nov škodljivec v Sloveniji
Na območju Slovenije, natančneje v Podsabotinu v Goriških brdih, so potrdili najdbo azijskega ambrozijskega podlubnika, novega škodljivca iz družine podlubnikov, ki z izvrtavanjem rovnih sistemov pod lubjem in v lesu ter vnosom simbiotske glive povzroča poškodbe na drevesih. Rastlina lahko zaradi tovrstne izčrpanosti propade.

Čebelarji spodbujajo sajenje sončnic
Čebelarska zveza med svojimi aktivnostmi spodbuja tudi sajenje medovitih rastlin. Ob tem izpostavljajo, da s tem lahko vsak posameznik pomembno prispeva k ohranjanju narave in razvoja čebel. Z letošnjo vseslovensko akcijo sejanja sončnic želijo spodbuditi setev rastline, ki je koristna paša tako za čebele kot tudi ostale opraševalce.

Kmetijska suša na jugovzhodu že drsi v ekstremne razmere
Lokalne padavine so ponekod sicer popravile stanje vodne bilance površinskega sloja tal, a kmetijska suša se od aprila predvsem na jugovzhodu države močno zaostruje. Na Dolenjskem, delu Posavja (Krško-Brežiško območje) in v delu Bele Krajine stanje površinskega sloja tal tako že od sredine junija drsi v ekstremne sušne razmere, opozarjajo na Arsu.

Francija s prvo solarno avtocesto na svetu
Francija je konec lanskega leta odprla prvo solarno avtocesto na svetu. Gre za cesto, "tlakovano" s sončnimi paneli, ki zagotavljajo dovolj električne energije za ulično razsvetlitev manjšega mesta v Normandiji, Tourouvre.

Pripravite se na zimo z zalogo domače ozimnice
Poletje se je s svojimi darovi ter obilico sadja in zelenjave poslovilo, vendar to še ni razlog, da bi pozimi stradali dragocenih vitaminov in mineralov. Z nekaj dobre volje in preverjenih domačih receptov lahko poskrbite, da vas bodo police shrambe tudi pozimi razveseljevale s pestro in raznoliko prehrano.

'Pridelamo precej manj zelenjave, kot bi jo lahko'
V Sloveniji imamo dobre podnebne pogoje, zato bi lahko pridelali precej več zelenjave, namesto da dve tretjini potreb pokrijemo z uvozom, meni Miša Pušenjak. Treba pa bi bilo povezati pridelovalce in zvišati zavest o pomenu lokalno pridelane zelenjave, je prepričana.