minerali

Limonini olupki za lepši in bolj zdrav vrt
Želite izboljšati svoj vrt na naraven način? Limonini olupki so več kot le odpadek! Preberite, kako jih uporabiti za bogatenje komposta, zaščito rastlin pred škodljivci in celo za razkuževanje vrtnega orodja. Bodite pozorni na pravilno uporabo in ohranite vaš vrt zdrav ter uspešen.

Rastlina, ki jo pogosto zanemarjamo, čeprav je nadvse zdravilna
Navadni tolščak (Portulaca oleracea), znan tudi kot portulak, je enoletna rastlina iz družine tolščakovk (Portulacaceae), razširjena po Evropi, Aziji, Afriki in Ameriki. Čeprav ga pogosto štejemo med plevel, je v resnici izjemno hranilna in zdravilna rastlina, bogata z omega-3 maščobnimi kislinami, vitamini, minerali in antioksidanti. Zaradi svoje izjemne odpornosti in prilagodljivosti uspeva v vročih, suhih razmerah ter na revnih tleh, kar omogoča njeno široko razširjenost po vsem svetu.

To so rastišča, kjer najdemo največ divjih špargljev
Divji šparglji so več kot le hrana – so simbol tradicije in povezanosti z naravo. Bogati z vitamini in minerali ter z edinstvenim okusom, vabijo na kulinarično popotovanje v srcu Krasa, Istre in Goriških brd.

To storite enkrat mesečno, da bo vaša kava odličnega okusa
Kava je bistveni del jutranje rutine mnogih ljudi, vendar le redko pomislimo na to, da je potrebno aparat za dobro kavo tudi redno vzdrževati. Čiščenje kavnega aparata pred vodnim kamnom je namreč bistvenega pomena za dolgo življenjsko dobo naprave in boljši okus kave.

Naberite jih sedaj in iz njih skuhajte marmelado
Spomladi, ko se smreke in drugi iglavci prebudijo iz mirovanja in ponovno začnejo aktivno rasti, se na koncih vej pojavijo novi poganjki. Znano je, da so ti izjemno koristni za naše telo, iz njih pa lahko pripravimo različne zdravilne pripravke. Gotovo ste že slišali za sirup iz smrekovih vršičkov, malokdo pa ve, da je iz njih mogoče skuhati tudi okusno marmelado.

Smrekovi vršički so prava zakladnica zdravja
Sezona obiranja vršičkov je med aprilom in začetkom junija. Ko jih nabirate, naj bodo dolgi do približno 2 cm, pazite pa tudi, da niso prekratki. Najbolje je, če jih nabirate, ko se rosa že posuši.

Ta zelenjava vsebuje kar šestkrat več vitamina C kot pomaranča
Ker so naši vrtovi trenutno v obdobju mirovanja, lahko kar na kuhinjskem pultu ali okenski polici vzgojimo z vitamini in minerali bogat nadomestek, ki je vsestransko uporaben in izjemno zdrav. Govorimo o kalčkih, ki so zelo enostavni za vzgojo.

Jo tudi vi zlivate stran? Nikar.
Gotovo ste ob kuhanju riža ali testenin kdaj opazili, da voda postane motna in včasih celo rahlo bele barve. To je posledica sproščanja škroba, ki se izloča iz živila, in čeprav to vodo večina izmed nas po kuhanju zavrže, obstaja dober razlog, zakaj bi jo morali, v primeru, da ste lastnik vsaj ene sobne rastline, prihraniti in koristno uporabiti.

Kaj je tatsoi, zelenjava, ki bo preživela tudi mrzlo zimo?
Tatsoi je zelena listnata zelenjava, ki spada v družino kapusnic tako kot zelje, ohrovt, cvetača in brokoli. Ima velike zaobljene liste v obliki žlice, ki so maslene teksture in rahlo sladkega okusa. Gre za zelenjavo, ki izvira iz Azije, ker je podobno kot špinača precej odporna na mraz, pa je primerna tudi za gojenje jeseni in pozimi.

Korenasta zelenjava, ki jo gojimo pozimi
Pastinak je korenasta zelenjava, tesna sorodnica korenja in peteršilja iz družine kobulnic. Tako kot mnoge korenovke tudi pastinak nabiramo od jeseni do pomladi. Korenine, nabrane pozimi in spomladi, so navadno najboljšega okusa, saj se v času zimskega mirovanja škrob pretvori v sladkor. Preberite več o tej zimski zelenjadnici, ki je včasih po krivici kar malo prezrta.

Bomo lahko kupili nov bojler, če se stari pokvari?
Bojlerji so – kljub pomislekom o njihovi energetski učinkovitosti – še vedno nepogrešljivi v mnogih domovih. Z odlokom, da naj bi bila njihova vgradnja po novem letu prepovedana, se je tako marsikdo znašel pred dilemo, kaj storiti, če se ta pokvari. Poglejmo, kateri so znaki, na katere moramo biti pozorni, saj nakazujejo na to, da se bo ta v kratkem poslovil.

Prezrta podzemna zelenjava, ki je izjemno koristna za zdravje
Topinambur, pogosto imenovan tudi laški koren ali laška repa, je korenasta zelenjava, ki jo uživamo in pripravljamo podobno kot krompir. Od slednjega se sicer razlikuje po tem, da ima precej manj škroba. Topinambur izvira iz Severne Amerike in ga je zelo enostavno gojiti, celo do te mere, da se skoraj šteje za invazivnega.

Posnetek, ki razkriva, kako hitro rastejo jurčki
Ste se kdaj vprašali, kako hitro rastejo gobe? Je res, da zrastejo 'čez noč'? Čeprav se zdi, da se gobe pojavijo nenadoma, njihova rast dejansko poteka postopoma, zgolj bolj intenzivno kot pri nekaterih drugih rastlinah.

10 načinov, kako uporabiti bučo, potem ko smo jo izrezljali za noč čarovnic
Potem ko svojo veliko čudovito bučo izrežemo, izdolbemo in ob noči čarovnic postavimo pred vhodna vrata, nam ostane njena notranjost, ki pa je preveč dragocena, da bi jo zavrgli. Poglejmo nekaj idej, kako lahko uporabimo tudi oranžno meso in tako poskrbimo za popoln izkoristek tega jesenskega pridelka.

Kaki, ki ima okus po čokoladi
Ste že kdaj videli sadež, ki tako po okusu kot videzu spominja na čokolado? Imenuje se črni kaki, kar je precej smiselno ime, saj je njegova notranjost v resnici črna kot čokolada. Preberite več o tem nenavadnem sadežu.

Ali veste, kaj je kivano?
Kivano je tropski sadež nenavadnega videza, ki ga pri nas imenujemo tudi afriška kumara ali rogata melona. Njegova domovina je Afrika, zlasti južni in osrednji del, vendar je danes precej priljubljen tudi na Novi Zelandiji. Spada v družino bučevk, kar pomeni, da so njegove sorodnice kumare, buče in melone. Zaradi neobičajnega videza je priljubljen tudi kot dekorativni element, vseeno pa vam priporočamo, da ga poskusite in se prepričate tudi o njegovem okusu.

Je ta zelenjava res nevarna za zdravje?
Razhudniki spadajo v družino z latinskim poimenovanjem 'Solanaceae'. Izvor tega imena je nejasen, vendar se domneva, da je ta lahko posledica temne in mistične preteklosti, saj naj bi nekatere vrste razhudnikov v preteklosti uporabljali kot narkotike in halucinogene. Pa so te sicer povsem vsakdanje vrtnine res lahko na kakršen koli način škodljive?

Ali veste, kaj so čajote?
Ste že slišali za čajoto? Gre za vrsto bučke nekoliko nenavadnega videza, ki spominja na hruško in je nežnega, rahlo sladkega okusa. Spada med bučevke, enako kakor lubenice, kumare, cukini bučke in jesenske buče. Posebno priljubljena je v državah srednje Amerike, od koder tudi izvira, zaradi nezahtevne pridelave, preprostega skladiščenja, zelo ugodne hranilne sestave in vsestranske uporabnosti v kuhinji pa se je razširila tudi v drugih kulturah.

Verjamete, da lahko z mlekom spodbudite rast paradižnika?
Skrb za vrt presega le zalivanje, občasno puljenje plevela in zatiranje škodljivcev. Da bi vaše rastline resnično uspevale in dosegle svoj poln potencial, potrebujejo tudi zdrav odmerek hranil. Medtem ko lahko kemična gnojila zagotovijo hitro rešitev, so naravna gnojila trajnostna in okolju prijazna alternativa, a so pogosto manj učinkovita – a stvar vseeno ni tako enostavna. Katero vrsto torej izbrati in kako gnojiti, preberite v nadaljevanju.

Buča, ki že v imenu skriva okus po maslu in oreščkih
Jesen nam prinaša oblilo okusnih pridelkov in če kdo, potem je maslena buča kraljica tega obdobja. Spada med zimske buče, kar pomeni, da lahko v njenem okusu uživamo še mesece po tem, ko smo jo pobrali z vrta ali njive. Ime je dobila po svoji teksturi in prijetno maslenemu, rahlo oreškastem okusu, idealna pa je za pripravo najrazličnejših slanih in sladkih jedi.

Sploh veste, kako zelo zdravilno je to zelišče?
Zelišča in začimbe so že stoletja cenjeni, tako zaradi okusa kot zaradi svojih zdravilnih učinkov. Sodobne raziskave pa v zadnjem času tudi vse bolj potrjujejo prednosti naravnega zdravljenja in preventivnih učinkov, ki jih imajo zelišča na naše telo. Kako živeti z naravo, dobro ve tudi Bogdan Mak, ki vsa ta in še marsikatera druga zelišča prideluje sam. Med drugim nam je zaupal tudi, katero je njegovo najljubše zelišče in zakaj.

Znana vplivnica razburila s posnetkom, kako svojemu psu daje surovo jajce
Zajtrk je najpomembnejši obrok dneva in marsikdo si za ta obrok privošči jajca, ker so poceni, hranljiva in zagotavljajo dovolj energije za celo dopoldne. Kot velja za ljudi, pa si kot priboljšek jajce radi privoščijo tudi psi. Ampak kako varno je to zanje? In v kakšni obliki jim ga je najbolje ponuditi? Debato o tem ali in kako pogosto psu ponuditi jajce, je na družbenem omrežju sprožila znana vplivnica, potem ko je delila prikupen posnetek, kako svojemu kužku ponudi kar celo surovo jajce.

Učinkovite strategije za odstranjevanje vodnega kamna
Nič ni lepšega kot stopiti v popolnoma čisto kopalnico ali kuhinjo, ki je ne kvari pogled na bele obloge vodnega kamna. Še posebno tam, kjer je voda bolj trda, se ta zelo rad nabira na kuhinjskih in kopalniških pipah, ploščicah, straniščni školjki – praktično povsod, kjer površina pride v stik z vodo.

Ali veste, kaj je tamarind?
Tamarind ali tudi tamarinda je drevo iz družine rožičevk. Doma je v tropskih predelih, pri nas pa ga najbolj poznamo kot sestavino predvsem kuhinje južne in jugovzhodne Azije. Proizvede namreč podolgovate rjave stroke, v katerih je rjava užitna pulpa.

Te kemikalije najpogosteje najdemo v detergentih za pranje perila
Detergenti za pranje perila, ki jih dandanes najdemo na trgovskih policah, vsebujejo najrazličnejše sestavine, vse od bolj agresivnih do povsem naravnih in predvsem bolj ali manj učinkovitih. Skozi zgodovino so v ta namen pogosto uporabljali mila iz živalskih maščob ali tako imenovani lug, ki je pravzaprav natrijev hidroksid. Danes obstajajo naravni in sintetični detergenti, ki poskrbijo, da je perilo, ko pride iz pranega stroja, vedno sveže in dišeče. Izvedite več o tem, katere so te sestavine in na kakšen način delujejo.

Tako bo vaše perilo tudi po pranju v trdi vodi vedno brezhibno čisto
Trda voda lahko na oblačilih, rjuhah in brisačah pusti madeže, zaradi česar na videz lahko delujejo umazano, na koži pa pustijo hrapav občutek. Če na sveže opranih tkaninah opažate ostanke sivkastega prahu, gre najverjetneje za vodni kamen, ki je posledica trde vode. Naučite se, kako lahko rešite to težavo in si zagotovite boljše rezultate pri pranju perila.

Preprosto odstranite pesticide s sadja in zelenjave
Sadje in zelenjavo uvrščamo med zdrava živila, bogata z vitamini in minerali, ki jih naše telo še kako potrebuje. A ker vsi žal nimamo svojega vrta, kjer bi pridelovali neoporečno zelenjavo in sadje, to kupimo v trgovini. Res je, da vedno več posameznikov posega po živilih ekološke pridelave, a vendarle je več tistih, ki, verjetno predvsem zaradi nižje cene, kupujejo konvencionalno pridelano zelenjavo, ki pa je lahko zaradi ostankov pesticidov našemu zdravju škodljiva. A brez panike, tu je nasvet, kako se jih rešiti.

Kakšno prehrano potrebuje papiga?
Tudi papige za rast in razvoj, predvsem pa za zdravje in energijo potrebujejo kvalitetno in raznoliko prehrano, bogato vitamini in minerali. V naravi se ponavadi prehranjujejo semeni, oreščki, drugimi plodovi ter sadjem in zelenjavo, kaj pa doma?

Napaka, ki jo pogosto delate pri zalivanju sobnih rastlin
Za sobne rastline, ne glede na to, za kakšno vrsto gre, je potrebno dobro skrbeti, da ne ovenijo ali se posušijo. Glavno vlogo pri tem pa ima pravilno zalivanje.

Marmor ali granit: kako izbrati pravi kamen za vaš dom?
Marmor in granit sta oba čudovita naravna kamna, s katerima lahko svojemu domu dodate prijeten in tudi bolj sofisticiran videz. Vendar pa morate poznati njune lastnosti, da ne boste na koncu razočarani. Kakšne pa so podobnosti in razlike med obema?