pridelava

Februar v Ljubljani mineva v znamenju lokalne samooskrbe
Ljubljana je drugi mesec leta, v katerem se mesto ponaša z nazivom Zelena prestolnica Evrope, posvetila lokalni samooskrbi. V ta namen so za meščane pripravili vrsto delavnic, na katerih bodo predstavili pot od pridelave do nakupa lokalno pridelanih izdelkov. Eden izmed večjih projektov občine na področju samooskrbe so sicer ljubljanski vrtički.

Pomembno opozorilo za kmete
Globalno spreminjanje podnebja pridelovalce zelenjave vse bolj silijo v to, da bodo morali v prihodnje bolj upoštevati in razumeti tudi agrometeorološke napovedi, poudarjajo v Agenciji za okolje. Kot poudarja agrometeorologinja Andreja Sušnik, se ozračje v Sloveniji segreva, zmanjšuje pa se količina padavin.

Zakaj si ga ne bi omislili?!
Ni ga slajšega sadeža zemlje od tistega, ki je zrasel pod delom naših rok. Takšni so tudi najbolj zdravi, njihova pridelava je ekološko najbolj prijazna in so najcenejši. Da boste imeli na svojih krožnikih pozimi poleg kislega zelja in repe še kakšno domačo zelenjavo, si omislite rastlinjak.

Zmenkarije malce drugače
Svetel, mišičast in iz dobre družine, se glasi predstavitev Baritona na svetovnem spletu. Te lastnosti so takoj pritegnile pozornost Sylvaina Froberta, ki išče primernega partnerja za Anito, Henrietto ali Desiree. Ali pa morda kar za vse tri?

Ljubitelji vrtnarjenja boste navdušeni
Preprosti, simpatični in polni pozitivne energije, predvsem pa polni znanja o vrtnarjenju, ki ga z največjim veseljem delita z drugimi – to sta Metka in Tina, mati in hči, strokovno podkovani voditeljici, ki ju boste lahko od 20. septembra naprej spremljali v novi oddaji Vrtičkanje na POP TV.

Dan domačega česna
Samooskrba je postala trend, zato vse bolj cenimo hrano, ki jo pridelamo doma. Semenarna Ljubljana je leta 2010 uvedla žlahtniteljski program, s katerim želijo izboljšati kakovost obstoječih sort česna, hkrati pa razširiti izbiro. Slovenskim proizvajalcem bi tako pomagali do večje konkurenčnosti v primerjavi s tujci.

VIDEO: Zgodba o siru
Iz narave, neobremenjene s škropivi in daleč od mestnih izpušnih plinov, na planini Zadnji Vogel že tradicionalno pridelujejo sir, skuto in mleko. Mi smo jih obiskali.

VIDEO: Z zelišči do zdravja
Na kmetiji Plavica se že več generacij ukvarjajo s pridelavo zelišč. Njihova tradicija sega še od časov vaških zdravilk in zdravilcev, pa vse do današnjih generacij, ki za ustvarjanje receptur za izboljšanje splošnega počutja uporabljajo stara ustna izročila in na novo pridobljena znanja.

Izberite lokalno pridelano zelenjavo
Ne bi nam smelo biti vseeno, kakšno hrano uživamo. Kadar izbiramo zelenjavo, izberimo svežo zelenjavo, pridelano v naši bližini.

Katero solato imamo Slovenci najraje?
Slovenskega kosila si skorajda ne gre predstavljati brez velike sklede listnate solate. Če je ta zrasla na domačem vrtu, jo imamo še raje. Solata je zelenjadnica, ki ni zahtevna za pridelavo in jo lahko goji vsak, tudi tisti, ki nima vrta ali njive. Preberite, kako se lotiti domače pridelave solate in katere sorte so pri nas najbolj priljubljene.

Val navdušenja, a tudi kritik nad njeno idejo
Nemška modna oblikovalka in mikrobiologinja Anke Domaske za svoje kreacije uporablja tkanino, ki je iz mleka. Da, prav ste slišali. Gre za enako vrsto mleka, ki jo imate v hladilniku tudi vi.

Pridelano doma oskrbuje in navdušuje!
Pridelano doma je program, ki prebivalstvo oskrbuje s pridelki z domačega podeželja. V program se vključujejo male in srednje velike domače kmetije in tudi drugi domači pridelovalci hrane (čebelarji, zeliščni vrtovi … ).

Spodbudni premiki v lokalni samooskrbi
»Pridelano doma« je program, ki mestno prebivalstvo oskrbuje s pridelki iz kmetijskega zaledja mesta. V program se vključujejo male in srednje velike domače kmetije in tudi drugi domači pridelovalci hrane (čebelarji, zeliščni vrtovi … ).

Saj ni res - ubijalske kitajske lubenice!
Neustrezna raba kemikalij, pesticidov in gnojil je na Kitajskem pokazala svoje zobe. Pridelovalci lubenic so ostali brez svojega pridelka in zaslužka. Poglejte!

Bogastvo iz globin oceana
Biseri, ki nastanejo po naravni poti, torej v divjini, so prava redkost. V preteklosti so jih neumorno iskali za to posebej usposobljeni potapljači. Šele v prvih desetletjih 20. stoletja so razvili proces umetne pridelave biserov. V članku predstavljamo zlate bisere, ki veljajo za pravo redkost. Preberite!

Ameriški načrt, ki bo rešil svet?
Po projekcijah strokovnjakov bo do leta 2050, se pravi čez slabih 40 let, 80 odstotkov svetovne populacije živelo v mestih. Misel na to, da naj bi preostalih 20 odstotkov na podeželju pridelalo dovolj hrane za vse, je utopična. A vizionarji imajo rešitev.






















