roze

Sploh veste, kako zelo zdravilno je to zelišče?
Zelišča in začimbe so že stoletja cenjeni, tako zaradi okusa kot zaradi svojih zdravilnih učinkov. Sodobne raziskave pa v zadnjem času tudi vse bolj potrjujejo prednosti naravnega zdravljenja in preventivnih učinkov, ki jih imajo zelišča na naše telo. Kako živeti z naravo, dobro ve tudi Bogdan Mak, ki vsa ta in še marsikatera druga zelišča prideluje sam. Med drugim nam je zaupal tudi, katero je njegovo najljubše zelišče in zakaj.

Ali je krompir zelenjava? To pravijo strokovnjaki.
Morda se zdi nekoliko nenavadno vprašanje, vendar je v resnici veliko zmede glede tega, kaj krompir pravzaprav je in kakšne koristi ima. Ali ga lahko uvrščamo med zelenjavo? Morda celo med sadje?

Buča, ki jo obožujejo na Japonskem
Hokaido je majhna ali srednje velika zimska buča s trdo oranžno lupino. Je jedilna buča, ki se lahko uporablja v vseh vrstah sladkih in slanih receptov, kot so juhe, enolončnice in kari, pa tudi kolački, hitri kruhki in torte. Kuhana ali pečena je rahlo sladkastega okusa, svilnate teksture in živo oranžne barve.

Vam nagajajo listne uši? Tako se jih lahko znebite.
V resničnostnem šovu Kmetija, ki ga na POP TV lahko spremljate od ponedeljka do petka ob 21.00, se tekmovalci s pomočjo Kmečke pratike pripravljajo na dvoboje znanja. Kmečka pratika v sebi skriva vse potrebne informacije, ki tekmovalcem lajšajo življenje na posestvu, prav tako pa vsebuje tudi pester nabor nasvetov, kot je denimo ta, kako se lahko znebimo listnih uši.

Kakšen je postopek kisanja zelja?
Kislo zelje je pri nas že od nekaj zelo priljubljena jed, še posebej v hladnih zimskih mesecih. Prvoten pomen kisanja zelja je bil konzerviranje, v današnjem času pa je to živilo v prehrani zaželeno zaradi karakteristične arome in okusa ter seveda zaradi vsebovanih hranil, zaradi katerih ugodno vpliva na imunski sistem. Z malo volje in truda ga lahko pripravite tudi sami. Razkrivamo postopek najbolj pogoste priprave po korakih.

Jesenske zelenjadnice za na vaš balkon
Četudi je bila poletna letina dobra, je treba pomisliti na to, kaj bomo na krožnike postavili jeseni in pozimi. Zdaj je pravi čas, da uredimo svoje vrtičke – tudi tiste urbane, na balkonih, kjer lahko uspeva veliko več, kot si morda mislite.

Okrasne rastline, ki v hladni sezoni lepo uspevajo
Okrasni aranžmaji, ki jih postavimo na zunanje okenske police, lepo polepšajo naš dom in v depresivnih jesenskih in zimskih dneh prinašajo v našo bližino nekaj življenja. Katere balkonske rože, trajnice izbrati?

Shranite semena paradižnika za naslednjo sezono
Ni boljšega kot domači paradižnik, ne samo zaradi okusa, ampak tudi zaradi vloženega dela. Paradižniki so zdaj že povečini zreli, zato je čas, da se razmišlja tudi o semenih za naslednjo sezono.

Vinarji so že zavihali rokave in se lotili obiranja grozdja
Ob koncu poletja in v začetku jeseni mora vinogradnik, ki se je celo leto trudil svoji trti zagotoviti kar najboljše pogoje, znova zavihati rokave in končno pobrati sadove celoletnega trdega dela! S tem pa se njegovo delo seveda ne konča. Časa za počitek in praznovanje sicer ni veliko. Ko skupaj z ekipo vseh pridnih delavcev potrgajo grozdje, se poveselijo in nazdravijo na uspešno trgatev, jih namreč že čaka nova naloga – pridelek spremeniti v vino! Več o tem, kako poteka trgatev, nam je zaupala Daša Kastelic iz vinarstva Puklavec Family Wines.

Zdaj je čas, da posejete rukolo
Rukola z latinskim poimenovanjem 'Eruca vesicaria' je hitro rastoča enoletna listnata zelenjava. Spada v družino križnic – čeprav glede na obliko in okus tega verjetno ne bi pričakovali. A slednje torej pomeni, da je med drugim sorodnica ohrovta, brokolija in cvetače.

Pazljivo, nezreli jesenski plodovi so lahko smrtno nevarni
Rastlina je mogoče res videti zanimivo, njeni plodovi oziroma jagode pa še toliko bolj. Toda previdno, nezreli plodovi so strupeni.

Solata, ki je najboljša jeseni
Endivija je zimska solatnica, ki je botanično najbližje radiču, saj oba spadata med cikorije. Je glavnata solata, ki je sicer v osnovi dvoletnica, čeprav jo obravnavamo kot enoletnico. Nekateri se ji zaradi značilnega, rahlo grenkega okusa raje izognejo, medtem ko jo drugi obožujejo. Če ste med slednjimi, boste v tem članku našli napotke, ki vam bodo v pomoč, da jo vzgojite na svojem vrtu ali balkonu.

Ali poznate to znanilko jeseni, ki naj bi prinašala srečo?
Jesen je čas, ko se narava odene v najlepše barve, vse se počasi umirja in kar kliče po spremembah zaradi nižjih temperatur, a še vedno dovolj toplih, da se radi zadržujemo tudi zunaj. Ste že razmišljali o tem, kaj boste zasadili oz. s čim boste polepšali svoje zunanje prostore? Poznate jesensko vreso, o kateri so krožile zgodbe, da prinaša srečo in pomaga pri uresničitvi sanj, če si jo damo pod blazino? Več o jesenski vresi si lahko preberete v nadaljevanju.

Opičje drevo, ki navdušuje s svojim edinstvenim videzom
Narava nas s svojo lepoto nenehno preseneča in drevo aravkarija je le še dokaz raznolike in očarljive lepote rastlinskega kraljestva. S svojim edinstvenim videzom in zanimivimi značilnostmi ta iglavec pritegne pozornost tako botanikov kot ljubiteljev narave in tistih, ki iščejo primerna drevesa za svoj okrasni vrt.

Kako prepoznati strupene gobe?
Začela se je jesenska sezona gob, ki z razlogom veljajo za zelo hranljivo, zdravo in okusno živilo, ki pa hkrati zahteva izjemno previdnost! Polna košara lepih jurčkov so sanje vsakega gobarja, vendar pa naj vas želja po bogatem 'ulovu' ne zavede – hitro namreč užitno gobo zamenjamo za kakšno strupeno in si tako nakopljemo resne zdravstvene težave. Nekaj napotkov, kako prepoznati užitno gobo in jo ločiti od strupene, najdete v spodnjih vrsticah!

Katere gobe so pri nas najbolj priljubljene?
Številnim gobarjem se med sprehodom po gozdu nariše širok nasmeh na obraz, ko zagledajo belkaste do intenzivno oranžno rumene gozdne zaklade. Govorimo seveda o lisičkah, ki so poleg jurčkov in 'marel' najbolj priljubljene gobe med Slovenci. Če jih imate radi, si jih v tem času le privoščite.

V tem je trik, zakaj nekateri na vrtu obešajo milo
Kos mila, ki leži sredi vrta ali pa celo visi na kakšnem drevesu, se lahko na prvo misel zdi popolnoma nerazumno dejanje. Morda bi kdo pomislil celo, da gre za precej nespametno početje, s katerim onesnažujemo naravo. Vendar pa boste po tej razlagi morda spremenili mnenje, saj obstaja dokaj preprost in razumen razlog, kako ali bolje rečeno zakaj se je to milo znašlo tam.

Poplavljeni pridelki – kaj lahko naredimo?
Vrtovi, njive in pridelki, ki so bili poplavljeni, vzbujajo kar nekaj vprašanj, kdaj jih lahko uživamo in v katerih primerih je to lahko nevarno. Kaj sploh lahko naredimo? Več o tem pa v nadaljevanju.

Veste, zakaj adam 'joče'?
Rastlina, ki privablja poglede s svojimi velikimi zelenimi listi, je drugo ime dobila ravno po tej značilnosti. Njeni listi namreč po obliki res rahlo spominjajo na velikanska slonova ušesa. Spada v rod alokazij, ki originalno izvirajo v tropskih krajih, zato za svojo rast potrebuje toploto. Sicer je za vzgojo precej nezahtevna rastlina in tako primerna tudi za tiste s pomanjkanjem časa ali znanja o botaniki.

Razkrivamo vzrok, da vam paradižnik ne zori
V vrtu se paradižnik že lepo bohoti, toda kljub temu, da je na rastlini veliko paradižnika, nikakor noče dozoreti. Kaj je vzrok?

Laški fižol: Razveseli z okusnimi plodovi in polepša vrt
Laški ali tudi turški fižol je ne le izredno hranljivo živilo, a tudi vizualno zanimiva stročnica, ki s svojo dramatično vijolično barvo popestri vsako jed. Nekateri pa to rastlino gojijo celo le zaradi njenih privlačnih rdečkasto-oranžnih cvetov.

Opozorilo: Ne nabirajte zelenjave, če je bil vaš vrt namočen
Uničujoče poplave v preteklih dneh niso povzročile le ogromno materialne škode znotraj domov, ampak so marsikomu zradirale tudi vse, kar je raslo na vrtu. Reševanje rastlin in sanacija vrtov ob takšni razsežnosti sta izjemno težavna, previdni pa moramo biti tudi pri pobiranju pridelkov in nenazadnje pri nadaljnjem obdelovanju vrta na onesnaženih območjih.

To okrasno cvetje se sadi konec poletja
S koncem meseca se počasi poslavljamo od poletja in se začenjamo pripravljati na vse, kar s sabo prinaša jesen. Dolge dneve, pripekajočo vročino in tople poletne večere na terasi bodo počasi zamenjala sveža jutra in nekoliko hladnejše noči, kljub temu pa so temperature čez dan lahko še precej visoke. Kako se torej v tem času lotiti izbire cvetja ob upoštevanju, da mora biti odporno na še vedno vroče in suho vreme, preživeti zimo, hkrati pa želimo v cvetočem nasadu uživati kar se da dolgo?

Nenavadne rastlinice, ki so na las podobne majhnim kamenčkom
Živi kamenček je ena najbolj edinstvenih sukulent, ki obstajajo. Ime je rastlina dobila po svojem zanimivem videzu, ravno ta njen nenavadni videz pa je razlog, da so živi kamenčki tako iskani in priljubljeni. Njihovo gojenje je lahko izziv, vendar je uspeh možen, če poskrbite, da bodo dobile dovolj sonca in upoštevate še nekaj drugih zahtev.

Tako vam čebula ne bo zgnila
Počasi prihaja čas, ko se z vrta začne pobirati tudi čebulo. Poglejte, kako jo shraniti, da ne bo začela gniti.

Preverite, kaj se še lahko sadi ob koncu poletja in jeseni
Vrtnarske sezone še ni konec – pravzaprav se je za nekatere rastline šele začela. Preden vzamete v roke lopato, semena in gnojilo, je tako pomembno ugotoviti, ali bo na novo posajena rastlina v tem času sploh imela najboljše vremenske in temperaturne pogoje. Naj gre za rože, grmovnice, zelenjavo, trave ali kaj drugega, časovni vidik je ključnega pomena za uspevanje. V nadaljevanju zato podajamo nekaj napotkov, s katerimi boste lahko določili najustreznejši čas sajenja prav vsake rastline.

Limonska trava – čudež ali preprosta rastlina?
Limonske trave še pred nekaj desetletji ni poznal skoraj nihče, danes pa se vedno več ljudi zaveda njenih dobrobitnih lastnosti. Njena priljubljenost je narasla predvsem zaradi tajske kuhinje, kot tropska sadika pa je izredno učinkovita tudi za lajšanje marsikatere zdravstvene tegobe.

Neemovo olje: naravni insekticid, pesticid in fungicid, ki ne škoduje okolju
Izziv vsakega pridelovalca je, kako povečati donos, vendar brez škode za okolje in predvsem brez negativnega vpliva na zdravje ljudi. V sedanji praksi se zatiranje škodljivcev večinoma izvaja z uporabo kemikalij, pogosto v presežku. Posledice, ki se kažejo v onesnaženju, razvoju vedno večje odpornosti škodljivcev in strupov polnemu sadju in zelenjavi, tako marsikoga spodbujajo, da bi se jim odpovedal. In tu se kot dobra rešitev pokaže neemovo olje.

Znebite se prahu z vrha hladilnika in kuhinjskih omaric
Čiščenje hladilnika ni ravno zabavno, je pa občasno vsekakor potrebno. Na srečo obstaja trik, ki vam delo precej olajša in s katerim bo pot do čistejšega hladilnika hitrejša in enostavnejša.

Zato so palete vedno bolj priljubljene
Ko je govora o trendih, se ti spreminjajo z bliskovito hitrostjo pri vseh stvareh, naj bo govora o oblačilih, frizuri ali pa konec koncev, o vrtnarjenju. Pripomoček, za katerega pa se zdi, da mu priljubljenost nikakor ne bo nehala padati, temveč vedno bolj narašča, pa so palete.