roze

Odličen trik za lupljenje kostanja
Kostanj je včasih velik zalogaj, ko ga je treba olupiti. Njihove lupine so veliko mehkejše od drugih drevesnih oreščkov, in to pomeni več dela z njimi. Poleg tega imajo pod lupino dlakavo kožico, ki se neverjetno trmasto oklepa užitnega dela.

Čopasta celozija: Rastlina, katere cvetovi spominjajo na možgane
Celozija je ime za toplo podnebno enoletno rastlino, ki je del družine ščirovk. Od približno 60 vrst te rastline na vrtovih najpogosteje najdemo čopasto celzijo in petelinovo rožo, ki je prav tako ena od sort prej omenjene rože.

Jesenska saditev čebule in česna – nasveti, prednosti in napake!
Če ste mislili, da se s prihodom jeseni vrtnarska sezona zaključuje, ste se motili. V jesenskem času vrtnarji ne počivajo, saj je to idealen čas za sajenje čebulnic, predvsem česna in čebule.

Deluje protivnetno, lajša prebavne težave in zobobol ...
Pehtran je vsem dobro poznano zelišče z aromatičnimi listi in močnim, a prefinjenim okusom, ki nekoliko spominja na pikantni janež in baziliko. Spoznajte ga ...

Vam je zmanjkalo gnojila? Uporabite vžigalice.
Svet vrtnarstva je poln idej in trikov, ki so, čeprav so na prvi pogled lahko nekoliko nenavadni, še kako uporabni. Želite izvedeti, zakaj bi morali v zemljo poleg rastlin postaviti vžigalice? Za to obstaja več razlogov.

Poznate vinsko bučo?
Vinska buča, imenovana tudi kalabaš, izvira iz tropske Afrike, vendar pa jo zaradi njene okrasne, uporabne in estetske vrednosti gojijo na različnih, predvsem toplejših delih sveta. Mladi plodovi so užitni in jih pripravljamo na enak način kot preostale jedilne buče. Posebnost vinskih buč je ta, da imajo zreli plodovi izjemno trdo lupino, zato jih je, če bučo dalj časa pustimo zoreti, mogoče oblikovati v najrazličnejše predmete – od 'steklenic' za vodo do glasbil, posode in celo ptičje hišice. Poleg tega je vinska trta zaradi razkošnih belih cvetov in gostega listja priljubljena okrasna rastlina.

Uhec, ušnik, uhovnik - ga poznate?
Poznate netresk? Je nezahteven za vzgojo in odličen dekor v vsakem stanovanju in na vrtu. Zasadite jih lahko na več načinov in s pomočjo okrasnih loncev, tudi razbitih, ter drugih dekorativnih elementov naredite prave umetnine.

Ali preveč deževnikov zemlji lahko škoduje?
Deževniki vašemu vrtu zagotavljajo naravno gnojilo in prinašajo številne druge koristi. Toda ali lahko preveč deževnikov v zemlji povzroča težavo? Bi jih morali v tem primeru odstraniti? Pretehtajte njihove prednosti in slabosti, da se boste lažje odločili, kaj je najbolje za vaš vrt.

Buča, ki že v imenu skriva okus po maslu in oreščkih
Jesen nam prinaša oblilo okusnih pridelkov in če kdo, potem je maslena buča kraljica tega obdobja. Spada med zimske buče, kar pomeni, da lahko v njenem okusu uživamo še mesece po tem, ko smo jo pobrali z vrta ali njive. Ime je dobila po svoji teksturi in prijetno maslenemu, rahlo oreškastem okusu, idealna pa je za pripravo najrazličnejših slanih in sladkih jedi.

Kaj delamo na vrtu oktobra?
Oktobra se dela na vrtu počasi zaključujejo, na svoj račun pa pridejo vsi vinogradniki, ljubitelji gob in kostanja ter vseh drugih jesenskih dobrot. Vrtnarji na svojih gredicah pobiramo vse bolj dragoceno in redko sezonsko zelenjavo, skrbimo za prst, da bo naš vrt tudi v naslednji sezoni bogato obrodil, še vseeno pa nas čaka nekaj del. Tudi v jesenskem in zimskem času pri vrtičkarjih ni časa za počivanje!

Na vašem vrtu rastejo rože, ki jih lahko pojeste – pa tega sploh ne veste
Čudovite cvetlice, ki jih običajno gojimo na vrtu, cvetlični gredici ali pa v loncu, navadno sadimo preprosto zato, ker so lepe. Od njih ne pričakujemo druge koristi, kot da ustvarijo lepe cvetove in jih obdržijo čim dlje, da lahko uživamo ob pogledu nanje. A določene rastline imajo celo to prednost, da jih lahko pojemo. Čeprav misel, da bi rože uvrstili na svoj jedilnik, ni novodobna ideja, jo po dolgih stoletjih, kot kaže, vse bolj obujamo.

Sploh veste, kako zelo zdravilno je to zelišče?
Zelišča in začimbe so že stoletja cenjeni, tako zaradi okusa kot zaradi svojih zdravilnih učinkov. Sodobne raziskave pa v zadnjem času tudi vse bolj potrjujejo prednosti naravnega zdravljenja in preventivnih učinkov, ki jih imajo zelišča na naše telo. Kako živeti z naravo, dobro ve tudi Bogdan Mak, ki vsa ta in še marsikatera druga zelišča prideluje sam. Med drugim nam je zaupal tudi, katero je njegovo najljubše zelišče in zakaj.

Ali je krompir zelenjava? To pravijo strokovnjaki.
Morda se zdi nekoliko nenavadno vprašanje, vendar je v resnici veliko zmede glede tega, kaj krompir pravzaprav je in kakšne koristi ima. Ali ga lahko uvrščamo med zelenjavo? Morda celo med sadje?

Buča, ki jo obožujejo na Japonskem
Hokaido je majhna ali srednje velika zimska buča s trdo oranžno lupino. Je jedilna buča, ki se lahko uporablja v vseh vrstah sladkih in slanih receptov, kot so juhe, enolončnice in kari, pa tudi kolački, hitri kruhki in torte. Kuhana ali pečena je rahlo sladkastega okusa, svilnate teksture in živo oranžne barve.

Vam nagajajo listne uši? Tako se jih lahko znebite.
V resničnostnem šovu Kmetija, ki ga na POP TV lahko spremljate od ponedeljka do petka ob 21.00, se tekmovalci s pomočjo Kmečke pratike pripravljajo na dvoboje znanja. Kmečka pratika v sebi skriva vse potrebne informacije, ki tekmovalcem lajšajo življenje na posestvu, prav tako pa vsebuje tudi pester nabor nasvetov, kot je denimo ta, kako se lahko znebimo listnih uši.

Kakšen je postopek kisanja zelja?
Kislo zelje je pri nas že od nekaj zelo priljubljena jed, še posebej v hladnih zimskih mesecih. Prvoten pomen kisanja zelja je bil konzerviranje, v današnjem času pa je to živilo v prehrani zaželeno zaradi karakteristične arome in okusa ter seveda zaradi vsebovanih hranil, zaradi katerih ugodno vpliva na imunski sistem. Z malo volje in truda ga lahko pripravite tudi sami. Razkrivamo postopek najbolj pogoste priprave po korakih.

Jesenske zelenjadnice za na vaš balkon
Četudi je bila poletna letina dobra, je treba pomisliti na to, kaj bomo na krožnike postavili jeseni in pozimi. Zdaj je pravi čas, da uredimo svoje vrtičke – tudi tiste urbane, na balkonih, kjer lahko uspeva veliko več, kot si morda mislite.

Okrasne rastline, ki v hladni sezoni lepo uspevajo
Okrasni aranžmaji, ki jih postavimo na zunanje okenske police, lepo polepšajo naš dom in v depresivnih jesenskih in zimskih dneh prinašajo v našo bližino nekaj življenja. Katere balkonske rože, trajnice izbrati?

Shranite semena paradižnika za naslednjo sezono
Ni boljšega kot domači paradižnik, ne samo zaradi okusa, ampak tudi zaradi vloženega dela. Paradižniki so zdaj že povečini zreli, zato je čas, da se razmišlja tudi o semenih za naslednjo sezono.

Vinarji so že zavihali rokave in se lotili obiranja grozdja
Ob koncu poletja in v začetku jeseni mora vinogradnik, ki se je celo leto trudil svoji trti zagotoviti kar najboljše pogoje, znova zavihati rokave in končno pobrati sadove celoletnega trdega dela! S tem pa se njegovo delo seveda ne konča. Časa za počitek in praznovanje sicer ni veliko. Ko skupaj z ekipo vseh pridnih delavcev potrgajo grozdje, se poveselijo in nazdravijo na uspešno trgatev, jih namreč že čaka nova naloga – pridelek spremeniti v vino! Več o tem, kako poteka trgatev, nam je zaupala Daša Kastelic iz vinarstva Puklavec Family Wines.

Zdaj je čas, da posejete rukolo
Rukola z latinskim poimenovanjem 'Eruca vesicaria' je hitro rastoča enoletna listnata zelenjava. Spada v družino križnic – čeprav glede na obliko in okus tega verjetno ne bi pričakovali. A slednje torej pomeni, da je med drugim sorodnica ohrovta, brokolija in cvetače.

Pazljivo, nezreli jesenski plodovi so lahko smrtno nevarni
Rastlina je mogoče res videti zanimivo, njeni plodovi oziroma jagode pa še toliko bolj. Toda previdno, nezreli plodovi so strupeni.

Solata, ki je najboljša jeseni
Endivija je zimska solatnica, ki je botanično najbližje radiču, saj oba spadata med cikorije. Je glavnata solata, ki je sicer v osnovi dvoletnica, čeprav jo obravnavamo kot enoletnico. Nekateri se ji zaradi značilnega, rahlo grenkega okusa raje izognejo, medtem ko jo drugi obožujejo. Če ste med slednjimi, boste v tem članku našli napotke, ki vam bodo v pomoč, da jo vzgojite na svojem vrtu ali balkonu.

Ali poznate to znanilko jeseni, ki naj bi prinašala srečo?
Jesen je čas, ko se narava odene v najlepše barve, vse se počasi umirja in kar kliče po spremembah zaradi nižjih temperatur, a še vedno dovolj toplih, da se radi zadržujemo tudi zunaj. Ste že razmišljali o tem, kaj boste zasadili oz. s čim boste polepšali svoje zunanje prostore? Poznate jesensko vreso, o kateri so krožile zgodbe, da prinaša srečo in pomaga pri uresničitvi sanj, če si jo damo pod blazino? Več o jesenski vresi si lahko preberete v nadaljevanju.

Opičje drevo, ki navdušuje s svojim edinstvenim videzom
Narava nas s svojo lepoto nenehno preseneča in drevo aravkarija je le še dokaz raznolike in očarljive lepote rastlinskega kraljestva. S svojim edinstvenim videzom in zanimivimi značilnostmi ta iglavec pritegne pozornost tako botanikov kot ljubiteljev narave in tistih, ki iščejo primerna drevesa za svoj okrasni vrt.

Kako prepoznati strupene gobe?
Začela se je jesenska sezona gob, ki z razlogom veljajo za zelo hranljivo, zdravo in okusno živilo, ki pa hkrati zahteva izjemno previdnost! Polna košara lepih jurčkov so sanje vsakega gobarja, vendar pa naj vas želja po bogatem 'ulovu' ne zavede – hitro namreč užitno gobo zamenjamo za kakšno strupeno in si tako nakopljemo resne zdravstvene težave. Nekaj napotkov, kako prepoznati užitno gobo in jo ločiti od strupene, najdete v spodnjih vrsticah!

Katere gobe so pri nas najbolj priljubljene?
Številnim gobarjem se med sprehodom po gozdu nariše širok nasmeh na obraz, ko zagledajo belkaste do intenzivno oranžno rumene gozdne zaklade. Govorimo seveda o lisičkah, ki so poleg jurčkov in 'marel' najbolj priljubljene gobe med Slovenci. Če jih imate radi, si jih v tem času le privoščite.

V tem je trik, zakaj nekateri na vrtu obešajo milo
Kos mila, ki leži sredi vrta ali pa celo visi na kakšnem drevesu, se lahko na prvo misel zdi popolnoma nerazumno dejanje. Morda bi kdo pomislil celo, da gre za precej nespametno početje, s katerim onesnažujemo naravo. Vendar pa boste po tej razlagi morda spremenili mnenje, saj obstaja dokaj preprost in razumen razlog, kako ali bolje rečeno zakaj se je to milo znašlo tam.

Poplavljeni pridelki – kaj lahko naredimo?
Vrtovi, njive in pridelki, ki so bili poplavljeni, vzbujajo kar nekaj vprašanj, kdaj jih lahko uživamo in v katerih primerih je to lahko nevarno. Kaj sploh lahko naredimo? Več o tem pa v nadaljevanju.

Veste, zakaj adam 'joče'?
Rastlina, ki privablja poglede s svojimi velikimi zelenimi listi, je drugo ime dobila ravno po tej značilnosti. Njeni listi namreč po obliki res rahlo spominjajo na velikanska slonova ušesa. Spada v rod alokazij, ki originalno izvirajo v tropskih krajih, zato za svojo rast potrebuje toploto. Sicer je za vzgojo precej nezahtevna rastlina in tako primerna tudi za tiste s pomanjkanjem časa ali znanja o botaniki.