sadja

To ličinko pogosto zamenjamo za ličinko majskega hrošča
Z osupljivim videzom v prelivajoči in svetleči se svetlozeleni podobi je odraslo zlato minico enostavno prepoznati. Nekoliko težje pa jo je identificirati, ko je ta še v razvojni fazi ličinke, saj je precej podobna ličinki majskega hrošča.

Zato so pomaranče vedno pakirane v rdečo mrežico, limone pa v rumeno ali zeleno
Ste se kdaj vprašali, kaj je razlog, da se pomaranče in mandarine prodajajo v rdeči mrežasti vrečki? In zakaj na drugi strani limone najdemo v rumeni? Gre za marketinški trik, s katerim nas proizvajalec in trgovec poskušata prepričati v nakup.

Pivo lahko uporabite tudi v ta namen
Odslej ne bodo nad pijačo iz vode, hmelja in žit navdušeni zgolj moški, še kako prav bo v gospodinjstvu prišla tudi predstavnicam nežnejšega spola. Presenečeni boste, kako vse vam lahko koristi pivo. Ne samo da bo z njim lažje odstraniti določene madeže, obenem lahko z njim povrnete lesk lesenemu pohištvu in bakreni posodi. Nepogrešljiv pa bo tudi za razvajanje vaših las in stopal.

Ali poznate tropski sadež, ki po okusu spominja na banano?
Ta sadež v velikosti mandarine izvira iz tropskih predelov v Aziji. Ima trdo vijolično lupino in mehko belo meso, čigar edinstven okus je nekakšna mešanica banane, breskve in jagode. Jemo ga lahko svežega ali pa predelanega, denimo v soku ali marmeladi. Več o tem precej nenavadnem sadežu razkrivamo spodaj.

Kako z vrta pregnati zeleno smrdljivko?
Spomladi se narava prebudi, z njo pa seveda tudi živalice, med katerimi so na žalost tudi takšne, ki so za vrt škodljive. Ena teh je tudi tako imenovana zelena smrdljivka, ki se še posebej rada hrani s paradižnikom, za njo pa ostanejo sledi razbarvanosti in slabši okus pridelka.

Ali poznate mehiški paradižnik? Navdušil vas bo
Tomatilo ali mehiški paradižnik je botanično gledano res sorodnik rdečega paradižnika, vendar pa se po videzu in okusu ti dve vrsti kar precej razlikujeta. Njegova prednost pred rdečimi paradižniki je ta, da so, čeprav zahtevajo podobno nego, veliko bolj prizanesljivi glede suše ter manj dovzetni za pegavost in glive.

Triki in nasveti, kako vzgojiti mango
Mango – sladek in sočen tropski sadež nam je vsem zagotovo dobro znan, vendar pa malokdo ve, kako in kje sploh raste. Drevo z latinskim imenom Mangifera indica prihaja iz južne Azije in čeprav je v našem podnebju nekoliko težje priti do doma pridelanih plodov, je lahko drevo lahko že samo po sebi čudovita listnata rastlina za zimski vrt ali rastlinjak. Zakaj torej ne bi poskusili vzgojiti svojega mangovega drevesa?

Te kemikalije najpogosteje najdemo v detergentih za pranje perila
Detergenti za pranje perila, ki jih dandanes najdemo na trgovskih policah, vsebujejo najrazličnejše sestavine, vse od bolj agresivnih do povsem naravnih in predvsem bolj ali manj učinkovitih. Skozi zgodovino so v ta namen pogosto uporabljali mila iz živalskih maščob ali tako imenovani lug, ki je pravzaprav natrijev hidroksid. Danes obstajajo naravni in sintetični detergenti, ki poskrbijo, da je perilo, ko pride iz pranega stroja, vedno sveže in dišeče. Izvedite več o tem, katere so te sestavine in na kakšen način delujejo.

Kdaj ni dobro uporabiti aluminijaste folije?
Aluminijasto folijo uporabljamo za marsikaj. Vanjo zavijamo živila, z njo prekrivamo posode, uporabljamo jo pri pečenju ... Kdaj aluminijaste folije nikakor ne smete uporabljati?

Kakšno prehrano potrebuje papiga?
Tudi papige za rast in razvoj, predvsem pa za zdravje in energijo potrebujejo kvalitetno in raznoliko prehrano, bogato vitamini in minerali. V naravi se ponavadi prehranjujejo semeni, oreščki, drugimi plodovi ter sadjem in zelenjavo, kaj pa doma?

Preprosto odstranite pesticide s sadja in zelenjave
Sadje in zelenjavo uvrščamo med zdrava živila, bogata z vitamini in minerali, ki jih naše telo še kako potrebuje. A ker vsi žal nimamo svojega vrta, kjer bi pridelovali neoporečno zelenjavo in sadje, to kupimo v trgovini. Res je, da vedno več posameznikov posega po živilih ekološke pridelave, a vendarle je več tistih, ki, verjetno predvsem zaradi nižje cene, kupujejo konvencionalno pridelano zelenjavo, ki pa je lahko zaradi ostankov pesticidov našemu zdravju škodljiva. A brez panike, tu je nasvet, kako se jih rešiti.

Tako lahko privarčujete med prazniki
Decembrski prazniki so čas veselja, izobilja in brezskrbnosti, in nič ni narobe, če pozabimo na vsakdanje obveznosti ter se popolnoma predamo prazničnim radostim. A vendarle – nikar ne pozabimo na naravo in ne pretiravajmo s potrošništvom.

Jih tudi vi uporabljate? Nikar
Če doma ločujete odpadke, ste zagotovo opazili, da se najhitreje napolni koš z odpadno embalažo. Veliko je embalaže za enkratno uporabo, plastičnih vrečk in plastenk. V prazničnem času se bo količina teh odpadkov še izdatno povečala, zato smo v nadaljevanju pripravili nekaj koristnih nasvetov, ki jih lahko uporabite že pri naslednjem prazničnem nakupovanju.

Kompost lahko pripravite tudi v stanovanju
Kompostiranje je priročen način za ponovno uporabo bioloških odpadkov, s katerim zmanjšamo negativen vpliv na okolje in hkrati pridobimo dragocena hranila za svoje sobne rastline. Vendar pa se marsikdo kljub pozitivnim vidikom domačemu kompostiranju ob misli na neprijetne vonjave in umazanijo raje izogne. Če imate tudi vi zadržke in oklevate, ali bi se lotili tega projekta in ali ima lahko sploh kakšne koristi, berite naprej.

Stare sorte jabolk so odlične za predelavo
Tanja Postružnik Koren bo tokrat obiskala kmetijo Rebernik, kjer ji bo Janez Mirkac zaupal družinske skrivnosti pridelave naravnih sokov, penin, kisa in mošta iz domačih jabolk. Poučil pa jo bo tudi o stiskanju oz. prešanju sadja, pasterizaciji ter primernem shranjevanju tovrstnih izdelkov.

Priznani etnolog: 'Slovenci smo lahko popolnoma samooskrbni!'
Čeprav Slovenija v kriznih časih postaja vse manj odvisna od uvoza, so številni strokovnjaki prepričani, da v celoti samooskrbni ne bomo nikoli. Več kot dve tretjini našega ozemlja imata namreč omejene možnosti za pridelavo, prav tako določenih živil ni mogoče pridelovati zaradi neustreznih podnebnih pogojev. Manjka nam semen za širšo pridelavo ter živali za nadaljnjo rejo, pojavljajo se težave z repromaterialom. Povsem nasprotno je priznani slovenski etnolog prepričan, da Slovenci lahko ponovno postanemo samooskrbni – pod tremi pogoji.

Kako uporabiti sveto baziliko?
Matjaž Javšnik in Tanja Postružnik Koren sta se tokrat odpravila na Kras, ki se po grozovitih požarih že počasi postavlja na noge. Obiskala bosta Ferrarijev vrt v Štanjelu, se udeležila trgatve, mojster kamnoseka ju bo poučil o pomenu kamna in raznolikih izdelkih iz tega preprostega, a izredno zanimivega materiala, zeliščarica Magda Rogelja pa bo Tanji izdala skrivnost, kako okrepiti imunski sistem in telo pripraviti na prihajajočo zimo.

Tako bodo živila zdržala tudi do 6 mesecev
Čeprav je bilo letošnje leto vremensko precej muhasto, nas je narava vendarle obdarila z obilico svojih darov. Slovenske kmetije se tako lahko pohvalijo z bogato letino, kar se vsekakor splača izkoristiti. Naj bo torej vaša letošnja ozimnica dobro založena z izdelki lokalne pridelave, pri tem pa bodite pozorni na pravilno shranjevanje, da delo pridnih rok ne bo šlo v nič.

Kako ustrezno pripravimo naš sadni vrt na zimsko spanje?
S 23. septembrom se je tudi uradno začela jesen in zdaj, ko bomo počasi pobrali z dreves še zadnje plodove, je odlična priložnost, da razmislimo, če smo v preteklem letu ustrezno poskrbeli za drevje, razmislimo, kaj bi bilo morda bolje storiti drugače, pripravimo načrt za prihodnje leto in ustrezno pripravimo naš sadni vrtna zimsko spanje.

Kaj narediti z zelenimi paradižniki?
So vaši paradižniki še vedno polni nezrelih sadežev? Poglejte, kako jim pomagati, da bodo dozoreli, oziroma kaj narediti z zelenimi paradižniki.

Čas trgatve je tukaj, to morate vedeti
Slovenija je majhna, a kljub temu izvrstno bogata vinorodna država. V septembrskem času se na vinorodnih območjih v Sloveniji vse vrti okoli prijetnega, a ne tako lahkega opravila – trgatve. Čeprav je ta v osnovi eden pomembnejših korakov na poti do žlahtne kapljice, Slovenci trgatev jemljemo tudi kot nekakšen praznik, kjer se na kupu zberejo ožji in širši člani družine, sosedje, prijatelji in znanci. Združimo se ob delu, dobri jedači in pijači ter se veselimo.

9 najbolj nezaželenih hišnih obiskovalcev in kako se jih znebiti
Morda boste presenečeni, katere od teh hišnih žuželk so dejansko koristne in katere celo nevarne. Kakor koli že, če vam dotični cimri' niso všeč, poglejte, kako se jih znebiti.

Kako pripraviti breskve za ozimnico?
Sočne in sladke domače breskve so popolna osvežitev sredi poletja, ampak kaj, če si tega okusa zaželimo tudi v hladnejših dneh? Breskve seveda tudi zunaj sezone lahko kupimo v trgovini, vendar te še zdaleč niso tako okusne. Pripravite si ozimnico, ko je svežih breskev še na pretek, in uživajte v sladkem okusu skozi vse leto.

Kako porabiti sadje?
Letos je sadno drevje bogato obrodilo in marsikdo ima težave, kam s tolikšno količino sadja. Za vas imamo nekaj predlogov, kako ga lahko porabite.

10 nasvetov, kako takoj živeti bolj trajnostno
Biti okolju prijazen ni tako težko. Vsak dan lahko storite veliko majhnih stvari, ki pomagajo ohraniti naš planet. Predstavljamo vam seznam desetih dejavnosti, s katerimi lahko bolje skrbite za okolje.

Tako bo sveže cvetje dolgo časa lepo
Medtem ko cvetovi posajenih rastlin trajajo dolgo, imajo rože v vazi veliko krajši rok trajanja, zato morate vedeti, kam svežega cvetja ne smete dati.

Preverite, kaj o vas pove najljubši vonj v domu
Vonj svežega perila nas popelje v otroštvo, vonj cimeta pa pričara praznično vzdušje. Znanstveniki, ki se ukvarjajo s psihologijo vonja, pravijo, da preteklosti nič ne oživi močneje kot vonj, ki ga z njo povezujemo. Zato preberite, kakšne občutke vonji vzbujajo pri vas in kaj vonj našega doma pove o nas.

Veste, katero hrano lahko uživate plesnivo?
Tudi vas zaboli v srcu zgolj ob misli, da bi zavrgli še tako majhen košček 'užitne' hrane? Veste, katero hrano denimo lahko še uživate plesnivo, katero pa nikakor ne? Berite dalje.

Nasveti in triki za lažji prehod psa v nov dom
Prihod novega kosmatega člana v družino je vedno vesel in težko pričakovan čas, a da boste tako vi kot vaš ljubljenček uživali v največji kakovosti življenja, se je treba na prihod dobro pripraviti in tudi pozneje slediti korakom, ki bodo pomagali k večji ubogljivosti, socializaciji in tudi razumevanju vašega psa. O pripravah, nasvetih in trikih smo se pogovarjali z Matejko Žagar, ki na ljubljanskem Igu že skoraj dvajset let uspešno vodi psarno in mačkarno, pomagata pa ji tudi otroka, Kaja in Tilen Grebenc. Ukvarjajo se z vzrejo avstralskih ovčarjev, čivav, malih nemških špicev in mačk, pasme maine coon, vsi pa se strinjajo, da je zgodnja socializacija psa ključ do uspeha.

Kdaj ste nazadnje očistili svoj zamrzovalnik?
Medtem ko hladilnik uporabljamo vsak dan in ga tudi sproti čistimo ter odstranjujemo izdelke, ki jim poteče rok, pa na zamrzovalnik pogosto pozabimo. Veste, kako pravilo zamrzniti in odmrzniti živila ter kako pogosto je treba čistiti zamrzovalnik?