Dominvrt.si

sadja

Preprosti triki za vzgojo avokada

Namesto klasičnih rastlin, značilnih za naše kraje, lahko v večji posodi ali na vrtu vzgojite avokadovec. Čeprav se le redko zgodi, da v naših pogojih rodi, naj vas to ne odvrne. Ob ustrezni skrbi bo iz semena v nekaj letih zraslo drevo s čudovito krošnjo.

Katero sadje velja za najbolj zdravo?

Velikokrat iščemo načine za hitro hujšanje in pogledujemo po 'pripravkih' in 'superživilih', ki bi nam pri tem pomagali, prevečkrat pa pozabljamo, da imamo pred nosom tako rekoč vse, kar je zdravo, dodatno dejstvo pa je, da so najbolj preproste rešitve tiste, ki so najboljše. Poglejmo si, katero sadje velja za najbolj zdravo po navedbah strokovnjakov in zakaj.

Hrana, ki blagodejno vpliva na imunski sistem

Na določene stvari trenutno ne moremo vplivati. Na druge lahko! Lahko se odločimo, da bomo krepili svoj imunski sistem z izbiro zdravih živil. Prehransko strokovnjakinjo smo vprašali, kaj naj ne manjka v naši kuhinji.

Brez kompromisov pri dizajnu in skrbi za živila

V prazničnih dneh bo hladilnik gotovo ena tistih naprav v vašem domu, ki bodo v središču pozornosti. Naj zažari tako kot izbrani kos pohištva in poskrbi za svežino vaših živil, kot še noben doslej.

Da bo zima čim bolj prijetna ...

Ker je zunaj mraz, je pomembno, da dom odenemo v ''tople'' materiale in v sobe vnesemo dovolj svetlobe. Tako nam ne bo le toplo, pač pa se bomo počutili tudi bolj prijetno in domače, tudi ko bo praznikov konec.

Praznično, a tudi prijazno do okolja

Kako se lahko decembra obnašamo praznično, a hkrati prijazno do okolja? Prav za ta mesec so najbolj značilni pretiravanje, zapravljanje in kopičenje. Toda temu se je mogoče izogniti in še vedno uživati v veselem pričakovanju praznikov in novega leta.

Hrana se draži, kljub temu pa Slovenci v povprečju zavržemo 68 kg na prebivalca

V Sloveniji so se v letu 2020 v primerjavi z letom prej podražila mnoga živila. Cene osnovnih živilskih izdelkov se torej višajo, vendar na drugi strani nastaja več odpadne hrane. Potem pa obstaja tudi vse več ljudi, ki potrebujejo pomoč v obliki hrane. Kaj se dogaja, kakšna je rešitev?

Spet napad smrdljivcev: kaj jih privlači in kako se jih znebiti

Smrdljivci so skupaj z vsemi drugimi neprijetnimi žuželkami, kot so komarji in mušice, zagotovo zelo nezaželeni.

Pričakujemo skromno letino jabolk in hrušk

Spomladanska pozeba, mrzla pomlad in poletna suša so krojile pridelek večine poznih poljščin in poznega sadja. Že tako zmanjšane pridelke je ponekod oklestila še toča. Po podatkih o pridelkih po stanju 5. septembra 2021 bo letina večine poznih poljščin dosti slabša od prejšnje.

Tudi Slovenci imamo svojega

Z besedo tradicija ljudje največkrat povezujemo običaje in navade, a v to kategorijo sodijo tudi živali in rastline, ki so se razvile ali udomačile na nekem lokalnem območju in ljudem skozi čas omogočale preživetje. Še danes lahko z malo truda in pametno izbiro na trgovskih policah brez težav preživimo z mlečnimi izdelki bovške ovce, mesninami cikastega goveda, salamami krško-poljskega prašiča ter solato iz ajdove kaše sorte Darja, ki jo zabelimo z bučnim oljem slovenska golica. Vse našteto so dobrote avtohtonih in tradicionalnih slovenskih pasem in sort, po katerih bi morali pogosteje posegati – ker imamo radi domače. Ste denimo vedeli, daso bile prve kranjske klobase narejene prav iz mesa krško-poljskega prašiča?

Tega o uvoženi hrani še niste vedeli

Če ste že kdaj imeli priložnost poskusiti paradižnik z domačega vrta, se boste najbrž strinjali, da je ta neprimerljivo boljšega okusa od tistega uvoženega, ki kraljuje na večini trgovskih polic. Tudi pri drugih pridelkih in predelanih izdelkih je slika precej podobna, a se kljub temu na koncu še vedno večina odloča za nakup surovin in izdelkov, ki ne izvirajo iz lokalnega okolja. Zakaj je temu tako in kako lahko to spremenimo?

To se je lani najbolj podražilo

V letu 2020, ki ga je zaznamovala epidemija covida-19, se je večina osnovnih živilskih izdelkov podražila. Poglejte, katerim živilom je cena najbolj narasla.

Francija bo od januarja 2022 prepovedala plastično embalažo za večino sadja in zelenjave

Z izvajanjem zakona iz februarja 2020 je francoska vlada objavila seznam približno 30 vrst sadja in zelenjave, ki jih bo treba prodajati brez plastične embalaže od 1. januarja. Na seznamu so por, jajčevci, paradižniki ter jabolka, banane in pomaranče.

Ljubezen gre skozi želodec

Zagotovo vsi poznate pregovor, da gre ljubezen skozi želodec. Tako je razmišljala tudi Mihaela, in snubcema naročila, da ji spečeta okusen štrudelj iz domačih jabolk. Tisti, ki bo spekel najboljšega, pa ga čaka zmenek, toda sodnica, ki bo kar Mihaelina babica bo zelo stroga.

Z razlogom ga častijo

Ingver se kot začimba uporablja že najmanj 3000 let. Nepogrešljiv je pri pripravi orientalskih, azijskih in indijskih jedi. Pogosto se uporablja za pripravo sladic in pijač. Poleg tega, da je priljubljena začimba, ingver v sebi skriva tudi številne zdravilne lastnosti.

Letos se s krompirjem ne moremo pohvaliti

Letošnji vremenski pogoji niso bili ravno najboljši, poletje je bilo namreč zelo suho. To pa se pozna tudi pri pridelku. Tako je bila letos slaba letina krompirja, vendar sezono 'rešuje' dobra letina pšenice.

Razlogi, zakaj se morate najesti grozdja

Pozno poleti in v jeseni je pravi čas, da se naužijemo dobrot, ki nam jih v izobilju ponuja narava. Poleg jabolk, hrušk, sliv in drugega sadja, je zdaj pravi čas za grozdje, ki vsebuje vitamine A, B, C in E ter druge snovi, kot so kalij, kalcij, fosfor, magnezij, železo, in med drugim dobro dene prebavi.

Majhni triki za velike prihranke

Vsaka sprememba se začne z majhnimi koraki. Tako obstaja kar nekaj vsakodnevnih 'majhnih' stvari, ki jih lahko naredite ter s tem prihranite energijo in denar, hkrati pa naredite tudi nekaj dobrega za okolje.

Prosto živeče ptice ne sodijo v ujetništvo

Seznam ptic v Sloveniji navaja 380 prosto živečih vrst ptic, ki so bile potrjeno opažene na našem ozemlju med letoma 1800 in 2011. Razen sive vrane, šoje in srake pa so na celotnem območju Slovenije zavarovane vse domorodne vrste skupine pevci, ki nikakor ne sodijo v ujetništvo!

Ne delajte osnovnih napak!

'Nihče ni tako bogat, da bi kupoval poceni' – rek, ki še kako drži pri vsaki stvari, sploh pa v povezavi z domom. Preverite, za katere stvari v domu je bolje odšteti kakšen evro več, saj lahko z nakupom cenejših različic dolgoročno zapravite veliko več.

Kako dolgo traja hrana v zamrzovalniku?

Zamrznete lahko skoraj vsa živila (razen nekaterih, na primer jajc v lupini, ki se razširijo in razpokajo). Hrana lahko ostane neskončno zamrznjena in je tehnično varna za uživanje, saj bakterije ne bodo rasle. Vendar se bo sčasoma vsa zamrznjena hrana poslabšala in postala neprijetna za uživanje.

Kako pravilno zamrzniti živila?

V tem času nas naš vrt že razveseljuje s pridelki, a se velikokrat zgodi, da vsega sadja in zelenjave preprosto ne moremo pojesti svežega, zato je najbolje, da ga zamrznemo. A pred tem je dobro poznati nekaj osnovnih pravil, da bodo tudi zamrznjena živila ohranila hranilne vrednosti, okus in čvrstost.

Kako začeti s samooskrbo?

"Če pogledamo v preteklost, so preživela ljudstva, ki so bila samooskrbna, pomembne so bile voda, hrana in energija. Tisti, ki so zaradi različnih razlogov izgubili samooskrbo, so izumrli, tako da je povezava med samooskrbo in preživetjem zelo močna, bolj, kot si mislimo danes v tem globalnem svetu, ko je prav globalizem za ceno kapitala odvzel priložnosti samooskrbe," mi v pogovoru o tem, kako je samooskrba pomembna, razloži doktorica znanosti Ana Vovk Korže.

Prebivalec Slovenije je v 2020 porabil za prehrano povprečno 119 kg zelenjave

Prebivalec Slovenije je v 2020 porabil za prehrano tudi povprečno 116 kg žit, 88 kg mesa, 84 kg svežega sadja, 64 kg krompirja, 10 kg jajc, 5 kg riža in malo manj kot 1 kg medu.

Odlična past za nadležne mušice

Vinske mušice, ki so ime dobile po tem, da jih privablja vonj tekočin, so velikokrat grda nadloga v naši kuhinji. Ličinke se prehranjujejo s tekočinami in glivami v zelo zrelem ali gnijočem sadju, pa tudi z rastlinskim sokom ali nektarjem močno dišečih cvetov in razpadajočimi gobami. Zaradi tega te žuželke pogosto najdemo v kuhinji in okoli naših rastlin.

Češnje so najdražje decembra

Češenj smo v Sloveniji v letu 2020 v intenzivnih sadovnjakih pridelali 1887 ton, v ekstenzivnih sadovnjakih pa nekoliko manj, 1607 ton. Še 584 ton pa smo jih uvozili, največ iz Grčije.

Kako pravilno organizirati hladilnik?

Ko se s polnimi vrečkami vrnemo iz živilske trgovine, največkrat ne razmišljamo preveč, kam bi pospravili izdelke. Za nekatere imamo stalno določeno mesto, druge odlagamo tja, kjer je pač prostor in kjer se nam zdi, da bodo kar najdlje ostali uporabni. Običajno vsaj polovico nakupov pospravimo v hladilnik, ki je zagotovo eden najbolj nepogrešljivih in hkrati najbolj obremenjenih aparatov vsake kuhinje. Še posebej tisti, ki ima spodaj še zamrzovalni del. A njegovo funkcionalnost lahko zares dobro izkoristimo samo, če ga znamo pravilno uporabljati.

2021: mednarodno leto sadja in zelenjave

Generalna skupščina Združenih narodov je na predlog Organizacije Združenih narodov za prehrano in kmetijstvo (FAO) sprejela resolucije, ki leto 2021 razglašujejo za Mednarodno leto sadja in zelenjave.

Čebelam trda prede, svoje zelenice pokosite čim kasneje

Letošnja pozeba je v sadovnjakih pustila katastrofalno škodo, ki pa ne bo vplivala le na plodove. Ta škoda pa bo zaznamovala celoten ekosistem.

Tako bo vaše sadno drevje bogato obrodilo

Vrtovi so naš ponos, z njimi pa tudi drevesa, ki jih krasijo. Ne glede na to, ali gre za jablano, češnjo ali slivo, vsako drevo si zasluži našo pozornost in nego. Obrezovanje drevja je tako med pomembnejšimi vrtnimi opravki in z nekaj nasveti in triki lahko to postane vaše najljubše opravilo!

ISSN 2630-1679 © 2024, Dominvrt.si, Vse pravice pridržane Verzija: 1170