užitne

Vrtičkarska opravila v maju
Maj predstavlja enega najlepših mesecev. Pomlad je v polnem razmahu, vedno bolj se približuje poletje z visokimi temperaturami, vendar te še niso dosegle svojega vrhunca. Prav zato imamo v maju idealno priložnost za vrtnarjenje. V članek smo strnili, kaj se v tem mesecu na vrtu dogaja in kakšna dela nas pravzaprav čakajo.

Drevo, ki tvori užitne plodove, podobne jagodam
Jagodičnica (Arbutus menziesii) je širokolistno zimzeleno drevo, ki spada v družino vresovk. Njeno naravno okolje so mešani gozdovi severozahoda ZDA. Pogosto jih najdemo poleg duglazij, sekvoj in drugih iglavcev. Ker so odporne na sušo, ne prenašajo pa zmrzali, so pri nas bolj primerne za predele ob obali, kjer zime niso tako ostre.

Zimska zelenjadnica, ki jo lahko pobiramo tudi, ko zapade sneg
Brstični ohrovt je počasi rastoča dvoletnica s precej dolgo rastno dobo, čeprav se običajno goji kot enoletnica. Kot lahko sklepamo že po videzu, je sorodnik zelja in kodrolistnega ohrovta. Te majhne kroglice, ki spominjajo na velike zeljne glave, zrastejo na debelih steblih skupaj s širokimi listi. Ti listi so prav tako užitni in jih je mogoče pripraviti na podoben način kot preostalo zelenolistnato zelenjavo.

Na vašem vrtu rastejo rože, ki jih lahko pojeste – pa tega sploh ne veste
Čudovite cvetlice, ki jih običajno gojimo na vrtu, cvetlični gredici ali pa v loncu, navadno sadimo preprosto zato, ker so lepe. Od njih ne pričakujemo druge koristi, kot da ustvarijo lepe cvetove in jih obdržijo čim dlje, da lahko uživamo ob pogledu nanje. A določene rastline imajo celo to prednost, da jih lahko pojemo. Čeprav misel, da bi rože uvrstili na svoj jedilnik, ni novodobna ideja, jo po dolgih stoletjih, kot kaže, vse bolj obujamo.

Katere vrste buč so užitne in katere so samo za dekoracijo?
Buče so v zadnjih letih postale zelo priljubljene. Zanimanje vrtičkarjev v zadnjem času žanjejo tako klasične kot tudi nove sorte, in ob tem je na mestu vprašanje, katere izmed njih so pravzaprav namenjene samo dekoraciji in s katerimi lahko obogatimo svoj jedilnik. Pa poglejmo!

Pazite, da jih ne zamenjate z zelo strupenimi gobami
Mraznice oziroma štorovke so vsestranske in zelo okusne gobe, ki rastejo na lesu. Ker so pogojno užitne, jih morate vedno dobro prekuhati, paziti pa je treba tudi na to, da jih ne zamenjate s kučmico.

Poznate pravila gobarjenja?
September je tukaj, dež je namočil zemljo, sonca je obilno in prvi gobarji so se že pohvalili z 'ulovom' - nekateri pravijo, da na rast vpliva polna luna, ki je ravnokar za nami, tako se le podajte v gozd - a še prej si preberite, kakšna so pravila.

Kako prepoznati strupene gobe?
Začela se je jesenska sezona gob, ki z razlogom veljajo za zelo hranljivo, zdravo in okusno živilo, ki pa hkrati zahteva izjemno previdnost! Polna košara lepih jurčkov so sanje vsakega gobarja, vendar pa naj vas želja po bogatem 'ulovu' ne zavede – hitro namreč užitno gobo zamenjamo za kakšno strupeno in si tako nakopljemo resne zdravstvene težave. Nekaj napotkov, kako prepoznati užitno gobo in jo ločiti od strupene, najdete v spodnjih vrsticah!

Katere gobe so pri nas najbolj priljubljene?
Številnim gobarjem se med sprehodom po gozdu nariše širok nasmeh na obraz, ko zagledajo belkaste do intenzivno oranžno rumene gozdne zaklade. Govorimo seveda o lisičkah, ki so poleg jurčkov in 'marel' najbolj priljubljene gobe med Slovenci. Če jih imate radi, si jih v tem času le privoščite.

Opozorilo: Ne nabirajte zelenjave, če je bil vaš vrt namočen
Uničujoče poplave v preteklih dneh niso povzročile le ogromno materialne škode znotraj domov, ampak so marsikomu zradirale tudi vse, kar je raslo na vrtu. Reševanje rastlin in sanacija vrtov ob takšni razsežnosti sta izjemno težavna, previdni pa moramo biti tudi pri pobiranju pridelkov in nenazadnje pri nadaljnjem obdelovanju vrta na onesnaženih območjih.

Preverite, kaj se še lahko sadi ob koncu poletja in jeseni
Vrtnarske sezone še ni konec – pravzaprav se je za nekatere rastline šele začela. Preden vzamete v roke lopato, semena in gnojilo, je tako pomembno ugotoviti, ali bo na novo posajena rastlina v tem času sploh imela najboljše vremenske in temperaturne pogoje. Naj gre za rože, grmovnice, zelenjavo, trave ali kaj drugega, časovni vidik je ključnega pomena za uspevanje. V nadaljevanju zato podajamo nekaj napotkov, s katerimi boste lahko določili najustreznejši čas sajenja prav vsake rastline.

Užiten plevel, ki ga najdemo na travniku ali celo na vrtu
Ali veste, da se med plevelom na vašem vrtu najverjetneje skriva pravo bogastvo? Medtem ko se trudite svoj vrt ohranjati kar se da čist in urejen ter vztrajno odstranjujete vsako zeleno bilko, ki se je zasadila brez vaše pomoči, je velika verjetnost, da ste spregledali številna okusna zelišča in zdrave rastlinice. Zelenje, ki ga označimo za neuporaben plevel, lahko v vaši kuhinji z nekaj dodatki spremenite v izvrstno jed, ki ima poleg vsega še zdravilne učinke.

Letošnji trendi na vrtu narekujejo bujno zasaditev in veliko dogajanja
Spomladi in poleti se življenje, vsaj za tiste srečneže, ki imajo okoli domovanja kakšen kvadratni meter ali dva prostora, večino časa odvija zunaj hiše. Poglejmo si, kako ta prostor kar najbolje izkoristiti in kateri so letošnji trendi v zasaditvi okrasnih rastlin. Seveda pa nismo pozabili niti na tiste, ki živite v bloku in si prav tako želite polepšati pogled iz stanovanja na balkon.

Prsti mrtveca rastejo tudi pri nas
Kopučasta lesenjača, zaradi svoje oblike in nenavadnega videza znana tudi kot mrtvaški prsti, se pojavlja na vznožju bukovih štorov in občasno tudi na drugih lesenih površinah v naravi. Opazimo jo lahko skozi vse leto ne glede na letni čas. Običajno jo najdemo v šopih treh do šestih 'prstov', ki so pogosto upognjeni in dajejo vtis artritičnih črnih členkov.

Volovsko srce: vse, kar morate vedeti o priljubljeni sorti paradižnika
Volovsko srce je sorta paradižnika, ki ga v Italiji najdemo pod imenom 'Cuore di bue', v Franciji pa 'coeur de boeuf', kar oboje v prevodu pomeni volovsko srce. Gre za mesnate, sočne sadeže, popolne za okusen sendvič ali pa kot prigrizek s posipom morske soli. Veliki debeli mesnati paradižniki lahko tehtajo tudi do pol kilograma in so tako največji predstavniki svoje vrste. Zelena rastlina hitro zraste tudi do višine šest metrov, za rast in dozorevanje pa ti paradižniki potrebujejo nekaj več časa.

Pri uživanju gob bodite previdni
Gobarska sezona je na vrhuncu, zato Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) znova opozarja na previdnost pri uživanju gob, saj so številne med njimi strupene. Zastrupitve z gobami so pogoste v poznem poletnem, predvsem pa v jesenskem času. Vzrok za zastrupitev pa je velikokrat zamenjava strupene gobe z užitno, so pojasnili na NIJZ.

Veste, katero hrano lahko uživate plesnivo?
Tudi vas zaboli v srcu zgolj ob misli, da bi zavrgli še tako majhen košček 'užitne' hrane? Veste, katero hrano denimo lahko še uživate plesnivo, katero pa nikakor ne? Berite dalje.

6 trikov v gospodinjstvu, ki jih še ne poznate
Skoraj vsi imamo ali smo imeli starše in stare starše, ki so nam svoje znanje z veseljem predajali naprej. Znanje, ki ima življenjski pomen, in znanje, ki vključuje različne trike, s katerimi se lažje prebijemo skozi vsak dan, predvsem pa trike, s katerimi se lažje spopadamo z opravili in delom v svojem gospodinjstvu. Vseeno pa živimo v digitalni dobi, ki nam vsak dan na različne načine kaže, da obstaja še nešteto stvari in načinov delovanja, ki jih še ne poznamo. Zbrali smo nekaj takšnih trikov v gospodinjstvu, ki jih verjetno še niste poznali, močno pa vam bodo olajšali vaš vsakdan.

Katero sadje in zelenjavo moramo olupiti?
Nutricisti so si glede tega, katero sadje in zelenjavo bi morali olupiti in katero ne, enotni.

Bezeg ima številne pozitivne lastnosti
Že v antiki so v zdravstvene in lepotne namene uporabljali zdravilne cvetove bezga, za zdravljenje opeklin in beljenje polti so jih uporabljali Egipčani. V zadnjih letih je bezeg znova priljubljen in pravijo mu kar lekarna za preproste ljudi. V tednih, ki so pred nami, se torej le odpravite v naravo in naberite bezgove cvetove, liste ali lubje, lahko pa grm posadite kar doma na vrtu.

Vsega tega o bananah niste vedeli
V svetovnem merilu je banana najpriljubljenejši in najbolj prodajan sadež. Tudi v EU je med tropskimi sadeži na prvem mestu, med vsemi sadeži pa se uvršča kar na drugo mesto, takoj za jabolki. A kljub njeni priljubljenosti o njej zagotovo ne veste vsega.

Tega o tulipanih zagotovo še ne veste
Tulipan je rastlina, ki nas razveseljuje ob prihodu pomladi. Spada v rod zelnatih trajnic, ki imajo čebulico, vse vrste pa spadajo v družino lilijevk. Sadimo jih od oktobra do decembra, v razrahljano prst, ki je prepustna. Poglejmo si nekaj zanimivih dejstev o tej priljubljeni rastlini, ki jih zagotovo še ne poznate.

Najlepše užitne rastline za zeleno kuliso
Ste kdaj pomislili, da bi ustavili užitno krajino? Rastline, ki niso del zelenjavnega vrta, ampak bi z užitno zelenjavo popestrili tudi ostalo okolico. Poglejte, katere rastline so primerne za to.

Hrana, ki blagodejno vpliva na imunski sistem
Na določene stvari trenutno ne moremo vplivati. Na druge lahko! Lahko se odločimo, da bomo krepili svoj imunski sistem z izbiro zdravih živil. Prehransko strokovnjakinjo smo vprašali, kaj naj ne manjka v naši kuhinji.

Gobe: Pred zamrzovanjem blanširati ali ne?
Zagotovo je zamrzovanje eden bolj priljubljenih načinov shranjevanja gob. Zakaj? Odmrznjene lahko uporabimo praktično za kar koli, gobe ohranijo obliko, okus, aromo. Pa jih je pred zamrzovanjem sploh treba blanširati?

Veste, kakšna so pravila gobarjenja?
Glede na pokritost z gozdovi je Slovenija relativno bogata tudi z gobami, kar pomeni, da je med nami velik odstotek ljubiteljskih gobarjev, žal pa je vmes veliko takih, ki ne upoštevajo zlatih pravil gobarjenja. S tem pa škodijo ne le sebi, ampak tudi naravi. V nadaljevanju si zato preberite, kaj mora vedeti vsak gobar, preden se odpravi v gozd.

To gobo zagotovo poznate!
Jesenski goban, goba, ki največkrat sliši na ime jurček ali smrekovec, je pri nas izjemno cenjena. Nabiramo jo prav v tem času. Vreme je gobarjem in ljubiteljem gob več kot naklonjeno, zato so jurčki že pokukali na plano. Kaj moramo vedeti o njih?

Umrl je Dario Cortese
Dario Cortese je bil priznan strokovnjak za divje rastline ter avtor knjig z recepti za pripravo divje hrane. Večkrat je poudaril, da je vsa divja hrana superhrana.

Veste, kaj je senzorični vrt oziroma vrt čutil?
Naši glavni čuti so vid, dotik, voh, sluh in okus. Toda kaj, če oseba ne vidi? Senzorični vrt oziroma vrt čutil za slepe in slabovidne poskrbi za dotik, voh, sluh in okus. Takšen vrt imamo tudi pri nas, obiskal ga je Taiji Tokuhisa. Takšen zanimiv vrt pa lahko ustvarite tudi sami.

Zdaj je čas za nabiranje teh okusnih gomoljev
Pred nami je tisti del leta, ko lahko pričnemo nabirati gomolje topinamburja in iz njih pripravimo kakšno dobro jed.























