vino

5 načinov, kako se znebiti mušic
So se tudi pri vas v kuhinji razpasle nadležne mušice, ki obletavajo sadje, koš za smeti, kakšna pa morda zaide celo v hladilnik? Preverite, kako se jih lahko znebite!

Najejte se ga!
Ribez vsebuje mnoge zdravilne snovi, poleg tega pa je zaradi kiselkastega okusa osvežilen in zato še kako dobrodošel na krožniku v teh toplih dneh.

Cene kmetijskih pridelkov višje
Kmetijski pridelki pri slovenskih pridelovalcih so se v zadnjem četrtletju lani podražili. Cene so se po izračunih statističnega urada v primerjavi z zadnjim trimesečjem 2016 v povprečju zvišale za 7,9 odstotka - rastlinski pridelki so bili dražji za 7,2 odstotka, živali in živalski proizvodi pa za 8,4 odstotka.

Čas martinovanja je tu
11. novembra praznujemo god svetega Martina iz Toursa, ki sicer z obliko današnjih martinovanj ni imel nič skupnega, a se ga v evropskih državah kot svetnika spominjamo na različne načine; pri nas je praznik vina in posledično čas veseljačenja in nazdravljanja dobri letini.

Napovedan nadzor pri vinogradnikih
Inšpektorat RS za kmetijstvo, gozdarstvo, lovstvo in ribištvo bo v času trgatve izvajal nadzor nad prometom z grozdjem in prevozi grozdja med obrati. Hkrati bo izvajal tudi nadzor nad prijavo pridelka grozdja v register pridelovalcev grozdja in vina, so danes sporočili z ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Dejstva, ki jih o gorčici ne poznate
Gorčico so uporabljali že v antiki, in sicer najprej kot zdravilo, kot začimbo so jo začeli uporabljati Rimljani, v francoskem mestu Dijon pa so odkrili metodo za izdelavo dijonske gorčice. Po tej metodi pripravljajo izdelek še danes, seveda v različicah različne jakosti in ostrine okusa. Spoznajte še druge uporabne lastnosti gorčice, tako rastline kot tudi začimbe.

Omamno dišeča začimba, ki je lahko tudi dekoracija ali zdravilo
Omamni vonj cimeta nas spomni na okusne piškote, peciva in druge sladice, na zimski čaj in seveda kuhano vino. Lahko bi rekli, da cel december, ki je pred vrati, diši po cimetu. Cimetove palčke so tudi čudovit dodatek k božičnim dekoracijam, za piko na i pa z njimi lahko tudi odišavimo dom. Naj bodo tudi vaši prazniki začinjeni s cimetom, saj je konec koncev tudi izjemno zdravilen.

Da se bodo še dolgo bleščali ...
Kozarci za vino, kozarci za sok, steklene in kristalne posodice ... Za njihov še lepši videz jim dovolite, da ujamejo svetlobo. Samo malo več pozornosti jim posvetite in zalesketali se bodo v novi luči!

Tako lahko uspešno odstranite madeže s preprog
Jesen je tu in naše domove smo spet pokrili s preprogami in tepihi. Te je treba znati tudi primerno vzdrževati, še posebje pa ukrepati, če se na njih pojavi madež. V pomoč vam ponujamo nekaj starih trikov za tovrstne hišne nezgode.

Načini uporabe, ki jih do sedaj še niste poznali
Le kaj bi v gospodinjstvu brez soli? Sol ni samo ena osnovnih začimb, je obenem zelo pomemben mineral za naše telo. Skozi zgodovino so sol uporabljal v različne namene, danes pa je nepogrešljiva začimba v kuhinji.

Super ideje, ki vas bodo navdušile
Pluta je zaradi svoje elastičnosti, vodoodpornosti, negorljivosti in velike plovnosti izjemno razširjen material. Najbolj jo poznamo v obliki plutovinastih zamaškov za vino, katere boste odslej prav gotovo pridno spravljali. Ti lahko namreč z le malo truda postanejo unikatni podstavek za vročo posodo, predpražnik, oglasna deska, pripomoček za shranjevanje nakita ali zanimiv okras v domu.

Iz starega soda je naredil nekaj osupljivega
Stari sodi so zelo priljubljeni za obnovo ali predelavo v druge uporabne predmete. Tako lahko na spletu najdemo ogromno zanimivih in izvirnih predelav sodov, enega tovrstnih projektov pa vam predstavljamo v nadaljevanju.

Noro, kaj je naredil iz tega!
Na Redditu je uporabnik MPSPhotography objavil fotografije svojega domačega projekta, ki bo navdušil predvsem ljubitelje žlahtne kapljice. Iz debla je namreč izdelal lično stojalo za vina, ki ga lahko postavi bodisi v dnevne prostore bodisi v klet.

To morate vedeti o vlaganju
Trenutno se zelenjavni vrt bohoti v vsej svoji lepo in dejstvo je, da je težko vso svežo zelenjavo pojesti sproti, sploh če je vrt nekoliko večji. Lahko jo komu podarimo, jo zamrznemo, posušimo ali vložimo. V nadaljevanju si lahko preberete, kaj morate vedeti, če se odločite, da boste del pridelka vložili in si tako napolnili shrambo za hladne zimske dni.

Še sanja se vam ne, kako zelo je koristen
V vsakem gospodinjstvu sodi kis med osnovna živila, aroma in kislost ter njegove druge sestavine dajejo jedem posebno svežino. A kis je veliko več kot le preliv za solato ali konzervirno sredstvo za vlaganje domače zelenjave. Iz kuhinjske omarice ga lahko vzamete tudi za čiščenje nekaterih trdovratnih madežev, z njim očistite kopalnico, odstranite vodni kamen, osvežite svoj hladilnik in z njegovo pomočjo odstranite trdovratne madeže na perilu.

Spoznajte njegovo zdravilno moč
Nekateri bezeg preganjajo, ker ga imajo za plevel, drugi ga obožujejo, ker ga imajo za zdravilo in ga uporabljajo kot naravni osvežilec domačega prostora. Nad njim sta navdušeni tudi Tina in Metka, zato sta se v 12. oddaje tretje sezone Vrtičkanje odpravili nabirati bezeg.

Presenečeni boste, kakšno škodo nevede delate
Razbarvana preproga, 'lisasta okna', praske na gladkih površinah in še bi lahko naštevali. Veliko poškodb, ki jih vidite v vašem domu, so dejansko posledica napak pri čiščenju. Preberite spodnje nasvete in se izognite najpogostejšim napakam ter prihranite čas, trud in denar.

Kmetijski pridelki cenejši
Kmetijski pridelki pri slovenskih pridelovalcih so se lani pocenili. Cene so se namreč po izračunih statističnega urada v primerjavi z letom 2014 v povprečju znižale za 4,1 odstotka: medtem ko so se rastlinski pridelki podražili za 5,5 odstotka, so se živalski pridelki pocenili za 8,5 odstotka.

20 idej, ki vas bodo popolnoma navdušile
Čeprav so namenjeni predvsem shranjevanju vina, so zaradi svoje stabilne oblike sodi zelo priročni za predelavo v zanimive kose pohištva. V galeriji si lahko ogledate nekaj zanimivih idej.

Dan spomina na mrtve: Pokukajmo v preteklost
V dneh pred 1. novembrom so se že začele slovesnosti ob prazniku, ki je posvečen spominu na mrtve in ima na Slovenskem dolgo tradicijo. Strokovnjaki pa opozarjajo, da lahko praznovanju spomina na mrtve sledimo daleč v preteklost, med drugim v čas starih Grkov in Rimljanov.

Pomembno obvestilo za vinogradnike
V EU bodo začeli januarja prihodnje leto uporabljati nov sistem dovoljenj za zasaditev vinske trte, v skladu s katerim bo moral vsak, ki bo želel zasaditi ali obnoviti vinograd, prej pridobiti ustrezno dovoljenje. Vinogradniki in vinarji se morajo zato vpisati v register pridelovalcev grozdja in vina, opozarjajo na kmetijskem ministrstvu.

Najboljša letina v zadnjih desetih letih?
Če ne bo večjih presenečenj z vremenom, bo letošnja letina grozdja izjemno dobra in kakovostna, so za STA povedali trije priznani primorski vinogradniki. Sonca in dežja je bilo ravno dovolj, grozdje je zaradi visokih temperatur in relativno suhega vremena zdravo, trte pa obilno obložene.

Opremite dom kot v Provansi
Provansa je dežela, kjer se Sredozemsko morje sreča z Alpami, hipnotična polja sivke, dišeči nasadi rož, palm in borovcev pa se pomešajo s prijetnim hladom smrek. Majhne, brezčasne vasice in hiške s svojevrstnim slogom opremljanja, ki ga posnemajo številni domovi po vsem svetu.

Spoznajte njegovo zdravilno moč
Nekateri bezeg preganjajo, ker ga imajo za plevel, drugi ga obožujejo, ker ga imajo za zdravilo in ga uporabljajo kot naravni osvežilec domačega prostora. Pravzaprav ni čisto jasno, od kod izvira, a ta trpežna in odporna rastlina je bolj pogosta na toplih območjih.

Dolgočasna kuhinja? Nič več!
Med pultom in kuhinjskimi omaricami je tisti del stene, ki mora imeti oblogo, da jo obvaruje pred madeži. Poleg praktičnosti pa ima ta del kuhinje še estetsko funkcijo. S spremembo stenske obloge lahko svojo kuhinjo osvežite in jo preobrazite v poseben prostor z osebno noto. Nekaj idej, med katerimi so bolj in manj praktične, vam ponujamo v fotogaleriji.

Kaj morate vedeti o kuhinjskem pultu?
Florence Perchuk je strokovnjakinja, ki že 40 let oblikuje kuhinje. Ponujamo vam njenih pet napotkov, kako pravilno skrbeti za kamniti kuhinjski pult. Tako se boste lažje odločili, kakšnega izbrati oziroma kako mu zagotoviti dolgo življenjsko dobo.

Juhuhu, čas martinovanja je tu!
Praznovanje Sv. Martina je slovenska folklora, s katero že tradicionalno obeležimo praznik mladih vin, je povedal uveljavljeni slovenski enolog Bojan Kobal. Kot je poudaril, gre za obdobje, ko se vinarji zahvalijo za pridelek, vino pa ljudi ob tem običaju še dodatno poveže.

Juhuhu, čas trgatev je tu!
Naj gre za debele grozdne jagode namiznih sort, ali tiste kiselkaste s peškami, ki dajejo vino, vsem je skupno eno: izjemno bogate so z vitamini in minerali in zelo koristne za zdravje. Zato v sezoni kar posezite po osvežilnih grozdih. Če je le mogoče, se udeležite tudi katere od trgatev!

Nimate odpirača za buteljko? Nič hudega!
Bi želeli gostom postreči s kozarcem vina, pa nimate pri roki odpirača za buteljko? Nič hudega, v videu si lahko pogledate nekaj trikov, ki vas bodo rešili iz zagate!

Ne boste verjeli, kaj vse zmore sol!
Le kaj bi v gospodinjstvu brez soli? Sol ni samo ena osnovnih začimb, je obenem zelo pomemben mineral za naše telo. Skozi zgodovino so sol uporabljal v različne namene, danes pa je nepogrešljiva začimba v kuhinji. Salt Institute, neprofitna organizacija, ki si poudarja raznorazno uporabo soli, trdi, da omenjeno začimbo lahko uporabljamo na več kot 14.000 načinov.