Zelenjava

Čas je za ozimnico
Jesen je pravi čas, da svojo ozimnico do vrha napolnimo s kozarci vloženih in sušenih dobrot z domačega vrta in s polnimi zabojčki sadja in zelenjave. Le tako bomo v domači in zdravi hrani lahko uživali tudi pozimi. V članku preberite, česa pri pripravi ozimnice ne smemo pozabiti.

Olupil je banano in obnemel od presenečenja
Narava nas včasih preseneti na prav nenavaden način. Tako na primer zraste paradižnik v obliki srca, korenček, ki spominja na človeka, ter ostalo sadje in zelenjava nenavadnih oblik, katerim se čudimo in se jim včasih celo nasmejimo. Tokrat pa se je na spletu pojavila fotografija banane, kakršne zagotovo še niste videli.

Ljubitelji vrtnarjenja boste navdušeni
Preprosti, simpatični in polni pozitivne energije, predvsem pa polni znanja o vrtnarjenju, ki ga z največjim veseljem delita z drugimi – to sta Metka in Tina, mati in hči, strokovno podkovani voditeljici, ki ju boste lahko od 20. septembra naprej spremljali v novi oddaji Vrtičkanje na POP TV.

Kako je kaj takega sploh mogoče?!
Narava nas včasih preseneti na prav nenavaden način. Tokrat si lahko ogledate fotografije zelenjave, ki neverjetno spominja na človeške in živalske podobe ali dele telesa. Smešno, bizarno, predvsem pa zanimivo!

Posadimo buče
Topli majski dnevi so ravno pravi čas, da jih posejete na svoj vrt. Z raznolikimi, okusnimi plodovi vas bodo razveseljevale vse do prihodnje pomladi.

Novosti, ki vas bodo popolnoma navdušile!
Čeprav vrtnarjenje in urejanje okolice hiše marsikomu predstavljata popoln način sproščanja, pa vendarle ob vedno bolj napornem življenjskem tempu mnogim zmanjka časa za vsa vrtna opravila. Spet drugi bi z veseljem doma vzgajali zelenjavo ali začimbe, a se zato, ker živijo v bloku ali pa ob hiši nimajo ustreznega prostora, tega ne lotijo. A vendar vrtnarjenje še nikoli ni bilo tako enostavno!

Bi nas morale bakterije v kuhinji skrbeti?
Tudi navidez brezmadežna kuhinja je lahko namreč polna bakterij in mikrobov, ki so na popolnoma nepričakovanih mestih. Ti nevarni organizmi, ki povzročajo različne bolezni, se z nezadržno hitrostjo širijo od rezalne deske, ročajev na predalih, jedilnega pribora, pa do hrane, ki jo zaužijete. Ste še vedno tako prepričani, da je vaša kuhinja popolnoma čista in varna?

Buče se predstavijo
Časi, ko so buče gojili le tisti, ki so iz njih izdelovali bučno olje, ali tisti, ki so želeli imeti na svojih vrtnih ograjah zanimiv okras vseh oblik in barv, so mimo. Bučke in buče so našle svoje mesto že na vsakem slovenskem vrtu.

Zdravi priboljški za pse
Od kakovosti hrane, ki jo dobiva pes, je v največji meri odvisno njegovo zdravje, z njim povezana življenjska doba in celo njegovo vedenje. To je treba upoštevati tudi pri priboljških, s katerimi nagrajujemo njegovo vedenje ali ga preprosto želimo razvajati. O tem, katere izbrati, smo vprašali veterinarja Jana Le Marechala.

Solata je na naši mizi od nekdaj
Solata sodi med vrtnine, pri katerih je zelo pomembna sorta. Ni vseeno, katero sejemo spomladi, katero poleti, vsi pa tudi vemo, da jih le malo prezimi. Specialistka za zelenjadarstvo, Miša Pušenjak, nam je naredila pregled nekaterih najpomembnejših sort solate pri nas.

Imam senčni vrt! Katera zelenjava mi bo uspevala?
V naši rubriki Vprašaj strokovnjaka se je pojavilo vprašanje, za katerega smo prepričani, da se je z njim srečal že marsikdo. Bralka ima vrt, ki ima le dopoldansko sonce. Zanima jo, katera zelenjava v takih pogojih najbolje uspeva.

Še nabirate regrat? Pazite ...
Pazite, kje ga boste nabirali še naslednjih nekaj dni. Predvsem se izogibajte površinam, ki so blizu prometnih cest in letališč, travnikom, ki jih kmetje zalivajo z gnojnico, in površinam, na katerih se sprehaja veliko psov.

To, kar počnemo, je grozno!
Če vsak dan pridno odnesete v smetnjak vrečko smeti, v kateri se najde nekaj starega kruha ali hrane iz hladilnika, ki ji je potekel rok trajanja, ste s to vrečo v smetnjak vrgli tudi nekaj denarja. Glede na raziskavo Evropske komisije namreč vsak Evropejec letno odvrže kar za 250 evrov hrane.

Se spomnite tople grede?
Ker smo navajeni vse leto kupovati sadje in zelenjavo v trgovini, so tople grede na naših vrtovih vse redkejše. Pa vendar so te lahko na vrtu zelo uporabne, zato se preizkusimo v pridelovanju zelenjave v njih! O topli gredi, njeni postavitvi in o tem, katere vrtnine sodijo vanjo, smo povprašali Mišo Pušenjak, strokovnjakinjo za zelenjavni vrt.

Na ljubljanski tržnici
Obiskali smo glavno ljubljansko tržnico in se med stojnicami pozanimali, ali je stara dobra tradicija nakupovanja sveže zelenjave in pridelkov od domačih pridelovalcev še vedno živa, ali pa se posledice gospodarske krize morda poznajo tudi tam?

Z vrtov naših bralcev
Od slastnih vrtnarskih pridelkov do žarečih sončnic in dišečih zelišč - tudi v naši majhni Sloveniji so si vrtovi med seboj lahko zelo različni, pri čemer svoje naredita tako podnebje kot vrtnarske navade. Zato smo naše bralke in bralce preko Facebook profila portala Dominvrt.si pozvali, da z nami delijo fotografije svojih letošnjih poletnih pridelkov.

Reza postala kmetica
Nekdanjo vremenarko Alenko Oldroyd, bolj znano kot Reza, smo, ne boste verjeli, srečali na njivi Selekcijsko-poskusnega centra na Ptuju, kamor se je prišla učit. Pred kratkim je namreč uspešno opravila preizkus znanja s področja kmetijske dejavnosti. In ko dobi še zemljo, bo tudi uradno postala 'kmetica'.

VIDEO: Kaj se dogaja na poletnem vrtu?
Tudi letošnje poletje je vremensko kar precej muhasto. A ne glede na to, za prave vrtičkarje tudi poleti ni časa za počitek. Na kaj moramo biti vrtnarji in vrtnarke še posebej pozorni, smo vprašali Andrejo Tomšič iz Semenarne Ljubljana. Poglejte!

Reza ima nov poklic!
Nekdanja vremenarka Alenka Oldroyd - Reza pravi, da se je njeno življenje začelo spreminjati, ko je lani postala babica. Poglejte, kaj jo poleg vnuka še navdušuje.

VIDEO: Sonaravno kmetovanje
Biodinamiki na vrt gledajo kot na organizem, kjer imajo vsa živa bitja pravico živeti na zemlji. Tu gre za sonaravno kmetovanje ljudi, živali in rastlin. Vse na njivi ima svoje poslanstvo. Več v video prispevku!

VIDEO: Skrb za zelenjavo v koritih
V zadnjem času je razširjeno gojenje zelenjave v koritih, zato je v poletnih mesecih pomembna pravilna oskrba in redna nega. Agronom Srečo Blas iz Cvetličarne in studia za zeleni ambient Dafnis nam je dal nekaj koristnih nasvetov, da bo naša zelenjava čim lepše uspevala.

Prihaja sad ljubezni!
Poletje je tu, z njim pa tudi čas za vitaminov in sočnega okusa poln paradižnik. Za mnoge vrtnarje tudi nekakšna "krona" njihovega truda.

VIDEO: Dobri in slabi sosedje na vrtu
Biološko-dinamično kmetovanje je najstarejša ekološka metoda pridelovanja vrtnin, ki jo je leta 1924 utemeljil filozof in znanstvenik dr. Rudolf Steiner. Njena filozofija je enostavna: narava daje dovolj za vse. V našem videu pripevku si poglejte, katere vrtnine dobro sobivajo med seboj.

Hrana z vrta
V fotogaleriji poglejmo, po kaj se na naše vrtove odpravimo v mesecu juniju.

Na junijskem vrtu
Zadovoljni vrtnarji in vrtnarke, sadjarji in sadjarke ter vsi tisti, ki imajo pred svojimi hišami grede, se vedno radi sprehodijo med njimi in med svojimi drevesi. A tudi mnogi tisti, ki nimajo svojih vrtov, znajo ceniti sproščujoč učinek takšnega sprehoda. Poglejte nekaj utrinkov z našega obiska junijskega vrta.

Izberite lokalno pridelano zelenjavo
Ne bi nam smelo biti vseeno, kakšno hrano uživamo. Kadar izbiramo zelenjavo, izberimo svežo zelenjavo, pridelano v naši bližini.

INTERVJU: Skrivnosti organskega vrta
Kornelijo Benyovsky Šoštarič na Hrvaškem poznajo preprosto kot "Vrtnarko". Na nacionalni televiziji namreč že tretjo sezono pripravlja istoimensko nedeljsko oddajo, večji del posneto na njenem vrtu v Hrvaškem Zagorju. Preberite si ekskluziven intervju portala Dominvrt.si z njo!

Bogastvo sveže zelenjave
Doma pridelana zelenjava je najboljša, saj vemo katero seme smo uporabili, kako smo jo gnojili in da v njej nismo uporabljali škropiv.

Aprilski zelenjavni vrt
V vremensko muhastem mesecu aprilu pričnemo na prosto sejati vrtnine, ki so manj občutljive na mraz, medtem ko v rastlinjaku posejemo paradižnik, papriko, kumare in jajčevce. April je tudi čas, ko na okenski polici posejemo baziliko, peteršilj, majaron in korinader ...

Katero solato imamo Slovenci najraje?
Slovenskega kosila si skorajda ne gre predstavljati brez velike sklede listnate solate. Če je ta zrasla na domačem vrtu, jo imamo še raje. Solata je zelenjadnica, ki ni zahtevna za pridelavo in jo lahko goji vsak, tudi tisti, ki nima vrta ali njive. Preberite, kako se lotiti domače pridelave solate in katere sorte so pri nas najbolj priljubljene.