Zelenjava

Kako pripraviti ozimnico?
Če ste tudi vi ponosno pobrali svoj letošnji pridelek, je zdaj čas, da ga shranite tako, da boste v njem lahko uživali še prihodnje mesece. Kako si pripraviti ozimnico?

Kaj delamo na vrtu septembra?
September že pridno trka na vrata. Počasi se zaključuje čas dopustov, za šolarje in dijake se začenja pouk, za vrtičkarje pa se prijetno delo, ki traja že vse od zgodnje spomladi, še ne končuje. Ni še čas, da damo vse štiri od sebe in pridno čakamo na novo sezono. September je mesec, ko je treba na vrtu še marsikaj postoriti.

Nasveti za gojenje zelišč in zelenjave v blokih
Vsekakor lahko zelenjavo in zelišča, slednje še najlažje, gojimo v omejenih prostorih. Upoštevati moramo le določene zakonitosti in poznati nekaj osnovnih pravil, da nam bodo zelišča in zelenjava dejansko uspevali.

Vodnik za začetnike: zamrzovanje sadja in zelenjave
Predstavljate si, da je zamrzovalnik kulinarični časovni stroj, kjer bomo tudi pozimi okusili poletje. Potrebovali boste le nekaj osnovnih orodij in približno 30 minut za sadje, zelenjavo ali zelišče, ki ga želite zamrzniti.

Tako se boste rešili neprijetnega vonja iz hladilnika
Ste ravno prišli iz dopusta, odprli hladilnik in bili presenečeni nad neprijetnim vonjem? Staro sadje in zelenjava, polito mleko, sir in salame ... vse to lahko povzroči neprijeten vonj v hladilniku. Poglejte, kako enostavno se ga lahko rešite.

Če želite, da ta hrana ostane dlje časa sveža, naredite to
Dobro je poznati določene 'trike', ki pomagajo pri tem, da hrana, ki jo kupimo ali pa poberemo z vrta, ostane dlje časa sveža. Nekaj vam jih predstavljamo v nadaljevanju.

Obeležujemo dan brez plastičnih vrečk
Vsako leto 3. julija obeležujemo dan brez plastičnih vrečk. Gre za pobudo v okviru širšega gibanja za opustitev plastike, Ekologi brez meja pa so ob tem dnevu opozorili na potencial trgovin brez embalaže.

Kako se spraviti vrtnariti?
Ste tudi vi eden izmed tistih, ki si želijo pridelovati lastne vrtnine, a najdete nešteto izgovorov, zakaj se tega ne lotite? Najpogostejši izgovori so največkrat, da nimamo časa, prostora, ali pa da preprosto nimamo prave 'roke' za kaj takšnega. Poglejmo si, zakaj noben od izgovorov ni ustrezen, še manj pa upravičen.

Zelenjava, ki bi morala biti na vsakem vrtu
Veste, katera zelenjava, ki jo navadno skoraj vsi gojimo na lastnem vrtu, velja za najbolj zdravo?

Spoznajte osnovna pravila kolobarjenja
S kolobarjenjem upoštevamo različno porabo hranil pri rastlinah in preprečujemo bolezni. V profesionalnem kolobarjenju je načrt vrta malce bolj zapleten, za vrtičkarje pa enostavna različica popolnoma zadostuje.

Covid-19 kot povod za večjo prehransko samooskrbo
Novi koronavirus je osvetlil mnoge probleme sodobne družbe in postavil varnost na prvo mesto, med katerimi je ena ključnih prehranska varnost. Zaradi zaprtja meja in omejitev gibanja so se namreč zelo hitro pokazale pomanjkljivosti v prehranski verigi. Številne države po svetu so zato začele na različne načine spodbujati lokalna kmetijstva, saj so se bolj kot kdajkoli prej zavedle pomena prehranske samooskrbe. Pa se tega zavedamo tudi pri nas?

Ministrstvo za kmetijstvo naletelo na odličen odziv
Odziv na poziv Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano k pomoči kmetom in kmetijskim gospodarstvom pri sezonskih opravilih je odziv zelo dober.

Koronavirus: ne nasedajte lažnim novicam, ki delajo škodo živalim!
Stroka je enotna - do sedaj ni bila objavljena nobena znanstvena ali strokovna študija, ki bi dokazovala prenos virusa z živali na človeka! Ker so se v zadnjih dneh v tujih medijih pojavile lažne novice, da mačke prenašajo koronavirus, za kar še enkrat ponavljamo, ni nobenega STROKOVNEGA dokaza, opozarjamo, da takšnim novicam ne nasedajte!

Najpogostejše napake pri kuhanju
Prepoznajte, ali tudi vi delate nekatere pogoste napake, zaradi katerih jedi na koncu niso takšne, kot bi lahko bile.

DoPrinesi.si: portal, ki krepi samooskrbnost Slovenije
Kriza, ki jo je v svet pognal virus Covid-19, je prizadela vse. Vse nas, ki prebivamo v Sloveniji, vse gospodarske dejavnosti, vsako poro naše družbe. V razmerah, kjer se temelji, ki povzročajo krizo, gibljejo po eksponentni krivulji, je nujno reagirati in delovati s hitrostjo in učinkovitostjo, ki je prav tako eksponentna. Bližje kot smo razlogom za krizo, bolj je hitrost in učinkovitost pomembna.

Se pripravljate na vrtičkanje? Potem morate vedeti to!
Pridelovanje lastnih vrtnin je praktična in zdrava odločitev. Z lastnim vrtom pride zavedanje, da je za zemljo in vrtnine treba skrbeti vse leto. Sami se odločate, kakšna gnojila in pesticide boste uporabljali, na kakšen način boste vrtnarili in navsezadnje, katere pridelke boste posadili. Z rahlim naporom in trudom lahko dobite naravno hrano, ki ni le domača, temveč tudi okusna. Če razmišljate o svojem vrtu, ne veste pa, kje in kako začeti, vam ponujamo osnove, ki jih mora poznati vsak vrtičkar. Morda boste ugotovili, da vrtnarjenje sploh ni težko!

Najhujši scenarij. Lahko Slovenija ostane brez hrane?
Vprašanje, ki si ga mnogo ljudi zastavlja v zadnjih dneh. V kolikšni meri je Slovenija pravzaprav samooskrbna, pri kateri vrsti živil je stopnja samooskrbe najvišja in kje je najnižja? Seveda je vprašanje, ki se poraja marsikomu v zadnjih dneh tudi, kaj bo, če pride do najhujšega možnega scenarija? Na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano mirijo, da do tega ne more priti. Posebej za naš portal so odgovorili na najbolj pereča vprašanja.

Ministrica miri. Hrane naj bi bilo dovolj
Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano naj bi v teh dneh skrbelo za nemoteno oskrbo s hrano in izvajanje kmetijske ter veterinarske dejavnosti v času epidemije koronavirusa, hkrati pa pripravljajo številne ukrepe. Trenutno stanje na področju oskrbe s hrano v Sloveniji ter aktivnosti in sprejete ukrepe je danes medijem prestavila ministrica dr. Aleksandra Pivec.

Kako pripraviti zalogo živil, da bodo obroki hranljivi in raznoliki?
V času izolacije so lahko okusni in hranljivi obroki uteha, hkrati pa ohranjajo naš imunski sistem zdrav. Kako smiselno opraviti nakupe živil, da ne boste v samoizolaciji jedli samo testenin in kruha, po nakupih pa se boste odpravili le enkrat na teden?

''Ljudje kupujejo tudi tisto, kar bodo na koncu zavrgli''
Na eni strani govorimo, da vlada ne postori dovolj za ljudi, na drugi strani pa smo večkrat problematični predvsem sami sebi. V času, ko se celoten svet sooča z isto stvarjo, v času, ko skoraj vsi ljudje čutimo približno iste občutke, od tistih lepih do tistih malo manj, se počasi tudi vsi zavedamo istih stvari – predvsem pomena medsebojnih odnosov, pomena socialnih stikov, vsega, kar nam je v življenju dano, pomena samooskrbe in lokalno predelane hrane, s tem pa tudi pomena slovenskih kmetov.

Čas za sajenje priljubljene vrtnine je tu!
V marcu sadimo in sejemo vrtnine, ki jih bomo pobirali ob koncu pomladi oz. na začetku poletja. Dela na vrtu ni priporočljivo hiteti, vsaj dokler zemlja še ni dovolj topla. A čas za solato je vsekakor že tu!

Kdaj bi si morali takoj umiti roke?
Redno umivanje rok je pomembno ne le v času izbruha novega koronavirusa, temveč bi nam moralo biti tako samoumevno kot dihanje zraka. Umivanje rok je pomembno za preprečevanje širjenja nalezljivih bolezni, za zmanjšanje tveganja, ki ogroža naše lastno zdravje in zdravje drugih ljudi, pa je pomembno, da si roke umivamo pravilno. Poglejmo si, kaj imajo zapisano na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje, in navsezadnje, kateri predmeti so za bakterije najbolj na udaru.

Ni dokazov, da se novi koronavirus prenaša prek domačih živali
Dokazov za to, da bi se okužba z novim koronavirusom prenašala prek domačih in hišnih živali ali živil živalskega izvora, ni. Kljub temu pa Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) in Svetovna organizacija za zdravje živali (OIE) svetujeta ljudem, da v stiku z živalmi upoštevajo splošne higienske ukrepe, so spomnili v upravi za varno hrano.

Čas je za domače sadike
Razlogov, zakaj je dobro vzgojiti domače sadike, je več, verjetno najbolj pomembna pa sta, da bodo rastline bolj odporne in zdrave, vi pa se boste prej razveselili pridelka. Če torej presaditev na vrt načrtujete v prvi polovici marca, je zdaj pravi čas za prvo setev.

Zato je priporočljivo, da jeste fižol
Prosti radikali so različne molekule, ki so izjemno reaktivne in nestabilne, v našem telesu pa poškodujejo celice. So razlog za različna obolenja, tveganje zanje pa se povečuje z različnimi škodljivimi dejavniki – od alkohola, kajenja in tudi prehrane. Proti njim se lahko borimo z različno hrano, ki je polna antioksidantov, najdemo pa jo tudi na svojem vrtu in v svojem gospodinjstvu. Prav z njimi naj bi lahko zmanjšali tveganje za nekatera obolenja. V nadaljevanju vam predstavljamo in povzemamo nekaj študij, ki so jih naredili v preteklosti.

3 dejstva o hrani, ki vas bodo presenetila
Vsi se zavedamo dejstva, da je na primer domače korenje veliko bolj zdravo od kupljenih piškotov, toda velikokrat pozabljamo na osnovno kmečko pamet, sploh ko se znajdemo med policami trgovskega centra in je vsa predelana hrana pred nami. Govorimo, da je kupovanje zdrave hrane v današnjem času težko, kar je glede na ponudbo v trgovini morda res, toda zaradi povezovanja, tako na družabnih omrežjih kot tudi sicer, lahko rečemo, da je danes veliko lažje dobiti svežo lokalno hrano, pa naj bo to zelenjava, sadje ali pa meso. Zbrali smo nekaj dejstev o hrani, ki vas bodo morda presenetila.

Poznate razliko med sadjem in zelenjavo?
Ob tem vprašanju verjetno polovica ljudi zavije z očmi in reče, seveda. Le kdo ne ve, katero živilo spada med sadje in katero med zelenjavo? Toda pomislimo le na paradižnik, ki je sadje, a se ob njem lahko s skoraj vsakim drugim človekom skregamo, ker trdi, da je zelenjava. Vsi tudi vemo, da je jabolko sadje, kumara pa spada med zelenjavo. Pa je temu res tako?

6 zanimivih dejstev o dalijah
Obstajajo rože in cvetlice, ki jih obožujemo. Takšne, ki nikoli ne manjkajo v vazi na mizi, takšne, ki jih poklanjamo ob posebnih priložnostih in takšne, ki nosijo v sebi poseben pomen. Ena takšnih vsestranskih je vsekakor dalija. To je roža, ki jo najdemo v različnih oblikah, velikosti in barvah, največkrat pa jih občudujemo na vrtu ljudi, ki obožujejo rastline ali pa v cvetličarni. Dalija je posebna roža iz veliko razlogov.

Kaj delamo na vrtu julija?
Največ dela je na vrtu spomladi, ko pripravljamo prst za nove vrtnine, sejemo in sadimo, urejamo gredice in se pripravljamo na novo sezono. A poletje je čas, ko vrt zasije v svoji lepoti, pobirati lahko začnemo že nekatere vrtnine, hkrati pa je čas tudi za novo ali svežo setev.

Intervju z Josefom Asboeckom: "Ključni so odnosi"
Miele je podjetje, ki ima za seboj eno najdaljših in najbogatejših tradicij v svetovnem trgu za proizvodnjo aparatov za gospodinjstvo. Nedolgo nazaj so svetu predstavili novo vrhunsko pečico Dialog, ki odkriva nove plati kuhanja. Glede na to, da so eni izmed najboljših v svoji panogi, smo spregovorili z generalnim direktorjem podjetja Miele, Josefom Asboeckom. Preberite, kaj nam je zaupal.