okus

Ste prepričani, da jih znate pravilno uporabljati?
Lonce in ponve iz nekaterih materialov so v sodobni kuhinji zamenjali novi, ki za dolgo življenjsko dobo in za zdravo pripravo hrane zahtevajo posebno skrb. Prav tako ni vsa posoda primerna za vsak način priprave hrane, nekatere med njimi pa so posebej neprimerne za shranjevanje.

Kaj vse lahko storimo s svežimi zelišči?
Sveža zelišča so vsestransko uporabna. Lahko jih dodajamo v najrazličnejše jedi ali pa iz njih pripravimo okusne pripravke, ki nam bodo še kako prav prišli v hladnih mesecih, ko izbira svežih zelišč navadno ni tako zelo pestra. V nadaljevanju vam ponujamo nekaj receptov, trikov in nasvetov.

Ne sme manjkati na nobenem vrtu
Stari Grki so iz peteršilja delali vence, s katerimi so okronali zmagovalce športnih iger, peteršilj pa je tudi simbol sreče. Danes je eno najpogosteje uporabljenih zelišč, zato si ga le omislite, če ga še nimate.

Že Hipokrat jo je koval v zvezde
Čeprav so njene pozitivne učinke na zdravje poznali že stari Grki, je bila vodna kreša dolgo kar malce zapostavljena. A če želite nekaj dobrega narediti za svoj organizem, jo le začnite gojiti doma. Navdušeni boste!

Velja za sveto zelišče. Preverite, na kaj paziti pri gojenju!
Vonj rožmarina nas odpelje v morske kraje, ljubitelje mediteranske kuhinje pa gotovo razveseljuje dejstvo, da lahko sredozemski grm gojijo tudi na domačem balkonu ali terasi. Zakaj ga torej ne bi tudi vi gojili doma in ga imeli svežega vedno pri roki?

Jih poznate?
Nežni pergamentni lampijončki so eden najzanimivejših okrasov na naših vrtovih in so ponekod že od nekdaj prisotni. Krhke lupine pa skrivajo jagode, ki so včasih rumene, drugič oranžne ali skoraj rdeče in so zelo zanimivega okusa in izjemno koristne za zdravje. Veste, o katerem sadežu govorimo?

Lahko jih uživate brez slabe vesti
Ste vedeli, da so med nekaterimi vrtnimi in travniškimi cvetlicami tudi takšne, ki so užitne in ki jih lahko brez težav uporabimo v kuhinji ali za dekoracijo jedi? Poglejte, katere to so in jih poizkusite tudi pri vas doma.

Discorea Batatas in Ipomea Batatas
Malo poznani pa vendar zaradi bogate vsebnosti vitaminov in mineralov vse bolj priljubljeni in za željeni rastlini, ki postajata stalnici vsakoletne zasaditve naših zelenjavnih vrtov.

To morate vedeti vsi ljubitelji medu
Le kaj bi brez čebelic?! Seveda rastline oprašuje še veliko drugih žuželk, a čebele daleč prevladujejo. Pa veste, katere vse so medovite rastline? Kako se obnašati v bližini čebel? Kakšni so pozitivni učinki medu? Razkrivamo v nadaljevanju ...

Še sanja se vam ne, kako zelo je koristen
V vsakem gospodinjstvu sodi kis med osnovna živila, aroma in kislost ter njegove druge sestavine dajejo jedem posebno svežino. A kis je veliko več kot le preliv za solato ali konzervirno sredstvo za vlaganje domače zelenjave. Iz kuhinjske omarice ga lahko vzamete tudi za čiščenje nekaterih trdovratnih madežev, z njim očistite kopalnico, odstranite vodni kamen, osvežite svoj hladilnik in z njegovo pomočjo odstranite trdovratne madeže na perilu.

Ideje, v katere se boste zaljubili
Pohištvo iz bambusa je izjemno priljubljeno in tudi lepo na pogled, zato si marsikdo popestri dom ali teraso s kakšnim zanimivim kosom. Če tudi vi razmišljate v tej smeri, lahko v galeriji najdete nekaj idej ...

Spoznajte njegovo zdravilno moč
Nekateri bezeg preganjajo, ker ga imajo za plevel, drugi ga obožujejo, ker ga imajo za zdravilo in ga uporabljajo kot naravni osvežilec domačega prostora. Nad njim sta navdušeni tudi Tina in Metka, zato sta se v 12. oddaje tretje sezone Vrtičkanje odpravili nabirati bezeg.

Kaj je potrebno maja postoriti na vrtu?
Maj je eden lepših mesecev in kot naročen za delo na vrtu. V nadaljevanju preverite, kaj vse se na mesec zaljubljencev dogaja na vrtu in katera dela vas čakajo.

Povsem preprosto jo vzgojite sami
V 8. oddaji tretje sezone Vrtičkanje sta Tina in Metka govorili o cvetači. Ponudili sta nam nekaj nasvetov za gojenje ter razkrili, kako pripravljena je njima najljubša.

To morate vedeti!
Čemaž, tudi gozdni, divji ali medvedji česen, kačji lek ali štrkavec, ki so ga poznali že stari Rimljani, raste od marca do junija in cveti aprila in maja v vlažnih listnatih gozdovih, večinoma v hrastovih, gabrovih ali bukovih. Ima malo morje zdravilnih učinkov, in če le imate možnost, ga posadite kar na svojem vrtu!

Presenečeni boste, kaj vse lahko gojite na vrtu
Ste že začeli urejati svoj vrtiček, pa ne veste, katero zelenjavo bi na njem gojili? Ne glede na to, ali se odločite za najbolj priljubljena zelišča in klasične vrtnine, kot so paradižnik, bučka, solata, čebula, fižol, korenček, morda avtohtone slovenske ali za eksotične, na primer tiste s pridihom Azije, je pomembno predvsem, da izberete kakovostna semena in, seveda, da jih premišljeno razporedite po vrtu in zanje lepo skrbite.

Pol kozarčka vsebuje več vitamina C kot 6 kozarcev pomarančnega soka
Če želite svoj jedilnik popestriti z nečim okusnim in zares zdravim, so idealna izbira kalčki. Veljajo namreč za pravo vitaminsko bombo, hkrati pa so zelo enostavni za vzgojo. Več o nakaljevanju si lahko ogledate tudi v četrti oddaji tretje sezone Vrtičkanje.

So prava zakladnica zdravja
Borovnice, tako tiste z vrta kot gozdne, so prava zakladnica zdravja, zato si jih v poletnih mesecih le privoščite. Tudi naši vrtičkarici sta nad malimi črnimi plodovi naravnost navdušeni, tako da jih imata na domačem vrtu, Metka pa iz gozdnih pripravlja tudi ’borovničke’.

Nikar ne delajte teh napak!
Vsake oči imajo svojega malarja, pravi slovenski rek. In ta zelo drži, še posebej pri opremi doma. Tukaj si ne smete dovoliti, da bi nasedli modnim smernicam, privlačnim oglasnim trikom ali da bi pred svojim upoštevali mnenja drugih. Vaš dom naj bo resnično vaš in glavno vodilo pri njegovem opremljanju naj bo vaš osebni okus. Za lažjo orientacijo smo za vas izbrali nekaj najpogostejših napak, ki jih ljudje delajo pri opremljanju.

Najpogostejše napake, ki jih delajo amaterski kuharji
Kuhanje je že od nekdaj za marsikoga nekaj povsem samoumevnega, v zadnjih letih pa je od poplavi vseh kulinaričnih TV šovov in eksperimentiranjem z različnimi tehnikami in okusi postalo prava modna muha. Ampak večina nas je za štedilnikom še vedno laikov, in ker smo vsi krvavi pod kožo, seveda delamo tudi napake, ki se jih pogosto niti ne zavedamo. Preverite, katere so najpogostejše napake amaterskih kuharjev!

Na kaj paziti pri opremljanju dnevne sobe?
Okolje, ki vas obkroža, lahko deluje spodbudno in omogoča razvoj, rast in dobro počutje, medtem ko se v napačnem okolju počutite utesnjeno ali ste celo slabovoljni. Pa začnimo v prostoru, kjer se nas večina zadržuje največ časa: v dnevni sobi.

Telo ga še kako potrebuje
Česen je ena najpogostejših začimb, ki jih uporabljamo v kulinariki, saj odlično popestri okus jedi, za piko na i pa je še izjemno zdravilen. Ste vedeli, da ima česen več kot 200 aktivnih učinkovin, ki so še kako prijazne našemu zdravju?

Pazljivo z zobnimi pastami!
Umivanje zob večkrat dnevno je za vse nas nekaj povsem samoumevnega, zato je tudi nakup zobne paste nujno zlo vsakega posameznika. Pa ste se kdaj vprašali, kaj vse zobna pasta vsebuje in ali je prijazna vašemu zdravju? Če želite svojim zobem le najboljše, izberite takšno brez škodljivih sestavin ali jo izdelajte kar sami.

Zaščitite njegove tačke
Koža na tačkah pasjih kosmatincev je občutljiva, poleg tega pa je izpostavljena različnim vremenskim vplivom. Predvsem psi, ki živijo v mestih, imajo lahko s tačkami kar nekaj težav zaradi nevarnih podlag, po katerih hodijo. Kako pasje tačke čim bolje zaščititi?

Za popolno sproščanje ...
Številne študije so dokazale, da glasba močno vpliva na naše razpoloženje in ima včasih celo terapevtske učinke, enako pa naj bi bilo tudi pri drugih vrstah. V to je povsem prepričan David Teie, ki je zadnjih šest let razvijal primerno glasbo za mačke in posnel tudi album, ki je trenutno na voljo na Kickstarterju.

Jo poznate? Nekoč je bila prepovedana, danes pa ...
Ste že slišali za stevijo? Gre za rastlino z izjemnimi zdravilnimi učinki, ki je bila še do nedavnega pri nas prepovedana, sedaj pa jo brez slabe vesti lahko gojite tudi doma.

Tako boste izboljšali jedi in poskrbeli za zdravje
Bazilika je ena izmed najbolj priljubljenih zelišč, saj se lahko uporablja pri pripravi različnih jedi, blagodejne učinke na zdravje pa pripisujejo tudi pitju časa iz njenih listov, uporabi njenih semen in eteričnega olja. Res, da je ni čez svežo baziliko, a vendarle jo lahko tudi posušimo, zamrznemo ali namočimo v olivno olje, pa bo prav tako odlično popestrila številne jedi.

Koliko časa po tem, ko jih že odpremo, so živila še užitna?
Verjetno ste se že večkrat vprašali, kako dolgo po tem, ko ste odprli embalažo in jih shranili, so živila še užitna. Seveda je to odvisno od več dejavnikov, med drugim od samega roka uporabe posameznega živila, predvsem pa od načina shranjevanja ter sestavin; torej ali so te hitro pokvarljive ali ne.

Triki, ki jih morate preizkusiti!
Iz kleti se pogosto začne širiti vonj po vlagi in plesni, zato je zadrževanje v tem prostoru vse prej kot prijetno. A s preprostim trikom lahko tudi zrak v kleti osvežite, in sicer s pomočjo čebule. Ta pride še kako prav tudi kot naravni pesticid ali ’balzam’ v primeru čebeljega pika, z njeno pomočjo lahko odstranite rjo z nožev ...

Pravo presenečenje!
Je priznan supermodel, modna oblikovalka in igralka, po novem pa Kate Moss v svoj življenjepis lahko doda že en naziv – oblikovalka notranjih prostorov.