okus

Niso le za na grobove ...
Včasih so podobne nežnim vijolicam, včasih s svojimi barvami spominjajo na eksotične kraje. Cvetijo skoraj vse leto in so že dolga leta redne spremljevalke na slovenskih cvetličnih gredicah, balkonih in terasah ter nepogrešljive na grobovih. To so seveda nežne lepotice mačehe.

Nekoč je bila hrana revežev, danes pa ...
Ajda, ki je bila včasih hrana kmetov in revežev, že nekaj časa postaja v prehrani vedno pomembnejša in to upravičeno. Poleg ugodne hranilne vrednosti in zanimivega, drugačnega okusa jo odlikuje tudi to, da ne vsebuje glutena, kar je še kako pomembno za ljudi s celiakijo.

Dejstva, ki jih o gorčici ne poznate
Gorčico so uporabljali že v antiki, in sicer najprej kot zdravilo, kot začimbo so jo začeli uporabljati Rimljani, v francoskem mestu Dijon pa so odkrili metodo za izdelavo dijonske gorčice. Po tej metodi pripravljajo izdelek še danes, seveda v različicah različne jakosti in ostrine okusa. Spoznajte še druge uporabne lastnosti gorčice, tako rastline kot tudi začimbe.

Privoščite si jo v izobilju
Cvetača je zelenjadnica, ki jo gojimo zaradi čudovitega cveta, imenovanega tudi roža. Ta je lahko raven ali sestavljen iz posameznih ’rož’. Cvetača je po navadi bele barve, lahko pa je tudi rumena, oranžna, zelena ali vijolična. Je izjemno okusna in vsestranska za uporabo, zato si jo le privoščite.

Tudi zato jih morate imeti doma ...
Ne glede na to, da se pri večini zdravstvenih težav takoj obrnemo na farmacevtske proizvode, starih ljudskih zdravil ne gre kar takoj pozabiti. Številne raziskave namreč potrjujejo uporabnost zdravil naših prednikov.

Je zdravilna, osvežilna, zmanjšuje stres ...
Meta je izjemno zdravilna in osvežilna, zato jo je priporočljivo imeti na domačem vrtu ali balkonu. Ni zahtevna za vzgojo, bo pa popestrila marsikatero jed in tudi napitek.

Pravijo jim celo hrana angelov
Sladke, slastne, vsestransko uporabne, zdrave. Vse to so fige, ki si jih v poletnih mesecih le privoščite. A čeprav figa uspeva večinoma v slovenski Istri, na Goriškem in v Brdih, pa na Krasu in celo v Beli krajini, jo lahko poskusite vzgojiti tudi na domačem vrtu.

Koristni nasveti za vzgojo rdeče pese
Rdeča pesa je ena izmed tistih vitamisko mineralnih bomb, ki nikoli ne manjka na vrtičku Metke in Tine. V 13. oddaji 4. sezone Vrtičkanje sta nam med drugim postregli s številnimi koristnimi nasveti za vzgojo in uporabo pese.

Je prava zakladnica zdravja
Čeprav so kvinojo poznali in uživali že stari Inki, jo pri nas poznamo šele nekaj let. Ker gre za zelo zdravo, z beljakovinami in rudninami bogato živilo, je priporočljivo, da jo uživamo čim pogosteje. Primerna je tako za sladkorne bolnike in ljudi s celiakijo, kot tudi tiste, ki bi radi izgubili nekaj odvečnih kilogramov.

Izjemno okusna in zdrava sladica v le nekaj minutah
Vam je všeč okus melone in hruške? Potem bi bili zagotovo navdušeni nad pepinom oziroma melonasto hruško, ki sta jo med drugim v 11. oddaji 4. sezone Vrtičkanje predstavili Tina in Metka. Lahko jo vzgojite na domačem vrtu ali v loncu, iz okusnih plodov pa pripravite katero izmed okusnih sladic.

Pri nas ni tako znana, a je božanskega okusa
Tudi tokrat sta se Tina in Metka odpravili v Prlekijo na obisk k prijateljici Anki, ki se med drugim posveča vzgoji pepina oziroma melonaste hruške. Ta eksotična rastlina je navdušila tudi simpatični vrtičkarici, zato sta se odločili, da bo našla prostor tudi na njunem vrtu.

DOMAČA PAPRIKA IN PARADIŽNIK NAJBOLJ DIŠITA
Izberite stare slovenske sorte in uživajte v okusnem in aromatičnem pridelku – kot nekoč.

Osvežilen napitek, ki ga morate poskusiti
V 10. oddaji 4. sezone Vrtičkanje sta nam Tina in Metka med drugim pokazali, kako se pripravlja priljubljen osvežilen napitek, ki mu pravijo boza. V nadaljevanju najdete recept, in ko boste bozo enkrat pripravili in poskusili, to zagotovo ne bo zadnjič.

Zato si ga morate privoščiti tudi po velikonočnih praznikih ...
Hren, ta na prvi pogled neugleden koren, na obloženi mizi preredko uživa dostojno mesto. Predvsem v velikonočnem času predstavlja nepogrešljivo prilogo mesnim jedem in narezkom, zaradi svoje naravne zdravilnosti pa vam priporočamo, da si z njim postrežete tudi v neprazničnih mesecih.

Posadite čudežno zdravilo!
Materina dušica in timijan sta rastlini, ki sta pri nas že dolga leta znani kot zdravilni ter ju uporabljamo pri pripravi hrane in v obliki čajev. Botaniki niso enotni glede njunega razvrščanja in ni popolnoma jasno, ali sta si res tako različni, da si zaslužita uvrstitev v dve vrsti, ali gre le za podvrsti. Vsekakor lahko vrtni timijan in vrtno materino dušico vzgajate doma ter uživate v njunih zdravilnih učinkih in dišečih aromah.

V tem času si jih privoščite v izobilju
Šparglji so ena od prvih vrst spomladanske zelenjave. Prve, če zima ni bila predolga, lahko pričakujemo že nekje sredi aprila, zadnje pa lahko naberemo v sredini junija. Vrhunec nabiralne sezone pa je prav med prvomajskimi prazniki. In zato si jih le privoščite v izobilju, saj so prava zakladnica zdravja in vitalnosti, hkrati pa slovijo tudi kot afrodizijak.

Da boste imeli šparglje ves čas na zalogi
Čeprav niso najbolj klasična zelenjadnica na slovenskih vrtičkih, lahko okusne in nadvse zdravilne šparglje gojite tudi doma, namesto da jih kupujete. Kdaj in kako jih saditi, kako zanje skrbeti in še kup drugih nasvetov in trikov, vam bosta v 8. oddaji 4. sezone Vrtičkanje razkrili Tina in Metka.

Poznate bele jagode?
Ljubitelji sladkih spomladanskih jagod boste zagotovo navdušeni nad prav posebno sorto – jagodami, ki niso rdeče, ampak bele, okus pa imajo po ananasu.

Niso le za okras ...
Kapucinke niso le pisan okras na vrtu ali v posodah, pač jih vse bolj pogosto uporabljajo tudi v kulinariki. Žal jih v ta namen ni na voljo v trgovinah, zato si jih moramo vzgojiti kar sami. V nadaljevanju vam ponujamo nekaj nasvetov, s pomočjo katerih bodo vaše kapucinke lepe in zdrave.

Je prava zakladnica zdravja
Boreč je na vsakem vrtu več kot dobrodošel. Njegovi cvetovi so namreč prava paša za oči, sicer pa je dober sosed številnim drugim rastlinam, rade ga imajo čebele, je pa tudi izjemno zdravilen in uporaben v kuhinji.

Poznate to rastlino?
V tretji oddaji četrte sezone Vrtičkanja Tina in Metka med drugim predstavljata fizalis, rastlino, ki zaradi različnih poimenovanj povzroča nekaj zmede, je pa lahko čudovit okras na vrtu in tudi okusen sadež. Jo poznate?

Dragocene stare sorte se vračajo
Ptujska rdeča čebula, belokranjka, ljubljanska ledenka, posavka in ljubljansko rumeno korenje, žličar, češnjevec, maslenec, maslena koleraba ... Naše stare sorte zelenjave spet osvajajo slovenske vrtove.

Spoznajte biocide v vašem domu
Statistični podatki kažejo, da v slovenskih gospodinjstvih v povprečju porabijo največ biocidov z insekticidnim delovanjem in sredstev za razkuževanje. Na Zvezi potrošnikov Slovenije so podrobneje predstavili sestavo nekaterih biocidnih proizvodov, ki jih pogosto uporabljamo in jih lahko kupimo pri nas.

Tudi doma lahko pripravite gastronomske mojstrovine televizijskih chefov!
Gastronomija je nova veja sodobne umetnosti z visokimi zahtevami tako glede oblike, videza in barv jedi kot seveda tudi okusov in vonjev.

Da vam bodo vedno pri roki ...
Tudi v hladnih mesecih imamo lahko doma sveže začimbe. Ker marsikdo nima prostora, so razne posode, korita ali modularni vrtovi odlična rešitev za gojenje zelišč. V nadaljevanju preverite, katera so najpogostejša zelišča, ki jih je pametno gojiti doma.

Za ljubitelje jajc ...
Ste se naveličali jesti kokošja jajca in bi radi poskusili tudi kaj drugačnega? Predstavljamo vam še nekaj vrst jajc, ki vsebujejo ogromno hranilnih snovi in so prav tako zdravju prijazna.

V zimskih mesecih si ga le privoščite
Ena skodelica zelenega čaja resda ne bo prinesla čudežnih rezultatov, toda z rednim uživanjem tega okusnega napitka boste svojemu telesu dokazano povrnili zdravje, vitalnost in okrepili imunski sistem. Telo vam bo sčasoma zagotovo hvaležno.

Omamno dišeča začimba, ki je lahko tudi dekoracija ali zdravilo
Omamni vonj cimeta nas spomni na okusne piškote, peciva in druge sladice, na zimski čaj in seveda kuhano vino. Lahko bi rekli, da cel december, ki je pred vrati, diši po cimetu. Cimetove palčke so tudi čudovit dodatek k božičnim dekoracijam, za piko na i pa z njimi lahko tudi odišavimo dom. Naj bodo tudi vaši prazniki začinjeni s cimetom, saj je konec koncev tudi izjemno zdravilen.

Odlična izbira v hladnih dneh
Tudi ljudje, ki niso ravno ljubitelji čaja, v hladnejših obdobjih leta pogosteje pomislijo na ta topel zdravilni napitek. Da pitje čaja koristi zdravju, vedno znova potrjujejo tudi znanstveniki. A ni nujno, da kupujete že pripravljene čaje, lahko si jih iz svežih ali posušenih rastlin pripravite kar sami. Nekaj predlogov vam ponujamo v nadaljevanju ...

Priporočljiv predvsem v primeru težav s srcem
Zdravilne učinke gloga so poznali že davno, sodobne raziskave pa potrjujejo tradicionalno uporabo rastline, saj kažejo, da antioksidanti v glogu sproščajo mišice arterijskih sten, kar poveča pretok krvi v srce in lajša simptome srčnih bolezni.