priprave

Kako očistiti pladenj za piškote?
Pekači in pladnji za pečico so tako vsestranski, da jih uporabljamo ves čas. Skozi celo leto na njih pečemo krompir, meso, zelenjavo, pico, kruh ali praktično katerokoli drugo jed, katere postopek priprave zahteva pečenje v pečici. V decembru pa v večini domov iz kuhinj zadiši po piškotih, pri čemer je pladenj prav tako nepogrešljiv pripomoček. Toda ali ste kdaj opazili, kako hitro začne čisto nov pekač rjaveti? Ostanki olja in zažgana hrana lahko pustijo sledi, ki jih je skoraj nemogoče odstraniti. Preden se lotite peke piškotov, vas torej čaka še eno opravilo, ki pa se mu nikar ne izognite, če ne želite, da imajo vaši piškoti okus po nedeljski pečenki.

Že veste, s katerimi prazničnimi jedmi boste v decembru postregli vašim gostom?
Decembra bo v naših domovih zadišalo po najrazličnejših dobrotah. Še posebej prijetne so praznične večerje. Ob njih se zbere cela družina, na mizi pa se znajdejo vrhunsko pripravljene jedi.

Pripravite si aromaterapijo za boljši spanec
Vas muči nespečnost? Morda vam pri sprostitvi, ki vodi do boljšega spanca, lahko pomaga aromaterapija. Popolnoma naravno pršilo, ki ga pripravimo iz mešanice eteričnih olj, nima stranskih učinkov, poleg tega pa s svojimi čudovitim vonjem prijetno osveži prostor. Za pomirjujoč učinek ga lahko pred spanjem popršite tudi po vzglavniku, saj je popolnoma varen za uporabo. Priprava vam ne bo vzela veliko časa, rezultat pa vas bo navdušil.

S pametnimi kuhinjskimi aparati do bolj zdravih obrokov
Pametne naprave so danes z nami praktično na vsakem koraku, kar jim omogoča nenehno spremljanje našega zdravja in dobrega počutja.

Priznani etnolog: 'Slovenci smo lahko popolnoma samooskrbni!'
Čeprav Slovenija v kriznih časih postaja vse manj odvisna od uvoza, so številni strokovnjaki prepričani, da v celoti samooskrbni ne bomo nikoli. Več kot dve tretjini našega ozemlja imata namreč omejene možnosti za pridelavo, prav tako določenih živil ni mogoče pridelovati zaradi neustreznih podnebnih pogojev. Manjka nam semen za širšo pridelavo ter živali za nadaljnjo rejo, pojavljajo se težave z repromaterialom. Povsem nasprotno je priznani slovenski etnolog prepričan, da Slovenci lahko ponovno postanemo samooskrbni – pod tremi pogoji.

Prst pripravimo že zdaj
Jesen je čas za pobiranje bogastva plodov in navdušenju nad vsem, kar je to sezono zraslo ob delu naših rok. Pravi vrtnarji pa vedo, da konec rastne sezone ni le čas za veselje in uživanje, ampak tudi za prve priprave na naslednjo sezono, denimo pripravo prsti.

Razkrila zdravilne lastnosti nekaterih zelišč
Matjaž Javšnik in Tanja Postružnik Koren vsako nedeljo odkrivata lepote Slovenije v novi magazinski oddaji Zelena dežela. Kaj zanimivega sta se tokrat naučila in katera zelišča sta spoznala?

S pravo posodo za kuhanje do boljših kulinaričnih podvigov
Kuhanje je lahko pravi užitek, če zanj uporabljamo kakovostne pripomočke. Kakšen okus bo imela hrana namreč ni odvisno le od vaših kuharskih spretnosti, poznavanja kuharskih tehnik in odlično razvitega okusa. Zelo pomembno vlogo pri tem igra tudi posoda za kuhanje in ostali kuharski pripomočki.

Pripravite sobne rastline na jesen in zimo
Sobne rastline ne doživijo prave jeseni in zime, mnoge neugodnosti so jim prihranjene.

Fižol po kakovosti in vsebini hranil prekaša večino druge zelenjave
Veliki, mali, dolgi, kratki, okrogel, debel, natičniki, počepinci, preklarji, pritličniki ... vse to so vrste fižola. Ker fižol ni zahteven, ga lahko brez težav pridelate na svojem vrtu, v nadaljevanju pa si preberite tudi, za kaj vse je koristen.

Tri ideje izdelkov s sivkinimi cvetovi, ki vas bodo navdušile
Sivka ali lavanda, kot poimenujemo to dišečo rastlino, je zelo priljubljena in krasi številne vrtove ter balkone. V obdobju od julija do septembra sivka cveti in v tem času jo je dobro porezati. Ne veste, kam bi s cvetovi sivke? Preverite, kaj vse lahko na preprost in enostaven način izdelate sami doma.

Delovna akcija: Vid ni bil prepričan, ali je vstopil v svoje stanovanje
Vid je star šele 25 let, a ga je življenje že postavilo pred izjemno težke preizkušnje. Na srečo mu niti bolezen niti dejstvo, da je ostal povsem sam, nista zbrisala nasmeha z obraza; ohranil je dobro voljo in pozitivno zre v prihodnost. Prav zato je bila Ana že ob prvem obisku njegovega temačnega domovanja odločena, da prostori ne potrebujejo zgolj temeljite prenove, temveč tudi več svetlobe in življenja, da se bodo skladali z njegovo vedro osebnostjo. Preverite, kako se je skupaj z mojstri Delovne akcije lotila podviga in kdo je poskrbel, da ima mladenič končno tako spalnico, kot tudi dnevno sobo.

Glede na vse njene koristi bi jo morali pogosteje gojiti
Stročnice že od nekdaj veljajo za zelo pomemben del prehrane, zato jih je na slovenskih vrtovih veliko. To pa ne velja za čičeriko, čeprav je ta med najbolj zdravimi in je primerna za prehrano otrok, vegetarijancev in v makrobiotični prehrani. Glede na vse njene koristi in na dejstvo, da zelo dobro prenaša vročino in sušo, bi jo morali pogosteje gojiti. Poglejte, kako se tega lotiti.

15 kraškopoljskih prašičev na posebni misiji
Slovenski državni gozdovi imajo prav posebne pomočnike. Za pomoč pri pripravi tal za naravno pogozdovanje so namreč prvič "najeli" kraškopoljske prašiče. Gre za pilotni projekt, in če bo uspešen, bi lahko postal primer dobre prakse.

Najboljši naravni načini barvanja pirhov
Velika noč je pred vrati in v večini gospodinjstev že potekajo mrzlične priprave na ta težko pričakovani družinski praznik. Poleg šunke, hrena, kruha, prate in potice na nobeni mizi ne smejo manjkati pirhi. Barvanje pisanic je nadvse zabavno opravilo, pri katerem z veseljem priskočijo na pomoč tudi najmlajši, a na ZPS svetujejo, da raje izberite naravna in domača kot že kupljena barvila.

Sanjate o bujnih in dišečih vrtnicah? To je najboljši čas za njihovo sajenje
Zima se končno bliža koncu, kar pomeni, da na vrtu potekajo priprave, da boste lahko uživali v njegovih lepotah. V nizkem startu so tudi ljubitelji, a da bodo vrtnice zdrave in polne cvetja, se morate držati teh pravil.

Trik, ki vas reši polomije pri kuhanju
Preizkusite preprost trik, ki bo preprečil, da bi brbotajoča voda med pripravo hrane pobegnila iz vašega lonca in 'zalila’ vaš štedilnik.

Zaradi pandemije se je povečal delež komunalnih odpadkov v gospodinjstvih
Zadnji dve leti je bilo naše življenje drugačno, kot smo navajeni, in to se pozna na različnih področjih. Ker smo več časa preživeli doma, pa se je povečala tudi količina komunalnih odpadkov.

Uporabljate mikrovalovno pečico? Pozor!
Mikrovalovna pečica je sestavni del kuhinjske opreme in velja za koristno dopolnitev priprave hrane na klasičen način, res pa je, da se vedno več posameznikov uporabi le-te raje v velikem loku izogiba. Če ste eden tistih, ki si brez nje preprosto ne predstavljate življenja, pa je zelo pomembno, da se jo naučite pravilno uporabljati.

Za sveže in okusne gobe ni treba več v gozd
Slovenci smo zagotovo narod, ki rad nabira gobe. Zagotovo je kralj gob jurček oziroma jesenski goban, zelo priljubljene so tudi lisičke, brez marele oziroma orjaškega dežnika tudi ne gre. Seveda pa to niso edine gobe, ki se najdejo v naših košarah. Kaj pa narediti, če je sezona gob slaba, ali pa bi poskusili kaj bolj eksotičnega?

S preprostimi triki nad zamrznjeno ključavnico
Tukaj so precej mrzli dnevi, ko se temperature spustijo krepko pod ničlo. Lahko se zgodi, da vam bo zaradi tega zamrznila ključavnica, zato imejte pri roki sredstva, ki vas bodo rešila iz zimske zagate. Poglejte, s čim se lahko oborožite, da boste kos gospe zimi.

Ko mošt postane vino
11. novembra praznujemo god svetega Martina iz Toursa, ki sicer z obliko današnjih martinovanj ni imel nič skupnega, a se ga v evropskih državah kot svetnika spominjamo na različne načine; pri nas je takrat praznik vina in posledično čas veseljačenja in nazdravljanja dobri letini.

Najlepši pes prihaja iz Bosne in Hercegovine
V češkem Brnu je potekala svetovna razstava psov in tokrat je zmagal simpatični dveletni Sevdah, samček pasme tornjak.

Nikar ga ne mečite stran! Tako ga lahko porabite
Iz odpadlega listja lahko pridobite najboljše gnojilo za svoje rastline, najbolj primeren mesec za zlaganje komposta je prav oktober. Z listjem pa lahko rastline tudi zaščitite in ga uporabite za zastirko.

Kako pa bi vi ravnali ob potresu?
Potres je naravna nesreča, pri kateri seizmično valovanje povzroči neželene posledice na ljudi, objekte in naravo. Gre za pojav, ki ga ne moremo natančno napovedati in preprečiti, lahko pa se določi območja, na katerih je največja verjetnost pojava potresa in njegovih posledic.

Veste, kakšna so pravila gobarjenja?
Glede na pokritost z gozdovi je Slovenija relativno bogata tudi z gobami, kar pomeni, da je med nami velik odstotek ljubiteljskih gobarjev, žal pa je vmes veliko takih, ki ne upoštevajo zlatih pravil gobarjenja. S tem pa škodijo ne le sebi, ampak tudi naravi. V nadaljevanju si zato preberite, kaj mora vedeti vsak gobar, preden se odpravi v gozd.

To gobo zagotovo poznate!
Jesenski goban, goba, ki največkrat sliši na ime jurček ali smrekovec, je pri nas izjemno cenjena. Nabiramo jo prav v tem času. Vreme je gobarjem in ljubiteljem gob več kot naklonjeno, zato so jurčki že pokukali na plano. Kaj moramo vedeti o njih?

Ste opazili nenavadne tvorbe na koruzi?
Imate doma vrt s koruzo ali pa ste se sprehajali v naravi in na koruzi na polju opazili čudne tvorbe? Zaradi suhega poletja se je namreč na koruzi razvila koruzna bulava snet, bolezen, ki se pojavlja ob dolgotrajni suši ali toči.

Pes mora v tem uživati
Naši štirinožci so predvsem naši spremljevalci in nadvse vdani prijatelji. Kosmatinci, ki nam prinašajo veselje in srečo. Če so po večini bolj za 'kavč', pa nekateri lastniki s svojimi prsi aktivno trenirajo v raznih športnih aktivnostih, nekateri pa svoje pse tudi razstavljajo. Svojo prvo izkušnjo z razstavo psov nam je zaupala simpatična Nastja.

Sladko grenka zgodba ljubljanske Cukrarne
Cukrarna spada med najpomembnejše industrijske objekte v prvi polovici 19. stoletja na Slovenskem. A ko je leta 1858 nepazljivost povzročila požar, je šla njena pot navzdol, dobrega posla ni bilo več. Nato je postala zatočišče Ketteja, Murna in Cankarja in Župančiča, a tudi tukaj se je zgodba žalostno končala. Propadla stavba pa je zdaj končno dobila novo obleko in novo funkcionalnost.