priprave

Previdnost ni nikoli odveč
Gobarjenje v Sloveniji velja za zelo priljubljen hobi, gobe pa so cenjena kulinarična specialiteta. Vendar je uživanje gob lahko tudi zelo nevarno, zato Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) svetuje previdnost pri uživanju gob. Zastrupitve z gobami so pogoste pozno poleti, predvsem pa v jeseni.

Novosti, ki premikajo meje pri gradnji hiš
Izzivi prinašajo rešitve, pravijo, in glede na dejstvo, da klasična gradnja izumira in se bodo v prihodnosti gradile le skoraj ničenergijske ter vedno bolj ’pametne’ hiše, so se pred velikim izzivom znašli tudi gradbinci in arhitekti, ki vedno znova iščejo najbolj inovativne in napredne rešitve. Če se tudi vi odločate za gradnjo nove hiše, je še kako priporočljivo, da se seznanite z nam dostopnimi inovacijami, ki zagotavljajo varnost, udobje in prihranke.

Trend, ki je osvojil svet
V hladnejši mesecih, ki so pred vrati, so kopeli v topli vodi po možnosti ob svečkah pravi balzam za telo in dušo. A kaj pravite na to, da bi namesto v soju svečk uživali ob čisto pravem ognju iz kamina? Zakaj pa ne, ravno kamini in kurišča v kopalnici so trenutno pravi hit.

10 jesenskih idej, ki bodo popestrile vaš dom
Brez buč si jeseni skorajda ne predstavljamo. A čeprav jih največkrat povezujemo z nočjo čarovnic, ni nujno, da krasijo naša okna, okolico hiše ali vrt le na zadnjo oktobrsko noč, pač pa nam lahko služijo kot odlična jesenska dekoracija vse do decembra. Če nimate idej, kako narediti izviren okras iz buč, poglejte nekaj predlogov v galeriji!

Kaj je treba jeseni postoriti v sadovnjaku?
Dela v sadovnjaku se lotimo, ko drevesa mirujejo, se pravi po odpadanju listja, kar je običajno konec oktobra, s sajenjem grmovnic in sadnega drevja počakajmo do prvega novembra. Takrat za mlade rastline izkopljemo veliko sadilno jamo, sadikam namestimo primerno podporo in drevesa posadimo v zemljo, bogato z gnojilom.

Kako pripravimo dom na hladnejše dni?
Hladnejši meseci so pred vrati, zato se je sedaj idealen čas, da poskrbite za svoj dom. Preletite naš seznam in preverite, ali ste pripravljeni na prehod v mrzlo obodbje leta.

Tako boste znižali stroške ogrevanja za več kot polovico!
Dejstvo, da je domove treba ogrevati celo več kot 200 dni na leto, je za marsikoga zelo stresno, saj to pomeni strošek, ki si ga številni vedno težje lahko privoščijo. V zadnjih letih zato postaja vedno bolj priljubljeno ogrevanje na lesno biomaso, predvsem na pelete, saj velja za najbolj ekološko in varčno. Zato je vsekakor vredno razmisliti o zamenjavi načina ogrevanja, pri izbiri proizvajalca gorilnikov pa je v prvi vrsti treba gledati na kakovost, saj ta zagotavlja vsesplošno zadovoljstvo in dolgoročne prihranke.

Tako je bilo v Prekmurju ...
Minuli vikend je bil naravnost čudovit, zato smo se odločili, da združimo prijetno s koristnim in se udeležimo ene izmed trgatev. Odpravili smo se v Lendavske Gorice k družini Küplen, kjer smo v objemu čudovite pokrajine in v družbi prijetnih ter gostoljubnih ljudi preživeli dan, ki ga še dolgo ne bomo pozabili.

Kako temeljito očistiti desko za rezanje?
Naj bo lesena ali plastična, deska za rezanje je pravo gojišče bakterij, zato je še kako pomembno, da jo redno in temeljito čistimo. A za razliko od plastične, ki jo lahko z ostalo posodo operemo v pomivalnem stroju pri visoki temperaturi in tako nekoliko omilimo gojišče bakterij, moramo biti pri čiščenju in vzdrževanju lesene deske še posebej temeljiti.

Kam z odpadnim jedilnim oljem?
Ne glede na vsa opozorila o škodljivosti nezdravih mastnih živil je še vedno cvrtje eden izmed najbolj priljubljenih načinov priprave hrane pri nas. Mnogi, da bi nekoliko prihranili, olje uporabijo celo večkrat, kar je še dodaten ’minus’, in ga, ko odsluži svoje, zlijejo v vodovodni odtok ali straniščno školjko. Napaka!

Tega o kruhu zagotovo niste vedeli!
Prvi so s peko kruha začeli Egipčani, pred približno 6000 leti. Toliko časa že človeštvo uživa v pečenih dobrotah iz žit, način priprave pa izpopolnjujemo še danes. Ker svež kruh ni vedno pri roki, ga je treba konzervirati, kar so delali že antični Rimljani. Oni so bili namreč prvi, ki so kruhu svežino podaljševali s opekanjem.

Da ga ne bo zeblo ...
Nekateri psi bolje prenašajo hladne temperature in neugodne vremenske razmere, drugi slabše. Ko govorimo o slednjih, so to predvsem manjši in kratkodlaki psi, ki so mrazu daleč bolj izpostavljeni. Kako torej našega kosmatinca zaščititi pred mrazom?

Je boljša plastična ali lesena deska za rezanje?
Dandanes je tržišču malo morje različnih desk za rezanje zelenjave, kruha in mesa iz različnih materialov, a večinoma so bodisi lesene bodisi plastične. Eni prisegajo na prve, ker so bolj naravne, spet drugi na slednje, ker naj bi se na njih nabralo manj bakterij in so tudi dlje obstojne. A še vedno se mnogokrat poraja vprašanje, katere so boljše oziroma našemu zdravju prijaznejše.

Vzgojite kalčke kar v kuhinji
Ko bo pozimi naš vrt počival in nam bo začelo primanjkovati z vitamini bogate zelenjave, lahko na kuhinjskem pultu ali okenski polici vzgojimo z vitamini in minerali bogat nadomestek, ki je vsestransko uporaben in izjemno zdrav. Preberite, o kateri zakladnici zdravja govorimo!

Juhuhu, čas martinovanja je tu!
Praznovanje Sv. Martina je slovenska folklora, s katero že tradicionalno obeležimo praznik mladih vin, je povedal uveljavljeni slovenski enolog Bojan Kobal. Kot je poudaril, gre za obdobje, ko se vinarji zahvalijo za pridelek, vino pa ljudi ob tem običaju še dodatno poveže.

Noro, to pa je pridelek!
Tisti, ki doma na večji ali manjši zaplati zemlje pridelujemo zelenjavo, si ne moremo kaj, da ne bi bili še posebej ponosni, kadar so naše glavice, stroki ali plodovi večji od sosedovih. Včasih pa koga narava preseneti z rekordnim pridelkom, tako kot pred kratkim 53-letna dvojčka.

Nagradna igra: Dejan Zavec ter vaja, ki utrdi telo in duha
Ne le, da smo sredi poletja, smo tudi nekje na sredini priprave na nagradno igro 12 POGUMNIH, ki jo v sodelovanju z Dejanom Zavcem pripravlja Husqvarna. Četrta od sedmih vaj, ki služijo kot priprava za novembrski končni izziv, se imenuje »valovanje vrvi«. Prijavite se in doživite nepozaben dan s svetovnim boksarskim prvakom!

Zdenka iskreno spregovorila o svoji veliki ljubezni
Zdenko Potočnik poznamo kot lanskoletno udeleženko šova 'Gostilna išče šefa'. Čeprav je bila del ekipe šefa Bineta le teden dni, jo je slovenska javnost dodobra spoznala kot iskreno in dobrodušno osebo, tekmovalci pa so jo takoj vzeli za mamo. Kaj počne danes? Še vedno veliko časa preživi v kuhinji, ponosna pa je tudi na svoj vrt, saj na njem pridela veliko zelenjave, ki jo uporablja pri kuhi.

Kaj morate vedeti o žaru?
Ob prvih toplih dneh ste morda že iz kleti prinesli žar in pripravili piknik. Druženje ob hrani na svežem zraku je posebej prijetno, vendar ga spremljajo tudi manj prijetna opravila, kot je recimo čiščenje žara. Poleg tega je za uživanje v zdravi hrani z žara treba upoštevati nekaj pravil, saj je lahko v nasprotnem primeru ta način priprave hrane zdravju škodljiv.

Ponovno bo 'raztural'
Najbolj popularna gostilna v Sloveniji 28. februarja ponovno odpira svoja vrata, a tokrat bo kuhalnico vihtel eden in edini, kuharski virtuoz Bine Volčič. Goste bodo tako na krožnikih čakale rock'n'roll kreacije iz prve roke, na svoj račun pa bodo prišli tudi vsi lačni novega znanja. V Gostilni pri šefu bodo namreč potekala tudi kuharska izobraževanja, tako za ljubitelje kot za profesionalce.

Svetla prihodnost za vaše štirinožne prijatelje!
Seznanite se s popolnoma naravno prehrano, dopolnili in negovalnimi izdelki za vašega psa, mačka in konja. <a href = 'http://organicvet.si/index.php/' target='_blank'> OrganicVet</a> za preventivo in kurativo.

Odslej bo kuhanje pravi mačji kašelj
V današnjem tempu življenja še tako vešči gospodinji pogosto zmanjka časa za pripravo okusnih in uravnoteženih obrokov, spet drugič zmanjka kakšna sestavina v hladilniku, pa gre načrtovano kosilo po zlu, največkrat pa je tako, da zmanjka predvsem dobrih idej. In da vam teh res nikoli ne bo zmanjkalo, smo vam na VOYO pripravili pester izbor kuharski oddaj, kjer boste še tako zahtevni in izbirčni posamezniki brez dvoma našli idejo ali recept zase.

Lepa kuhinja je središče in ponos našega doma.
Že od nekdaj je bila kuhinja središče doma. Ne le zaradi priprave hrane, pač pa tudi zaradi druženja družine, kot tudi s prijatelji. Če je v nedavnem obdobju kuhinja nekoliko izgubila svoj pomen, ji v zadnjem času z veseljem spet vračamo njeno pravo veljavo.

Bi nas morale bakterije v kuhinji skrbeti?
Tudi navidez brezmadežna kuhinja je lahko namreč polna bakterij in mikrobov, ki so na popolnoma nepričakovanih mestih. Ti nevarni organizmi, ki povzročajo različne bolezni, se z nezadržno hitrostjo širijo od rezalne deske, ročajev na predalih, jedilnega pribora, pa do hrane, ki jo zaužijete. Ste še vedno tako prepričani, da je vaša kuhinja popolnoma čista in varna?

Še en izjemen uspeh Slovencev
Po tem, ko sta Andrej Žunič iz Kluba vodnikov reševalnih psov Kranj ter njegov pes Haron osvojila zlato medaljo na svetovnem prvenstvu reševalnih psov, ki je septembra potekalo na Nizozemskem, sta le 14 dni kasneje izjemen uspeh s svojima štirinožnima prijateljema dosegla tudi strokovnjaka za pasje vedenje Jure Pribičevič in David Pogačnik, ki sta se udeležila odprtega državnega prvenstva reševalnih psov na Madžarskem, kjer sta prav tako požela izjemen uspeh.

Slovenca pometla s svetovno konkurenco
Na 19. svetovnem prvenstvu prvenstvu reševalnih psov, ki je med 25. in 29. septembrom potekalo na Nizozemskem in se ga je udeležilo 122 tekmovalcev, med drugim tudi osem Slovencev, sta Andrej Žunič iz Kluba vodnikov reševalnih psov Kranj ter njegov pes Haron osvojila zlato medaljo, kar je izjemen uspeh, zato smo zmagovalni par želeli pobliže spoznati.

Buče se predstavijo
Časi, ko so buče gojili le tisti, ki so iz njih izdelovali bučno olje, ali tisti, ki so želeli imeti na svojih vrtnih ograjah zanimiv okras vseh oblik in barv, so mimo. Bučke in buče so našle svoje mesto že na vsakem slovenskem vrtu.

Kaj je na njem tako posebnega?
Izjemno inteligenten, gibčen, marljiv in učljiv. Vse to in še več je mejni škotski ovčar, ki ga večina bolje pozna po njegovem angleškem imenu border collie. Preberite značilnosti te z razlogom izjemno priljubljene pasme.

Tako je, tega o Modrijanih še niste izvedeli ...
Že prvi sončni dnevi so večino ljudi zvabili na prosto, kjer so si pripravili piknik in ob hrani in dobri družbi uživali ves popoldan. Čeprav je slabo vreme letos marsikateri načrt že prekrižalo, se navdušenci nad pikniki znajdejo in ga pripravijo na terasi, balkonu ali celo pod kozolcem, ki je najbolj priljubljen tudi pri vodji ansambla Modrijani Roku Švabu.

Znana Slovenka odprla vrata svojega stanovanja in izvedeli smo ...
Le kdo ne pozna visokorasle lepotice Tjaše Kokalj, ki je bila leta 2007 najviše uvrščena Evropejka na lepotnem tekmovanju Miss Universe. Čeprav se simpatična blondinka, ki se rada preizkuša v različnih stvareh in te dni že intenzivno pripravlja na svojo vlogo voditeljice resničnostnega šova, pa je nas v pogovoru najbolj zanimalo, kako je pri Tjaši doma!