semena za vrt

Kaj je tatsoi, zelenjava, ki bo preživela tudi mrzlo zimo?
Tatsoi je zelena listnata zelenjava, ki spada v družino kapusnic tako kot zelje, ohrovt, cvetača in brokoli. Ima velike zaobljene liste v obliki žlice, ki so maslene teksture in rahlo sladkega okusa. Gre za zelenjavo, ki izvira iz Azije, ker je podobno kot špinača precej odporna na mraz, pa je primerna tudi za gojenje jeseni in pozimi.

Zelenjava, ki vsebuje kar 40-krat več fitokemikalij od drugih
Gojenje mikrozelenja ima veliko koristi in je sploh v zimskih dneh, ko ostale zelenjave ni na pretek, dobrodošla alternativa. Poleg tega, da zanjo ne potrebujete veliko prostora, je prednost tudi ta, da jo lahko gojite vse leto, ne glede na podnebje, v katerem živite.

Puntarelle: sorta radiča, ki je še posebej priljubljena v Italiji
Puntarelle so poganjki posebne sorte katalonskega radiča. Na pogled so videti kot šop majhnih kalčkov, ki jih obdaja skupina dolgih, koničastih listov in spominjajo na šparglje ali beluše. Mnogi to vrsto obožujejo zaradi hrustljavosti in nezamenljivega okusa. Če je še niste poskusili, vas prepričamo v nadaljevanju – morda celo do te mere, da jo posadite na svoj vrt.

Korenasta zelenjava, ki jo gojimo pozimi
Pastinak je korenasta zelenjava, tesna sorodnica korenja in peteršilja iz družine kobulnic. Tako kot mnoge korenovke tudi pastinak nabiramo od jeseni do pomladi. Korenine, nabrane pozimi in spomladi, so navadno najboljšega okusa, saj se v času zimskega mirovanja škrob pretvori v sladkor. Preberite več o tej zimski zelenjadnici, ki je včasih po krivici kar malo prezrta.

Naravno sredstvo, s katerim boste rešili marsikatero težavo na vrtu
Kis je nepogrešljiv v vsakem gospodinjstvu, saj je veliko več kot le preliv za solate ali konzervirno sredstvo za vlaganje domače zelenjave. Z njim lahko očistimo številne površine in predmete v stanovanju, še kako koristen pa je tudi na vrtu, saj nam bo pomagal pregnati neželene goste, osvežiti cvetlični šopek in še mnogo več.

Zdravilna rastlina, o kateri so nam pripovedovale že babice
Trpotec je rastlina iz družine Plantaginaceae, ki obsega približno 265 vrst zdravilnih zeli. Gre za nižje rastočo rastlino, ki jo pogosto tretiramo kot plevel, a je v resnici zelo zdravilna. Kljub temu, da je v naravi precej pogosta, pa jo nekateri zaradi njene uporabne vrednosti tudi gojijo. Preberite več o tej rastlini.

Zdaj lahko ujamete še zadnji vlak za sejanje te rastline
Vrtnarji smo s sajenjem lahko aktivni tudi jeseni, ne le v spomladanskem času. Tako lahko jeseni posejemo določene rastline, ki nas bodo razveselile spomladi.

Mehiška kuhinja je več kot samo čili
Sveže sestavine in pristni okusi ter seveda aromatične začimbe so razlog za priljubljenost tradicionalnih mehiških jedi tudi zunaj meja Latinske Amerike. Če je mehiška hrana po čem znana, so to zagotovo močne arome, ki jih pričarajo najrazličnejše začimbe. Za avtentično izkušnjo mehiške kuhinje boste seveda morali obiskati državo, kjer znajo jedi tudi najbolje pripraviti, gotovo pa lahko s pravimi začimbami tudi doma ustvarimo pridih Mehike. Nekaj najpogostejših, ki jih uporabljajo na tem delu sveta, smo opisali spodaj.

Azijska začimba, ki jo pogosto zamenjamo z nam bolj poznano kumino
Kumin je azijska začimba, ki jo zaradi podobnega imena včasih zamenjamo za kumino. Najdemo ga tudi pod imenom orientalska ali rimska kumina (Cuminum cyminum L.) in je za razliko od nam nekoliko bolj domače kumine (Carum carvi) bolj znan na vzhodu. Nenadomestljiv pa je tudi v latinskoameriški, bližnjevzhodni, severnoafriški in indijski kuhinji. Semena, ki zrastejo na rastlini, pa niso uporabna samo v kuhinji, ampak imajo tudi visoko zdravilno vrednost.

Solata, ki je najboljša v hladnejšem delu leta
Motovilec ali 'repincelj' kot mu pravijo nekateri, je nizko rastoča sorta solate, ki jo sadimo v jeseni. Je precej nezahtevna vrtnina, ki jo je enostavno gojiti tudi v hladnejšem času, ko sicer na vrtu ne uspeva skoraj nič.

Tako zelo zdravilno je divje korenje
Divje korenje je rastlina, ki je kljub svoji zdravilni vrednosti še vedno precej nepoznana. Za razliko od navadnega korenja, ki ga najdemo na vrtu, rastlina z latinskim imenom 'Daucus carota' raste na travnikih in neobdelanih področjih. Preberite več o tej izjemno cenjeni kobulnici.

Buča špagetarica – zimska buča z zanimivim imenom
Ta zimska buča z nekoliko nenavadnim imenom je med jesenskim pridelkom oranžnorumenih plodov nemalokrat po krivici spregledana. Zato bomo v naslednjih vrsticah pozornost posvetili buči špagetarici ter odgovorili na vsa vprašanja – kje je dobila svoje ime, kako izbrati ravno prav zrelo, kako lahko iz nje pripravimo okusno jed in vse ostalo, kar morate vedeti o njej, da bi jo vzljubili.

Znana igralka v prostem času daleč od blišča in glamurja
Jennifer Garner se na družbenih omrežjih rada pohvali z bujnim vrtom, ki ga kljub razgibanemu tempu življenja skrbno neguje. Kakšne vrtnarske nasvete je delila s svojimi oboževalci?

Poznate najpomembnejše pravilo kompostiranja?
Kompostiranje, ki je v osnovi pravzaprav kopičenje biorazgradljivih ostankov hrane, odmrlih rastlin in drugih s hranili bogatih organskih snovi, je enostaven in okolju prijazen način recikliranja. Vsaj tako smo verjeli do nedavnega. V zadnjem času pa pogosto slišimo, da je lahko kompost za vrt tudi škodljiv. Preverili smo, ali to drži in ali pridelava in uporaba komposta zares predstavlja kakršna koli varnostna tveganja za zdravje človeka in rastlin.

Ob svetovnem dnevu ajde: Kakšne pogoje za rast in uspevanje potrebuje?
Ajda je vsestranska in hranljiva poljščina, ki lahko uspeva v različnih talnih in podnebnih razmerah. V nadaljevanju podajamo nekaj nasvetov, kako zagotoviti pogoje, s katerim omogočimo dober pridelek te nadvse uporabne in hkrati izjemno hranljive žitarice.

Paradižnik ni edina vrtnina, ki se 'pretvarja', da je zelenjava
Paradižnik ni edina vrtnina, pri kateri ni povsem jasno, ali gre za sadje ali zelenjavo. Čeprav je manj splošno znano, dvom lahko vzbudijo tudi bučke. Ali je ta priljubljen poletni pridelek torej zelenjava ali sadje?

Ali paradižnikov res ne smemo shranjevati v hladilniku?
Ko pomislimo na poletne pridelke, je prva stvar, ki nam pride na misel, zagotovo paradižnik. Potem ko smo spomladi skrbno posadili semena ali sadike, jih negovali, zalivali, pleli, gnojili in še kaj – vse z namenom, da bi nam rastlina namenila kakšen sadež, ni večjega veselja kot utrgati plod in ga pojesti takoj, še rahlo toplega od sonca. A kam z vsemi doma pridelanimi paradižniki, ko je teh preveč, da bi jih pojedli naenkrat?

To je skrivnost velikanskih buč
V jeseni se marsikdo rad pohvali z velikimi bučami vseh barv, oblik in velikosti. Medtem ko je večini izmed nas dovolj, da iz nje pripravimo okusno juho ali drugo kulinarično poslastico ali pa jo uporabimo kot čudovit jesenski okras, drugi vidijo zabavo v tekmovanju in primerjanju, komu bo zrasla večja. Ampak, kako sploh priti do takšne buče?

Ali veste, kaj je kivano?
Kivano je tropski sadež nenavadnega videza, ki ga pri nas imenujemo tudi afriška kumara ali rogata melona. Njegova domovina je Afrika, zlasti južni in osrednji del, vendar je danes precej priljubljen tudi na Novi Zelandiji. Spada v družino bučevk, kar pomeni, da so njegove sorodnice kumare, buče in melone. Zaradi neobičajnega videza je priljubljen tudi kot dekorativni element, vseeno pa vam priporočamo, da ga poskusite in se prepričate tudi o njegovem okusu.

Ste že naleteli na 'kosmato' jagodo?
Ste kdaj že naleteli na takšno 'kosmato' jagodo? Če ste, potem ste imeli veliko sreče, saj gre za precej redek naravni pojav – vsaj pri jagodah.V posebnih pogojih lahko iz semen zrele jagode poženejo majhni zeleni lističi, ki prekrijejo celotni sadež.

Kdaj je najprimernejši čas za pobiranje jajčevcev?
Jajčevec je odlična poletna zelenjava, polna vitaminov in mineralov, marsikdo pa ne ve, da se nekatere sorte uporabljajo celo kot okrasne rastline. Čudoviti cvetovi v vijolični ali beli barvi se spremenijo v bele ali temno vijolične plodove, slednji pa se na naših vrtovih znajdejo najpogosteje.

To je najboljša poletna solata
Solata je zagotovo kraljica naših vrtov. Vse od zgodnje pomadi do pozne jeseni, se domača solata znajde na naših krožnikih. Za vas smo pripravili seznam sort, ki vas bodo razveseljevale poleti.

Kako preprečiti, da so kumare grenke?
Se je tudi vam že zgodilo, da so bile kumare grenke? Verjetno ni vrtnarja, ki se mu vsaj enkrat to ne bi že zgodilo, na srečo pa obstaja nekaj trikov, s pomočjo katerih bo letošnja letina kumar svežega okusa!

Julij je tu. Preverite, kaj je potrebno postoriti na vrtu!
Julija smo vrtnarji in vrtnarke najbolj vidno in izdatno nagrajeni za svoje delo, saj je sezona pobiranja pridelka v polnem razmahu. Za dolgotrajnejše veselje in zadovoljstvo na vrtu smo pripravili seznam najosnovnejših opravil v tem najbolj vročem mesecu leta.

Vrtnarske napake, ki vas lahko stanejo dobrega pridelka
Ne glede na to, ali ste lani svoje jagode, ki potrebujejo veliko sonca, posadili v senco ali pa morda paradižnik utopili v preveliki količini vode – letos je nova priložnost, da ustvarite popoln vrt z veliko pridelka. Da se izognete napakam, še preden bo prepozno, smo pripravili seznam šestih najpogostejših.

Šetraj: zelišče, ki se odlično ujame z rožmarinom in žajbljem
Šetraj je enoletno zelišče, ki je del družine mete. Včasih se uporablja kot nadomestek ali v kombinaciji z rožmarinom, timijanom ali žajbljem. Najbolj poznana sta vrtni šetraj in kraški šetraj, ki se med drugim razlikujeta po tem, v katerem delu leta ju gojimo. Vrtni šetraj potrebuje toplo vreme in ga pogosto imenujemo tudi poletni šetraj, kraški oz. gorski šetraj, pa velja za zimsko zelišče.

Ali veste, kaj so čajote?
Ste že slišali za čajoto? Gre za vrsto bučke nekoliko nenavadnega videza, ki spominja na hruško in je nežnega, rahlo sladkega okusa. Spada med bučevke, enako kakor lubenice, kumare, cukini bučke in jesenske buče. Posebno priljubljena je v državah srednje Amerike, od koder tudi izvira, zaradi nezahtevne pridelave, preprostega skladiščenja, zelo ugodne hranilne sestave in vsestranske uporabnosti v kuhinji pa se je razširila tudi v drugih kulturah.

Smo razjasnili enega največjih misterijev o paradižniku?
Medtem ko ga nekateri uvrščajo med sadje, je za druge paradižnik še vedno zelenjava. Kaj pa vi menite, da je? In še bolj pomembno vprašanje, kaj pravijo znanstveniki?

Kardamom: Začimba, ki pri nas uspeva kot sobna rastlina
Kardamom (Elettaria cardamomum) spada v družino ingverjevk, tako kot, pričakovano, ingver. Iz ostre, aromatične, zelnate trajnice pridobivamo začimbo za začinjanje slanih in sladkih jedi. Kardamom se najpogosteje uporablja v indijski, bližnjevzhodni, arabski in švedski kuhinji. Poglejmo, kako raste in ali ga je mogoče gojiti tudi pri nas.

Zaščitite vaš vrt pred plevelom
Uporaba črne folije ali tkanine je najlažji in pogosto najučinkovitejši način za boj proti plevelu, saj preprečuje, da bi semena plevela, ki ga na vrtu seveda na želite, v tleh vzklila in nato pokukala iz zemlje ter se v njej ukoreninila. Iz tega razloga je smiselno, da zelenjavni vrt ali pa gredice z okrasnimi rastlinami pred sajenjem obložite s črnim materialom, saj vam bo to prihranilo kar nekaj nevšečnosti, nenazadnje pa tudi časa, ki bi ga sicer porabili za sprotno okopavanje plevela.