semena za vrt

Tako bo krompir vzklil tudi do dva tedna prej
Med vsemi opravili, ki vrtičkarje čakajo v naslednjih tednih, je tudi sajenje krompirja, ki ga moramo pred tem še ustrezno pripraviti. Za to potrebujemo zdrave in močne gomolje, ki jih je priporočljivo, preden jih položimo v zemljo, tudi nakaliti. Preberite, zakaj.

Podcenjena vrtnina, ki jo uvrščamo med superživila
Rdeča pesa je čudovita vrtnina, ki je pogosto po krivici podcenjena. Vložena in okisana je lahko zdrava in hranilna solata, toda to še zdaleč ni edini način uporabe te gomoljnice. V nadaljevanju si bomo pogledali, kako jo lahko uspešno pridelamo na domačem vrtu.

Zelenjava, ki jo v tem trenutku lahko posejete na balkon
Prihod pomladi v marsikomu vzbudi željo po vrtnarjenju. A nič zato, če nimate svojega vrta. Nekatere vrste zelenjave se odlično obnesejo na balkonu. Pripravili smo seznam tistih, ki jih sadimo v marcu in aprilu.

6 poslikanih cvetličnih loncev, ki jih lahko ustvarite za svoj vrt
Poslikani cvetlični lončki so nepričakovana, a prikupna popestritev vsakega vrta. Poiskali smo nekaj tistih, ki so najbolj pritegnili našo pozornost. Primerni so tako za notranje prostore kot zunanje, le da morate pri tem paziti, da uporabite ustrezno barvo ali zaščito – s čimer se izognete, da bi vaše umetnine na prostem svoj čar izgubile zaradi dežja, sonca ali drugih vremenskih nevšečnosti.

Čili najbolje uspeva na sončnem in svetlem balkonu
Obstaja na tisoče vrst čilijev v široki paleti barv, oblik, velikosti in stopenj pekočnosti, od blagih do izjemno pekočih. Dobra novica za vse ljubitelje je, da jih je mogoče zelo enostavno vzgojiti tudi na balkonu. Poleg tega, da jih boste tako imeli vedno pri roki, so namreč že rastline čilija same po sebi čudovita zelena dekoracija.

Ali poznate vrtnarjenje po luninih fazah?
Vzgoja najrazličnejših vrtnin in skrb za urejen in uspešen vrt sta lahko pravi izziv, če upoštevamo, da rastline za rast potrebujejo kakovostna tla, ustrezno temperaturo, dovolj, a ne preveč sonca ter zadostno količino vlage. Potem pa so tu še bolezni in škodljivci, ki jih moramo, vsaj kolikor je to mogoče, nadzirati. Tem dejavnikom pa mnogi dodajo še en element – vrtnarjenje v skladu s fazami lune.

Ta del jabolka je v resnici zelo strupen
Jabolka so izjemno zdrav in hranilen prigrizek. Poleg tega lahko iz njih pripravimo številne sladke in slane jedi. A četudi nihče ne dvomi v to, da bi jih morali uživati na dnevni ravni, marsikdo ne ve, da je en del tega sadeža zelo strupen.

To so kandidati za sejanje v februarju in marcu
Pomlad morda še ni čisto tukaj, toda prvi spomladanski sončni žarki bodo kmalu posijali, zato je čas, da posejemo semena, ki jih bomo pozneje presadili na vrt ali v cvetlične lončke in na gredice.

7 pravil zimskega kompostiranja
Poleti je kompostiranje enostavno. Temperature so visoke in na voljo je obilo mehkega zelenega materiala, ki se razgradi zelo hitro. Nasprotno pa lahko pozimi temperatura v središču kompostnega kupa pade do točke, ko je razgradnja slabša. Čeprav to še vedno ne pomeni, da je proces popolnoma ustavljen, pa obstajajo načini, kako pospešiti zimsko kompostiranje in pridelati več komposta tudi v najhladnejšem delu leta.

Tako preverite, ali so semena še vedno uporabna
Gotovo se vam je kdaj zgodilo, da ste posejali semena, ki pa kljub temu, da ste jim zagotovili kar najboljše pogoje, preprosto niso vzklila. Na srečo obstaja preprost način, s katerim se lahko tej napaki izognete in kalivost semen preverite, še preden se lotite dela na vrtu.

Ta zelenjava vsebuje kar šestkrat več vitamina C kot pomaranča
Ker so naši vrtovi trenutno v obdobju mirovanja, lahko kar na kuhinjskem pultu ali okenski polici vzgojimo z vitamini in minerali bogat nadomestek, ki je vsestransko uporaben in izjemno zdrav. Govorimo o kalčkih, ki so zelo enostavni za vzgojo.

Eno samo peško potrebujemo za vzgojo tega dišečega drevesa
Limonovec je čudovito drevo s temno zelenimi, sijočimi listi, neverjetno dišečimi cvetovi in svetlo rumenimi zrelimi sadeži. Če želite vzgojiti čisto svojega iz ene same peške, v nadaljevanju ponujamo nekaj nasvetov.

Tako nevarna rastlina, da odžene tudi voluharja in krta
Križnolistni mleček je rastlina, ki razdvaja. Nekateri jo sadijo, ker naj bi odganjala voluharje in krte, drugi se je bojijo, ker je izjemno strupena, celo tako, da je že majhna kapljica njenega mlečka dovolj za opeklino na koži. Dejstvo pa je, da se je, ko se enkrat zasadi na vašem vrtu, težko znebite.

Superživilo, ki je vedno bolj priljubljeno tudi pri nas
Liči je tropsko širokolistno zimzeleno drevo, ki izvira iz Kitajske. Čeprav se najpogosteje goji zaradi plodov, ki so odličnega okusa, pa veliko drevo na vrtu nudi tudi prijetno senco, kar je njegova dodatna prednost. Na naših vrtovih in sadovnjakih med sadnim drevjem zagotovo ni prva izbira, kar pa ne pomeni, da ni možnosti za njegovo rast in uspevanje.

Grmovnica z okusnimi plodovi in še lepšimi cvetovi
Šmarna hrušica je manjše drevo ali grm, priljubljen zaradi množice zvezdastih spomladanskih cvetov in intenzivne jesenske barve. Njegova dodana vrednost so okusni užitni plodovi, uporabni v najrazličnejših jedeh – surovi, v palačinkah, tortah in kolačih. Ti sadeži, ki jih obožujejo tudi ptice, na pogled spominjajo na borovnice, prav tako pa bi jih zlahka zamenjali zanje tudi po okusu. Zaradi svoje velikosti in uporabnosti skozi večino leta je grm šmarne hrušice odlična izbira za manjše vrtove.

Januarja ne pozabite na to vrtno opravilo
Ohrovt, brstični ohrovt, motovilec, por, repa in rumena koleraba so znane kot trdožive vrtnine, zato tudi v tem času 'vztrajajo' na zelenjavnem vrtu, sicer pa ta pozimi počiva. A to ne pomeni, da ljubiteljski vrtičkarji v teh dneh nimajo kaj početi ...

Puntarelle: sorta radiča, ki je še posebej priljubljena v Italiji
Puntarelle so poganjki posebne sorte katalonskega radiča. Na pogled so videti kot šop majhnih kalčkov, ki jih obdaja skupina dolgih, koničastih listov in spominjajo na šparglje ali beluše. Mnogi to vrsto obožujejo zaradi hrustljavosti in nezamenljivega okusa. Če je še niste poskusili, vas prepričamo v nadaljevanju – morda celo do te mere, da jo posadite na svoj vrt.

Korenasta zelenjava, ki jo gojimo pozimi
Pastinak je korenasta zelenjava, tesna sorodnica korenja in peteršilja iz družine kobulnic. Tako kot mnoge korenovke tudi pastinak nabiramo od jeseni do pomladi. Korenine, nabrane pozimi in spomladi, so navadno najboljšega okusa, saj se v času zimskega mirovanja škrob pretvori v sladkor. Preberite več o tej zimski zelenjadnici, ki je včasih po krivici kar malo prezrta.

Naravno sredstvo, s katerim boste rešili marsikatero težavo na vrtu
Kis je nepogrešljiv v vsakem gospodinjstvu, saj je veliko več kot le preliv za solate ali konzervirno sredstvo za vlaganje domače zelenjave. Z njim lahko očistimo številne površine in predmete v stanovanju, še kako koristen pa je tudi na vrtu, saj nam bo pomagal pregnati neželene goste, osvežiti cvetlični šopek in še mnogo več.

Zdravilna rastlina, o kateri so nam pripovedovale že babice
Trpotec je rastlina iz družine Plantaginaceae, ki obsega približno 265 vrst zdravilnih zeli. Gre za nižje rastočo rastlino, ki jo pogosto tretiramo kot plevel, a je v resnici zelo zdravilna. Kljub temu, da je v naravi precej pogosta, pa jo nekateri zaradi njene uporabne vrednosti tudi gojijo. Preberite več o tej rastlini.

Zdaj lahko ujamete še zadnji vlak za sejanje te rastline
Vrtnarji smo s sajenjem lahko aktivni tudi jeseni, ne le v spomladanskem času. Tako lahko jeseni posejemo določene rastline, ki nas bodo razveselile spomladi.

Mehiška kuhinja je več kot samo čili
Sveže sestavine in pristni okusi ter seveda aromatične začimbe so razlog za priljubljenost tradicionalnih mehiških jedi tudi zunaj meja Latinske Amerike. Če je mehiška hrana po čem znana, so to zagotovo močne arome, ki jih pričarajo najrazličnejše začimbe. Za avtentično izkušnjo mehiške kuhinje boste seveda morali obiskati državo, kjer znajo jedi tudi najbolje pripraviti, gotovo pa lahko s pravimi začimbami tudi doma ustvarimo pridih Mehike. Nekaj najpogostejših, ki jih uporabljajo na tem delu sveta, smo opisali spodaj.

Azijska začimba, ki jo pogosto zamenjamo z nam bolj poznano kumino
Kumin je azijska začimba, ki jo zaradi podobnega imena včasih zamenjamo za kumino. Najdemo ga tudi pod imenom orientalska ali rimska kumina (Cuminum cyminum L.) in je za razliko od nam nekoliko bolj domače kumine (Carum carvi) bolj znan na vzhodu. Nenadomestljiv pa je tudi v latinskoameriški, bližnjevzhodni, severnoafriški in indijski kuhinji. Semena, ki zrastejo na rastlini, pa niso uporabna samo v kuhinji, ampak imajo tudi visoko zdravilno vrednost.

Solata, ki je najboljša v hladnejšem delu leta
Motovilec ali 'repincelj' kot mu pravijo nekateri, je nizko rastoča sorta solate, ki jo sadimo v jeseni. Je precej nezahtevna vrtnina, ki jo je enostavno gojiti tudi v hladnejšem času, ko sicer na vrtu ne uspeva skoraj nič.

Znana igralka v prostem času daleč od blišča in glamurja
Jennifer Garner se na družbenih omrežjih rada pohvali z bujnim vrtom, ki ga kljub razgibanemu tempu življenja skrbno neguje. Kakšne vrtnarske nasvete je delila s svojimi oboževalci?

Poznate najpomembnejše pravilo kompostiranja?
Kompostiranje, ki je v osnovi pravzaprav kopičenje biorazgradljivih ostankov hrane, odmrlih rastlin in drugih s hranili bogatih organskih snovi, je enostaven in okolju prijazen način recikliranja. Vsaj tako smo verjeli do nedavnega. V zadnjem času pa pogosto slišimo, da je lahko kompost za vrt tudi škodljiv. Preverili smo, ali to drži in ali pridelava in uporaba komposta zares predstavlja kakršna koli varnostna tveganja za zdravje človeka in rastlin.

Ob svetovnem dnevu ajde: Kakšne pogoje za rast in uspevanje potrebuje?
Ajda je vsestranska in hranljiva poljščina, ki lahko uspeva v različnih talnih in podnebnih razmerah. V nadaljevanju podajamo nekaj nasvetov, kako zagotoviti pogoje, s katerim omogočimo dober pridelek te nadvse uporabne in hkrati izjemno hranljive žitarice.

Paradižnik ni edina vrtnina, ki se 'pretvarja', da je zelenjava
Paradižnik ni edina vrtnina, pri kateri ni povsem jasno, ali gre za sadje ali zelenjavo. Čeprav je manj splošno znano, dvom lahko vzbudijo tudi bučke. Ali je ta priljubljen poletni pridelek torej zelenjava ali sadje?

Ali paradižnikov res ne smemo shranjevati v hladilniku?
Ko pomislimo na poletne pridelke, je prva stvar, ki nam pride na misel, zagotovo paradižnik. Potem ko smo spomladi skrbno posadili semena ali sadike, jih negovali, zalivali, pleli, gnojili in še kaj – vse z namenom, da bi nam rastlina namenila kakšen sadež, ni večjega veselja kot utrgati plod in ga pojesti takoj, še rahlo toplega od sonca. A kam z vsemi doma pridelanimi paradižniki, ko je teh preveč, da bi jih pojedli naenkrat?

Ali veste, kaj je kivano?
Kivano je tropski sadež nenavadnega videza, ki ga pri nas imenujemo tudi afriška kumara ali rogata melona. Njegova domovina je Afrika, zlasti južni in osrednji del, vendar je danes precej priljubljen tudi na Novi Zelandiji. Spada v družino bučevk, kar pomeni, da so njegove sorodnice kumare, buče in melone. Zaradi neobičajnega videza je priljubljen tudi kot dekorativni element, vseeno pa vam priporočamo, da ga poskusite in se prepričate tudi o njegovem okusu.






















