Dominvrt.si

semena za vrt

Ali veste, kaj je romanesco?

Romanesco je lepa in nenavadna zelenjava, ki postaja vse bolj priljubljena. Po okusu je podoben cvetači, vendar je aroma romanesca blažja, bolj oreščkasta in z bolj hrustljavo teksturo.

Trik za lupljenje granatnega jabolka

Granatno jabolko je prava zakladnica vitaminov in je sadež, ki lahko odlično dopolni vaš jedilnik. A mnogi po njem žal ne posegajo, ker se jim lupljenje zdi zamudno. Kako ga lahko najbolj preprosto olupite? Katere so pozitivne lastnosti tega sadeža?

Tujerodne vrste z naših vrtov lahko škodujejo okolju

Ste vedeli, da je divji kostanj tujerodna vrsta? Številne vrste rastlin namreč uvažamo kot okrasne rastline za gojenje na vrtovih in parkih, toda takšna rastlina kaj hitro postane invazivna. Divji kostanj sicer ne ogroža naših gozdov in ni invaziven, toda v Sloveniji se najde veliko tujerodnih rastlin, živali in gliv, ki so zelo invazivne.

Kaj lahko za svoj vrt postorimo pozimi?

S svojimi kratkimi dnevi in nizkimi temperaturami zima ljubiteljem vrtnarjenja ne ponuja prav veliko. A kako lahko navdušeni vrtnar ne izgubi stika z zemljo, tudi ko je ta zmrznjena in tako povsem neprimerna za delo?

Zimska zelenjadnica, ki jo lahko pobiramo tudi, ko zapade sneg

Brstični ohrovt je počasi rastoča dvoletnica s precej dolgo rastno dobo, čeprav se običajno goji kot enoletnica. Kot lahko sklepamo že po videzu, je sorodnik zelja in kodrolistnega ohrovta. Te majhne kroglice, ki spominjajo na velike zeljne glave, zrastejo na debelih steblih skupaj s širokimi listi. Ti listi so prav tako užitni in jih je mogoče pripraviti na podoben način kot preostalo zelenolistnato zelenjavo.

6 idej, kako porabiti buče po noči čarovnic

Noč čarovnic je mimo in čas je, da s svojih okenskih polic, balkonov in teras pospravimo strašljive buče. Ena možnost je, da jih odvržemo v koš za smeti, čeprav, roko na srce, ta ni najbolj okolju prijazna. Če jih nameravamo zavreči, naj bo to vsaj na kompost, še bolje pa je, da jim poiščemo nov namen. Mi imamo kar nekaj idej, kako lahko buče uporabimo ponovno!

Čas je za obiranje kivija

November je mesec, v katerem na svoj račun pridejo vsi ljubitelji kivija. Ker ga je razmeroma enostavno gojiti, se pogosto znajde tudi na naših vrtovih in pod nadstreški, poleg tega pa imamo od njega korist kar dvakrat v letu. Poleti nam bujno zelenje daje prijetno senco, pozno jeseni ali v začetku zime pa zdrave sadeže, polne vitamina C z zeleno sredico in rjavo lupino.

Deluje protivnetno, lajša prebavne težave in zobobol ...

Pehtran je vsem dobro poznano zelišče z aromatičnimi listi in močnim, a prefinjenim okusom, ki nekoliko spominja na pikantni janež in baziliko. Spoznajte ga ...

Poznate vinsko bučo?

Vinska buča, imenovana tudi kalabaš, izvira iz tropske Afrike, vendar pa jo zaradi njene okrasne, uporabne in estetske vrednosti gojijo na različnih, predvsem toplejših delih sveta. Mladi plodovi so užitni in jih pripravljamo na enak način kot preostale jedilne buče. Posebnost vinskih buč je ta, da imajo zreli plodovi izjemno trdo lupino, zato jih je, če bučo dalj časa pustimo zoreti, mogoče oblikovati v najrazličnejše predmete – od 'steklenic' za vodo do glasbil, posode in celo ptičje hišice. Poleg tega je vinska trta zaradi razkošnih belih cvetov in gostega listja priljubljena okrasna rastlina.

Buča, ki že v imenu skriva okus po maslu in oreščkih

Jesen nam prinaša oblilo okusnih pridelkov in če kdo, potem je maslena buča kraljica tega obdobja. Spada med zimske buče, kar pomeni, da lahko v njenem okusu uživamo še mesece po tem, ko smo jo pobrali z vrta ali njive. Ime je dobila po svoji teksturi in prijetno maslenemu, rahlo oreškastem okusu, idealna pa je za pripravo najrazličnejših slanih in sladkih jedi.

Sploh veste, kako zelo zdravilno je to zelišče?

Zelišča in začimbe so že stoletja cenjeni, tako zaradi okusa kot zaradi svojih zdravilnih učinkov. Sodobne raziskave pa v zadnjem času tudi vse bolj potrjujejo prednosti naravnega zdravljenja in preventivnih učinkov, ki jih imajo zelišča na naše telo. Kako živeti z naravo, dobro ve tudi Bogdan Mak, ki vsa ta in še marsikatera druga zelišča prideluje sam. Med drugim nam je zaupal tudi, katero je njegovo najljubše zelišče in zakaj.

Buča, ki jo obožujejo na Japonskem

Hokaido je majhna ali srednje velika zimska buča s trdo oranžno lupino. Je jedilna buča, ki se lahko uporablja v vseh vrstah sladkih in slanih receptov, kot so juhe, enolončnice in kari, pa tudi kolački, hitri kruhki in torte. Kuhana ali pečena je rahlo sladkastega okusa, svilnate teksture in živo oranžne barve.

Jesenske zelenjadnice za na vaš balkon

Četudi je bila poletna letina dobra, je treba pomisliti na to, kaj bomo na krožnike postavili jeseni in pozimi. Zdaj je pravi čas, da uredimo svoje vrtičke – tudi tiste urbane, na balkonih, kjer lahko uspeva veliko več, kot si morda mislite.

Shranite semena paradižnika za naslednjo sezono

Ni boljšega kot domači paradižnik, ne samo zaradi okusa, ampak tudi zaradi vloženega dela. Paradižniki so zdaj že povečini zreli, zato je čas, da se razmišlja tudi o semenih za naslednjo sezono.

Zdaj je čas, da posejete rukolo

Rukola z latinskim poimenovanjem 'Eruca vesicaria' je hitro rastoča enoletna listnata zelenjava. Spada v družino križnic – čeprav glede na obliko in okus tega verjetno ne bi pričakovali. A slednje torej pomeni, da je med drugim sorodnica ohrovta, brokolija in cvetače.

Opičje drevo, ki navdušuje s svojim edinstvenim videzom

Narava nas s svojo lepoto nenehno preseneča in drevo aravkarija je le še dokaz raznolike in očarljive lepote rastlinskega kraljestva. S svojim edinstvenim videzom in zanimivimi značilnostmi ta iglavec pritegne pozornost tako botanikov kot ljubiteljev narave in tistih, ki iščejo primerna drevesa za svoj okrasni vrt.

Tako boste odgnali mrčes iz vaše hiše

Škodljivci kaj hitro najdejo pot v vaš dom, zato je dobro, da imate stvari, ki jih privlačijo, stran od njihovega dosega.

Laški fižol: Razveseli z okusnimi plodovi in polepša vrt

Laški ali tudi turški fižol je ne le izredno hranljivo živilo, a tudi vizualno zanimiva stročnica, ki s svojo dramatično vijolično barvo popestri vsako jed. Nekateri pa to rastlino gojijo celo le zaradi njenih privlačnih rdečkasto-oranžnih cvetov.

Preverite, kaj se še lahko sadi ob koncu poletja in jeseni

Vrtnarske sezone še ni konec – pravzaprav se je za nekatere rastline šele začela. Preden vzamete v roke lopato, semena in gnojilo, je tako pomembno ugotoviti, ali bo na novo posajena rastlina v tem času sploh imela najboljše vremenske in temperaturne pogoje. Naj gre za rože, grmovnice, zelenjavo, trave ali kaj drugega, časovni vidik je ključnega pomena za uspevanje. V nadaljevanju zato podajamo nekaj napotkov, s katerimi boste lahko določili najustreznejši čas sajenja prav vsake rastline.

Zakaj na vrtu posaditi bob?

Ena izmed najstarejših gojenih rastlin na svetu, ki je prisotna že med najdbami iz kamene dobe, je bob. Nekoč je bil pomembna prehrana naših prednikov, danes pa so ga v slovenskih vrtovih zmenjale druge stročnice. A kot veliko starih sort, ki se vračajo v naše sadovnjake, in avtohtonih slovenskih sort zelenjave, ki znova preraščajo zelenjavne grede, si tudi bob spet utira pot na naše vrtove.

Te rastline si ne želite imeti doma

'Papagajčki' so na seznamu invazivnih tujerodnih vrst, zato zanjo veljajo najstrožji ukrepi za preprečitev vnosa in širjenja. Prepovedano jo je razmnoževati, gojiti, prevažati, kupovati, prodajati, uporabljati, izmenjevati, posedovati ali jih dati v okolje.

Še je čas, da svoj balkon spremenite v vrtiček

Vsi nimamo na voljo velikega vrta pred ali ob hiši, a to ne pomeni, da se ne moremo lotiti vrtnarjenja! Balkon, pa četudi majhen, je odlična rešitev za vse tiste, ki želite začeti z vzgojo lastnih vrtnin. Takšna oblika vrtnarjenja je sicer nekoliko zahtevnejša, vendar je odlična rešitev za vse, ki drugače do zelenjavnega vrta ne morete priti.

Kaj se dogaja z vašim paradižnikom?

Paradižnik trenutno zagotovo kraljuje na vrtu. Samo še malo in lahko si bomo postregli z domačim pridelkom. Toda ravno prvi paradižniki znajo biti problematični, še posebno, ko se na dnu ploda pojavi gnitje. Poglejte, kaj je vzrok in kako lahko to preprečite.

Kako gojimo melancane ali jajčevce?

Jajčevci so preprosti za gojenje, nekatere sorte pa so tako lepe, da jih lahko sadimo celo kot okrasne rastline. Cvetovi so vijolične ali bele barve s petimi režnji, iz njih pa se razvijejo plodovi vijolične barve. Sadimo jih od sredine do pozne pomladi, pri tem pa je priporočljivo upoštevati nekaj napotkov, ki jih podajamo v nadaljevanju.

Užiten plevel, ki ga najdemo na travniku ali celo na vrtu

Ali veste, da se med plevelom na vašem vrtu najverjetneje skriva pravo bogastvo? Medtem ko se trudite svoj vrt ohranjati kar se da čist in urejen ter vztrajno odstranjujete vsako zeleno bilko, ki se je zasadila brez vaše pomoči, je velika verjetnost, da ste spregledali številna okusna zelišča in zdrave rastlinice. Zelenje, ki ga označimo za neuporaben plevel, lahko v vaši kuhinji z nekaj dodatki spremenite v izvrstno jed, ki ima poleg vsega še zdravilne učinke.

Odlični triki za neizkušene vrtnarje

Vsak vrtnarski začetnik se kdaj vpraša, zakaj mu nekatere rastline nikakor nočejo uspevati. Četudi se vam je katera od rož ali zelenjavnih sadik posušila, še ne pomeni, da nimate dovolj "zelenih prstov" in da morate odnehati. Manjka vam le nekaj izkušenj in trikov, ki jih imajo dolgoletni vrtnarji na pretek. Nekaj izmed njihovih nenavadnih, a učinkovitih nasvetov vam ponujamo v nadaljevanju.

Ste že slišali za vrtnarjenje po metodi 'lazanje'?

'Lazanja vrtnarjenje' je metoda organskega vrtnarjenja brez prekopavanja in obdelave, ki ima za posledico bogato, zračno zemljo – in kar je najbolje, za dosego tega cilja, razen pravilne predpriprave, ni potrebnega praktično nič dela. Za kaj pravzaprav gre pri 'lazanja vrtu', pojasnjujemo v nadaljevanju.

Kako gojimo lečo?

Leča je hranljiva stročnica, ki se jo goji že tisočletja. Zaradi visoke vsebnosti beljakovin, prehranskih vlaknin in drugih koristnih hranilnih snovi je postala stalnica v številnih kuhinjah po vsem svetu. V tem članku bomo raziskali ključne korake uspešnega gojenja leče in ponudili nekaj koristnih nasvetov, ki vam bodo pomagali povečati pridelek te stročnice.

Jani Jugovic (Cool fotr): Zelo rad delam z zemljo in navdušen sem nad tem

Jani Jugovic, ki ga večina pozna pod nazivom Cool fotr, se je slabo leto dni nazaj skupaj z družino preselil v hišo, kjer je njegovo življenje dobilo nove dimenzije. Med drugim je našel tudi kotiček zase in začel vrtnariti. Z nami je delil svojo izkušnjo z visokimi gredami, katero zelenjavo vse prideluje, vmes pa je razkril tudi recept, tokrat ne kuharskega, ampak kako se lahko znebimo polžev, ki nam jejo korenje ali solato.

Kako se lotiti trajnostnega vrtnarjenja?

Za povečane izpuste toplogrednih plinov v zraku, onesnaženo vodo, zemljo in ozračje je odgovoren predvsem človek s svojim delovanjem. Pri tem pogosto veliko škodo naravi povzročamo z netrajnostnimi kmetijskimi praksami. Zato je treba stremeti k temu, da se zemlja povrne v bolj zdravo stanje. To pa lahko vsak na svojem koščku zemlje doseže s trajnostnim vrtnarjenjem.

ISSN 2630-1679 © 2024, Dominvrt.si, Vse pravice pridržane Verzija: 1335