semena za vrt

Poznate to orhidejo?
Tako kot mnoge druge vrste orhidej je tudi orhideja, iz katere pridobivamo nenadomestljivo začimbo vanilijo, tropska vrsta, ki za uspevanje potrebuje visoke temperature in vlažnost. V svojem naravnem okolju je epifit, ki živi na gostiteljskem drevesu, ne da bi iz njega črpal hranila, kar je še ena značilnost, po kateri se loči od preostalih sorodnic. Kaj pa, če jo preselimo v naše podnebje, ali bi jo želeli vzgajati kot sobno rastlino? Poglejmo, kako bi se obnesla v tem primeru.

Tajsko baziliko lahko gojimo tudi pri nas
Tajska bazilika je vrsta sladke bazilike, ki je še posebej priljubljena v tajski kuhinji in nasploh v predelih jugovzhodne Azije. Na naših vrtovih sicer pogosteje najdemo njeno sorodnico, italijansko baziliko, a vendar ne obstaja prav noben razlog, zaradi katerega tajska bazilika ne bi uspevala tudi pri nas – le zaščititi jo je potrebno v času mrzle zime.

Kako gojimo bob?
Bob je hitro rastoča enoletna stročnica, ki jo sadimo zgodaj spomladi ali pozno jeseni. Gojimo ga zaradi velikih ploščatih užitnih semen, ki zrastejo v strokih, čeprav so užitni vsi deli rastline. Sorte boba se razlikujejo glede na velikost in barvo semen, ki je lahko vse od bele, bež ali rjave do vijolične in črne.

Koper: začimba nežnega videza z izrazitim okusom
Koper je zelišče z izrazitim okusom, ki je nekakšna mešanica zelene in koromača. Izvira iz Evrope in Azije ter je nepogrešljiv dodatek tako vloženim kot tudi svežim živilom. Njegovi listi in semena dajejo močan okus, poleg tega pa imajo tudi zdravilno vrednost. Preverite, kateri so njegovi blagodejni učinki, in se ga naučite gojiti, nabirati in uporabljati.

To morate vedeti o gojenju rukole
Samonikla sredozemska rastlina je sicer značilna za obmorske kraje, a uspeva tudi drugje. V zadnjih letih je našla svoj prostor v sodobnih kulinaričnih trendih.

Po čem ločimo ameriške borovnice od evropskih?
Za borovnice lahko z gotovostjo rečemo, da sodijo med bolj priljubljene gozdne sadeže. Za razliko od ameriških, ki izhajajo iz hibridnih sort, evropske ali gozdne borovnice bolj pogosto rastejo divje, vendar pa jih je kljub temu mogoče vzgojiti tudi na vrtu.

Čičerika – stročnica, ki jo lahko gojimo tudi pri nas
Čičerika je enoletna stročnica iz družine metuljnic, ki jo sadimo spomladi in po dolgi rastni dobi pobiramo pozno poleti, ko se stroki posušijo. To stročnico, čeprav na naših vrtovih ni tako zelo pogosta, z lahkoto gojimo tudi pri nas, saj odlično uspeva ravno v zmerno vročih podnebjih. Ponujamo vam nekaj nasvetov, kako ustvariti popolno rastno okolje za čičeriko.

Pomlad je idealen čas, da obnovimo našo travo ali zasejemo novo
Spomladi je zelenica okoli hiše videti bolj ali manj žalostno, zato ji je treba 'vdihniti življenje' oziroma jo obnoviti. In če želite, da boste imeli lepo negovano zeleno preprogo, bo počasi treba začeti z delom.

Ali poznate mehiški paradižnik? Navdušil vas bo
Tomatilo ali mehiški paradižnik je botanično gledano res sorodnik rdečega paradižnika, vendar pa se po videzu in okusu ti dve vrsti kar precej razlikujeta. Njegova prednost pred rdečimi paradižniki je ta, da so, čeprav zahtevajo podobno nego, veliko bolj prizanesljivi glede suše ter manj dovzetni za pegavost in glive.

Spoznajte manj znane vrste užitnih kobulnic
Kobulnice so ime dobile po značilnih cvetovih, imenovanih kobuli. V to botanično družino spadajo nekatere vrste zelenjave, predvsem pa rastline, ki jih poznamo kot začimbe. Nekatere radi uporabljamo tudi kot čaj – primer je komarčkov čaj, ki se tradicionalno svetuje pri težavah z vetrovi in napenjanjem.

Grahar je najpogostejši škodljivec na grahu
Se vam zdi, da se z grahom na vašem vrtu dogaja nekaj čudnega? Morda ste opazili žuželke, ki se hranijo s cvetovi ali drobnimi jajčeci na grahovih strokih. Če je tako, je krivec najverjetneje tako imenovani hrošč grahar. Grahar predstavlja veliko grožnjo za pridelavo graha. Kdo sploh je ter kakšno škodo povzroča? Ne veste, kako se ga znebiti? Nadaljujte z branjem, če želite izvedeti.

Te vrste zelenjave je mogoče vzgojiti iz delov, ki bi jih sicer zavrgli
Ste že kdaj slišali, da je mogoče zelenjavo gojiti iz podtaknjencev ali delov rastlin, ki jih sicer običajno zavržemo? Prednost gojenja na tak način je, da je hitrejše od razmnoževanja s semeni, slabost pa, da ni primerno za vsako vrsto. Večino teh delov rastlin bi zavrgli, na ta način pa jim damo novo priložnost. Poglejte, katere so tiste vrtnine, ki lahko zrastejo na rastlini, ki smo jo vzgojili na inovativen način.

Zato so 'heirloom' paradižniki tako posebni
Tako kot mnoge hibride je tudi 'heirloom' paradižnike enostavno gojiti. Če jih posadimo spomladi, bomo hitro dobili zeleno rastlino, nekaj več časa pa bo ta potrebovala, da obrodi in dozori plodove – navadno nekje med 60 in 80 dni ali več. Poglejmo, kaj dela 'heirloom' paradižnike tako posebne.

Por – vsestranska čebulnica, ki jo sadimo v spomladanskem času
Por s svojo močno, nekoliko pekočo aromo spominja na čebulo, kar ni nobeno presenečenje, saj so ravno čebula, česen, šalotka in drobnjak njegovi tesni sorodniki. Ker por raste počasi, ga sadimo zgodaj spomladi, na nekaterih območjih pa lahko tudi v jeseni. Rastlina tvori dolg in ozek snop modrozelenih listov, ki se združujejo v valjasto steblo z belim podzemnim delom.

Triki in nasveti, kako vzgojiti mango
Mango – sladek in sočen tropski sadež nam je vsem zagotovo dobro znan, vendar pa malokdo ve, kako in kje sploh raste. Drevo z latinskim imenom Mangifera indica prihaja iz južne Azije in čeprav je v našem podnebju nekoliko težje priti do doma pridelanih plodov, je lahko drevo lahko že samo po sebi čudovita listnata rastlina za zimski vrt ali rastlinjak. Zakaj torej ne bi poskusili vzgojiti svojega mangovega drevesa?

Tudi vi obožujete češnjev paradižnik? To morate vedeti
Le kdo ne mara paradižnika, tega okusnega, rahlo sladkega vrtnega pridelka, o katerem se krešejo mnenja o tem, ali gre za sadje ali zelenjavo. Ena izmed najbolj priljubljenih sort je češnjev paradižnik, morda tudi zaradi svoje priročnosti, saj ga lahko jemo neposredno z vrta – in takšni, še rahlo topli od sonca, so tudi najbolj okusni.

Pelati – sorta paradižnika, ki je še posebej primerna za omake in juhe
Pelate, sorto paradižnika, ki izvira iz Italije, je mogoče zlahka prepoznati po podolgovati obliki in koničastem koncu. Pogosto se uporabljajo za pripravo omak, ker so mesnati in imajo manj semen kot druge vrste paradižnikov. Ta stara sorta paradižnika je močnega in sladkega okusa ter ima manj kiselkast okus od večine drugih sort. Plodovi rastejo v grozdih po 6 do 8, vsak izmed njih pa je dolg približno 10 centimetrov. Poglejmo, kaj še odlikuje to znano in priljubljeno italijansko sorto paradižnika.

Devet načinov, s katerimi preprečite šok rastline pri presajanju
Uspešno presadite svoje rastline na vrt in poskrbite, da bodo uspevale brez kakršne koli škode, tako da upoštevate teh devet uporabnih nasvetov za zmanjšanje šoka ob presajanju. Pri presajanju sadik na vrt se mnogi vrtičkarji poslužujejo postopka utrjevanja rastline, vendar pa spodnji nasveti lahko pridejo prav pri presajanju prav vseh rastlin, ne le sadik zelenjave, ampak tudi tistih, ki so že ukoreninjene v svoji zemlji in zanje postopek utrjevanja načeloma ni potreben.

6 bistvenih korakov za dober začetek vašega prvega zelenjavnega vrta
Razmišljate, da bi tudi vi na pomlad začeli vrtnariti oziroma imeli lastno zelenjavo? Uporabite ta vodnik za pomoč pri načrtovanju, pripravi in zasaditvi uspešnega zelenjavnega vrta.

Kakšno prehrano potrebuje papiga?
Tudi papige za rast in razvoj, predvsem pa za zdravje in energijo potrebujejo kvalitetno in raznoliko prehrano, bogato vitamini in minerali. V naravi se ponavadi prehranjujejo semeni, oreščki, drugimi plodovi ter sadjem in zelenjavo, kaj pa doma?

Starodavna rastlina, ki lajša številne zdravstvene tegobe
Melisa je starodavna rastlina, ki izvira iz južne Evrope. Je tesna sorodnica mete in ima podobne nagubane liste ovalne oblike. Ponaša se svežim citrusnim vonjem, zaradi česar jo pogosto uporabljamo v kulinariki kot dodatek solatam, juham in sladicam. Že vrsto let je znana kot zdravilna rastlina tako za preventivo kot kurativo, njeno uporabo pa lahko zasledimo v različnih čajih, tonikih in drugih napitkih vse od stare Grčije in Rima pa do danes.

Kumina – nepogrešljiva začimba v vsaki kuhinji
Kumina je začimba, ki je nepogrešljiva v kuhinji. Večina jo pozna le po njenih 'semenih', ki to v resnici niso, za obogatitev jedi pa jih lahko kupimo praktično v vsaki trgovini s hrano. Le malokdo ve, da jo je preprosto vzgojiti tudi doma in da ima posajena rastlina pozitiven vpliv na druge vrtnine, saj s svojimi cvetovi privablja številne žuželke.

Spoznaj slovensko ekološko kmetijo Pr Šmajd!
Slovenija je dežela gozdov in neokrnjene narave. Njen košček pa boste doživeli tudi na ekološki kmetiji Pr Šmajd, kjer se boste naužili prelepih pogledov na Kamniško-Savinjske Alpe z najvišjim vrhom Grintovcem.

Pripravite rastlinje na hladnejše temperature
Kaj je tisto, kar radi gojite na svojem vrtu? Kaj je tisto, za kar bi rekli, da se najbolj razveselite, ko prvo vzklije, ko pride pomlad? Za vse, od trajnic pa do vrtnic, lahko poskrbimo, če okrasne rastline pripravimo na hladnejše mesece. Pripravili smo nekaj nasvetov, ki si jih lahko preberete v nadaljevanju.

Maklura ali divja pomaranča je izjemno uporabno drevo
Maklura je, vsaj na prvi pogled ali dokler v jeseni ne začne tvoriti nekoliko nenavadnih kroglastih plodov, povsem običajno drevo, ki s svojim videzom ne pritegne ravno veliko pozornosti. Pravijo ji tudi adamovo jabolko ali divja pomaranča. Čeprav sadeži, ki zrastejo na njenih vejah, izgledajo precej vabljivo, niso užitni. Je pa zato drevo toliko bolj uporabno kot nadomestek žive meje, saj nudi dobro zaščito pred vetrom, soncem in nezaželenimi pogledi.

Vse o uporabi ognjiča
Tanja Postružnik Koren je v tokratni epizodi priljubljene oddaje Zelena dežela obiskala družino Kalan, ki že več kot 40 let gospodari na največji ekološki zeliščni kmetiji pri nas. Poklepetala je z Milanom in Jasno, ki sta razkrila inovativne nasvete o raznoliki uporabi ognjiča. Preberete si jih lahko v nadaljevanju.

Super ideje za shranjevanje česna
Česen je pravi eliksir zdravja in odličen dodatek številnim jedem, zato je že skoraj nujno, da ga imamo ves čas pri roki. Če ga pridelamo ali kupimo večje količine, ga moramo seveda ustrezno skladiščiti oziroma shraniti, sicer ne bo dolgo užiten. V nadaljevanju preverite, kako poskrbeti, da boste imeli česna celo zimo na pretek.

Zdaj je najugodnejši čas za setev trave
Najugodnejši čas za setev trave je spomladi aprila in maja ter jeseni septembra in oktobra. In če še niste tega storili, je zdaj zadnji čas, da poskrbite za vašo travo.

Tatjana Krejan Košan: 'Zaradi pisanosti, barvitosti, sem nekako padla med buče'
Tatjana Krejan Košan je svojo poklicno pot začela kot študentka agronomije. Nato se je zaposlila kot svetovalka v kmetijski zadrugi in se začela spogledovati s krompirjem, vendar ji je pot prekrižal znanec, ki ji je iz tujine prinesel nekaj bučnih semen. Vse ostalo je zgodovina. Hobi je prerastel v nekaj več in kljub temu, da sicer opravlja delo kmetijske inšpektorice, bi težko rekli, da so buče samo njen način kratkočasenja.

Kaj narediti z zelenimi paradižniki?
So vaši paradižniki še vedno polni nezrelih sadežev? Poglejte, kako jim pomagati, da bodo dozoreli, oziroma kaj narediti z zelenimi paradižniki.