Dominvrt.si

sorte

Cvetoča spomladanska grmovnica, ki na vrt privablja metulje

Forzicija je listopadna cvetoča grmovnica, ki spada v družino oljk. Ti hitro rastoči grmi, ki zahtevajo malo vzdrževanja, imajo pokončno, rahlo ovalno obliko in so znani po svojih dolgih vejah, ki se zgodaj spomladi napolnijo z živahnimi rumenimi cvetovi. Če se sprašujete, katero rastlino, ki bi cvetela v tem času, posaditi na vrt, potem je odgovor kot na dlani.

Sezona špargljev se začne spomladi

Šparglji so ena prvih zelenjadnic, pripravljenih za obiranje spomladi, in tudi ena redkih trajnic, ki rastejo na vrtu. Ker bodo na istem mestu rasli več več let, jim morate najti mesto z vsemi rastnimi pogoji, ki jih potrebujejo. Preberite, kaj vse je še pomembno za dobro letino špargljev.

Čičerika – stročnica, ki jo lahko gojimo tudi pri nas

Čičerika je enoletna stročnica iz družine metuljnic, ki jo sadimo spomladi in po dolgi rastni dobi pobiramo pozno poleti, ko se stroki posušijo. To stročnico, čeprav na naših vrtovih ni tako zelo pogosta, z lahkoto gojimo tudi pri nas, saj odlično uspeva ravno v zmerno vročih podnebjih. Ponujamo vam nekaj nasvetov, kako ustvariti popolno rastno okolje za čičeriko.

Ali poznate mehiški paradižnik? Navdušil vas bo

Tomatilo ali mehiški paradižnik je botanično gledano res sorodnik rdečega paradižnika, vendar pa se po videzu in okusu ti dve vrsti kar precej razlikujeta. Njegova prednost pred rdečimi paradižniki je ta, da so, čeprav zahtevajo podobno nego, veliko bolj prizanesljivi glede suše ter manj dovzetni za pegavost in glive.

Poglejte, kako skrbeti za sveže cvetje

Ste v dar dobili sveže cvetje in si želite, da bi čim dlje ostalo sveže? Preberite si, kako ga čim dlje ohraniti ter kam v dom ga postaviti, da vas bo dolgo razveseljevalo.

Grahar je najpogostejši škodljivec na grahu

Se vam zdi, da se z grahom na vašem vrtu dogaja nekaj čudnega? Morda ste opazili žuželke, ki se hranijo s cvetovi ali drobnimi jajčeci na grahovih strokih. Če je tako, je krivec najverjetneje tako imenovani hrošč grahar. Grahar predstavlja veliko grožnjo za pridelavo graha. Kdo sploh je ter kakšno škodo povzroča? Ne veste, kako se ga znebiti? Nadaljujte z branjem, če želite izvedeti.

Zato so 'heirloom' paradižniki tako posebni

Tako kot mnoge hibride je tudi 'heirloom' paradižnike enostavno gojiti. Če jih posadimo spomladi, bomo hitro dobili zeleno rastlino, nekaj več časa pa bo ta potrebovala, da obrodi in dozori plodove – navadno nekje med 60 in 80 dni ali več. Poglejmo, kaj dela 'heirloom' paradižnike tako posebne.

Por – vsestranska čebulnica, ki jo sadimo v spomladanskem času

Por s svojo močno, nekoliko pekočo aromo spominja na čebulo, kar ni nobeno presenečenje, saj so ravno čebula, česen, šalotka in drobnjak njegovi tesni sorodniki. Ker por raste počasi, ga sadimo zgodaj spomladi, na nekaterih območjih pa lahko tudi v jeseni. Rastlina tvori dolg in ozek snop modrozelenih listov, ki se združujejo v valjasto steblo z belim podzemnim delom.

Triki in nasveti, kako vzgojiti mango

Mango – sladek in sočen tropski sadež nam je vsem zagotovo dobro znan, vendar pa malokdo ve, kako in kje sploh raste. Drevo z latinskim imenom Mangifera indica prihaja iz južne Azije in čeprav je v našem podnebju nekoliko težje priti do doma pridelanih plodov, je lahko drevo lahko že samo po sebi čudovita listnata rastlina za zimski vrt ali rastlinjak. Zakaj torej ne bi poskusili vzgojiti svojega mangovega drevesa?

Kaj lahko storimo, če vrt napade majski hrošč?

Nenavadno topla zima je omogočila prezimovanje številnim talnim škodljivcem, med njimi tudi majskih hroščem, ki povsem sestradani že komaj čakajo, da napadejo krompir in druge sorte zelenjadnic, ki jih sadimo v spomladanskem času. Njihove ličinke ali ogrci, ki se nahajajo v zemlji, povzročajo škodo na koreninah in gomoljih zelenjadnic, med katerimi jim najbolj teknejo korenine zelenih rastlin.

Tudi vi obožujete češnjev paradižnik? To morate vedeti

Le kdo ne mara paradižnika, tega okusnega, rahlo sladkega vrtnega pridelka, o katerem se krešejo mnenja o tem, ali gre za sadje ali zelenjavo. Ena izmed najbolj priljubljenih sort je češnjev paradižnik, morda tudi zaradi svoje priročnosti, saj ga lahko jemo neposredno z vrta – in takšni, še rahlo topli od sonca, so tudi najbolj okusni.

Sobne rastline, ki se ob razmnoževanju najhitreje ukoreninijo

Navdušenci nad sobnimi rastlinami vedo, da ni nič bolj prijetnega, kot opazovati, kako se njihove rastlinice množijo pred njihovimi očmi. Dobra novica je, da obstaja veliko sobnih rastlin, ki jih je enostavno razmnožiti – za njihovo razmnoževanje pa vam sploh ni treba biti profesionalec. Le izbrati morate prave, ki vam ne bodo povzročale sivih las.

Zeleni paradižniki – naj vas njihova barva ne zavede

Pridelovalci so do sajenja zelenega paradižnika pogosto nekoliko zadržani, saj na videz nezreli paradižniki kupcem pogosto niso privlačni in jih je zato težje prodati. Prav tako so pri nas manj pogosti, ker domačim vrtičkarjev povzročajo določeno težavo. Glede na barvo je namreč zelo težko določiti njihovo zrelost. A kljub temu naj vas barva ne zavede, saj gre za sorto zelenih plodov, ki ohranijo zeleni odtenek tudi, ko popolnoma dozorijo.

Pelati – sorta paradižnika, ki je še posebej primerna za omake in juhe

Pelate, sorto paradižnika, ki izvira iz Italije, je mogoče zlahka prepoznati po podolgovati obliki in koničastem koncu. Pogosto se uporabljajo za pripravo omak, ker so mesnati in imajo manj semen kot druge vrste paradižnikov. Ta stara sorta paradižnika je močnega in sladkega okusa ter ima manj kiselkast okus od večine drugih sort. Plodovi rastejo v grozdih po 6 do 8, vsak izmed njih pa je dolg približno 10 centimetrov. Poglejmo, kaj še odlikuje to znano in priljubljeno italijansko sorto paradižnika.

Volovsko srce: vse, kar morate vedeti o priljubljeni sorti paradižnika

Volovsko srce je sorta paradižnika, ki ga v Italiji najdemo pod imenom 'Cuore di bue', v Franciji pa 'coeur de boeuf', kar oboje v prevodu pomeni volovsko srce. Gre za mesnate, sočne sadeže, popolne za okusen sendvič ali pa kot prigrizek s posipom morske soli. Veliki debeli mesnati paradižniki lahko tehtajo tudi do pol kilograma in so tako največji predstavniki svoje vrste. Zelena rastlina hitro zraste tudi do višine šest metrov, za rast in dozorevanje pa ti paradižniki potrebujejo nekaj več časa.

Najlepše sobne rastline v rožnatih odtenkih

Roza je ena tistih barv, ki nikoli ne gre iz mode. Čeprav rožnati odtenki pri sobnih rastlinah niso ravno pogosti, vsaj ne, ko je govora o listih, pa obstajajo nekatere, ki jih ravno rožnati listi delajo tako posebne. Preverite, katere so to!

Sorte krompirja, ki se najpogosteje znajdejo na naših vrtovih in njivah

Krompir je, zahvaljujoč svoji energijski vrednosti, eno izmed najbolj pogostih in priljubljenih živil po vsem svetu. Čeprav poznamo več kot 3000 različnih sort, pa ga večina razlikuje le po barvi lupine, ki je najpogosteje rumena ali rdečevijolična, in po beli ali rumeni barvi mesa. To potrjuje tudi mag. Jože Mohar, ki se s to poljsko kulturo ukvarja že vrsto let. Pravi namreč, da imajo pri določevanju uporabne vrednosti krompirja pogosto težave celo izkušeni kuharski chefi. Nekaj več kot 50 različnih sort vsako leto zasledimo na naših njivah, še doda in poudari, da ima vsaka izmed sort svoje specifike, tako v oziru gojenja kot same uporabne vrednosti gomolja.

Sobna rastlina, ki je znana po svojih žametnih vijoličnih listih

Ginuro prepoznamo po temnozelenih, nazobčanih listih, ki so v celoti prekriti z gostimi vijoličnimi dlakami. Zaradi svoje edinstvene barve je ta sobna rastlina priljubljen dodatek v zaprtih prostorih in na terasah. Kljub njenemu eksotičnemu videzu je zanjo dokaj enostavno skrbeti, zaradi česar je odlična izbira za začetnike v svetu sobnih rastlin.

Odličen je pri zdravljenju črevesnih in želodčnih težav

Pozimi je sveža domača zelenjava prava redkost, zato so toliko bolj dragoceni brstični, glavnati in kodrolistni ohrovt, ki jim nizke temperature in celo sneg ne škodijo. Nasprotno, če bomo pustili, da bodo na vrtu pomrznili, bodo imeli še bolj izrazit okus.

Je sladki krompir res boljši od navadnega?

Sladki krompir je tropska rastlina, ki izvira iz Amerike, k nam pa ga je prinesel Krištof Kolumb. Kljub poimenovanju, z navadnim krompirjem, ki je pri nas nekoliko bolj razširjen, pravzaprav nima zelo veliko skupnega. Gre namreč za botanično različni rastlini – sladki krompir spada med slakovke, navadni krompir pa med razhudnike. Poglejmo si nekaj dejstev o tej rastlini, za katero je tudi pri nas v zadnjih letih kar nekaj zanimanja.

Je božična zvezda res strupena?

Miti in govorice o strupeni božični zvezdi so najbolj pogosti ob koncu leta, ko ta priljubljena rdečelistna rastlina zavzame osrednje mesto praznične dekoracije. Prepričanje, da so listi božične zvezde strupeni, najverjetneje izvira iz enega samega točno določenega primera zastrupitve, ki se je zgodil davnega leta 1919 in je povzročil smrt dveletnega otroka. Vse odtlej govorice o toksičnosti te rastline kar ne pojenjajo.

Bananovec in avokadovec sta lahko tudi odlični sobni rastlini

Tokrat bo v oddaji Zelena dežela Matjaž Javšnik obiskal tropski rastlinjak Botaničnega vrta v Ljubljani, kjer bo poklepetal s priznano botaničarko Blanko Ravnjak, ki mu bo predstavila nekatere od kar 300 vrst tropskih rastlin, ki jih naš Botanični vrt skrbno neguje. Skupaj bosta celo posadila bananovec in avokado, ki sta lahko tudi odlični sobni rastlini.

Kraljica med hruškami, hruška viljamovka

Voditeljica oddaje Kuhinja na kolesih Tara Zupančič bo tokrat obiskala domačijo Firbas, ki je znana predvsem po prav posebni hruški – Firbasovi viljamovki. Gre za sadež, ki vabi, da ga okusite in se mu popolnoma prepustite. Vaše brbončice vam bodo hvaležne!

Stare sorte jabolk so odlične za predelavo

Tanja Postružnik Koren bo tokrat obiskala kmetijo Rebernik, kjer ji bo Janez Mirkac zaupal družinske skrivnosti pridelave naravnih sokov, penin, kisa in mošta iz domačih jabolk. Poučil pa jo bo tudi o stiskanju oz. prešanju sadja, pasterizaciji ter primernem shranjevanju tovrstnih izdelkov.

Navadna bodika je nepogrešljiv del prazničnega dekorja

Zimzelena navadna bodika s čudovitimi rdečimi plodovi oziroma jagodami je pogosto del prazničnega dekorja, pa tudi sicer je priljubljen okras na vrtu. Ne le, da je privlačna očem, znana je tudi kot simbol sreče, veselja, moči in novega upanja.

Poznate vse vrste kakijev?

Tanja Postružnik Koren se je v oddaji Zelena dežela odpravila v slovensko Istro, kjer se je sprehodila po nasadih kakija in bolje spoznala tako imenovani zdravilni sadež Daljnega vzhoda. Poklepetala je s kraljem kakijev, Frankom Giassijem, ki jo je poučil o različnih sortah kakijev in njihovih blagodejnih učinkih na naše telo.

Katero vrsto oreha izbrati?

Če razmišljate, da bi na svoj vrt posadili oreh, je prvi korak izbira najboljše sorte. Te se ne razlikujejo le po kakovosti plodov, temveč tudi po času cvetenja, rodnosti ter odpornosti na bolezni in škodljivce. Poleg same sorte, ki ima lahko nižji ali višji rodni potencial, je treba za večji pridelek rastlini zagotoviti tudi čim boljše pogoje za njeno rast. V nadaljevanju vam predstavljamo nekaj trikov in napotkov, da bo vaš oreh vsako leto bogato obrodil.

Solato lahko na balkonu gojite skozi vse leto

Gojenje solate na balkonu? In to skozi vse leto? Solatnice veljajo za manj zahtevno vrtnino. Poleg tega ne potrebujejo veliko prostora, zato dobro uspevajo tudi, če jih posadimo v lonec na terasi ali balkonu. Le nekaj napotkov se je dobro držati in skozi vse leto boste lahko jedli domačo solato z lastnega urbanega vrtička.

Tako bodo živila zdržala tudi do 6 mesecev

Čeprav je bilo letošnje leto vremensko precej muhasto, nas je narava vendarle obdarila z obilico svojih darov. Slovenske kmetije se tako lahko pohvalijo z bogato letino, kar se vsekakor splača izkoristiti. Naj bo torej vaša letošnja ozimnica dobro založena z izdelki lokalne pridelave, pri tem pa bodite pozorni na pravilno shranjevanje, da delo pridnih rok ne bo šlo v nič.

Predvsem v tem času naj bo redno na vašem jedilniku

Ni pomembno, ali uživamo svežo ali kislo, repa je prava zakladnica vitaminov in mineralov, ki pa je dolga leta zaradi priljubljenosti drugih vrtnin ostala nekoliko zanemarjena. Na srečo se je v zadnjih letih vrnila na naše krožnike, njeno uporabnost in okus pa cenijo tudi najbolj vrhunski kuharji. V prihajajočih zimskih mesecih vam bo predvsem kisla repa popestrila jedilnik.

ISSN 2630-1679 © 2024, Dominvrt.si, Vse pravice pridržane Verzija: 1252