sorte

Kaj lahko storimo, če vrt napade majski hrošč?
Nenavadno topla zima je omogočila prezimovanje številnim talnim škodljivcem, med njimi tudi majskih hroščem, ki povsem sestradani že komaj čakajo, da napadejo krompir in druge sorte zelenjadnic, ki jih sadimo v spomladanskem času. Njihove ličinke ali ogrci, ki se nahajajo v zemlji, povzročajo škodo na koreninah in gomoljih zelenjadnic, med katerimi jim najbolj teknejo korenine zelenih rastlin.

Tudi vi obožujete češnjev paradižnik? To morate vedeti
Le kdo ne mara paradižnika, tega okusnega, rahlo sladkega vrtnega pridelka, o katerem se krešejo mnenja o tem, ali gre za sadje ali zelenjavo. Ena izmed najbolj priljubljenih sort je češnjev paradižnik, morda tudi zaradi svoje priročnosti, saj ga lahko jemo neposredno z vrta – in takšni, še rahlo topli od sonca, so tudi najbolj okusni.

Sobne rastline, ki se ob razmnoževanju najhitreje ukoreninijo
Navdušenci nad sobnimi rastlinami vedo, da ni nič bolj prijetnega, kot opazovati, kako se njihove rastlinice množijo pred njihovimi očmi. Dobra novica je, da obstaja veliko sobnih rastlin, ki jih je enostavno razmnožiti – za njihovo razmnoževanje pa vam sploh ni treba biti profesionalec. Le izbrati morate prave, ki vam ne bodo povzročale sivih las.

Zeleni paradižniki – naj vas njihova barva ne zavede
Pridelovalci so do sajenja zelenega paradižnika pogosto nekoliko zadržani, saj na videz nezreli paradižniki kupcem pogosto niso privlačni in jih je zato težje prodati. Prav tako so pri nas manj pogosti, ker domačim vrtičkarjev povzročajo določeno težavo. Glede na barvo je namreč zelo težko določiti njihovo zrelost. A kljub temu naj vas barva ne zavede, saj gre za sorto zelenih plodov, ki ohranijo zeleni odtenek tudi, ko popolnoma dozorijo.

Pelati – sorta paradižnika, ki je še posebej primerna za omake in juhe
Pelate, sorto paradižnika, ki izvira iz Italije, je mogoče zlahka prepoznati po podolgovati obliki in koničastem koncu. Pogosto se uporabljajo za pripravo omak, ker so mesnati in imajo manj semen kot druge vrste paradižnikov. Ta stara sorta paradižnika je močnega in sladkega okusa ter ima manj kiselkast okus od večine drugih sort. Plodovi rastejo v grozdih po 6 do 8, vsak izmed njih pa je dolg približno 10 centimetrov. Poglejmo, kaj še odlikuje to znano in priljubljeno italijansko sorto paradižnika.

Volovsko srce: vse, kar morate vedeti o priljubljeni sorti paradižnika
Volovsko srce je sorta paradižnika, ki ga v Italiji najdemo pod imenom 'Cuore di bue', v Franciji pa 'coeur de boeuf', kar oboje v prevodu pomeni volovsko srce. Gre za mesnate, sočne sadeže, popolne za okusen sendvič ali pa kot prigrizek s posipom morske soli. Veliki debeli mesnati paradižniki lahko tehtajo tudi do pol kilograma in so tako največji predstavniki svoje vrste. Zelena rastlina hitro zraste tudi do višine šest metrov, za rast in dozorevanje pa ti paradižniki potrebujejo nekaj več časa.

Najlepše sobne rastline v rožnatih odtenkih
Roza je ena tistih barv, ki nikoli ne gre iz mode. Čeprav rožnati odtenki pri sobnih rastlinah niso ravno pogosti, vsaj ne, ko je govora o listih, pa obstajajo nekatere, ki jih ravno rožnati listi delajo tako posebne. Preverite, katere so to!

Sorte krompirja, ki se najpogosteje znajdejo na naših vrtovih in njivah
Krompir je, zahvaljujoč svoji energijski vrednosti, eno izmed najbolj pogostih in priljubljenih živil po vsem svetu. Čeprav poznamo več kot 3000 različnih sort, pa ga večina razlikuje le po barvi lupine, ki je najpogosteje rumena ali rdečevijolična, in po beli ali rumeni barvi mesa. To potrjuje tudi mag. Jože Mohar, ki se s to poljsko kulturo ukvarja že vrsto let. Pravi namreč, da imajo pri določevanju uporabne vrednosti krompirja pogosto težave celo izkušeni kuharski chefi. Nekaj več kot 50 različnih sort vsako leto zasledimo na naših njivah, še doda in poudari, da ima vsaka izmed sort svoje specifike, tako v oziru gojenja kot same uporabne vrednosti gomolja.

Sobna rastlina, ki je znana po svojih žametnih vijoličnih listih
Ginuro prepoznamo po temnozelenih, nazobčanih listih, ki so v celoti prekriti z gostimi vijoličnimi dlakami. Zaradi svoje edinstvene barve je ta sobna rastlina priljubljen dodatek v zaprtih prostorih in na terasah. Kljub njenemu eksotičnemu videzu je zanjo dokaj enostavno skrbeti, zaradi česar je odlična izbira za začetnike v svetu sobnih rastlin.

Odličen je pri zdravljenju črevesnih in želodčnih težav
Pozimi je sveža domača zelenjava prava redkost, zato so toliko bolj dragoceni brstični, glavnati in kodrolistni ohrovt, ki jim nizke temperature in celo sneg ne škodijo. Nasprotno, če bomo pustili, da bodo na vrtu pomrznili, bodo imeli še bolj izrazit okus.

Je sladki krompir res boljši od navadnega?
Sladki krompir je tropska rastlina, ki izvira iz Amerike, k nam pa ga je prinesel Krištof Kolumb. Kljub poimenovanju, z navadnim krompirjem, ki je pri nas nekoliko bolj razširjen, pravzaprav nima zelo veliko skupnega. Gre namreč za botanično različni rastlini – sladki krompir spada med slakovke, navadni krompir pa med razhudnike. Poglejmo si nekaj dejstev o tej rastlini, za katero je tudi pri nas v zadnjih letih kar nekaj zanimanja.

Je božična zvezda res strupena?
Miti in govorice o strupeni božični zvezdi so najbolj pogosti ob koncu leta, ko ta priljubljena rdečelistna rastlina zavzame osrednje mesto praznične dekoracije. Prepričanje, da so listi božične zvezde strupeni, najverjetneje izvira iz enega samega točno določenega primera zastrupitve, ki se je zgodil davnega leta 1919 in je povzročil smrt dveletnega otroka. Vse odtlej govorice o toksičnosti te rastline kar ne pojenjajo.

Bananovec in avokadovec sta lahko tudi odlični sobni rastlini
Tokrat bo v oddaji Zelena dežela Matjaž Javšnik obiskal tropski rastlinjak Botaničnega vrta v Ljubljani, kjer bo poklepetal s priznano botaničarko Blanko Ravnjak, ki mu bo predstavila nekatere od kar 300 vrst tropskih rastlin, ki jih naš Botanični vrt skrbno neguje. Skupaj bosta celo posadila bananovec in avokado, ki sta lahko tudi odlični sobni rastlini.

Kraljica med hruškami, hruška viljamovka
Voditeljica oddaje Kuhinja na kolesih Tara Zupančič bo tokrat obiskala domačijo Firbas, ki je znana predvsem po prav posebni hruški – Firbasovi viljamovki. Gre za sadež, ki vabi, da ga okusite in se mu popolnoma prepustite. Vaše brbončice vam bodo hvaležne!

Stare sorte jabolk so odlične za predelavo
Tanja Postružnik Koren bo tokrat obiskala kmetijo Rebernik, kjer ji bo Janez Mirkac zaupal družinske skrivnosti pridelave naravnih sokov, penin, kisa in mošta iz domačih jabolk. Poučil pa jo bo tudi o stiskanju oz. prešanju sadja, pasterizaciji ter primernem shranjevanju tovrstnih izdelkov.

Navadna bodika je nepogrešljiv del prazničnega dekorja
Zimzelena navadna bodika s čudovitimi rdečimi plodovi oziroma jagodami je pogosto del prazničnega dekorja, pa tudi sicer je priljubljen okras na vrtu. Ne le, da je privlačna očem, znana je tudi kot simbol sreče, veselja, moči in novega upanja.

Poznate vse vrste kakijev?
Tanja Postružnik Koren se je v oddaji Zelena dežela odpravila v slovensko Istro, kjer se je sprehodila po nasadih kakija in bolje spoznala tako imenovani zdravilni sadež Daljnega vzhoda. Poklepetala je s kraljem kakijev, Frankom Giassijem, ki jo je poučil o različnih sortah kakijev in njihovih blagodejnih učinkih na naše telo.

Katero vrsto oreha izbrati?
Če razmišljate, da bi na svoj vrt posadili oreh, je prvi korak izbira najboljše sorte. Te se ne razlikujejo le po kakovosti plodov, temveč tudi po času cvetenja, rodnosti ter odpornosti na bolezni in škodljivce. Poleg same sorte, ki ima lahko nižji ali višji rodni potencial, je treba za večji pridelek rastlini zagotoviti tudi čim boljše pogoje za njeno rast. V nadaljevanju vam predstavljamo nekaj trikov in napotkov, da bo vaš oreh vsako leto bogato obrodil.

Solato lahko na balkonu gojite skozi vse leto
Gojenje solate na balkonu? In to skozi vse leto? Solatnice veljajo za manj zahtevno vrtnino. Poleg tega ne potrebujejo veliko prostora, zato dobro uspevajo tudi, če jih posadimo v lonec na terasi ali balkonu. Le nekaj napotkov se je dobro držati in skozi vse leto boste lahko jedli domačo solato z lastnega urbanega vrtička.

Tako bodo živila zdržala tudi do 6 mesecev
Čeprav je bilo letošnje leto vremensko precej muhasto, nas je narava vendarle obdarila z obilico svojih darov. Slovenske kmetije se tako lahko pohvalijo z bogato letino, kar se vsekakor splača izkoristiti. Naj bo torej vaša letošnja ozimnica dobro založena z izdelki lokalne pridelave, pri tem pa bodite pozorni na pravilno shranjevanje, da delo pridnih rok ne bo šlo v nič.

Predvsem v tem času naj bo redno na vašem jedilniku
Ni pomembno, ali uživamo svežo ali kislo, repa je prava zakladnica vitaminov in mineralov, ki pa je dolga leta zaradi priljubljenosti drugih vrtnin ostala nekoliko zanemarjena. Na srečo se je v zadnjih letih vrnila na naše krožnike, njeno uporabnost in okus pa cenijo tudi najbolj vrhunski kuharji. V prihajajočih zimskih mesecih vam bo predvsem kisla repa popestrila jedilnik.

Super ideje za shranjevanje česna
Česen je pravi eliksir zdravja in odličen dodatek številnim jedem, zato je že skoraj nujno, da ga imamo ves čas pri roki. Če ga pridelamo ali kupimo večje količine, ga moramo seveda ustrezno skladiščiti oziroma shraniti, sicer ne bo dolgo užiten. V nadaljevanju preverite, kako poskrbeti, da boste imeli česna celo zimo na pretek.

Tatjana Krejan Košan: 'Zaradi pisanosti, barvitosti, sem nekako padla med buče'
Tatjana Krejan Košan je svojo poklicno pot začela kot študentka agronomije. Nato se je zaposlila kot svetovalka v kmetijski zadrugi in se začela spogledovati s krompirjem, vendar ji je pot prekrižal znanec, ki ji je iz tujine prinesel nekaj bučnih semen. Vse ostalo je zgodovina. Hobi je prerastel v nekaj več in kljub temu, da sicer opravlja delo kmetijske inšpektorice, bi težko rekli, da so buče samo njen način kratkočasenja.

Vse, česar niste vedeli o robidah
Robidnice so tako kot maline, precej enostavne za gojenje. Pogosto se zasadijo kar same in nemalokrat lahko na sprehodu v naravi opazimo trnasto goščavje, na katerem se skrivajo slastni temni sadeži. Če jh nameravate posaditi doma, potem zanje izberite prostor, kjer se bodo lahko prosto razraščale in vam tako dale obilno letino!

S čim zamenjati nagrobne cvetlice jeseni?
Ko se začnejo listi cvetlic jeseni odevati v nežne jesenske barve, je tudi na pokopališčih čas, da poletne nasade cvetlic na grobovih zamenjate z jesenskimi oziroma jesensko-zimskimi, ki bodo lahko kljubovale snegu in mrazu. Predstavljamo vam nekaj idej, kakšne kombinacije rož to jesen zasaditi na grobove vaših pokojnih.

Preverite, kako pravilno shranjevati krompir
Krompir je eno najbolj priljubljenih živil pri nas in tudi tisti, ki ga doma ne pridelujejo, ga v tem času po navadi kupijo večjo količino, da bo vso zimo na zalogi. A vendarle ni dovolj, da ga samo postavimo v klet. Da bi čim bolje ohranili zunanjo in notranjo kakovost krompirja, moramo poznati osnove pravilnega skladiščenja.

Čas trgatve je tukaj, to morate vedeti
Slovenija je majhna, a kljub temu izvrstno bogata vinorodna država. V septembrskem času se na vinorodnih območjih v Sloveniji vse vrti okoli prijetnega, a ne tako lahkega opravila – trgatve. Čeprav je ta v osnovi eden pomembnejših korakov na poti do žlahtne kapljice, Slovenci trgatev jemljemo tudi kot nekakšen praznik, kjer se na kupu zberejo ožji in širši člani družine, sosedje, prijatelji in znanci. Združimo se ob delu, dobri jedači in pijači ter se veselimo.

Kako se lotiti kisanja repe?
Sveža ali kisla, repa je prava zakladnica vitaminov! Na vrtu se ne goji tako pogosto, kot se je včasih, še vedno pa jo večina obožuje! Je okusna, izvrstna in ima številne pozitivne učinke na zdravje in samo telo. Njeno uporabnost in svojevrsten okus cenijo še najbolj vrhunski kuharji, v prihajajočih hladnejših mesecih pa nam kisla repa popestri jedilnik. Poglejmo si nekaj več o tem izvrstnem živilu.

Vse kar morate vedeti o česnu
Česen je izjemno priljubljen v kulinariki, hkrati pa je izjemno zdravilen. Ravno v drugi polovici oktobra je čas za setev ozimnih vrst česna, zato le zavihajte rokave in poskrbite za zdravo in okusno zalogo. V kolikor ste skladiščili pomladanske sorte česna, pa boste imeli zalogo vse do spomladi.

Izberite pravi material za gojenje orhidej
Ljudje, ki se prvič lotevajo gojenja orhidej, kmalu ugotovijo, da zdrave orhideje ne rastejo v običajni prsti, ki je zanje običajno pregosta in vode ne odvaja dovolj temeljito. Večina orhidej v resnici nekako raste v zraku – medij oziroma substrat je tam samo zato, da se ga korenine lahko oprimejo.