sorte

V ozimnici se znajdejo sušene, zamrznjene ali v obliki marmelad
Visoka stara sliva je že od nekdaj prisotna v slovenskih sadovnjakih, njeni majhni modri sadeži pa so se zelo pogosto znašli v domačih cmokih in slastnih marmeladah. In prav je tako, saj gre za enega najbolj zdravih sadežev, ki jih poznamo.

Roža, ki je s svojo lepoto osvojila ves svet
Dalija sicer izvira iz Mehike, a njena lepota je prepričala ves svet. Obstaja več kot ogromno različnih vrst te čudovite rože, razlikujejo pa se med seboj, tako po barvi kot tudi velikosti. Poglejte, kako skrbeti za dalijo.

Fižol po kakovosti in vsebini hranil prekaša večino druge zelenjave
Veliki, mali, dolgi, kratki, okrogel, debel, natičniki, počepinci, preklarji, pritličniki ... vse to so vrste fižola. Ker fižol ni zahteven, ga lahko brez težav pridelate na svojem vrtu, v nadaljevanju pa si preberite tudi, za kaj vse je koristen.

10 okolju prijaznih namigov za bolj zelen vrt
Pomad je popoln čas za razmislek o tem, kaj bi lahko v svojem življenju spremenili ali izboljšali. Dobro je začeti kar pred lastnim pragom, natančneje - na svojem vrtu. Preberite si deset okolju prijaznih trikov za še bolj zdrav in zelen vrt.

Popestrite svoj dom s stensko dekoracijo
Ob opremljanju stanovanja ali hiše navadno precej pozornosti namenjamo izbiri in razporeditvi pohištva, talnim oblogam in razsvetljavi v prostoru, ob tem pa pozabljamo na še en zelo pomemben element, brez katerega prijetnega in varnega doma sploh ne bi bilo – govorimo seveda o stenah. Te imajo poleg svoje osnovne funkcije tudi estetsko vrednost, ki pa jo moramo znati izkoristiti. V nadaljevanju vam podajamo nekaj nasvetov, kako lahko popestrite zidove svojega stanovanja in tako vanj vnesete občutek živahnosti in topline.

Vse o balkonskem cvetju s prekrasnimi cvetovi
Gomoljna begonija je s svojimi čudovitimi cvetovi ena od priljubljenih rastlin, ki krasi številne balkone, terase in okenske police. Ker obstaja več različnih sort, ki se med sabo razlikujejo po cvetovih, boste zagotovo poiskali sebi najljubšo. Zakaj so gomoljaste begonije nezahtevne, kakšna lega jim paše in, kako je potrebno za njih skrbeti, si preberite v nadaljevanju.

Ne boste verjeli, za kaj ga lahko uporabite
Riž je živilo, ki je pogrešljiv le v malokaterem domu. Skoraj vsi ga imamo doma, iz njega pa lahko naredimo številne okusne obroke. Riž kot takšen pa je uporaben še za marsikaj drugega.

Kako zavarovati čebulo pred čebulno muho?
Najbrž ni vrta, kjer ne najdemo tudi čebule, ki je osnova naše kuhinje. Primerna je za vsak vrt, njeno gojenje pa ni težavno. Je zelo hvaležna rastlina - razen če jo dobijo 'v roke' škodljivci, kot sta čebulna muha ter porova zavrtalka.

Okusna in odlična za zdravje. Posadite jo!
Zakaj bi v okusnih figah uživali le na dopustu v kakšnem obmorskem letovišču, če jo lahko posadite kar na domačem vrtu? Res da je pametno počakati do zgodnje pomladi, da začnete z gojenjem, a vam kljub temu ponujamo nekaj nasvetov, da bo bo kar najbolje uspevala.

Prezrta zelenjava, ki je izjemno zdravilna
Koleraba je po krivici prezrta zelenjava, ki je izjemno zdravilna, pa tudi okusna. Na srečo se zadnja leta počasi vrača tudi na slovenske vrtove. Če vas mika, da bi jo tudi vi gojili, vam v nadaljevanju ponujamo nekaj koristnih napotkov.

Na kaj morate biti pozorni pri gojenju paradižnika v rastlinjaku
Paradižniki so najbolj priljubljena vrtnina za gojenje v rastlinjakih. Pogoji v zaprtem prostoru pa zahtevajo bolj skrbno ravnanje in posebne pogoje, da preprečite bolezni in plesen.

Rožmarin izboljšuje prebavo, odganja mrčes in začini hrano
Tisti, ki radi kuhate, se zavedate, kako dobrodošlo je, da imamo vedno pri roki sveža zelišča. In eno najbolj priljubljenih zelišč je zagotovo rožmarin, ki ga lahko uporabljamo tako pri pripravi mesnih kot zelenjavnih jedi. Če želite imeti svoj grmiček na vrtu ali na balkonu, ga lahko vzgojite iz potaknjencev.

Kako vzgojiti zdrave kumare?
Kumare so izjemno osvežilne, zdrave, nizkokalorične in vsestranske za uporabo. Nič čudnega, da jih je mogoče najti tudi na marsikaterem slovenskem vrtičku. A da bodo plodovi resnično zdravi, je dobro upoštevati nasvete izkušenih vrtnarjev.

Imate radi paradižnik? Potem morate vedeti ...
Ste vedeli, da sodi paradižnik med deset najbolj priljubljenih zdravih živil? Da so ga Italijani poimenovali ’pomodoro’, kar izvira iz besedne zveze pomi d’oro in v prevodu pomeni zlato jabolko? In da so ga v preteklosti nekateri Evropejci označevali celo za afrodizijak? Kakorkoli, čeprav je splošno priljubljen postal šele ob koncu 19. stoletja, paradižnik dandanes priporočajo nutricionisti širom sveta, prisoten je v vseh kuhinjah sveta in ga zato uvrščamo med najbolj razširjene vrtnine.

Na kaj je treba paziti pri vzgoji paradižnikov?
Ni pomembno, kako velik je vaš košček zemlje, na njem ne sme manjkati nekaj sadik paradižnika. Ob pravilni oskrbi vas bodo vse poletje sadike razveseljevale z okusnimi, sočnimi plodovi.

Vsega tega o bananah niste vedeli
V svetovnem merilu je banana najpriljubljenejši in najbolj prodajan sadež. Tudi v EU je med tropskimi sadeži na prvem mestu, med vsemi sadeži pa se uvršča kar na drugo mesto, takoj za jabolki. A kljub njeni priljubljenosti o njej zagotovo ne veste vsega.

Preprosti triki za vzgojo avokada
Namesto klasičnih rastlin, značilnih za naše kraje, lahko v večji posodi ali na vrtu vzgojite avokadovec. Čeprav se le redko zgodi, da v naših pogojih rodi, naj vas to ne odvrne. Ob ustrezni skrbi bo iz semena v nekaj letih zraslo drevo s čudovito krošnjo.

Hibiskus, grm, ki popestri vaš vrt
Hibiskus navdušuje s cvetovi v čudovitih barvah in je zagotovo lepa popestritev vrta. Poglejte, kako vam bo najbolje uspeval.

Na balkonu vzgojite svoj paradižnik
Če živite v stanovanju, to še ne pomeni, da ne morete imeti lastnega pridelka zelenjave. Na balkonu in celo okenski polici je mogoče gojiti vsaj paradižnik. Deluje enako dekorativno kot cvetje, povrhu tega pa so plodovi običajno okusnejši, ko jih pridelate sami.

Naj vam polepšajo tudi zimske mesece
Čeprav so zunaj še vedno zimske razmere, to ne pomeni, da nas ne morejo obdajati lepe pisane cvetlice, ki jim imamo načelno v toplejših mesecih na okrasnem vrtu. Še preden pride pomlad, nam lahko cvetlice tudi v stanovanju pričarajo pomlad.

Slaba novica za ljudi, ki imajo alergijo na cvetni prah
Čeprav je zunaj še zima, pa marsikje drevesa že cvetijo, tako je tudi z lesko, v nižinah namreč poteka glavna sezona cvetnega prahu leske, zato imajo lahko ljudje z alergijo a svetni prah že težave.

Veste, da je treba nekatere gobe šeškati?
Si predstavljate, da bi sredi zime nabirali gobe? In to brez odhoda v gozd ... Dobrodošli v neverjetnem svetu urbanega gobarjenja, v katerem na vas vedno čaka sveža goba.

3 začimbnice, ki jih lahko gojite na oknu svojega doma
Dela na vrtu se počasi zaključujejo, prišel je čas počitka. Toda zakaj bi na jesen in zimo ostali brez svežih začimb? Poglejte, katere začimbnice lahko rastejo tudi na okenski polici ali na svetlem mestu v kuhinji.

Ko mošt postane vino
11. novembra praznujemo god svetega Martina iz Toursa, ki sicer z obliko današnjih martinovanj ni imel nič skupnega, a se ga v evropskih državah kot svetnika spominjamo na različne načine; pri nas je takrat praznik vina in posledično čas veseljačenja in nazdravljanja dobri letini.

Tudi Slovenci imamo svojega
Z besedo tradicija ljudje največkrat povezujemo običaje in navade, a v to kategorijo sodijo tudi živali in rastline, ki so se razvile ali udomačile na nekem lokalnem območju in ljudem skozi čas omogočale preživetje. Še danes lahko z malo truda in pametno izbiro na trgovskih policah brez težav preživimo z mlečnimi izdelki bovške ovce, mesninami cikastega goveda, salamami krško-poljskega prašiča ter solato iz ajdove kaše sorte Darja, ki jo zabelimo z bučnim oljem slovenska golica. Vse našteto so dobrote avtohtonih in tradicionalnih slovenskih pasem in sort, po katerih bi morali pogosteje posegati – ker imamo radi domače. Ste denimo vedeli, daso bile prve kranjske klobase narejene prav iz mesa krško-poljskega prašiča?

Pozor, prihaja slana
Napovedi kažejo, da lahko slana v četrtek doseže bolj izpostavljene predele. Pričakovane najnižje temperature pri tleh pa bodo do –1 °C. Zaenkrat pa kaže, da nizke temperature ne bodo ogrožale vinogradniških območij oziroma grozdja, ki še čaka na trtah na pozno trgatev.

Sodi med deset najbolj zdravih zelenjadnic
V hladnih mesecih je sveža domača zelenjava prava redkost, zato so toliko bolj dragoceni brstični, glavnati in kodrolistni ohrovt, ki jim nizke temperature in celo sneg ne škodijo. Nasprotno, če bomo pustili, da bodo na vrtu pomrznili, bodo imeli še bolj izrazit okus.

Podnebne spremembe pomembno vplivajo na pridelavo hrane
Vsako leto 15. maja, na svetovni dan podnebnih sprememb, se spomnimo na pomen podnebja in vremenskih razmer na pridelavo hrane, zlasti v sadjarstvu, zelenjadarstvu, poljedelstvu in vinogradništvu. Vsakoletne spomladanske pozebe, suše, poplave, toča in neurja za pridelovalce hrane predstavljajo velik izziv in zahtevajo resne prilagoditve pridelave, so opozorili pri Zbornici kmetijskih in živilskih podjetij pri GZS.

Tako bo vino še boljšega okusa
Na slovenskem podeželju velja rek, da nisi pravi Slovenec, če nimaš doma zasajenih vsaj nekaj trsov vinske trte. Dovolj je že domača brajda, ki v poletnih dneh nudi prijetno senco, jeseni sladko grozdje, pozimi pa rujno vino. A čeprav se sliši sila enostavno, je tisto pravo vinarjenje vse prej kot to. Tako nega trte kot tudi predelava in pravilno skladiščenje žlahtne kapljice zahtevajo veliko pozornosti in natančnosti. To pa še ni vse: tudi za ljubitelje vina je pomembno, da steklenice vina hranijo na pravilen način. Le tako bodo namreč lahko zares uživali v njegovih okusih in aromah.

Kako skrbeti za trto?
Trta kot okrasna rastlina na domačem vrtnem kotičku ali pa hribi in doline vinogradov, ki so vir preživetja. Negovanje in ljubezen do trte dajejo rezultate. Naša majhna dežela je po svetu znana po vinih, prodajajo jih vse od Amerike do Japonske. Grozdje pa je sadje z veliko vitamini, ki skrbi za naše srce in ožilje.