sveže

Ljubezen med oljkami: Jaz nisem dovolj močna za to
David Krulčič iz Strunjana je eden od junakov, ki se je po nesrečni ljubezni znova opogumil za skok v ljubezenske vode.

Sodi med deset najbolj zdravih zelenjadnic
V hladnih mesecih je sveža domača zelenjava prava redkost, zato so toliko bolj dragoceni brstični, glavnati in kodrolistni ohrovt, ki jim nizke temperature in celo sneg ne škodijo. Nasprotno, če bomo pustili, da bodo na vrtu pomrznili, bodo imeli še bolj izrazit okus.

Z razlogom ga častijo
Ingver se kot začimba uporablja že najmanj 3000 let. Nepogrešljiv je pri pripravi orientalskih, azijskih in indijskih jedi. Pogosto se uporablja za pripravo sladic in pijač. Poleg tega, da je priljubljena začimba, ingver v sebi skriva tudi številne zdravilne lastnosti.

S tem gospodinjskim aparatom bo vsaka kuhinja izžarevala glamur
»Obdrži lastni stil in ne prilagajaj se vsemu, kar vidiš. Kdo ve, kaj te čaka, ko se v tebi prebudi ustvarjalnost« - to je stavek, ki so ga vsi slišali vsaj enkrat v življenju, še posebno v kontekstu fizičnega videza. Ob upoštevanju najnovejših smernic in družbenih navad ne pristopamo nič drugače niti k urejevanju interierja in življenjskega prostora.

Gospodarica Nada: Izgovor na izgovor
Veste, da so bili Kitajci prvi, ki so udomačili kokoš, približno 6000 let pred našim štetjem? Kokoši so na večini kmetij stalnica, kajti ni jih čez domača jajca. Tako je tudi na Kmetiji, kjer je Nada naročila tekmovalcem, da zanje postavijo zelo poseben kokošnjak. Jim bo uspelo?

Veste, kakšna so pravila gobarjenja?
Glede na pokritost z gozdovi je Slovenija relativno bogata tudi z gobami, kar pomeni, da je med nami velik odstotek ljubiteljskih gobarjev, žal pa je vmes veliko takih, ki ne upoštevajo zlatih pravil gobarjenja. S tem pa škodijo ne le sebi, ampak tudi naravi. V nadaljevanju si zato preberite, kaj mora vedeti vsak gobar, preden se odpravi v gozd.

Razlogi, zakaj se morate najesti grozdja
Pozno poleti in v jeseni je pravi čas, da se naužijemo dobrot, ki nam jih v izobilju ponuja narava. Poleg jabolk, hrušk, sliv in drugega sadja, je zdaj pravi čas za grozdje, ki vsebuje vitamine A, B, C in E ter druge snovi, kot so kalij, kalcij, fosfor, magnezij, železo, in med drugim dobro dene prebavi.

To gobo zagotovo poznate!
Jesenski goban, goba, ki največkrat sliši na ime jurček ali smrekovec, je pri nas izjemno cenjena. Nabiramo jo prav v tem času. Vreme je gobarjem in ljubiteljem gob več kot naklonjeno, zato so jurčki že pokukali na plano. Kaj moramo vedeti o njih?

'Če se zgodaj selijo ptiči, bo huda zima ob božiči'
Meteorološko poletje se je zaključilo prvega septembra. Kdor bolj verjame v koledar, pa bo v koledarskem poletju užival še tri tedne. No, vreme bo najbrž postavilo svojo mero, kdaj bomo tudi v praksi stopili v jesen. Za nami je sicer v povprečju eno najtoplejših poletij do sedaj.

Kako naj si starostnik ohladi stanovanje
Poletja so vedno bolj vroča, kakšno leto je bolje, potem pa so naslednje leto spet zelo visoke temperature. Posamezni vroči dnevi niso tako neprijetni za počutje, kot so dnevi, ki si sledijo drug za drugim.

Organiziran hladilnik prihrani čas in denar
Priznajmo si, čiščenje hladilnika in organizacija stvari v hladilniku najbrž nista naše najljubše opravilo. V resnici pa nam dobro organiziran hladilnik prihrani tudi čas in denar. Če natančno veste, kaj je notri, postanejo nakupi živil in obroki bolj učinkoviti, z manj odpadne hrane in neprijetnih vonjav.

Kako dolgo traja hrana v zamrzovalniku?
Zamrznete lahko skoraj vsa živila (razen nekaterih, na primer jajc v lupini, ki se razširijo in razpokajo). Hrana lahko ostane neskončno zamrznjena in je tehnično varna za uživanje, saj bakterije ne bodo rasle. Vendar se bo sčasoma vsa zamrznjena hrana poslabšala in postala neprijetna za uživanje.

Veter odkrival strehe, lomil drevje, voda zalivala kleti
V nedeljskih nalivih so imeli največ težav na območju Koroške in na širšem celjskem območju. Narasle so reke Mislinja, Dravinja in Oplotnica s pritoki, ki so poplavljale. Zalitih je bilo veliko objektov, poplavljalo je ceste, veter je podrl več dreves.

Kako pravilno zamrzniti živila?
V tem času nas naš vrt že razveseljuje s pridelki, a se velikokrat zgodi, da vsega sadja in zelenjave preprosto ne moremo pojesti svežega, zato je najbolje, da ga zamrznemo. A pred tem je dobro poznati nekaj osnovnih pravil, da bodo tudi zamrznjena živila ohranila hranilne vrednosti, okus in čvrstost.

S psom na dopust? Pozor!
Če se odpravljate na dopust na morje in nameravate s seboj vzeti tudi psa, morate poskrbeti, da ga ne izpostavljate nevarnostim, ki prežijo nanj. Predvsem mu morate zagotoviti senco in dovolj vode, sicer lahko pride do številnih nevšečnosti. Katerih, preverite v nadaljevanju!

Njen dom vedno tako sveže diši – kako ji to uspe?
Svežega in prijetnega vonja po domu ni težko doseči, če upoštevate teh nekaj preprostih navodil, s katerimi boste dobili pršilo za sedežne garniture, zavese, preproge – in to brez kemikalij.

Kdo vam 'krade' jagode in kako to preprečiti?
Izjemno okusne in aromatične, po količini vitaminov pa se lahko kosajo z limonami. Poleg tega vsebujejo polovico toliko železa kot špinača. Lahko si jih privoščite kadarkoli – za zajtrk, posladek, popoldanski prigrizek ali večerjo. Toda, jagode niso ljube samo vam ...

Kako pravilno shraniti limone?
Ste siti tega, da limona takoj postane posušena in brez soka, čim jo postavite na pult? Obstaja nekaj trikov, s katerimi lahko limone ohranimo dlje časa sveže.

Idealne za tiste, ki želite izgubiti nekaj kilogramov
Bučke, ki so izjemno okusne, lahko jih uporabimo v številnih slanih in sladkih jedeh in so nadvse enostavne za vzgojo. Če jih imate tudi vi radi, jim le poiščite prostor na svojem vrtu.

Ni le odličen dodatek jedem ...
Poleg dveh osnovnih začimb – soli in popra – med najbolj priljubljene uvrščamo tudi drobnjak, trajnico, ki velja za pravo vitaminsko bombo in doda specifičen okus marsikateri jedi. Lahko ga gojimo na vrtu ali okenski polici in je zelo nezahteven za vzgojo.

Dež otežuje delo na vrtovih in poljih
Vreme zadnje čase kmetom in vrtičkarjem ni ravno naklonjeno. Dež v zadnjih dneh otežuje tudi delo v hmeljiščih, še vedno v večini hmeljišč tako poteka napeljava poganjkov na vodila. Hmelj medtem zaradi hladnega in deževnega vremena počasneje raste, je povedala specialistka za hmeljarstvo Irena Friškovec.

Podrobnost, ki bo osvežila vsak dom in vas nič ne stane
Sveže rezano cvetje, predvsem aranžmaji, ki jih vidimo na Instagramu v domovih slavnih, so pravo razkošje. A na računu vam ni treba imeti milijonov, da bi v svoj dom vnesli pridih narave in topline, kajti cvetni aranžmaji, s katerimi se zvezdniki radi pohvalijo na družbenih omrežjih, so pravzaprav na voljo vsem.

Kako pravilno organizirati hladilnik?
Ko se s polnimi vrečkami vrnemo iz živilske trgovine, največkrat ne razmišljamo preveč, kam bi pospravili izdelke. Za nekatere imamo stalno določeno mesto, druge odlagamo tja, kjer je pač prostor in kjer se nam zdi, da bodo kar najdlje ostali uporabni. Običajno vsaj polovico nakupov pospravimo v hladilnik, ki je zagotovo eden najbolj nepogrešljivih in hkrati najbolj obremenjenih aparatov vsake kuhinje. Še posebej tisti, ki ima spodaj še zamrzovalni del. A njegovo funkcionalnost lahko zares dobro izkoristimo samo, če ga znamo pravilno uporabljati.

Le malokdo jo pozna, a je izjemno zdrava in okusna
Pri nas je nekoliko manj poznana, a zelo okusna in ima tudi veliko blagodejnih učinkovin. Govorimo o žižoli, nad katero sta navdušeni tudi priljubljeni vrtičkarici in jo toplo priporočata vsem, ki imate prostor na svojem vrtu.

Želite imeti čudovit zeliščni vrt?
Vrtnarjenje z zelišči postaja vse bolj priljubljeno, saj se ljudje vedno bolj osredotočajo na hranljive, okusne in sveže obroke. Zelišča so nekatere izmed rastlin, ki jih je najlažje gojiti in rastejo zelo dobro. Poleg tega lahko posušena zelišča, če jih pravilno obdelamo in shranimo, zdržijo precej časa.

Tako bo vino še boljšega okusa
Na slovenskem podeželju velja rek, da nisi pravi Slovenec, če nimaš doma zasajenih vsaj nekaj trsov vinske trte. Dovolj je že domača brajda, ki v poletnih dneh nudi prijetno senco, jeseni sladko grozdje, pozimi pa rujno vino. A čeprav se sliši sila enostavno, je tisto pravo vinarjenje vse prej kot to. Tako nega trte kot tudi predelava in pravilno skladiščenje žlahtne kapljice zahtevajo veliko pozornosti in natančnosti. To pa še ni vse: tudi za ljubitelje vina je pomembno, da steklenice vina hranijo na pravilen način. Le tako bodo namreč lahko zares uživali v njegovih okusih in aromah.

Čeprav ni tako znana, ima kup blagodejnih učinkov
Čeprav pri nas niso tako razširjene in tudi v trgovinah ter na tržnicah jih je včasih težko dobiti, so kutine nadvse aromatične in okusna popestritev marsikatere jedi, sploh sladic, zaradi hranljivosti pa so posebno mesto dobile tudi v kozmetiki. Kutino lahko gojite na domačem vrtu.

Delovna akcija: Ko se združijo moči za pomoč družini
V prvi oddaji nove sezone Delovna akcija smo spoznali družino Rajh ter tragično zgodbo Jožice, ki je odraščala v zelo grdih okoliščinah. Vse življenje se že bori, najprej se je zase, zdaj pa se bori za svoja otroka. Delovna akcija ji tako želi vsaj malo olajšati življenje, toda projekt je zelo zahteven. Jim bo uspelo?

Če se bojite opremljanja z barvami
Zelena je barva, ki vzbuja občutke miru in harmonije. Če sodite med tiste, ki se počutijo najvarneje takrat, ko opremljajo z nevtralno barvno paleto, vendar menite, da bi morali narediti vsaj en korak naprej, lahko sprva poskusite prav z zeleno. Njeni odtenki so lahko subtilni in nežni ali pa dramatični. To je barva, ki lahko ustvari tako mirne interjerje kot tudi trendovske.

Odličen trik, če vam zmanjka dišečih sveč ali eteričnih olj
Če ste porabili olje iz posodice za odišavljenja doma, posode ne zavrzite, ampak naredite nov osvežilec - in to iz samo ene sestavine, ki jo imate verjetno vedno doma.






















