Dominvrt.si

sveže

Kako uporabiti sveto baziliko?

Matjaž Javšnik in Tanja Postružnik Koren sta se tokrat odpravila na Kras, ki se po grozovitih požarih že počasi postavlja na noge. Obiskala bosta Ferrarijev vrt v Štanjelu, se udeležila trgatve, mojster kamnoseka ju bo poučil o pomenu kamna in raznolikih izdelkih iz tega preprostega, a izredno zanimivega materiala, zeliščarica Magda Rogelja pa bo Tanji izdala skrivnost, kako okrepiti imunski sistem in telo pripraviti na prihajajočo zimo.

Tako bodo živila zdržala tudi do 6 mesecev

Čeprav je bilo letošnje leto vremensko precej muhasto, nas je narava vendarle obdarila z obilico svojih darov. Slovenske kmetije se tako lahko pohvalijo z bogato letino, kar se vsekakor splača izkoristiti. Naj bo torej vaša letošnja ozimnica dobro založena z izdelki lokalne pridelave, pri tem pa bodite pozorni na pravilno shranjevanje, da delo pridnih rok ne bo šlo v nič.

Predvsem v tem času naj bo redno na vašem jedilniku

Ni pomembno, ali uživamo svežo ali kislo, repa je prava zakladnica vitaminov in mineralov, ki pa je dolga leta zaradi priljubljenosti drugih vrtnin ostala nekoliko zanemarjena. Na srečo se je v zadnjih letih vrnila na naše krožnike, njeno uporabnost in okus pa cenijo tudi najbolj vrhunski kuharji. V prihajajočih zimskih mesecih vam bo predvsem kisla repa popestrila jedilnik.

Pri uživanju gob bodite previdni

Gobarska sezona je na vrhuncu, zato Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) znova opozarja na previdnost pri uživanju gob, saj so številne med njimi strupene. Zastrupitve z gobami so pogoste v poznem poletnem, predvsem pa v jesenskem času. Vzrok za zastrupitev pa je velikokrat zamenjava strupene gobe z užitno, so pojasnili na NIJZ.

Kako pravilno shraniti rdeče zelje?

Rdeče zelje, ki ga poznamo tudi po imenu Blaukraut, navadno dozori bolj pozno, in sicer 140 dni po setvi. Najbolje uspeva na soncu in v polsenci, največ pa ga pridelajo na Kitajskem. Vsebuje kar nekaj vitaminov iz skupine B, vitamin C (skoraj toliko kot limone), kalij, kalcij, folno kislino in pa beta karoten. Čeprav je kot pri ostalem sadju in zelenjavi najbolj zdravo sveže zelje, pa imamo za vas nekaj nasvetov, kako najustrezneje shraniti rdeče zelje, da ga lahko jeste skozi vse leto.

Te cvetlice sedaj zasadite na teraso in balkon

September in oktober sta za cvetlice zelo nehvaležna meseca, saj slovita p muhastem in spremenljivem vremenu. Menjava sončnih trenutkov z hladnim obdobjem, nas počasi pripravlja na počitek. Zato je treba poletne cvetlice pravočasno pripraviti na prezimovanje, balkon in teraso pa okrasiti s tistimi, ki so bolj odporne na mraz.

Kako se lotiti kisanja repe?

Sveža ali kisla, repa je prava zakladnica vitaminov! Na vrtu se ne goji tako pogosto, kot se je včasih, še vedno pa jo večina obožuje! Je okusna, izvrstna in ima številne pozitivne učinke na zdravje in samo telo. Njeno uporabnost in svojevrsten okus cenijo še najbolj vrhunski kuharji, v prihajajočih hladnejših mesecih pa nam kisla repa popestri jedilnik. Poglejmo si nekaj več o tem izvrstnem živilu.

Kako shranjujemo avokado?

Le kaj je boljšega kot zrel avokado na rezini opečenega kruha s ščepcem soli in nekaj začimbami? Ob nečem tako okusnem se vam res ni potrebno zadrževati, sploh, če gre za zdravo pregreho, kot je avokado. Edina težava pri pretiravanju z avokadom je, da ste ga kupili preveč in sedaj vas skrbi, da se bo pokvaril, še preden bi ga uspeli pojesti. In kaj storiti v primeru, da vam je ostala polovička? Za vas imamo nekaj nasvetov, kako shraniti cele in narezane avokade!

Najemate stanovanje? Preverite, na kaj morate paziti!

Začetek študija, novi delovni izzivi, novi začetki ... Mesec september je za marsikoga čas iskanja novega stanovanja oziroma novega začasnega bivališča. Zato ponujamo nekaj nasvetov za urejanje najetega doma, za katere upamo, da bodo marsikomu prišli še kako prav.

Zdaj je čas za motovilec

Motovilec je ena izmed najbolj priljubljenih zelenih 'listnatih' poslastic, ki nam v zimskih mesecih odlično popestri jedilnik, predvsem zato, ker nam sicer pozimi sveže, doma pridelane zelenjave primanjkuje. Je izjemno okusen, bogat z vitamini in minerali ter nezahteven za gojenje. Zdaj je čas za prvo poletno setev ...

Kako pripraviti breskve za ozimnico?

Sočne in sladke domače breskve so popolna osvežitev sredi poletja, ampak kaj, če si tega okusa zaželimo tudi v hladnejših dneh? Breskve seveda tudi zunaj sezone lahko kupimo v trgovini, vendar te še zdaleč niso tako okusne. Pripravite si ozimnico, ko je svežih breskev še na pretek, in uživajte v sladkem okusu skozi vse leto.

Kako porabiti sadje?

Letos je sadno drevje bogato obrodilo in marsikdo ima težave, kam s tolikšno količino sadja. Za vas imamo nekaj predlogov, kako ga lahko porabite.

V ozimnici se znajdejo sušene, zamrznjene ali v obliki marmelad

Visoka stara sliva je že od nekdaj prisotna v slovenskih sadovnjakih, njeni majhni modri sadeži pa so se zelo pogosto znašli v domačih cmokih in slastnih marmeladah. In prav je tako, saj gre za enega najbolj zdravih sadežev, ki jih poznamo.

Hitro in enostavno očistite kavni madež s preproge

Kava na svetli preprogi se zdi kot nočna mora. Ste vedeli, da obstaja obstaja preprost način, kako ga odstraniti? Ne glede na to, kdaj je nastal, imamo za vas dva preprosta trika, s katerima bo vaša preproga spet čista. Vseeno svetujemo, da se madeža lotite čim prej. Dlje ko boste čakali, bolj se bo namreč kava vpila v vlakna preproge.

S čim zamenjati plastiko?

V zadnjem času v medijih močno odmevajo razprave o plastiki, zmanjševanju njene uporabe in o alternativah, s katerimi bi lahko pripomogli k varovanju okolja. Na globalni ravni se veliko govori okoli tega, kako bi lahko številna podjetja zmanjšala svoj vpliv onesnaževanja s plastiko, posledično pa velikokrat s prstom kažemo prav na njih, čeprav bi lahko tudi kot posamezniki in navadni smrtniki storili marsikaj, da bi se onesnaževanje že ta trenutek prenehalo.

Fižol po kakovosti in vsebini hranil prekaša večino druge zelenjave

Veliki, mali, dolgi, kratki, okrogel, debel, natičniki, počepinci, preklarji, pritličniki ... vse to so vrste fižola. Ker fižol ni zahteven, ga lahko brez težav pridelate na svojem vrtu, v nadaljevanju pa si preberite tudi, za kaj vse je koristen.

10 okolju prijaznih namigov za bolj zelen vrt

Pomad je popoln čas za razmislek o tem, kaj bi lahko v svojem življenju spremenili ali izboljšali. Dobro je začeti kar pred lastnim pragom, natančneje - na svojem vrtu. Preberite si deset okolju prijaznih trikov za še bolj zdrav in zelen vrt.

Tako bo sveže cvetje dolgo časa lepo

Medtem ko cvetovi posajenih rastlin trajajo dolgo, imajo rože v vazi veliko krajši rok trajanja, zato morate vedeti, kam svežega cvetja ne smete dati.

Kako se znebiti neprijetnega vonja iz pralnega stroja?

Dandanes bi si težko predstavljali življenje brez pralnega stroja. Ima ga skoraj vsako gospodinjstvo, in ko se ta enkrat pokvari, ga je treba nemudoma popraviti ali zamenjati, saj se umazano perilo kopiči in kopiči. Mnogokrat do nevšečnosti s strojem pride tudi zaradi nepravilnega vzdrževanja; da bi ta namreč čim dlje pravilno deloval, ga je med drugim potrebno tudi redno čistiti. Če ne drugega zato, da se iz bobna ne širi neprijeten vonj, ki se zažre tudi v sicer sveže oprana oblačila.

5 nasvetov o izbiri najboljše hrane za pasje mladičke

Razmišljate, da boste v svoj dom povabili pasjega mladička ali pa je prikupen mladiček ravnokar postal del vaše družine? Potem je zagotovo na mestu, da razmislite, kakšna hrana bi bila najprimernejša zanj.

Odlični triki, s pomočjo katerih boste očistili celo stanovanje

Če se sprašujete, kako so ljudje čistili svoje domove v časih, preden so naša tržišča preplavili številni izdelki za čiščenje, poiščite odgovor v embalaži, kjer se skriva čudežni prašek soda bikarbona. S tem naravnim in učinkovitim sredstvom boste privarčevali, zaščitili sebe in svojo družino pred nevarnimi kemikalijmi ter pripomogli k bolj čistemu okolju.

10 načinov za shranjevanje žajblja

Žajbelj je intenzivno aromatično zelišče in v nasprotju z ostalimi nežnimi zelišči, na primer baziliko in peteršiljem, so njegovi listi trdni in smolnati.

Okusna in odlična za zdravje. Posadite jo!

Zakaj bi v okusnih figah uživali le na dopustu v kakšnem obmorskem letovišču, če jo lahko posadite kar na domačem vrtu? Res da je pametno počakati do zgodnje pomladi, da začnete z gojenjem, a vam kljub temu ponujamo nekaj nasvetov, da bo bo kar najbolje uspevala.

Hrana, ki jo je dobro uživati v poletnih mesecih

Z razlogom pravijo, da moramo v hladnejšem delu leta uživati bolj polno in nekoliko bolj kalorično hrano, v poletnih mesecih pa je dobro, da posegamo po lahkotnejši hrani, ki vsebuje veliko vode. Nekaj izmed te vrste hrane, vrtnine, imamo lahko tudi na lastnem vrtu in vsekakor je še čas, če še niste, da jih posadite na svoje gredice.

Z njo se borimo proti plesni, rji in cvetni gnilobi

Če prisegate na naravna škropila na vašem vrtu, potem je njivska preslica ena od rastlin, ki je zagotovo dobrodošla. Uporablja se jo preventivno proti plesni, rji, cvetni gnilobi in drugim glivičnim boleznim.

Je najbolj uporabljeno in izjemno zdravilno zelišče

Peteršilj se je že od 10. stoletja pojavljal na samostanskih vrtovih in tudi naše babice so imele vedno kakšno gredico v bližini kuhinje. Spada med kobulnice in je dvoletnica – za vse, ki želite pridelati semena. Sicer pa velja za eno najbolj znanih in najpogosteje uporabljenih začimb pri nas. Jedi obogati in skoraj nikoli ne pokvari okusa. Imejte ga vedno pri roki ...

Poznate ta dva trika?

Čebula je odlična priloga k čevapčičem, pa tudi sicer je ena najbolj uporabljenih začimb. Še sreča, saj je izjemen antioksidant in vsebuje veliko zdravilnih učinkovin. Tokrat pa vam predstavljamo dva trika, ki ju morda še ne poznate.

Kako pogosto naj peremo brisače?

Brisače so zagotovo vsakodnevno v uporabi. Toda, zelo verjetno je, da jih ne perete tako pogosto, kot bi jih morali, kajti mokra brisača je idealno gojišče za bakterije.

Recept za domači liker iz aronije

Aronijo uvrščamo med superživila. Je prava vitaminska bomba, saj ima pestro paleto koristnih snovi. Vitamina C ima na primer desetkrat več kot agrumi, vsebuje pa tudi vitamine A, B in P, tanin, flavonoide, folno kislino, biofenole in minerale, med katerimi izstopajo kalcij, kalij, železo in mangan.

Zelenjava v pasji prehrani - da ali ne?

Zelenjava je bogata z vitamini in drugimi hranili, zato je priporočljivo, da jo vključimo tudi v vsakodnevno prehrano naših štirinožnih kosmatincev. Katera in kako pripravljena zelenjava je za pse najbolj primerna ter v kakšnih količinah jo ponuditi psu, nam je pojasnila svetovalka za prehrano psov in mačk Daša Korže, mag. inž. zoot..

ISSN 2630-1679 © 2024, Dominvrt.si, Vse pravice pridržane Verzija: 1335