začimbe

Triki in nasveti za manj zavržene hrane
Glede na statistične podatke je vsak prebivalec Slovenije lani zavrgel povprečno 72 kilogramov hrane, kar je sicer kilogram manj kot leto prej, a še vedno izjemno veliko. Sploh glede na dejstvo, da si ogromno ljudi ne more privoščiti niti osnovne košarice živil, kaj šele lep kos mesa ali ribe. Toda kako ustaviti ta zaskrbljujoč trend?

Poznate resnico o bučnem olju?
Bučno olje je ne le odličnega okusa in nepogrešljiv dodatek številnim solatam, temveč je znano po svoji vsestranski uporabi in je za piko na i tudi prava zakladnica zdravja. Čeprav je najbolj priljubljeno na Štajerskem in v Prekmurju, ga lahko najdemo v skoraj vsakem slovenskem gospodinjstvu.

Sploh veste, kako zelo zdravilno je to zelišče?
Zelišča in začimbe so že stoletja cenjeni, tako zaradi okusa kot zaradi svojih zdravilnih učinkov. Sodobne raziskave pa v zadnjem času tudi vse bolj potrjujejo prednosti naravnega zdravljenja in preventivnih učinkov, ki jih imajo zelišča na naše telo. Kako živeti z naravo, dobro ve tudi Bogdan Mak, ki vsa ta in še marsikatera druga zelišča prideluje sam. Med drugim nam je zaupal tudi, katero je njegovo najljubše zelišče in zakaj.

Ste vedeli, da je lovor simbol nesrečne ljubezni?
Lovor je aromatično zelišče, ki raste v obliki velikega grma ali drevesa. Njegove liste uporabljamo v juhah, enolončnicah ter drugih zelenjavnih in mesnih jedeh. Lovor, ki ga uporabljamo kot začimbo, pogosto imenujemo kar lovorjev list. Vendar pa se njegova uporabnost tu ne konča. Če pustimo za trenutek njegovo kulinarično vsestranskost ob strani – ali ste vedeli, da lovor ni le simbol zmage, ampak tudi nesrečne ljubezni?

Zato v svoji kuhinji poleti potrebujete kajenski poper
Poletje je v polnem razmahu in medtem ko ljudje uživamo v toplejšem vremenu, to počnejo tudi nadležne žuželke – vključno z muhami. Toda zadnja stvar, ki si je želite, je, da vas med kosilom na terasi začne obletavati nadležen roj teh groznih žuželk. Ali pa da pristanejo na vaši hrani in se sprehajajo po vaših pultih. Ampak, kaj lahko storite, da odpravite težavo s hišnimi muhami, ne da bi jih morali neprestano preganjati z loparjem za muhe?

Zeliščni vrt in Magical Butter Machine
Zeliščni vrtovi predstavljajo posebno strast mnogih domačih vrtnarjev. Aromatična zelišča in začimbe povezujemo z zdravjem, vitalnostjo in seveda okusnimi jedmi. Pogosto se zgodi, da vzgojimo preveč zelišč, da bi jih lahko uporabili zgolj za čaje, ali pa si preprosto želimo novih domačih pripravkov, ki so nastali iz neoporečnih sestavin, ki nam jih daje vrt. Pri takšnih izzivih vam bo v pomoč najsodobnejša naprava, botanični ekstraktor Magical Butter Machine.

Mediteranske začimbe, ki ne smejo manjkati v vaši kuhinji
Mediteranska kuhinja je znana kot ena najbolj okusnih in zdravih na svetu, kar lahko poleg zdravih in sezonskih sestavin deloma pripišemo široki uporabi aromatičnih začimb. Te dajo jedi intenziven okus in tako nadomeščajo potrebo po pretiranem soljenju in popranju. Bazilika, timijan in origano so tri izmed nenadomestljivih začimb, vendar obstajajo tudi druge, ki so za dobro mediteransko jed prav tako pomembne!

Tako se na naraven način znebite mravelj
Mravlje. Tako drobne, a tako nadležne! Poskusite se jih znebiti tako, da sledite spodnjim korakom.

Se sploh zavedate vseh zdravilnih učinkov koriandra?
Čeprav ni tako razširjen kot peteršilj ali bazilika, je koriander ravno tako vsestransko zelišče, ki se ponaša z dolgim seznamom zdravilnih učinkov, med drugim je odličen pri prebavnih težavah. Je tudi enostaven za vzgojo, zato le poiščite prostor zanj na vrtu ali balkonu.

Pridružil se je ekipi delovne akcije in poskrbel za pravo presenečenje
Družini Bizjak iz čudovitega alpskega naselja Dovje življenje ni prizanašalo. Tragedije so se vrstile ena za drugo, njihova stiska in žalost pa sta se odražali tudi v njihovem domu. Za urejeno zunanjostjo so se skrivale črne plesnive stene, ki niso omogočale dostojnega življenja. Ana je zato aktivirala svoje mojstre, ki so poskrbeli, da sta Ljubica in Mateja dobili zračen, topel in urejen dom, v zahvalo pa so bili kar dvojno nagrajeni! A tokrat si je Ana omislila prav posebno pomoč ...

5 inovativnih idej za visoke grede
Visoke grede so v zadnjem času postale priljubljena izbira med vrtičkarji tako za gojenje zelenjave in zelišč kot vzgojo okrasnih cvetlic. Vzdrževanje rastlin na ta način je enostavnejše kot na tradicionalnem vrtu, poleg tega pa jih je mogoče postaviti tudi na manjše dvorišče, ne da bi pri tem morali prekopati tla. Za vas imamo nekaj idej za inovativne visoke grede.

Ste vedeli, da lahko nekatera zelišča gojite tudi v vodi?
Da bi lahko v aromi in vonju svežih zelišč uživali celo leto, ne potrebujete velikega vrta – nekatere je mogoče gojiti kar v steklenem lončku, v katerega nalijete nekaj vode. Poglejmo torej, kako si lahko kar na okenski polici v kuhinji ustvarite svoj zeleni zeliščni kotiček.

Nasveti in triki za gojenje bazilike
Bazilika je eno najbolj priljubljenih zelišč in hkrati eno najbolj enostavnih za gojenje. Je tesna sorodnica mete, največkrat pa jo povezujemo z Italijo, čeprav marsikdo ne ve, da v resnici izvira iz Indije. Ne glede na to, ali ste izkušen vrtnar ali začetnik, vam bo naš vodnik za gojenje bazilike pomagal do bujnega dišečega zeliščnega vrta.

Tajsko baziliko lahko gojimo tudi pri nas
Tajska bazilika je vrsta sladke bazilike, ki je še posebej priljubljena v tajski kuhinji in nasploh v predelih jugovzhodne Azije. Na naših vrtovih sicer pogosteje najdemo njeno sorodnico, italijansko baziliko, a vendar ne obstaja prav noben razlog, zaradi katerega tajska bazilika ne bi uspevala tudi pri nas – le zaščititi jo je potrebno v času mrzle zime.

Koper: začimba nežnega videza z izrazitim okusom
Koper je zelišče z izrazitim okusom, ki je nekakšna mešanica zelene in koromača. Izvira iz Evrope in Azije ter je nepogrešljiv dodatek tako vloženim kot tudi svežim živilom. Njegovi listi in semena dajejo močan okus, poleg tega pa imajo tudi zdravilno vrednost. Preverite, kateri so njegovi blagodejni učinki, in se ga naučite gojiti, nabirati in uporabljati.

Spoznajte manj znane vrste užitnih kobulnic
Kobulnice so ime dobile po značilnih cvetovih, imenovanih kobuli. V to botanično družino spadajo nekatere vrste zelenjave, predvsem pa rastline, ki jih poznamo kot začimbe. Nekatere radi uporabljamo tudi kot čaj – primer je komarčkov čaj, ki se tradicionalno svetuje pri težavah z vetrovi in napenjanjem.

Pred novim letom poskrbite za to
Čeprav današnja kulinarika sloni na modernih pristopih, tehnikah in okusih, večina še vedno najraje gradi na tradicionalni osnovi. Ta sestoji iz različnih pristnih okusov, ki se na koncu morajo povezati v uglašeno harmonijo. Pri tem imajo izjemno pomembno vlogo zelišča, s katerimi lahko do potankosti izpopolnite okus in vonj osnovnih sestavin – če le veste, kako jih pravilno uporabiti in kombinirati. V pomoč nam je lahko nekaj trikov in nasvetov, ki jih utegnemo preizkusiti že čez nekaj dni: pri pripravi nepozabne silvestrske ali novoletne pojedine.

Kumina – nepogrešljiva začimba v vsaki kuhinji
Kumina je začimba, ki je nepogrešljiva v kuhinji. Večina jo pozna le po njenih 'semenih', ki to v resnici niso, za obogatitev jedi pa jih lahko kupimo praktično v vsaki trgovini s hrano. Le malokdo ve, da jo je preprosto vzgojiti tudi doma in da ima posajena rastlina pozitiven vpliv na druge vrtnine, saj s svojimi cvetovi privablja številne žuželke.

Super ideje za shranjevanje česna
Česen je pravi eliksir zdravja in odličen dodatek številnim jedem, zato je že skoraj nujno, da ga imamo ves čas pri roki. Če ga pridelamo ali kupimo večje količine, ga moramo seveda ustrezno skladiščiti oziroma shraniti, sicer ne bo dolgo užiten. V nadaljevanju preverite, kako poskrbeti, da boste imeli česna celo zimo na pretek.

Katera zelišča je treba prestaviti na toplo?
Ko na vrata potrka jesen, z njo pa nizke temperature, je čas, da nekatera zelišča prestavite na toplo. Le tako vas bodo lahko razveseljevala tudi čez zimo. Za nekatera izmed njih pa je to nujno potrebno, v nasprotnem primeru ne bodo preživela.

Poznate te začimbe?
Ljubitelji indijske hrane ali ne, prav vsakdo ve, da so za dobro indijsko jed ključne aromatične začimbe. Verjetno zato ni prav nič nenavadnega, da jim posvečajo toliko pozornosti in da imajo indijske gospodinje v kuhinji zanje prav posebno mesto. Shranjujejo jih v okrogli kovinski škatli za začimbe, vsako začimbo v svoji posodici.

Kako porabiti sadje?
Letos je sadno drevje bogato obrodilo in marsikdo ima težave, kam s tolikšno količino sadja. Za vas imamo nekaj predlogov, kako ga lahko porabite.

Peteršilj ima številne pozitivne učinke za naše telo
Peteršilj je začimba, ki se znajde na marsikaterem vrtu ali okenski polici, saj je izjemno nezahtevna za gojenje. Pa ste vedeli, da je to zelišče zelo dobro tudi za naše zdravje?

Zdravilna zelišča, ki jih lahko posadite na balkon
V mestu je malo takih, ki imajo vrt, kjer bi si lahko uredili vrt. Kljub temu je balkon dovolj za sajenje zdravilnih zelišč. Izbrali smo štiri začimbe, ki ne bodo samo obogatile vaših jedi z intenzivnimi okusi, ampak bodo koristile tudi vašemu zdravju.

Recept za domači liker iz aronije
Aronijo uvrščamo med superživila. Je prava vitaminska bomba, saj ima pestro paleto koristnih snovi. Vitamina C ima na primer desetkrat več kot agrumi, vsebuje pa tudi vitamine A, B in P, tanin, flavonoide, folno kislino, biofenole in minerale, med katerimi izstopajo kalcij, kalij, železo in mangan.

Čas je za vrtnarjenje!
Začeli so se sončni in s tem tudi toplejši dnevi in kmalu bo napočil čas za urejanje naših vrtov. Najpomembnejše pravilo je, da nikoli ne vrtnarite brezglavo, temveč vedno spremljajte dogajanje v naravi in mu prisluhnite. Delo na vrtu se praviloma začne ob prvih toplejših pomladnih dneh, kar pa ne pomeni, da v drugih letnih časih počivamo. Predstavljamo vam, kako negovati vaš vrt skozi celotno leto.

Hrana, ki blagodejno vpliva na imunski sistem
Na določene stvari trenutno ne moremo vplivati. Na druge lahko! Lahko se odločimo, da bomo krepili svoj imunski sistem z izbiro zdravih živil. Prehransko strokovnjakinjo smo vprašali, kaj naj ne manjka v naši kuhinji.

Česna nikoli več ne boste lupili enako!
Česen je začimba, ki je praktično nepogrešljiva v vsakem gospodinjstvu. Do sedaj je obstajalo veliko 'trikov', bolje rečeno receptov, kako ga pravilno olupiti, a noben od njih se ne more kosati s tem.

V zimskih dneh si jih le privoščite
V hladnih zimskih dneh nas prijetno ogreje že misel na prihajajoče praznike, piko na i prazničnemu vzdušju pa zagotovo dodajo zimske začimbe, ki so nepogrešljive v slaščicah, čajih in seveda kuhanem vinu ter imajo poleg prijetnega vonja tudi veliko zdravilnih učinkov.

Z razlogom ga častijo
Ingver se kot začimba uporablja že najmanj 3000 let. Nepogrešljiv je pri pripravi orientalskih, azijskih in indijskih jedi. Pogosto se uporablja za pripravo sladic in pijač. Poleg tega, da je priljubljena začimba, ingver v sebi skriva tudi številne zdravilne lastnosti.